Varjosoturi - kuollut 30.03.2017

Virallinen nimi Varjosoturi
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 159cm
Syntynyt, ikä - kuollut 03.10.2015, 23v - kuollut 30.03.2017
Rekisterinumero VH15-018-2648
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja, kasv. Esko Jääränen evm
Koulutustaso ko. va B, re. 100cm, me. 90cm, valj. noviisi
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, KRJ-I, KERJ-I, ERJ-I, SLA-I, VVJ-II

Luonnekuvaus

Nimi Varjosoturi kiinnitti huomioni heti silmiini osuttuaan, kun selailin aikani kuluksi netin hevosmarkkinoita. Suunnitelmissa ei todellakaan ollut hankkia uutta hevosta, kun nykyisiäkin oli liikaa ja niiden kanssa liikaa työtä, mutta heti myynti-ilmoituksen avattuani meinasin ratketa nauruun, ja päätin tarjota hevosesta heti seuraavana päivänä. Ilmoituksen kuvissa oli ruman ankanpoikasen hevosmuoto - pystyharjainen, herasilmäinen ja suuret merkit omaava kummajainen oli tosiaankin huomiota herättävä ja persoonallinen elikko, joka oli tietenkin pakko saada. Niimpä soittelin seuraavana päivänä hevosen myyjälle ja sovin koeratsastuksen, jonne lähdin melko varmoin mielin koppi mukana. Ja niinhän siinä kävi, Varjosoturi pakattiin koppiin ja minä köyhdyin ihan liikaa vain hevosen ulkonäön takia.

Turmeltajassa lempinimekseen Varro saanut ori herättää sekalaisia tunteita siellä missä ikinä liikkuukin. Luonteeltaan tämä herasilmä ei ole ehkä se kaikkein mukavin, mutta se on monipuolinen ja kohtuullisen osaavakin monitoimihevonen, joka toimii kaikissa neljässä lajissa ihan riittävän hyvin. Varro ei oikein ymmärrä rapsutusten ja huomionosoitusten päälle, vaan se on mielummin omassa rauhassaan omassa valtakunnassaan - oli se sitten tarha tai karsina, sinne ei ole muilla hevosilla tai ihmisillä asiaa. Reviiriään lähinnä uhkailemalla puolustava ori kannattaakin suosiolla ottaa käytävälle, jolloin ylimääräiset temppuilut ja kiukuttelut loppuvat siihen. Varro ilmoittaa kärkkäästi lattiaa polkien, jos sitä ei miellytä jokin asia, kuten harjan kovuus tai otteiden voimakkuus. Se on yllättävän herkkä hevonen, joka ei siedä huutamista tippaakaan - kerran kun ärjäiset Varrolle, hermoilee se seuraavan kuukauden ajan ja säpsyy jokaista vähänkään ripeämpää liikettäsi. Kylmärauhallisella mielellä ja vielä rauhallisemmalla käsittelyllä Varro on kuitenkin ihan kelpo hoidettava, kunnes tulee satuloinnin vuoro - orille on ollut aikanaan vaikea löytää sopivia satuloita, ja huonojen satuloiden aikainen selkäkipu on jäänyt orille muistiin. Tietenkin sillä nyt on vimpan päälle mallatut varusteet, mutta satulointivaihe on jäänyt hevosparalle kovin hyvin muistiin. Satula tuleekin laittaa Varron selkään nopeasti mutta pehmeästi, ja penkin ollessa paikoillaan, kannattaa orin antaa rauhoittua hetki ennen satuloinnin viimeistelyä.
Taluttaessa Varro tulee rauhassa perässä, eikä se hötkyile muista hevosista tai oikeastaan mistään muustakaan. Ori kulkee lähes tilanteessa kuin tilanteessa löysällä narulla tasan sitä vauhtia, mitä taluttajakin kulkee.

Varro on herkkä ja osaava ratsu, joka ei siedä epäjohdonmukaisia tai ristiriitaisia apuja, ja ilmaisee tyytymättömyytensä hyppimällä pystyyn. Ori vaatii pehmeän ja tasaisen käden sekä lähinnä istuntaa käyttävän ratsastajan, jotta siitä saa parhaat puolet irti - onhan suomenhevonen kuitenkin vaativa B -tason kouluratsu, jos sitä vain osaa ratsastaa. Varro jännittyy hyvin herkästi, jolloin meno muuttuu lyhyeksi, teräväksi ja selättömäksi, ja tällöin kyydissä on erittäin epämukavaa istua. Ei rautiaalla muutenkaan mitkään maailman mukavimmat askellajit ole, mutta ihan istuttavat, kun sen saa kulkemaan oikein päin. Varrolla ei ole kovin näyttävät liikkeet, mutta niissä on erittäin hyvin kokoamisvaraa, eivätkä lisätytkään askellajit tuota tälle hevoselle ongelmia.
Esteillä Varro on yhtä herkkä niin suustaan kuin kyljistäänkin, eikä se siedä kovemmassakaan vauhdissa liian riuskoja apuja. Eipä sillä että niille olisi tarvettakaan, sillä Varro kääntyy ja hidastaa kyllä varsin näppärästi ihan vain painoavuilla ja istunnallakin. Orin hyppytyyli ei ehkä ole kovin hieno, mutta se hyppää varovasti ja jaloistaan tarkasti, eikä se yleensä pudota. Kieltäytymiset ovat enemmän ongelma tämän hevosen kanssa, sillä Varro on tarkka siitä, miten se tuodaan esteelle. Yhtään liian vino lähestyminen tai ennen aikojaan hyppyyn lähtevä ratsastaja, ja herasilmä vetää liinat kiinni. Yhteissävelen löytyessä Varro kuitenkin on näppärä esteratsu, jonka isosta laukasta ja hyvästä kokoamiskyvystä on paljon hyötyä aikaradoilla. Maastoesteillä rautias toimii samoin kuin rataesteilläkin, mutta se kieltää herkemmin ja on jaloistaan entistä tarkempi. Erikoisesteet eivät aiheuta Varrolle epäröintejä kummankaan estetyypin parissa, vaan se hyppää kyllä, jos se saa siihen mahdollisuuden. Muutoin maastoillessa Varro on melko säpsy, mutta täysin käsissä pysyvä ja suhteellisen luotettava ratsu niin yksin kuin kaverinkin kanssa.
Ajaessa Varro on herkkä ja kuuliainen, mutta aivan yhtä tarkka ihmisen antamista avuista kuin ratsastaessakin. Maraton-osuudet ovatkin välillä jänniä hetkiä, kun pitäisi tehdä jyrkkiä käännöksiä ja oriparka hermoilee jokaisesta aavistuksenkaan liian kovasta ohjasotteesta. Muilla osa-alueilla Varro on kuitenkin hyvin toimiva peli, sillä se on tarkka, notkea ja tavattoman yritteliäs.

Varro on helppo lastattava ja matkustaja; se kävelee koppiin vaikka irrallaan, ja seisoo siellä tyytyväisenä niin kauan kuin tarvitsee, ja kun sillä on heinää. Kisapaikoilla raudikko jännittyy ja hermoilee herkästi, mutta päästessään töihin joko verryttelyyn tai radalle, se keskittyy täysin itse asiaan. Maastakäsin ori on hieman vauhdikkaampi talutettava kuin kotona, mutta ei missään nimessä mahdoton pideltävä. Radalle päästyään herasilmä pistää kaikkensa peliin, kunhan sen ja kuskin välillä on löytynyt yhteinen, toimiva sävel.

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosoriiden kantakirjaustilaisuus 20.05.2016
17 + 15 + 16 + 14 = 62p KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.02.2017
12 (3-3-3-3) + 22 + 24 + 25 + 9 = 92p SLA-I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.03.2017
6 + 40 + 18 + 20 + 11 = 95p VVJ-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 20.02.2017
8 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104p KRJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.02.2017
7 + 41 + 17,5 + 20 + 15 = 100,5p KERJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 28.02.2017
7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5p ERJ-I

Sukutaulu

i. Varjopuoli evm
sh, 162cm, sysrt
ii. Varjomieli evm
sh, 161cm, m
iii. Varjottunut evm
sh, 164cm, trn
iiii. Varjokas evm
sh, 166cm, m
iiie. Viisveisaus evm
sh, 156cm, prt
iie. Mielitietty evm
sh, 153cm, trt
iiei. Mielivoima evm
sh, 155cm, tprt
iiee. Taito-Tarja evm
sh, 151cm, vrt
ie. Puolikuutar evm
sh, 158cm, sysrt
iei. U.V. Uusikuu evm
sh, 160cm, trt
ieii. Kuurajare evm
sh, 159cm, tprt
ieie. Kiuri evm
sh, 157cm, vprt
iee. Sikuritar evm
sh, 156cm, rt
ieei. Volttiloikka evm
sh, 157cm, rtkm
ieee. Sissitär evm
sh, 156cm, vprt
e. Sovitar evm
sh, 155cm, trt
ei. Tosisolmu evm
sh, 154cm, vkk
eii. Vetosolmu evm
sh, 153cm, vkk
eiii. Vetonaula evm
sh, 155cm, rnvkk
eiie. Soma-Solmu evm
sh, 155cm, vrt
eie. Tositarina evm
sh, 152cm, prt
eiei. Tositoimi evm
sh, 155cm, vprt
eiee. Tarinarina evm
sh, 150cm, m
ee. Sopuliina evm
sh, 153cm, trn
eei. Sotkutuli evm
sh, 156cm, prn
eeii. Sottari evm
sh, 168cm, tprn
eeie. Ikituli evm
sh, 154cm, vrt
eee. Tepuliina evm
sh, 149cm, trt
eeei. Tepponen evm
sh, 150cm, rt
eeee. Keppuliina evm
sh, 152cm, trn

i. Varjopuoli oli komea sysirautias ori, joka oli luonteeltaan melko epätyypillinen suomenhevoseksi. Hyvin kuumuva herkkänahkainen ori, jonka kanssa tulivat vain harvat toimeen. Mutta Varjopuoli oli monitaituri joka ylitti metrin radat virheettä ketteryydellä, jota harvoin näki suomenhevosilla. Lisäksi ori taipui erinomaisesti kouluradoilla niittäen menestystä jopa vaativista luokista. Varjopuolen menneisyys ei ole täysin tiedossa, orin tiedetään syntyneen yksityisyrittäjälle josta ori myytiin Pohjois-Karjalaan harrastehevoseksi. Ori ei kuitenkaan soveltunut luonteeeltaan silloiselle ratsastajalle ja jopa ruunausta harkittiin, mutta toisaalta orilla olisi edellytyksiä jalostusoriksi. Varjopuoli myytiinkin pian kilparatsastajalle jonka edellinen ratsu oltiin jouduttu lopettamaan äkillisesti. Varjopuoli oli varsinainen katseenvangitsija missä ikinä liikkuikin. Kaksikko kilpaili viiden vuoden ajan monipuolisesti myös kansallisella tasolla niin este- kuin kouluratsastuksessa, startaten pari kertaa jopa kenttäkilpailuissa. Oripäivillä Varjopuoli sai erinomaiset arvostelut liikkeistä sekä ratsastettavuudestaan, mutta luonneosiosta pisteet jäivät vajaiksi. Ori kantakirjattiin toisella palkinnolle ratsusuunnalla. Ensimmäisten vuosien aikana ori astui tasaisesti tammoja ympäri maata ja osoittautui erinomaiseksi periyttäjäksi. Varjopuolen jokainen jälkeläinen on jollain tavalla menestynyt ratsuna.

ii. Varjomieli oli suurikokoinen tanakka musta ori, joka kantakirjattiin työhevossuunnalle nelivuotiaana kolmannella palkinnolla. Varjomieli oli pojansa vastakohta mitä luonteeseen tuli. Hyvin tasainen ja hyväkäytöksinen hevonen, jonka kanssa tuli toimeen aivan kuka tahansa. Varjomieli ostettiin aikanaan pääkaupunkiseudulta melko alhaiseen hintaan, sillä silloinen parivuotias ei oikein vakuuttanut rakenteellisesti tai suvullisesti. Varjomieli polveutui melko mitäänsanomattomista linjoista ja ori kehittyi huomattavasti muita ikäisiään hitaammin. Vaikka luonteeltaan ori oli mitä ihanin, niin ratsuna Varjomieli ei menestynyt. Ori starttasi aluetasolla este- ja koululuokissa, mutta stressaantui helposti kisapaikoilla josta syystä kisasuoritukset jäivät aina vajaiksi. Ori siirtyi viettämään rentoja harrastehevosen päiviä ja jopa toimi välillä opetusratsuna tilan pienemmille. Harmillisesti ori menehtyi melkoisen nuorena, vain kymmenen vuoden iässä toimien jalostuskäytössä pari vuotta. Varjomieli ei ollut ihanteellisin orivaihtoehto josta syystä astuikin vain viitisen tammaa.

ie. Puolikuutar oli kaunis siro sysirautias tamma polveutuen tunnetusta isälinjasta. Tamman kohdalla olivat odotukset korkealla jo ennen syntymää sillä emätamma oli jättänyt jälkeensä monia hyviä hevosia. Puolikuutar oli luonteeltaan tyypillinen suomenhevonen ja nätti kuin karkki. Nelivuotiaana Puolikuutar kantakirjattiin ensimmäiselle kantakirjalle saaden erinomaiset pisteet kaikista osioista. Tammalla oli nätit liikkeet ja Puolikuutar pärjäsikin oikein hyvin jopa vaativissa koululuokissa, mutta estehevoseksi sysirautiaasta tammasta ei ollut. Puolikuutarelta löytyi kyllä hyppypotentiaalia, mutta tamma oli niin vauhdikas näky esteradoilla että ihan hirvitti. Puolikuutaresta tuli melkoisen kuuluisa omalla paikkakunnallaan sillä tamma oli kaikin tavoin melko poikkeuksellinen eläin. Kahdeksan vuoden iässä Puolikuutar astutettiin rautiaalla ratsuorilla ja tamma tiinehtyi ensimmäisellä yrittämällä, mutta harmillisesti loi varsansa. Toisen varsan kohdalla ei onni myöskään ollut myöten ja varsa menehtyi vain viikkoisena. Päätettiin yrittää vielä kolmannen kerran mutta tällä kertaa valittiin hieman tuntemattomampi ori, Varjomieli. Kuten edellisilläkin kerralla, kaikki meni hyvin varsan syntymään saakka. Tilanne oli kuitenkin koitua kohtalokkaaksi sillä varsa oli väärinpäin, mutta saatiin avustuksella käännettyä oikeaan asentoon. Pirteä orivarsa syntyi terveenä ja osoittautui sisaruksiaan vahvemmaksi selviytyen varsa-ajoista. Varjopuoli jäi Puolikuutaren ainoaksi elossa olevaksi jälkeläiseksi sillä tamma menehtyi vuosi varsomisen jälkeen äkillisesti.

e. Sovitar oli hevoskokoinen rautias tamma jota ei oltu nätillä ulkonäöllä pilattu. Tamma oli karkeasti sanottuna ruma ja muistutti ponia, mutta luonteeltaan oli sitäkin enemmän kultaa. Sovitar oli ihmisrakas sekä harvinaisen älykäs hevoseksi, joka teki tamman koulutuksesta naurettavan helppoa. Sovitar oppi hyvin nopeasti ja starttasi ensimmäisen kerran nelivuotiaana paikallisissa seurakilpailuissa esteratsastuksessa. Sovitar oli tasaisen varma menijä, johon pystyi aina luottamaan vaikka tamma ei ollut ratsuominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Hieman vaihtelevalla menestyksellä kaksikko kilpaili lähinnä aluetasolla niin kenttä-, koulu- kuin estekilpailuissakin. Kansallisella tasolla ratsukko kilpaili pari kertaa, mutta joutui katkerasti pettymään. Sovitar vietiin kantakirjatilaisuuteen nelivuotiaana. Tamma sai hyvät pisteet käsiteltävyydestään ja ylsi nipin napin kolmannelle palkinnolle. Monet hevosalan ammattilaiset sanoivat ettei tälläistä tammaa kannata jalostukseen käyttää, mutta omistaja oli itsepintainen. Vastoin kaikkien odotuksia Sovitar oli erinomainen emätamma toimien jopa sijaisemänä pari kertaa. Sovitar varsoi elämänsä aikana yhdeksän kertaa ja useimmat myytiin harrastekäyttöön. Varjopuoli oli ainoa orijälkeläinen.

ei. Tosisolmu oli nimensä mukainen tosisuomalainen varusettuna suurella sydämellä, joka loisti hetken aikaa parrasvaloissa. Tosisolmu polveutui emän puolelta ravisuvusta, mutta isä oli menestynyt voikko ratsuori. Tosisolmulla oli epäonninen menneisyys sillä ori myytiin useasti viiden ensimmäisen ikävuoden aikana omistajalle toiselle. Lopulta orista tuli melko varautunut luonteeltaan nykyiselle omistajalle muutettuaan. Kärsivällisyydellä ja pitkäjännitteisyydellä Tosisolmu muuttui kuitenkin huomattavasti parissa vuodessa. Huomattiin että orilla oli valtavasti liikettä ja hyppykapasiteettia sekä varsinainen leijonanrohkeus. Omistaja oli jo pitkään haaveillut edes kelvollisestä kenttähevosesta ja Tosisolmu tuntui juuri sopivalta hevoselta. Nopeasti kaksikko etenki kansalliselle tasolle osoittautuen ylivoimaiseksi vastukseksi. Kaksikko kilpaili ansioituneesti neljän vuoden ajan ja huomattuaan orissa olevan enemmän potentiaali mitä voisi ensisilmäykseltä uskoa, vietiin ori kantakirjattavaksi. Tosisolmu kantakirjattiin toiselle palkinnolle ratsusuunnalla. Jalostusorina ori herätti paljon huomiota voikolla värityksellään ja hyvällä kenttämenestyksellään saaden paljon tammavieraita jopa pitkänkin matkan takaa. Tosisolmu periytti melko vahvasti voikkoa väritystään jälkeläisilleen sekä rohkeuttansa, josta syystä jälkeläiset ovat pärjänneet muunmuassa este- ja kenttäuralla.

ee. Sopuliina oli kuin kopio Sovittaresta. Melkoisen pienikokoinen ruunikko tamma oli myöskin melko roteva rakenteeltaan ja pää muistutti enemmänkin kengurua. Sopuliina polveutui ravisuvusta ja tammasta kaavailtiinkin alkuun ravihevosta, mutta Sopuliina ei pärjännyt radalla sinnitellen aina hännillä. Tammalla ei vain ollut tarpeeksi voitontahtoa joten pian tamma myytiinkin ratsukäyttöön. Sopuliinan luonne jaksoi aina hämmästyttää muita sillä tamma oli kuin kenguru, hassunnäköinen sellainen, joka oli jatkuvasti koettelemassa omistajansa hermoja joko rynnätessä sähköaidoista läpi tai avaamassa salpoja. Vaikka luonteeltaan Sopuliina oli mitä oli, niin tammalla oli valtavasti hyppypotentiaalia, joskin hieman omalaatuisella hyppytyylillä. Tamma oli nopea kintuistaan ja hyppäsi aina virheettä. Sopuliina kilpaili aluksi aluetasolla, josta kohosi nopeasti kansalliselle tasolle. Pian tämän jälkeen tamma harmillisesti joutui ratsastusonnettomuuteen jonka seuraauksena loukkasi selkänsä. Sopuliinasta ei enään ikinä olisi kilpahevoseksi ja tamman liikunnat jouduttiin pitämään kevyenä. Sopuliina varsoi neljästi onnettomuuden jälkeen, kaikki tammavarsoja jotka tuntuivat kaikki perivän emänsä epäihanteellisen rakenteen.

© VRL-00096

Jälkeläiset

s. 18.02.2016 o. Turmeltajan Varjovale, e. Valhe Valkeus
s. 08.04.2016 o. Turmeltajan Valheus, e. Valhe Valkeus
s. 29.07.2016 o. Varjonkehrä, e. Kuunkehrä
s. 05.12.2016 o. Vähäpellon Varjonuotti, e. Hopeasointu
s. 05.11.2017 o. Turmeltajan Aavesoturi, e. Noiturinna
s. 15.04.2016 t. Turmeltajan Soturitar, e. Halkojatar
s. 12.06.2016 t. Turmeltajan Varjosointu, e. Haavesointu
s. 01.06.2016 t. Turmeltajan Armiina, e. Astarella
s. 20.04.2017 t. Kahmon Varjovisertäjä, e. Joutsensurma

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

10.03.2016 - Kärmeniemi - NJ - suomenhevosorit, päätuom. Jannica - irtoSERT

ERJ
30.06.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40 24.07.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 3/40
27.07.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40 28.07.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40
15.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 3/40 16.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 1/40
18.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 2/40 25.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 3/40
25.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 5/40 28.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 6/40
30.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 90cm - 4/40 16.08.2016 - ERJ - Overload - 100cm - 3/30
19.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 7/50 20.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 4/50
21.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 6/50 29.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 5/50
01.08.2016 - ERJ - Március - 100cm - 5/40 12.08.2016 - ERJ - Március - 100cm - 2/40
13.08.2016 - ERJ - Március - 100cm - 2/40 12.09.2016 - ERJ - Oakhill - 100cm - 1/30
11.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 5/100 12.10.2016 - ERJ - Iowa - 100cm - 3/30
20.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 3/100 23.10.2016 - ERJ - Metsovaara - 100cm - 6/40
12.10.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30 12.10.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 2/30
13.10.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 2/30 16.10.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30
20.10.2016 - ERJ - Satumaja - 100cm - 1/30 22.10.2016 - ERJ - Satumaja - 100cm - 5/30
02.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30 04.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30
07.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30 22.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 1/30
23.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 1/30 27.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30
28.11.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30 06.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30
09.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30 22.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30
25.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 1/30 30.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 4/30
14.12.2016 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 1/30 11.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 2/30
14.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 1/30 15.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 2/30
18.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30 20.12.2016 - ERJ - Vähäpelto - 100cm - 5/30
18.12.2016 - ERJ - Ventos - 100cm - 5/30 21.12.2016 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 3/30
24.12.2016 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 2/30
KRJ
13.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 3/40 15.02.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 6/40
17.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 3/40 18.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 1/40
20.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - vaativa B - 6/100 21.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - vaativa B - 4/100
22.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - vaativa B - 8/100 27.01.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 4/80
10.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 2/80 14.02.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 2/40
01.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 2/30 04.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30
12.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 3/30 15.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 3/30
19.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30 11.02.2016 - KRJ - Huvitutti - vaativa B - 4/30
14.02.2016 - KRJ - Huvitutti - vaativa B - 4/30 17.02.2016 - KRJ - Huvitutti - vaativa B - 3/30
27.02.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 2/30 27.02.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 3/30
01.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 1/30 01.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 7/50
02.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 4/30 03.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 4/30
03.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30 04.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 5/30
05.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30 06.03.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 3/40
07.03.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 6/40 09.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 5/30
10.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 2/30 13.03.2016 - KRJ - Runoratsut - vaativa B - 6/60
16.03.2016 - KRJ - Runoratsut - vaativa B - 1/60 18.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 4/30
27.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 6/50 28.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 4/50
03.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 1/40 08.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 4/40
23.03.2016 - KRJ - Nietos - vaativa B - 4/30 24.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 3/30
25.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 5/30 25.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 3/30
26.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 1/40 30.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 5/40
02.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/40 02.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/40
03.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 1/40 08.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/40
09.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/30 09.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 3/40
10.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/40 10.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 1/40
11.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 4/30 12.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 3/40
12.04.2016 - KRJ - Hevannan Oriasema - vaativa B - 2/30 12.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30
12.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30 13.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/40
14.04.2016 - KRJ - Hevannan Oriasema - vaativa B - 3/30 14.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 6/40
16.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30 16.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 3/30
18.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/40 18.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/40
18.04.2016 - KRJ - Hevannan Oriasema - helppo A - 4/30 19.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 6/40
20.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/40 22.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 6/40
24.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 6/40 26.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 5/40
06.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 5/30 08.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 4/30
31.07.2016 - KRJ-CUP - Fiktio - vaativa B - 19/249
KERJ
29.02.2016 - KERJ-CUP - Satulinna - helppo - 14/141 24.04.2016 - KERJ - Satulinna - helppo - 3/30
30.04.2016 - KERJ - Satulinna - helppo - 3/30 02.05.2016 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 4/30
04.05.2016 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 1/30 05.05.2016 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 5/30
16.05.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 4/22 18.05.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 1/22
21.05.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 2/40 22.05.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 3/40
02.06.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 4/18 03.06.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 2/18
04.06.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 4/18 05.06.2016 - KERJ - Metsovaara - helppo - 4/18
10.07.2016 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 3/50 11.07.2016 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 2/50
06.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - helppo - 2/40 10.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - helppo - 5/40
14.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - helppo - 1/40 19.08.2016 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 7/50
23.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 3/30 25.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 3/30
26.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 3/30 09.09.2016 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 3/40
22.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - helppo - 6/36 23.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - helppo - 2/40
25.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - helppo - 2/36 27.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - helppo - 2/40
31.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - helppo - 3/40 07.11.2016 - KERJ - Iowa - helppo - 1/30
09.11.2016 - KERJ - Iowa - helppo - 2/30 01.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 5/30
04.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 3/30 06.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 3/30
07.11.2016 - KERJ - Wyrda Horses - helppo - 4/30 08.11.2016 - KERJ - Wyrda Horses - helppo - 3/30
08.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 1/30 09.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 1/30
09.11.2016 - KERJ - Wyrda Horses - helppo - 1/30 10.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 5/30
10.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 4/30 11.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 2/30
12.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 4/30 13.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 5/30
15.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 5/30 18.11.2016 - KERJ - Hortensia - helppo - 3/30
20.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 3/30 20.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 2/30
27.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 3/30
VVJ
13.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30 16.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 3/30
23.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30 24.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 3/30
27.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30 29.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 2/30
12.01.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 4/30 15.01.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 2/30
27.01.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30 02.02.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 3/40
07.02.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 3/40 08.02.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 6/40
09.02.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 2/40 14.02.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 1/30
18.02.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 3/30 11.02.2016 - VVJ - Turmeltaja - noviisi yhdistetty - 1/30
15.02.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 4/30 19.02.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 4/30
22.02.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 1/30 22.02.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 3/30
24.02.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 4/30 24.02.2016 - VVJ - Härdelli - noviisi yhdistetty - 2/30
25.02.2016 - VVJ - Härdelli - noviisi yhdistetty - 3/30 01.03.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - noviisi yhdistetty - 3/40
03.03.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 1/30 04.03.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 3/30
07.03.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 3/30 08.03.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 2/30
11.03.2016 - VVJ - Hymni - noviisi yhdistetty - 3/30 04.03.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 5/40
09.03.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 6/40 12.04.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 5/30
15.04.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - noviisi yhdistetty - 5/40 20.04.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 4/30
12.04.2016 - VVJ - Viisikko - noviisi yhdistetty - 7/50 14.04.2016 - VVJ - Viisikko - noviisi yhdistetty - 1/50
04.05.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 1/30 08.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30
13.05.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 5/40 13.05.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 2/39
16.05.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 5/39 17.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 3/30
19.05.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 3/39 19.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 5/30
20.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 2/30 20.05.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 6/39
21.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 5/30 01.07.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi koulukoe - 1/85
03.07.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi koulukoe - 3/85 05.07.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 1/40
09.07.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 2/40 18.07.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 2/30
VSR
29.02.2016 - VSR-CUP - Valjakkoajo - noviisi yhdistetty yksiköille - 5/28 30.04.2016 - VSR-CUP - Valjakkoajo - noviisi yhdistetty yksiköille - 6/37
30.04.2016 - VSR-CUP - Kenttäratsastus - helppo - 4/69 31.05.2016 - VSR-CUP - Esteratsastus - 90cm - 5/73
31.07.2016 - VSR-CUP - Valjakkoajo - noviisi yhdistetty yksiköille - 4/25 30.09.2016 - VSR-CUP - kenttäratsastus - tutustumisluokka - 3/49

Päiväkirja & valmennukset

23.08.2016 Estevalmennus, valmensi tvisha

Heti aamutuimaan lähdin Turmeltajaan, sillä olin lupautunut valmentamaan dookieta ja tämän superihanaa suomenhevosoria Varroa esteiden parissa. Alkuverkassa ori oli todella energisen oloinen, ratsastaja sai rauhoitella hevostaan paljon ja käyttää todella huolellisia ja pitkäkestoisia pidätteitä, jotta tämä pysyi käsissä. Varron ruotuun saaminen ottikin dookielta oman aikansa, mutta vähitellen ori alkoi tasaantua ja tällöin alkoi kuuntelemaan jo jotenkuten selästä tulevia apuja. Yhteistyön syventyessä ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienelle jumppasarjalle, joka ylittyi reippaasta vauhdista huolimatta puhtaasti.

Tänään treenailimme esteitä suurella keskiympyrällä, johon olin alkuun pystyttänyt kaksi 90cm pystyä eri puolille ympyrää. Kun Varro oli hyvin dookien avuilla, saivat he siirtyä ympyrälle työskentelemään hallitussa laukassa. Heti alkuun ratsastaja sai keskittyä sikäli apujen käyttöön, että ympyrä pysyi suurena ja symmetrisenä, eikä Varro saanut alkaa turhia oikomaan tai muuttelemaan reittiä. Näin ollen ulko-ohjasta vaadittiin napakkaa otetta ja vastaavasti sisäpohkeella pidettiin keskiympyrä isona. Ensimmäiset esteet sujuivat ratsukolta kuitenkin moitteitta, lähestymiset sujuivat hyvin, eikä Varro alkanut esimerkiksi kirimään tahtia. Ori hyppäsi esteet hienolla tyylillä ja ponnistus tapahtui yleensä hyvästä kohtaan, tosin dookie sai myös olla hereillä, että laukka jatkui esteen jälkeen oikeana, sillä ajoittain Varro vaihtoi esteen jälkeen väärän laukan. Kun nämä kaksi estettä sujui moitteitta, pystytin kaksi 100cm korkeaa estettä lisää tasaisin väliajoin entisistä esteistä. Nyt ympyrällä tapahtui huomattavasti enemmän, heti edellisen esteen jälkeen tuli nopeasti alkaa valmistelemaan Varroa seuraavalle esteelle, eikä virheille ollut juurikaan varaa. Muutaman huonomman alastulon jälkeen dookie ei saanut seuraavalle esteelle pakettia kasaan, jolloin ori käytti tilaisuuden hyväksi ja juoksi esteen ohitse. Jälleen dookien täytyi antaa napakampia apuja ja reippaasti pyytää hevoseltaan, joka kyllä ajoittain hieman protestoi apuja vastaan. Valmennuksen edetessä neljän esteen ympyrä alkoi vähitellen näyttämään hyvältä, hevonen ylitti jokaisen esteen mallikkaasti, samalla kun dookie ohjasi tätä päättäväisenä selässä.

Onnistuneisiin suorituksiin oli hyvä tunnin työskentelyn jälkeen lähteä lopettelemaan ja näin ollen ratsukko sai siirtyä loppuverkan pariin. Loppuverkassa dookie taivutteli Varroa vielä hetken aikaa ravissa ja käynnissä puomien ylitse, kunnes hän sai tulla selästä alas loppukäyntien ajaksi. Vaikka alkutunti menikin ratsukolta yhteisen sävelen löytämiseen ja ajoittain esteilläkin oli hankaluuksia, suoriutui tämä parivaljakko valmennuksesta hyvin. Varro oli oikein reipas ja ketterä hyppääjä, joka kuitenkin vaati dookielta riittävästi ohjeita toimiakseen oikein, ja vaikka huonompiakin suorituksia tuli, oli valmentaja enemmän kuin tyytyväinen heidän työskentelyyn ja hyppyihin.

05.10.2016 Kouluvalmennus, valmensi Janella

Saavuin ensimmäistä kertaa valmentamaan Turmeltajaan ja ensimmäinen valmennettava oli komea suomenhevosori Varro ja dookie. Keskustelimme aluksi dookien kanssa hieman Varrosta ja siitä mitä he ovat orin kanssa tehneet. Kun pölötykset oli hoidettu pois alta, oli aika aloittaa alkuverryttely. Otimme hieman siirtymisiä askellajista toiseen kuin myös askellajien sisällä. Myös kaarevia uria käytiin lävitse sekä pari pysähdystä. Kun Varro alkoi liikkumaan ihan mukavan oloisesti, saatoimme aloittaa varsinaiset tehtävät, jotka olin valmennusta varten laatinut.
Aloitimme avotaivutuksilla ravissa, jotka sujuivat ratsukolta ongelmitta. Varro näytti kuuntelevan hyvin ratsastajan apuja ja totteli niiden mukaisesti, eikä sen järeämpiä apuja tarvinnut ottaa käyttöön. Avotaivutuksista siirryimme pikkuhiljaa myös sulkutaivutuksiin. Pari kierrosta meni ratsukolla päästä homman jyvälle, mutta sulkuakin alkoi hyvin tulemaan niin ravissa kuin laukassakin.

Hyvillä mielin saatoimme siis jatkaa peruutuksiin ja siitä laukannostoihin. Tätä tehtävää olin odottanut innolla, sillä pidän itse kovasti tämän tyyppisistä tehtävistä. Tarkoitus oli siis kääntää pitkän sivun jostain kohtaa kentän keskelle, keskihalkaisijalla pysähtyä, peruuttaa neljä askelta ja nostaa siitä laukka. Ensimmäisellä kerralla käännöksessä Varro jostain syystä "levähti" ja ratsukko tuli sellaisessa epämääräisessä laukassa kohti keskihalkaisijaa. Halkaisija tuli kuitenkin sen verran nopeasti, että pysähdys myöhästyi. Peruutus sujui hyvin, mutta laukannosto oli taas vähän siihen suuntaan. Passitin ratsukon siis tulemaan vielä monia kertoja, kunnes homma alkoi rullaamaan, eikä Varro alkanut aina valumaan ulkopohjetta vasten käännöksessä. Myös laukannostot alkoivat onnistua oikein hyvin. Tämän tehtävän jälkeen pyysin ratsukkoa loppuverkkailemaan kevyessä ravissa ja dookieta ratsastamaan eteen-alas. Varron pärskähtelyistä päätellen valmennus taisi mennä aika hyvin. Pari kertaa jouduin dookieta huomauttamaan, kun kädet painuivat kohti harjaa Varron painaessa hieman kädelle. Muuten näin valmentajan näkökulmasta homma sujui oikein mallikkaasti alusta loppuun saakka.

15.12.2016 Kouluvalmennus, valmensi VP

Saavuttuani Turmeltajan maneesiin hymyilin iloisena, sillä dookie oli kerrankin saapunut paikalle kivan suomenhevosorinsa kanssa, jota olin kuolannut useita kertoja muun muassa kilpailumatkoilla. Koska dookie ja Varro olivat ehtineet jo kävelemään perusteelliset alkukäynnit, pääsimme aloittamaan miltei välittömästi raviverryttelyn parissa. Koska tiesin hevosen ja sen liikkumistavan entuudestaan, lähdimme työstämään hevosta hiljalleen avotaivutuksen parissa niin, että pitkät sivut ratsastettiin melko loivaa avotaivutusta suurella taivutuksella ja lyhyillä sivuilla dookie sai luvan työskennellä niin kuin parhaaksi näki. Alkuun Varro ei olisi mielellään antanut periksi ulkokyljestään, mutta sitkeän ratsastuksen myötä dookie sai ratsastettua hevosen pehmeäksi kyljistään sekä ylälinjastaan. "Juuri näin, hyvä dookie! Varsinkin tällaisella hevosella jolla on tapana jännittyä ja kerätä itsensä pieneen suppuun, on varsin hyvä aloittaa avaavalla verryttelyllä ja huolehtia, että se uskaltaa liikkua normaalia avoimemmassa muodossa rentona. Jatketaan samaa tehtävää laukassa, mutta vaihda aina yhden pitkän sivun jälkeen laukka kokorataleikkaa -linjalla", kehuin ja opastin ratsastajaa. Koska dookie oli saanut ratsunsa varsin kivasti avuille ja Varro uskalsi liikkua rentona myös hieman avoimemmassa muodossa, ei laukkaa tarvinnut jatkaa kovinkaan pitkään sillä ratsukko työskenteli heti ensimmäisistä toistoista alkaen varsin tehokkaasti.

Koska kokorataleikkaa -linjalla tehdyt laukanvaihdot tuntuivat tuovan pientä haastetta, jatkoimme valmennusta pienten välikäyntien jälkeen laukanvaihtoteemalla. Verryttelyssä tehdyt laukanvaihdot olivat olleet hieman tasapainottomia ja Varro esitti niitä jopa ylivaroen, joten halusin saada hevosen rentoutumaan myös vaihtojen parissa. Aloitimme työskentelyn niin, että aina pitkälle sivulle tultaessa dookie nosti orillaan vastalaukan ja ennen seuraavaa lyhyen sivun kulmaa hänen tuli vaihtaa laukka myötälaukaksi. Vastalaukan aikana dookie sai ratsastettua Varron tehokkaasti kahden pohkeen ja ohjan väliin, ja tuleva kaarre sai hevosen odottamaan vaihtoa helpottaakseen omaa työskentelyään - näin pääsimme tilanteeseen, että dookie pääsi hiljalleen paneutumaan orin rentouteen myös vaihdon aikana. Useiden toistojen, ratsatajan huolellisemman ja pieniapuisemman ratsastuksen myötä ori alkoi hiljalleen rentoutumaan myös vaihdoissa ja kappas vain, rentous toi mukanaan myös puuttuvaa tasapainoa. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä muutamia vaihtoja keskihalkaisijalla jotta ori ei saisi tukea maneesin seinistä - nämä vaihdot onnistuivat varsin mallikkaasti, sillä ne olivat tyylipuhtaita, lennokkaita ja tasapainoisia.

Valmennuksen loppuun työstimme oria vielä kaikissa askellajeissa erinäisiä kaarevia uria tehden niin, että halusin dookien houkuttelevan orin hyvin pyöreään ja avoimeen muotoon. "Näin juuri, nyt kun se ravaa varsin tahdikkaasti selkä ylhäällä ja uskaltaa seurata ohjaa, yritä itse olla mahdollisimman eleettömästi sen selässä. Rauhoita aavistuksen omaa kevennystä, ja muista, että vaikka hevonen on pyöreä, sä pysyt siellä sen selässä ryhdikkäänä ilman, että säkin käperryt pyöreäksi. Jaa, oikein hyvä - korjaa vielä kyynerpäät lähelle kylkiä ja nyt vaan nauti menosta!" opastin ratsastajaa, joka tuntui olevan valmennuksen päätteeksi yhtä hymyä. Ratsastajan tultua loppukäynneiksi alas ratsunsa selästä kävimme vielä läpi muutamia yleishyödyllisiä kotiharjoitteita, joita ratsukon olisi hyvä tehdä kotona jos ei jokainen ratsastuskerta, niin kuitenkin useamman kerran viikossa.

28.12.2016 Tuuraajatreeniä ohjasajaen, kirjoitti VP

Dookien pitkittyneen sairasloman vuoksi jätin oman tallini tallityöntekijöiden harteille ja lähdin tuuraamaan hyvää ystävääni Turmeltajaan. Vaikka dookiella pääosin onkin mukavia hevosia, oli reilu kaksitoista tuntinen työpäivä ratsailla viedä mehut niin pahasti, että viimeiseksi suunniteltu hevonen meinasi jäädä liikuttamatta. Katsottuani Varroa tovin karsinan kaltereiden takaa sain jostain voimaa vielä viimeiseen hevoseen, joskin päätin asettaa hevoselle satulan sijaan ohjasajovyön ja työskennellä hevosen apujen väliin maasta käsin.
Maneesille päästyäni lähdin työstämään oria ensin ympyrällä saadakseni sen asettumaan ja taipumaan pehmeästi sekä sisälle että ulos. Alkuun Varro tahtoi jäädä hieman pinkeäksi kyljistään eikä se olisi venyttänyt haluamaani muotoon eteen-alas, mutta sitkeän työstämisen ja selkeiden apujen myötä sain hevosen hiljalleen rentoutumaan ja siten myös venymään kyljistään asti. Ravia ja laukkaa hetken työstettyäni halusin vaatia hevoselta lisää sillä nyt se liikkui selkeästi sellaisessa tilassa ja muodossa, jossa sen on helppoa ja mielekästä liikkua. Tästä syystä lähdin siirtymisten ja asetusten kautta kokoamaan hevosta lyhyempään ja ryhdikkäämpään muotoon vaatien edelleen rentoutta, tasapainoa ja pehmeyttä. Kun Varro teki edes sinne päin mitä halusin, kehuin sitä suureen ääneen ja jatkoin työstämistä - näin ori pysyi tyytyväisenä, vaikkei sen lempipuuhaa olekkaan työskennellä hiki otsalla.

Kun Varro tuntui olevan melko hyvin apujen välissä, lähdin työstämään sitä vielä kootussa ravissa pohkeenväistöjen parissa. Pohkeenväistöt lähtivät alkuun sujumaan hieman haparoiden sillä asetus ei ollut suinkaan liikkeen suuntaan vaan Varro tuntui herkästi valuvan väistettävän suunnan lavan päälle heittäen samalla kaulan niin sanotusti väärään suuntaan täysin mutkalle ja lukkoon. Kun sain Varroa korjattua rauhallisempaan tahtiin ja parempaan tasapainoon, sain myös suoristettua sen ja sitä kautta asetettua orin pohkeenväistön vaatimaan suuntaan.
Koska Varro oli odotuksista huolimatta työskennellyt melko reippaasti, päästin sen vapaaksi maneesiin, jotta se saisi irroitella kaikki lukot auki. Huomattuaan vapauden Varro otti ilon irti ihan kirjaimellisesti sillä ori painoi ympäri maneesia sellaista kyytiä, että välillä hirvitti ihan katsoa. Taltioidessani puhelimeni muistin kätköihin Varron lukuisat pukkisarjat lähetin dookielle kuvan iloisesta hevosesta ja toivotin hänelle pikaisia paranemisia - Turmeltajan maneesi kun oltiin käännetty perinpohjin Varron toimesta, ja talli kaipasi säntillisen omistajansa tiukkaa otetta ennen kuin homma lähtisi täysin hanskasta.

10.01.2016 Maastoestevalmennus, valmensi Lissu T.

"Käytä verrytellessäsi ravi- ja laukkapuomeja hyödyksi ja yhdistele niitä kavaletteihin. Pidennä ja lyhennä askelta, tule tehtävään ravissa ja vaihda kavaletin jälkeen laukkaan ja seuraavan jälkeen takaisin raviin. Varo, ettet vahingossakaan purista polvilla tai päästä hartioita eteen."
dookien ja Varron verryttelyjä oli hirvittävän mukava seurata. Herasilmäisen komistuksen liikkuminen ei ehkä ollut sitä näyttävintä, mutta se liikkui kuitenkin hyvin ratsastajansa kanssa, kuunteli apuja ja teki työtä käskettyä. dookie ratsasti yhtä hyvin kuin aina, neuvoin ja muistuttelin enemmän tavan kuin oikean tarpeen vuoksi. Puomi- ja kavalettitehtävillä ratsukko suoriutui näppärästi kaikista variaatioista, joita minä ja dookie vain keksimme.
"Siirrytään vähitellen esteille, aloita pikkupystyltä, sitten tuota isompaa. Kasaan vielä okserin, otetaan tässä lämmittelyhypyt ja siirrytään sitten maastoesteille." Varro oli melko varovainen hyppääjä, joka nosti jalkansa hyvin, ja vaati selkeästi suht suorat lähestymiset.
“Hyvä tempo ja laukka, eiköhän siirrytä maastoon."

Maastossa ratsukko pääsi treenaamaan perusesteillä; kaksi tukkia, banketti, pari risuestettä sekä tarkkuuseste, kapea auton renkaista tehty este.
"Ensin risut yksittäisinä, sitten tukit, banketti ja rengaseste. Yhdistellään esteitä sitten, kun niistä on kertaalleen menty kunnialla yli." dookie teki työtä käskettyä, ja luotsasi raudikkonsa tasaisen varmasti jokaisen esteen yli. Varro nosti jalkansa hyvin jättäen selkeän ilmavaran joka esteellä.
"Hyvät lähestymiset ja laukka, et yhtään himmaile tai hoputa tuosta! Nyt pieneltä risulta pienemmälle tukille, siitä banketille, isompi risu ja isompi tukki ja rengaseste viimeisenä." Ratsukko eteni sujuvasti ja varmasti esteeltä toiselle, mutta kapealle rengasesteelle Varro kielsi.
"Ei mitään, ratsasta tukin luokse ja linja uusiksi, etkä himmaile vaikka se kielsikin." Virnistin dookielle, ja hän kaarsi takaisin tukille, siitä uudestaan rengasesteelle ja nyt komeasti, helpon näköisesti yli.
"NOIN! Tee sama uusiksi, sitten vielä kerran koko rata." Rengaseste ylitettiin jälleen ongelmitta, samaten koko rata suoritettiin tasaisen varmasti ja ongelmitta. "Ravaa takaisin tallille, loppuverryttelyjen paikka. Minä hölkkään vieressä. Perässä. Kaukana perässä."


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen