Valhe Valkeus "Valma"
Perustiedot Koulutustaso
suomenhevonen, tammayleispainotus
163cm, rautiaankimoko. va B, re. 90cm, me. 90cm valj. vaativa
s. 20.10.2015 FI, 14v (ikääntyy satunnaisesti)kilpailee koulua, esteitä, kenttää ja valjakkoa
VH15-018-2649
Omistajatiedot Kilpailumenestys & saavutukset
om. dookie VRL-04373, TurmeltajaKRJ 72, VVJ 52, ERJ 42, KERJ 43 sijoitusta, VSR 7 sijoitusta
kasv. Kristiina Merilä evmSLA-I, KERJ-II, ERJ-II, VVJ-III

© VRL-01811

Luonnekuvaus

Valhe Valkeus on hienohelma isolla H:lla. Kura- ja vesilätäköt ovat kauhistus, pesuhetket ja puunaustuokiot helpotus. Tosin puunauskin vain silloin, kun arvon neidin karvalle löytyy sopivat harjat kunkin ruumiinosan harjaamiseen. Nirppanokan luonto pysyy myös ratsastaessa - jos erehdyt tekemään yhdenkin liian kovan pidätteen tai potkaisemaan sopimattomalla hetkellä, kiukuttelee Valma varmasti koko loppuratsastuksen ajan. Silkkihansikkain ratsastamalla tammasta saa kuitenkin varsinaisen koulutaiturin esille, joka toimii äärimmäisen kevyin avuin niin selästä kuin kärryiltäkin käsin. Esteillä riittää vauhtia ja pomppua (taitoa ei niinkään) niin kauan kuin ratsastajalta löytyy rohkeutta.

Valma ja hoitohetki on aina eräänlainen juhlatilaisuus. Ainakin Valmalle. Kimo on nimittäin se monsterimorsian, juhlien tyrannitar, ja jota kukaan ei halua kohdata virheen sattuessa. Tamma on hyvin tarkka hoitotoimenpiteiden järjestyksestä - harjaus, kaviot, jouhet, varusteet. Poikkeukset saavat herkän sielun hermostumaan, kuten myös kaikki muutkin sen elämän rutiineissa tapahtuvat muutokset - Valma vaalii täsmällisiä tapoja ja rutiineja. Tarha- tai karsinapaikkaa ei noin vain vaihdeta, kun kimo vetää pakkinsa ja päänsä sekaisin mokomista toimenpiteistä.
Valma hoidetaan lähes poikkeuksetta käytävällä, vaikkei se ole karsinassakaan mitenkään mahdoton. Sen koko olemus vain on huomattavasti rennompi ja tyytyväisempi, kun se saa olla keskellä käytävää, keskellä kaikkea, eikä syrjässä kaltereiden takana. Naistenpäivinä tamma tosin pidetään visusti karsinassa, sillä se potkii. Ja paljon. Kiiman pahimpina päivinä Valma pidetään yleensä vapaalla tai muutoin kevyellä käytöllä, jotta sen takapäähän ei tarvitse koskea, saatika harjata liikoja. Tavallisina päivinä Valmaa saa harjata niin paljon kuin sielu sietää, toki arvon kuningattaren karvaa hiveleviä ja herkälle iholle sopivia harjoja ja otteita käyttäen. Hierontapäivät ovat ihania, eläinlääkäri on ihana, kengittäjä on ihana, kaikki ovat ihania, jos kimo vain saa olla huomion keskipisteenä ja sitä kohdellaan aina riittävän arvokkaasti.
Narun päässä Valma kävelee ikään kuin leijaillen, kun se ylväänä katselee valtakuntaansa ja alamaisiaan. Tai niin se ainakin kuvittelee, tosiasiassa se tömpsyttää menemään taluttajan vierellä niin kuin mikä tahansa muukin hevonen. Lätäköihin se ei astu vahingossakaan, oli kyse sitten lammen kokoisesta vesimontusta tai vetistyneestä kavionjäljestä. Säänkestävä suomalainen siis, sopii hyvin syksyihin.

Valma ja ratsastus, toisenlainen juhlatilaisuus. Yleensä melko mukava ja mieluinen, kun ratsuna on tolkuttoman herkkä ja kuuliainen hevonen, mutta välillä myös vähemmän mukava ja mieluinen, kun ratsuna on myös helposti herneet sieraimiin kiskova, ylireagoiva prinsessa. Valmaa voi käytännössä ratsastaa hyvin eleettömästi ja kevyesti, jos ratsastajan taidot vain siihen riittävät. Harmi vain, että harva ihminen pystyy istumaan niin tasaisesti, pehmeästi ja tasapainoisesti, että se kelpaisi Valmalle. Se ei ole mikään yliherkkä kiukuttelija, vaikka ratsastaja vähän hölskyisi tai heiluisi ylimäärästä satulassa, mutta minkäänlaista kiskomista, potkimista tai heinämiehen lailla heilumista se ei siedä. Tämä tulee ilmi kiukkuisilla potkaisuilla, pyöreän työskentelymuodon muuntautuminen kamelimalliin, ja yleinen jumittaminen ja riittävän rumilla otteilla pystyyn nouseminenkin.
Valmalla on peruslaadukkaat askellajit, joista hienoin on ehdottomasti laukka. Käynti on ihan ok -tasoa, ravi on melko matalaa ja vaatimatonta, mutta hevosesta löytyy sen verran liikelaajuutta ja yritteliäisyyttä, että lisätyt ravipätkätkin saadaan näyttämään ratakelpoisilta. Valman kanssa pärjää hyvin, jos sen kanssa lähtee tekemään töitä "voisimmekohan tehdä tänään näin, tai ehkäpä näin" -mentaliteetilla, "nyt mennään eikä meinata" -tyyli aiheuttaa pelkkää itkua ja harmia, kun kimo näyttää keskikaviota selkään asti ja esittelee sellaisia judopotkuja, ettei ole tosikaan. Ehdotellen ja kevyesti, niin pärjää tämän elikon kanssa pitkälle.

Vaikka voisi kuvitella, että Valma on maailman surkein ja toimimattomin este-, saatika kenttähevonen herkkyytensä ja prinsessautensa vuoksi, ei asia kuitenkaan ole aivan niin. Toki sen "siis mitä teit, näppäsit raipalla?! kiskasit kun meinasin juosta estettä päin?!" -kiukuttelut tuovat omaa jännittävyyttään touhuun, mutta eivät tee siitä mahdotonta. Valma on perusnäppärä hyppääjä, se ei loista tekniikalla tai taidoillaan, mutta se on yllättävän innokas ja rohkea hyppääjä. Toki senkään urheus ei ihan älyttömiin veny, joten kaikista erikoisimmat esteet aiheuttavat hyvin helposti hylkyyn radalla. Tamma on tarkka jaloistaan, kuten myös reiteistä ja ponnistuspaikoista, eli ratsastajalta vaaditaan jonkin verran estesilmää ja taitoa.
Miksi hevonen, joka ei astu vahingossakaan vesilätäkköön, on kenttähevosena? No siksi, että Valman lätäkkökammo ei koske maastolaukkoja. Prinsessahevosen mielestä paras juttu ikinä on laukata maastossa, mahdollisimman kovaa tietenkin, ja silloin ei ole väliä, mikä lätäkkö, tukki tai ruumisarkku sen eteen tuodaan, se menee kyllä läpi. Jos siis ratsastaja on kartalla ja tukemassa hevosta. Yksikseen Valma ei ylitä yhtäkään maastoestettä, vaan se tarvitsee kannustusta ja tukea huomattavasti enemmän, kuin rataesteillä.
Tavallinen maastoilu on Valman mielestä vähän jännittävää, etenkin yksin. Perähevosena se toimii hyvin, menee melkein minne vaan pyytää, jos kaveri menee edeltä. Paitsi ne lätäköt. Nimenomaan teillä olevat lätäköt, metsässä ja vesihaudassa olevat lammikot ovat okei, mutta ne tiemontut ja se vesi niissä. Ei käy.

Valma koppiin, valmis, Valma ulos, valmis, Valmalle varusteet, valmis. Tämän kimon kanssa on ilo käydä kisoissa, jos ei radan puolesta niin kaiken muun kyllä. Se on äärettömän asiallinen ja hyvähermoinen kisaaja, joka katselee ympärillä olevia vieraita hevosia niin ylimielisen oloisena kuningattarena, kuin hevonen vain voi katsoa. Verkassa tamma keskittyy täysin työntekoon, eikä sitä kiinnosta muut ratsukot niin kauan, kun ne pitävät riittävän etäisyyden. Saattaa tulla yllätyksenä, mutta Valman häntään kiinnitetään yleensä kirkuvan punainen rusetti, ihan vain vinkkinä.

Meriitit ja saavutukset

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.05.2018
6,5 + 40 + 18 + 21 + 14 = 99,5p KERJ-II

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.05.2018
6,5 + 40 + 20 + 20 + 3 = 89,5p VVJ-III

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.05.2018
7 + 41 + 20 + 20 + 9 = 97p ERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.06.2018
13 (3-6-4) + 22 + 25 + 25 + 14 = 99p SLA-I

Sukutaulu

i. Velho Valkeus evm
sh, 162cm, rtkm
ii. Valo Valkeus evm
sh, 160cm, rtkm
iii. Kelmiitti evm
sh, 158cm, vrt
iiii. Tuhorainen evm
sh, 153cm, vprt
iiie. Pikkupenni evm
sh, 155cm, prt
iie. Vera Valkeus evm
sh, 160cm, rtkm
iiei. Risto-Rohkea evm
sh, 165cm, prt
iiee. Viima Valkeus evm
sh, 157cm, rtkm
ie. Taikavalssi evm
sh, 158cm, vrt
iei. Taikahattu evm
sh, 159cm, vrn
ieii. Hattumestari evm
sh, 158cm, prn
ieie. Taikatuuli evm
sh, 154cm, vprt
iee. Tessan Tanssi evm
sh, 156cm, vprt
ieei. Sadetanssi evm
sh, 155cm, rt
ieee. Tessaliina evm
sh, 157cm, trt
e. Tähtivälke evm
sh, 158cm, vrt
ei. Askelvirhe evm
sh, 157cm, trn
eii. Aate-Erhe evm
sh, 156cm, trt
eiii. Vika-Aatos evm
sh, 158cm, tprt
eiie. Velma evm
sh, 153cm, rt
eie. Siroliito evm
sh, 154cm, prn
eiei. Lennokki evm
sh, 156cm, m
eiee. Siroleikki evm
sh, 152cm, rn
ee. Tähtiloisto evm
sh, 160cm, vprt
eei. Lottolappu evm
sh, 159cm, vkk
eeii. Voittoveikkaus evm
sh, 157cm, rt
eeie. Lappuliina evm
sh, 155cm, vkk
eee. Tähtikiilto evm
sh, 156cm, rt
eeei. Pihtiote evm
sh, 158cm, trt
eeee. Tähtihohto evm
sh, 153cm, vrt

i. Velho Valkeus on 162cm korkea, rautiaankimo suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran kansallisella tasolla sekä ratsastuksessa että valjakkoajossa. Velho Valkeus kilpaili nuoruusvuosinaan pääsääntöisesti kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajanvaihdoksen yhteydessä rohkean orin hyppykapasiteetti tuli ilmi, ja se nousi reilu kymmenen vuotiaana myös este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle. Kuvankaunis sukkajalkainen, läsipäinen ori on luonteeltaan vähintään yhtä hellyyttävä, miltä se näyttää. Se omistaa sosiaalisen, lempeän luonteen ja se on erittäin yhteistyökykyinen ja miellyttämisenhaluinen hevonen. Ratsukantakirjaan I-palkittu oria on käytetty melko paljon jalostukseen sellaisille tammoille, joilta on puuttunut jonkin lajin ominaisuudet täysin. Tästä huolimatta jälkeläisistä on tullut monipuolisia kilpahevosia lajiin kuin lajiin, jonka lisäksi jälkeläisiä yhdistää hyvä, yhteistyökykyinen luonne sekä helppo käsiteltävyys.

ii. Valo Valkeus on tunnettu vanhan kansan jalostusori, joka kilpaili este- ja kenttäratsastuksen parissa varsin menestyksekkäästi. Rautiaankimo, 160cm korkuinen ori tunnettiin varsinkin rohkeasta kaikki tai ei mitään-tyyppisestä luonteesta sekä huimasta hyppykyvystä, sillä ori tuntui venyvän esteiden yli mahdottomankin tuntuisista ponnistuspaikoista. Ravihevosista polveutuva hevonen oli itse melko matalaryhtinen, eikä sen käynti- tai raviliike ollut itsessään mainittavan arvoinen. Polveutumisesta huolimatta orilla oli kuitenkin erittäin vahva, kolmitahtinen laukka ja sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen varsinkin laukan laatua. Vainovalkea on kantakirjattu sekä juoksija- että ratsukantakirjaan II-palkinnolla, ja se jätti jälkeensä useita kymmeniä jälkeläisiä pääsääntöisesti ratsupuolelle. Valo Valkeus lopetettiin 23-vuoden ikäisenä erinäisten jalkaongelmien vuoksi.

ie. Taikavalssi on jo edesmennyt, hyvin tempperamenttisena tammana tunnettu hevonen. Omaa rauhaa ja tilaa rakastava 158cm korkea vaaleanrautias tamma omisti kuitenkin suuren sydämen työnteolle, ja se oli aikansa yksi parhaimpia suomenhevosia este- ja kenttähevosena. Vahvan laukan, rohkean luonteen ja terävän sekä varovaisen hyppytyylin omaava tamma oli omiaan varsinkin aikaa vastaan ratsastaessa, sillä melko pienikokoista ja sirorakenteista tammaa uskalsi kääntää pienillekkin teille. Taikavalssin suurimpia meriittejä ovat vuodelta 2003 ja 2004 suomenhevosten este- ja kenttämestaruusmitalit, joista kultaa olivat vuoden 2004 mitalit. Tamma kantakirjattiin ratsukantakirjaan vanhoilla päivillään, sillä kerran ennen varsoneesta Taikavalssista haluttiin jatkoa esteradoille ja varsasta haluttiin mahdollisimman arvokas. Taikavalssi lopetettiin 24-vuotiaana ruoansulatuskanavien ongelmien vuoksi.

e. Tähtivälke on säkäkorkeudeltaan 158cm ja väriltään läsipäinen vaaleanrautias, joka on valmistettu aimo annoksesta järkeä, rohkeutta ja hyvää luonnetta. Erityisen lempeäluonteinen tamma on omistajansa silmäterä, jota on pidetty koko elinkaaren ajan kuin kukkaa kämmenellä. Tähtivälke on monipuolinen harrastehevonen, joka on kilpaillut seura- ja aluetasolla sekä koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi tammalla on treenattu valjakkoajoa helpot kilpailukentät tähtäimenä. Mutkattoman luonteen omaava tamma toimii myös omistajansa lapsen ratsuna, ja ratsukko on kilpaillut melko hyvällä menestyksellä lapsi- ja junioriratsastajille avoimissa luokissa. Tähtivälke on rakenteeltaan varsin kompakti; sillä on selkeät leimat, pyöreä runko, vahva ylälinja sekä kauttaaltaan hyvät jalka-asennot.

ei. Askelvirhe on tummanruunikko kantakirjattu jalostusori, joka on tehnyt menestyksekkään kilpailu-uran kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Pitkäraajainen, kevytrunkoinen ja sporttinen 157cm korkea ori on varusteltu varsin suurilla ja elastisilla liikkeillä, joita orin tiedetään periyttäneen myös jälkeläisilleen. Lennokkaiden ja joustavien liikkeiden ansiosta ori on tehnyt suomenhevoseksi varsin hyvää tulosta myös avoimissa koulukilpailuissa, sillä se on sijoittunut ja voittanut useita Vaativa A-tason koululuokkia. Perusluonteeltaan Askelvirhe on hyvin rauhallinen ja järkevä hevonen, mutta maksimitasolla treenatessa orista löytyy myös herkempi ja kuumuvampi puoli. Askelvirhettä on käytetty melko maltillisesti jalostukseen, sillä orilla tiedetään olevan lievä kesäihottuma. Tänään ori viettää leppoisia eläkepäiviä synnyinsijoillaan ja tapaa silloin tällöin tammoja.

ee. Tähtiloisto edustaa hyvin vanhaa ja arvokasta sukulinjaa, joka tuntuu olevan jo miltei kadonnut suomenhevosjalostuksesta. Tähtiloisto polveutuu hevosista, jotka ovat olleet aikansa juoksijoita ja työhevosia, mutta joita on käytetty syystä tai toisesta erityisen vähän suomenhevosten jalostukseen. Tähtiloisto itsessään on hyvän ratsurakenteen omaava, 160cm korkea isokokoinen tamma, jolla on kaunis pyöreä runko, hyvät jalka-asennot sekä selkeät sukupuoli- ja rotuleimat. Tamma on perusluonteeltaan kiltti, ystävällinen sekä yhteistyökykyinen, joka kertonee myös tamman menestyksestä jotakin; Tähtiloisto on nimittäin kilpaillut kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa tehden melko hyvää ja tasaista tulosta. Tänään Tähtiloisto viettää varsin huoletonta eläkeläishevosen virkaa, sillä tamma kaitsee sekä omia että tallin muiden hevosten jälkeläisiä ja käy silloin tällöin maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ylläpitääkseen.

© VP

Jälkeläiset

s. 18.02.2016 o. Turmeltajan Varjovale, i. Varjosoturi
s. 08.04.2016 o. Turmeltajan Valheus, i. Varjosoturi
s. 10.05.2016 o. Turmeltajan Halvattu, i. Hevonhierakka
s. 01.03.2017 t. Vieno Viettelys, i. Pimeänpilaaja
s. 12.10.2017 t. Villi Vivahdus, i. Hornanhopia

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!
KRJ
19.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - vaativa B - 10/100 19.01.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 4/80
20.01.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 3/80 31.01.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 8/99
11.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 4/40 16.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 1/40
16.02.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 1/40 18.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 6/40
18.02.2016 - KRJ - Huvitus - vaativa B - 3/40 22.02.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 5/30
29.02.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 3/30 03.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 7/50
04.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 2/30 05.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30
06.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 2/50 06.03.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 2/40
09.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 5/30 10.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 2/30
11.03.2016 - KRJ - Runoratsut - vaativa B - 7/60 15.03.2016 - KRJ - Runoratsut - vaativa B - 2/60
16.03.2016 - KRJ - Runoratsut - vaativa B - 2/60 16.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30
18.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30 19.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30
20.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 3/30 21.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 5/50
24.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 3/50 28.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 2/50
29.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 5/50 02.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 6/40
03.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 2/40 06.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 2/40
08.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 4/40 10.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 3/40
19.03.2016 - KRJ - Whitehall - vaativa B - 3/60 21.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 3/40
22.03.2016 - KRJ - Nietos - vaativa B - 1/30 23.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 3/40
23.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 6/40 23.03.2016 - KRJ - Vehkakorpi - vaativa B - 2/30
24.03.2016 - KRJ - Vehkakorpi - vaativa B - 2/30 24.03.2016 - KRJ - Nietos - vaativa B - 1/30
24.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 4/30 25.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 6/40
25.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 1/30 26.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 4/40
26.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 1/30 27.03.2016 - KRJ - Helmivaara - vaativa B - 1/30
30.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 3/40 30.03.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 3/40
31.03.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 2/30 01.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 1/40
02.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 6/40 05.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 1/30
05.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 5/40 06.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 2/40
07.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/30 11.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 1/40
13.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 4/40 14.04.2016 - KRJ - Hevannan Oriasema - vaativa B - 2/30
15.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30 16.04.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 1/30
19.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - vaativa B - 2/40 19.04.2016 - KRJ - Hevannan Oriasema - vaativa B - 2/30
25.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 3/40 29.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 3/40
29.04.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 6/40 06.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 3/30
10.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 4/30 14.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 1/30
15.04.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 4/30 31.03.2017 - KRJ-CUP - Hukkapuro - vaativa B - 17/272
ERJ
11.09.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 5/25 12.09.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 4/25
13.09.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 1/25 17.09.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 4/25
20.09.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 2/25 22.10.2016 - ERJ - Metsovaara - 90cm - 1/34
25.10.2016 - ERJ - Metsovaara - 90cm - 5/34 24.10.2016 - ERJ - Satumaja - 90cm - 5/30
25.10.2016 - ERJ - Satumaja - 90cm - 1/30 26.10.2016 - ERJ - Satumaja - 90cm - 4/30
12.12.2016 - ERJ - Ventos - 90cm - 2/30 19.12.2016 - ERJ - Ventos - 90cm - 4/30
11.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 5/30 13.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 4/30
14.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 3/30 16.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 3/30
16.02.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 4/30 01.03.2017 - ERJ - Pirunportti - 80cm - 3/30
04.03.2017 - ERJ - Pirunportti - 80cm - 3/30 04.03.2017 - ERJ - Pirunportti - 80cm - 3/30
01.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 4/30 03.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 3/30
06.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 1/30 13.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 2/50
14.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 3/50 18.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 1/50
20.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 6/50 21.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 5/50
24.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 7/50 27.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 1/50
28.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 6/50 29.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 3/50
12.04.2017 - ERJ - Stewart - 80cm - 9/93 26.03.2017 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 5/30
05.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 3/40 07.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 2/40
12.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 4/40 14.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 6/40
17.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 1/40 09.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 6/40
20.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 5/40 31.08.2017 - ERJ-CUP - Hukkapuro - 90cm - 9/170
KERJ
11.10.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 1/19 13.10.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 1/19
14.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 4/34 15.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 3/34
17.10.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 3/19 19.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 4/40
23.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/34 25.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - tutustumisluokka - 5/25
27.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 5/40 29.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - tutustumisluokka - 4/25
02.11.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 1/40 21.10.2016 - KERJ - Ventos - tutustumisluokka - 4/20
26.10.2016 - KERJ - Metsovaara - tutustumisluokka - 5/30 30.10.2016 - KERJ - Metsovaara - tutustumisluokka - 5/30
06.11.2016 - KERJ - Zurück - tutustumisluokka - 5/30 10.11.2016 - KERJ - Zurück - tutustumisluokka - 1/30
11.11.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 4/30 14.11.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 2/30
24.11.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 1/17 26.11.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 1/17
30.11.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 3/17 01.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 1/27
05.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 4/27 08.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 1/27
13.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 2/27 14.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 2/27
19.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 5/33 25.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/33
26.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/33 27.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/33
02.01.2017 - KERJ - Cadogan Ponies - tutustumisluokka - 1/25 05.01.2017 - KERJ - Cadogan Ponies - tutustumisluokka - 5/25
15.01.2017 - KERJ - Tuiskula - tutustumisluokka - 5/30 01.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/27
05.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/27 06.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/27
07.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/27 22.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 3/18
23.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 1/18 24.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 4/18
29.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 4/18 06.02.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 2/26
08.02.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 5/26
VVJ
06.02.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - vaativa yhdistetty - 2/40 07.02.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - vaativa yhdistetty - 3/40
10.02.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 6/40 14.02.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 1/30
16.02.2016 - VVJ - Moana Part Breds - vaativa yhdistetty - 1/40 17.02.2016 - VVJ - Moana Part Breds - vaativa yhdistetty - 3/40
17.02.2016 - VVJ - Hengenvaara - vaativa yhdistetty - 1/30 18.02.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 4/30
23.02.2016 - VVJ - Huvitus - vaativa yhdistetty - 3/40 22.02.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 2/30
25.02.2016 - VVJ - Huvitutti - vaativa yhdistetty - 3/30 02.03.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 5/30
05.03.2016 - VVJ - Huvitutti - vaativa yhdistetty - 2/30 06.03.2016 - VVJ - Huvitutti - vaativa yhdistetty - 5/30
08.03.2016 - VVJ - Huvitutti - vaativa yhdistetty - 3/30 08.03.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 5/30
09.03.2016 - VVJ - Hymni - vaativa yhdistetty - 1/30 04.03.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 1/40
05.03.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 1/40 06.03.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 5/40
14.04.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - vaativa yhdistetty - 5/40 15.04.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 2/30
17.04.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 2/30 20.04.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 5/30
02.05.2016 - VVJ - Huvitutti - vaativa yhdistetty - 3/30 06.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 3/30
07.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 1/30 10.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - vaativa yhdistetty - 1/30
12.05.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 5/40 18.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - vaativa yhdistetty - 2/30
02.06.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 3/40 05.06.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 6/40
23.06.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 5/28 24.06.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 4/28
02.07.2016 - VVJ - Metsovaara - vaativa yhdistetty - 1/34 19.07.2016 - VVJ - Huvitus - vaativa koulukoe - 3/40
20.07.2016 - VVJ - Huvitus - vaativa tarkkuuskoe - 3/40 01.08.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 1/26
06.08.2016 - VVJ - Tuiskula - vaativa yhdistetty - 2/30 03.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - vaativa koulukoe - 2/40
17.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - vaativa tarkkuuskoe - 2/40 01.10.2016 - VVJ - Iowa - vaativa koulukoe - 2/30
03.10.2016 - VVJ - Iowa - vaativa koulukoe - 5/30 06.10.2016 - VVJ - Iowa - vaativa koulukoe - 5/30
09.10.2016 - VVJ - Iowa - vaativa koulukoe - 1/30 21.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 4/30
22.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 4/30 26.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 1/30
29.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 3/30 29.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 1/30
05.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 5/30 20.11.2016 - VVJ - Vähäpelto - vaativa koulukoe - 2/30
KRJ
31.05.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 5/77 31.10.2016 - VSR-CUP - Valjakkoajo - vaativa yhdistetty - 3/20
31.10.2016 - VSR-CUP - Kenttäratsastus - tutustumisluokka - 4/51 30.11.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - vaativa B - 7/100
30.11.2016 - VSR-CUP - kenttäratsastus - tutustumisluokka - 5/38 31.01.2017 - VSR-CUP - valjakkoajo - vaativa yhdistetty - 1/22
31.01.2017 - VSR-CUP - kenttäratsastus - tutustumisluokka - 4/28

Päiväkirja & valmennukset

05.05.2018 Estevalmennus, valmensi serena

Valma niminen tamma lämmitteli jo kentällä saapuessani tyylikkäästi myöhässä pitämään valmennusta. Tamma liikkui hyvin, mutta vaikutti hieman kireältä, siis sellaisella neitimäisellä tavalla kun on vaan vähän känkkäränkkäpäivä eikä mikään oo kivaa. Huikkasin pahoittelut myöhästymisestäni, kun taas Dookie vahvisti aiemman havaintoni todeten, että Valmalla oli hieman huono päivä, minkä tamma näyttikin saman tien potkaisemalla pienesti taaksepäin.

Kasasin pikaisesti matalan kolmen esteen radan kiemurauralle. Pyysin ratsukkoa menemään sen aluksi ihan vapaalla tyylillä. Ei yllättänyt, että Valma kielsi heti toiselle esteelle ja otti mielenosoitukseksi muutaman steppiaskeleen ennen kuin matka saattoi jatkua. ”Ota kaarteissa hieman enemmän tilaa niin, että hevonen tulee esteelle ihan suorassa. Askelta lyhyemmäksi.”

Seuraava kierros meni jo mallikkaasti siitäkin huolimatta, ettei työmotivaatio selvästikkään ollut tänään Valmalla matkassa. Dookie kuitenkin luki tammaa hyvin ja otti lähestymiset kolmannellakin kierroksella erityisen huolellisesti niin ettei Valmalle jäänyt sijaa kiukuttelulle.
Ratsukon pitäessä taukoa muokkasin kolmesta pystystä ja kahdesta okserista tiukahkon pikkuradan joka antaisi jälleen ajattelemisen aihetta lähestymisiin. Ohjeena oli suorittaa rata melko lyhyellä askeleella, jälleen kiinnittäen huomiota hevosen suoruuteen, koska hankalat lähestymiset olivat selvästikin Valmalle ongelma. Suoritukseen mahtui pari pikku virhettä, joista toinen johti pudotukseen Valman melkein kieltäessä, mutta mennessä kuitenkin lehmänloikalla yli – enkä usko, että näitä olisi parempana päivänä edes tullut.
”Rentouta kättä ja ratsasta enemmän istunnalla. Nyt teillä on sellainen pieni vetopeli koko ajan käynnissä.”

Sopivassa rytmissä oli hetken ajan hieman hakemista, mutta pilkahdus rentouttakin löytyi lopulta mukaan ja sen jälkeen saatiin ihan mukava suoritus. Päätimme kuitenkin lopettaa valmennuksen hyvillä mielin siihen ja antaa Valmalle sen selvästikin kaipaama hengähdystauko.

08.05.2018 Kouluvalmennus, valmensi Keissi

Ihanasta kevätilmasta oltiin saatu nauttia jo lähemmäs viikko, kun ajelin Turmeltajaan valmennuspuuhiin. Iso kimo omistajattarineen oli jo ehtinyt aloitella lämmittelyä, kun ryhdyttiin herättelemään tammaa siirtymisten ja loivien pohkeenväistöjen avulla.
Lyhyiden välikäyntien kautta siirryttiin tekemään avoja ja sulkuja. Pitkän sivun alusta voltin kautta avoon, keskeltä kentän poikki, suunnanvaihdos ja avoa toisen päädyn loppuun. Samaa kuviota toistettiin myöhemmin vaihtaen avot sulkutaivutuksiin. Valma näytti todella letkeältä ja omistajansa mukaan hyvä päivä oli osunut sopivasti kohdalleni.

Jatkettiin tutulla kuviolla myös laukassa. Nyt unohdimme sulkutaivutuksen ja ratsastajan tuli pyytää kevyttä avotaivutusta suoralla uralla, suunnanvaihdos edelleen kentän poikki ratsastaen ja käynnin kautta laukka oikeaksi. Käynnin kautta vaihdoissa oli hiottavaa, sillä Valma olisi mieluusti hoitanut sen ilman siirtymää, jolloin Dookie sai todella tehdä töitä oman kroppansa kanssa! Satulaan piti istua syvään mutta yhtään jännittymättä.
Molempiin kierroksiin onnistuneiden laukkaharjoitusten jälkeen Dookie sai kevennellä tamman eteen-alas kevyeksi ja rennoksi koko kropastaan.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen