Valheen Repäys - kuollut 14.11.2016

Virallinen nimi Valheen Repäys
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 158cm
Syntynyt, ikä - kuollut 05.05.2002, 24v - kuollut 14.11.2016
Rekisterinumero VH14-018-1201
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja, kasv. Janne Petäjä evm
Koulutustaso ko. he A, re. 110cm
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-II, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I, YLA2, Jälkeläisluokka AB

Luonnekuvaus

Vaikka Repsu on ori, se on silti erittäin hyväkäytöksinen tapaus. Se toimii tilanteessa kuin tilanteessa, mutta vaatii toisinaan myös omaa rauhaa. Esimerkiksi ruoka-aikaan Repsu on hyvin reviiritietoinen karsinastaan, eikä sitä kannata mennä turhaan häiritsemään. Repsu on mukava ja monipuolinen kaveri niin sileälle, esteille kuin maastoonkin, vaikka siltä löytyykin toisinaan turhankin paljon virtaa. Ihan aloitteleville ihmisille ori ei sovi, sillä se on enemmän kilpahevostyyppinen. Yleisesti Repsu on kuitenkin hyvin positiivisella elämänasenteella liikenteessä oleva hevonen, jonka kanssa on mukava viettää aikaa ja tehdä töitä. Repsu osaa antaa ihmiselle tilanteessa kuin tilanteessa onnistumisen tunteen, ja se jos mikä on tärkeää.

Käsittely sujuu maasta käsin oikein hyvin. Repsua ei tarvitse hoitotilanteissa laittaa edes kiinni, sillä se vain seurailee uteliaana, että mitä se kaksijalkainen siinä vieressä touhuaa. Repsu saattaa vähän nostella jalkojaan, pyörähtää puoli kierrosta ympäri tai jotain vastaavaa, mutta pahaa se ei koskaan tee tai tarkoita. Rautias ei juurikaan harrasta puremista tai potkimista, vaan jos jokin kiukuttaa, näkyy se hyvin selkeästi Repsun naamasta. Hoitotilanteet kannattaa pitää lyhyinä, mutta tehokkaina, sillä Repsu kyllästyy ja tylsistyy herkästi hoitotilanteissa, jolloin se muuttuu levottomammaksi. Varusteiden laitto sujuu yleensä ilman ongelmia, kunnes on satulavyön kiristyksen vuoro. Silloin kannattaa olla varuillaan, sillä siinä vaiheessa saattaa Repsunkin hammaskalusto hakeutua kiukkuisesti kohti hoitajan kättä, vaikkei se koskaan ketään ole vielä oikeasti purrutkaan. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, sillä kerta se olisi ensimmäinenkin. Suojat ja suitset menevät oikein nätisti päälle.
Talutustilanteet ovat helppoja, sillä ori lähinnä vain tallustelee perässä, mutta keväisin se on perso menemään tienpientareille syömään kevään ensimmäisiä vihreitä. Silloin ori täytyy vain kylmästi nykäistä pois, ja jatkaa tomerasti siihen suuntaan, minne alunperin olikin menossa. Kengitys sujuu myöskin hyvin, mutta eläinlääkärin Repsu hermoilee herkästi, ja monimutkaisempiin tai ikävämpiin toimenpiteisiin se yleensä rauhoitetaan.

Selkään noustessa Repsu on aavistuksen verran kärsimätön ja saattaa ottaa askeleen sinne ja toisen tänne. Se on alkukäynneissä hieman hätäinen, ja sitä saakin välillä oikeasti pidättää, ettei se lähde suoraan ravailemaan. Se toimii hyvin ja pienillä avuilla, jos selässä osaa vain istua oikein ja rauhassa. Orilla on isot liikkeet, eli esimerkiksi ravissa istuminen vaatii hyviä vatsalihaksia ja kärsivällisyyttä. Repsu on osaava ja erittäin miellyttämisenhaluinen, mutta myös reipas sileällä. Väistöt ja avot sun muut kiemurat sujuvat, ja yksi Repsun bravuureista on lisätty ravi. Laukka on lennokasta ja siinä on helppo istua, ja siinä on myös erittäin paljon säätelyvaraa kokoamisen suhteen. Repsu ottaa herkästi ylimääräisiä kierroksia laukkatyöskentelyn parissa, jolloin sen normaali painoavuilla toimivuus kärsii hieman. Rauhallisen ja määrätietoisen ratsastajan kanssa se kuitenkin jaksaa keskittyä melko hyvin pitkiäkin aikoja laukkatyöskentelyn parissa.
Esteillä Repsu on nopea, rohkea, varovainen ja luotettava peli, joka hyppää mitä vain ja mistä vain. Raudikko vaatii silti ratsastajaltaan sen, että se viedään hyvin esteelle, mutta hypyn se hoitaa itse. Kun oria uskaltaa ratsastaa, siitä saa paljon irti, ja sen kanssa saa mahtavia fiiliksiä esteradalla. Maastossa Repsu kerää kierroksia, mutta jarrut kuitenkin löytyvät aina tarpeen tullen. Ongelmaksi koituvat usein pitkät laukkapätkät, joista raudikko ottaa herkästi kuumaa, mutta riittävän päättäväisellä ratsastajalla se kyllä malttaa hidastaa innostuttuaankin. Matkustus ja lastaus ovat Repsulle rutiinihommaa, eikä niissä tulee juuri koskaan ongelmia. Ori matkustaa sujuvasti niin yksin kuin kaverinkin kanssa, ja se on myös hyvä matkakaveri rauhattomimmille tai kokemattomammille hevosille. Itse kilpailupaikalla Repsu pitää huolen, että muut hevoset huomaavat sen aina ja jatkuvasti. Talutus on toisinaan hieman haasteellista ison, tanssahtelevan orin kanssa, mutta napakalla komentamisella Repsukin malttaa pysyä ihmisen vierellä. Verryttelyyn päästyään ori keskittyy täysin työntekoon, eikä juurikaan enää välitä ympäristön hälinästä. Sama meininki jatkuu, ja oikeastaan vain korostuu radalla, jossa Repsu antaa aina 110% kaikkensa. Orin pettymyksen huomaa selkeästi, jos se ei pääsekään suorituksen jälkeen palkintojenjakoon, jolloin se on tovin vaisumpi kuin normaalisti. Tämäkin korjaantuu kyllä, kun raudikko pääsee kotiin ruokiensa ääreen.

© annika n, muokannut dookie

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosoriiden kantakirjaustilaisuus 10.01.2015
18 + 18 + 17 + 19 = 72p KTK-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 29.02.2016
8,5 + 42 + 18 + 20 + 15 = 103,5p ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.09.2016
8 + 41 + 19 + 20 + 15 = 103p KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.05.2016
14 (4-4-4-2) + 21 + 22 + 24 + 10 = 91p SLA-I
Ok tyyppi ja leimat, pitkähkö alakaulahtava kaula, lievästi isohko pää ratsuksi, ok lavat ja säkä, hyvä runko, aavistuksen painunut selkä, laskeva lautanen, pitkähköt jalat, supistuneet etusääret, käyrä kinner, lyhyet vuohiset.

Yleislaatuarvostelutilaisuus 31.08.2016
25 (14+11) - 26 (14+12) - 17 - 11 - 4 = 83p YLA2

VSR:n Jälkeläisluokka C myönnetty 13.11.2016

VSR:n Jälkeläisluokka AB myönnetty 11.10.2017

Sukutaulu

i. Vesseli evm
sh, 163cm, trt
ii. Veisu evm
sh, 164cm, tprt
iii. Veli-Ville evm
sh, 164cm, rt
iiii. Ilo-Ville evm
sh, 166cm, rn
iiie. Leisku evm
sh, 162cm, rt
iie. Lohtulaulu evm
sh, 154cm, prt
iiei. Tuhovoima evm
sh, 156cm, vrt
iiee. Tuutulaulu evm
sh, 155cm, prn
ie. Onnetar evm
sh, 158cm, rn
iei. A.K. Mestari evm
sh, 165cm, trn
ieii. Jarrun Make evm
sh, 163cm, trt
ieie. A.K. Emilia evm
sh, 155cm, rt
iee. Ilotar evm
sh, 161cm, trt
ieei. Ilo-Tahti evm
sh, 157cm, vkk
ieee. Valotar evm
sh, 164cm, tprt
e. Tähti-Reetta evm
sh, 158cm, prt
ei. Valotähti evm
sh, 162cm, vprt
eii. Valotus evm
sh, 160cm, m
eiii. Valomerkki evm
sh, 161cm, rt
eiie. Viiri evm
sh, 155cm, m
eie. Tähti-Helka evm
sh, 156cm, rt
eiei. Tähtipoika evm
sh, 162cm, rt
eiee. Helinä evm
sh, 152cm, vrn
ee. Kreetta evm
sh, 154cm, trt
eei. Kaiku evm
sh, 160cm, trt
eeii. Komistus evm
sh, 168cm, tprt
eeie. Virkku evm
sh, 156cm, rn
eee. Tertta evm
sh, 150cm, trt
eeei. Valistus evm
sh, 154cm, rt
eeee. Tessa evm
sh, 152cm, trn

i. Vesseli on tummanrautias, 163cm korkea suomenhevosori. Se on ryhdikäs ja hienoliikkeinen hevonen, joka on luonteeltaan nöyrä ja kiltti. Vesselillä on takanaan menestyksekäs kilpaura niin este- kuin kouluratsastuksenkin parissa, helppo A- ja 110cm -tasoilla. II-palkinnolla R-suunnalle kantakirjatun orin lausunnossa mainitaan hyvät tyypit, hyvän muotoinen, mutta lyhyehkö kaula, hyväasentoinen lapa, sopivan pituinen, tiivis runko sekä pitkä, vahva ja laskeva lautanen, sekä hyvät jalka-asennot. Kantakirjauksen jälkeen ori oli satunnaisesti jalostuskäytössä, johon se siirtyi täyspäiväisesti lopetettuaan kilpauransa 17-vuotiaana. Tällä hetkellä 19-vuotiaalla Vesselillä on viisitoista jälkeläistä, joista kukin on perinyt isältään ryhdikkyyttä ja kokoa, sekä hyvää laukkaa. Vesseli asuu tällä hetkellä Etelä-Suomessa pienellä yksityistallilla, jossa se on kesäisin tammojen käytössä ja muuten omistajansa harrasteratsuna.

ii. Veisu on 164cm korkea, I-palkinnolla ratsusuunnalle kirjattu tummanpunarautias. Veisu sai kantakirjauksessa paljon kehuja erinomaisesta rakenteestaan; sillä on pitkä, kaareva kaula, hyvät pään- ja kaulanliittymät, pitkä loiva lapa, selkeä säkä, tiivis runko, pyöreä, vahva lautanen sekä hyväasentoiset jalat. Luonteeltaan ori on eloisa mutta kiltti, ja ratsuna se on erittäin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen. Veisu kilpaili menestyksekkäästi aina avoimissa 120cm -luokissa asti, koulupuolella orin taidot ylsivät vain helppo B -tasolle. Veisu jäi 15-vuotiaana kilpailueläkkeelle, jolloin se myös kantakirjattiin. Kantakirjauksen jälkeen siirtyi kesäisin siitoskäyttöön, ja muutoin se sai viettää leppoisaa harrastehevosen elämää, jota se tällä hetkelläkin 21-vuotiaana jatkaa. Tällä hetkellä Veisulla on jälkeläisiä 21 kappaletta, jotka ovat perineet isältään hyviä jalka-asentoja sekä hyvää hyppytyyliä ja -tekniikkaa.

ie. Onnetar oli 158cm korkea ruunikko suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan melko omapäinen mutta kuitenkin kiltti. Onnetar kilpaili vaihtelevalla menestyksellä 100cm -luokissa, kunnes se loukkasi jalkansa tarhassa, joka päätti tamman kilpauran. Loukkaantumisensa jälkeen Onnetar oli sairaslomalla lähes vuoden, jonka jälkeen se päätettiin siirtää siitoskäyttöön - olihan se kuitenkin vain 9-vuotias, hyväsukuinen ja kohtuullisen hyvärakenteinenkin hevonen (sopusuhtainen, pyöreä runko, kaareva kaula, pyöreä lautanen, jaloissa ainoa miinus käyrät kintereet). Onnetar ehti saada neljä hienoa jälkeläistä, ennen kuin se jouduttiin muutaman kuukauden kuluttua viimeisimmän varsan syntymästä lopettamaan pahan ähkyn seurauksena. Tamma ei valitettavasti osoittautunut kummoiseksi periyttäjäksi muulta kuin ratsastettavuuden osalta - kaikki varsat osoittautuivat aikanaan nöyriksi ja yritteliäiksi ratsuiksi.

e. Tähti-Reetta on 158cm punarautias suomenhevostamma, joka kilpailee kouluratsastusta helppo A -tasolla. Lyhytkaulaisella, tiivisrunkoisella tammalla on näyttävät ja isot askeleet, jotka ovat omiaan koulussa kisaamiseen. Hyppykykyäkin tammalta löytyy metriin asti, mutta esteet ovat rautiaan omistajan koulupainotteisuuden vuoksi vain satunnaista mielenvirkistystoimintaa. Reetta kantakirjattiin ratsusuunnalle kolmannella palkinnolla, ja lausunnossa mainittiin lyhytkaulaisuuden ja tiiviin rungon lisäksi jyrkkä lautanen, kantava lanne, pystyhkö lapa, käyrähköt kintereet sekä lyhyet vuohiset. Rakenteeltaan vaatimaton Tähti-Reetta on kuitenkin luonteeltaan mitä ystävällisin ja kiltein hevonen, ja se toimiikin omistajansa satunnaisen kisaratsun toimen lisäksi tuntihevosen hommia alkeistunneilla. Tällä hetkellä 16-vuotiaalla rautiaalla tammalla ei ole muita jälkeläisiä kuin Repsu, joka onkin perinyt myös emältään hyviä luonteenpiirteitä sekä upeat liikkeet.

ei. Valotähti oli 162cm korkea, liinaharjainen vaaleanpunarautias suomenhevosori, joka kilpaili kenttäratsastuksen parissa aina viisivuotiaasta päiviensä loppuun asti. Luonteeltaan Valotähti oli reaktiivinen ja kuumuva tapaus, jotka eivät olleet kenttähevoselle lainkaan huonoja piirteitä. Orilla oli näyttävät askeleet, joista paras oli lennokas ja matkaavoittava laukka. Rakenteeltaan se ei ollut kummoinen; Valotähdellä oli alakaulainen, pystyasentoinen kaula, pystyhkö lapa, lyhyt runko, jyrkkä ja huipukas lautanen, ja jaloissa oli sanomista käyrien kintereiden ja ventojen vuohisten takia. Käyttöä ja menestystä nämä eivät kuitenkaan estäneet, vaan Valotähti pärjäsi hienosti aina CIC1 -radoilla asti, kunnes se jouduttiin lopettamaan pahan maastoesteellä kaatumisen vuoksi 11-vuotiaana. Ori ei ehtinyt saamaan kahta tammavarsaa enempää jälkeläisiä, joille ei juurikaan periytynyt muita ominaisuuksia, kuin joitain rakenteellisia virheitä ja näyttävät askellajit.

ee. Kreetta oli kolmannella palkinnolla kantakirjattu tummanrautias sukkajalkainen tamma. Kreetta oli pääosin koko ikänsä siitoskäytössä hyvän emälinjansa vuoksi, eikä tammalla itsellään kilpailtu koskaan tallikisoja suuremmissa tapahtumissa. Se oli kuitenkin nöyrä ja yritteliäs ratsu, vaikkakin turhan hidas ja tahmea, ja koulutustasoltaan se oli helppo C -tasoinen. Niin liikkeiltään kuin ulkonäöltäänkin melko vaatimaton, 154cm korkea tamma oli rakenteeltaan ihan kelvollinen tapaus; sillä oli hyvän muotoinen, vaikkakin hieman lyhyehkö kaula, sopivan pituinen ja tiivis runko, pitkä loiva lapa, laskeva lautanen ja hyvät jalka-asennot. Rakenne oli emälinjalta vahvasti periytynyttä, ja myös Kreetasta toivottiin emänsä kaltaista periyttäjää. Kreetta ehti varsoa neljä hienoa varsaa, kaksi oria ja kaksi tammaa, jotka eivät valitettavasti perineet emänsä hyvää rakennetta niin vahvasti, kuin toivottiin. Tamman kiltti ja nöyrä luonne sen sijaan siirtyi melko vahvasti myös jälkeläisille, joita ei ehtinyt syntyä enempää, kun Kreetta päätettiin lopettaa tapaturmasta aiheutuneen selkävamman vuoksi, joka olisi oireillut tiineyksien aikana.

Jälkeläiset

s. 24.02.2015 o. Turmeltajan Asterix, e. Astarella
s. 22.05.2015 o. Turmeltajan Kalmakeikari, e. Kalmiina
s. 25.01.2016 o. Kieroikiskaus, e. Kieroililja
s. 19.05.2016 o. Turmeltajan Riuhtaus, e. Senjoriitta
s. 10.03.2015 t. Mutkattoman Keltapeippi, e. Kamomilla
s. 22.03.2015 t. Turmeltajan Pikkunen, e. Pikku Myy
s. 23.10.2015 t. Tuikun Valetta, e. Varjopuoli
s. 01.08.2016 t. Hortensian Kuulilja, e. Salmiakkikuningatar

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

14.09.2014 Virtuaalitalli Vaapukka - NJ - suomenhevosorit, pt. Kerppa - 3/12, irtoSERT
31.07.2016 Március - NJ - suomenhevosorit, pt. Siiri K. - 3/12, irtoSERT

29.09.2014 Kultakylän Siittola - VSN - suomenhevosorit, tuom. Vibaja - RCH, 39,5p
31.08.2014 Moondance - VSN - suomenhevosorit, tuom. Cannabia - RCH, 39,5p

ERJ
03.03.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 3/40 02.04.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 1/40
03.09.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 7/50 09.10.2014 - ERJ - Stajnia Trzebielino - 100cm - 1/50
16.10.2014 - ERJ - Moondance - 100cm - 2/60 21.10.2014 - ERJ - Brynhild - 100cm - 5/40
03.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 6/50 06.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 1/50
08.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 3/50 09.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 4/50
10.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 2/50 10.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 4/50
12.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 5/50 19.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 2/50
20.11.2014 - ERJ - Breezy Meadows - 100cm - 2/50 30.11.2014 - ERJ - Zafir - 110cm - 9/85
06.11.2014 - ERJ - Solutions - 100cm - 2/30 08.11.2014 - ERJ - Moondance - 100cm - 1/39
30.11.2014 - ERJ-CUP - Rumour Ponies - 100cm - 23/301 20.01.2015 - ERJ - Moondance - 110cm - 2/29
22.01.2015 - ERJ - Moondance - 110cm - 1/29 04.02.2015 - ERJ - Ulapan Talli - 110cm - 4/22
04.02.2015 - ERJ - Ulapan Talli - 110cm - 1/22 10.04.2015 - ERJ - Riiviöt - 110cm - 3/50
14.04.2015 - ERJ - Riiviöt - 110cm - 4/50 14.04.2015 - ERJ - Dainty - 110cm - 4/30
17.04.2015 - ERJ - Dainty - 110cm - 3/30 18.04.2015 - ERJ - Dainty - 110cm - 5/30
18.04.2015 - ERJ - Riiviöt - 110cm - 7/50 19.04.2015 - ERJ - Dainty - 110cm - 3/30
24.04.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 5/40 30.04.2015 - ERJ-CUP - Solo - 80cm - 15/176
08.05.2015 - ERJ - Rohkelikko - 100cm - 4/30 10.05.2015 - ERJ - Rohkelikko - 100cm - 1/30
11.05.2015 - ERJ - Rohkelikko - 100cm - 1/30 14.05.2015 - ERJ - Kisatalli Mango - 110cm - 1/40
15.05.2015 - ERJ - Kisatalli Mango - 110cm - 3/40 15.05.2015 - ERJ - Rohkelikko - 100cm - 1/30
13.06.2015 - ERJ - Kuuralehdon Hevostila - 110cm - 4/30 14.06.2015 - ERJ - Kuuralehdon Hevostila - 110cm - 4/30
17.06.2015 - ERJ - Kuuralehdon Hevostila - 110cm - 2/30 20.06.2015 - ERJ - Kuuralehdon Hevostila - 110cm - 3/30
13.07.2015 - ERJ - Kuuralehto - 110cm - 5/40 22.07.2015 - ERJ - Kuuralehto - 110cm - 5/40
KRJVSR
14.08.2015 - KRJ - Runoratsut - helppo A - 6/50 31.10.2014 - VSR-CUP - Esteratsastus - 100cm - 7/55
01.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 5/30 31.11.2014 - VSR-CUP - Esteratsastus - 100cm - 1/64
01.08.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - helppo A - 2/30 12.01.2015 - VSR - Esteratsastus - 100cm - 2/19
02.08.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - helppo A - 1/30 13.01.2015 - VSR - Esteratsastus - 110cm - 2/14
05.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 1/30 30.11.2015 - VSR-CUP - Kouluratsastus - helppo A - 11/148
06.08.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - helppo A - 1/30 29.02.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - helppo A - 1/120
08.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 3/30
11.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 1/30
30.09.2015 - KRJ-CUP - Runoratsut - helppo A - 22/361
08.12.2015 - KRJ - Kevolehto - helppo A - 3/25
27.12.2015 - KRJ - Huvitutti - helppo A - 4/50
18.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 1/30
18.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 1/30
19.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 5/30
20.01.2016 - KRJ - Fiktio - helppo A - 5/80
21.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo A - 2/100
23.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 5/30
24.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 1/30
24.01.2016 - KRJ - Fiktio - helppo A - 3/80
25.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 2/30
25.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - helppo A - 3/30
12.02.2016 - KRJ - Március - helppo A - 2/30
13.02.2016 - KRJ - Március - helppo A - 4/30
16.02.2016 - KRJ - Március - helppo A - 5/30
17.02.2016 - KRJ - Március - helppo A - 4/30
17.02.2016 - KRJ - Härdelli - helppo A - 5/30
23.02.2016 - KRJ - Härdelli - helppo A - 1/30
01.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 1/30
03.03.2016 - KRJ - Huvitutti - helppo A - 1/30
07.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 5/30
08.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 2/30
08.03.2016 - KRJ - Huvitutti - helppo A - 4/30
09.03.2016 - KRJ - Huvitutti - helppo A - 4/30
14.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 4/30
16.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 3/30
16.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 2/30
17.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 1/30
19.03.2016 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 3/30
21.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/40
23.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 2/40
24.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/40
25.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40
27.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/40
01.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 2/40
02.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 6/40
06.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 6/40
07.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 3/40
10.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 3/40

Päiväkirja & valmennukset

28.12.2015 Estevalmennus, valmensi Lissu T.

Olin nakittanut itseni valmentamaan dookieta ja hänen törkykomeaa oriaan, Valheen Repäystä. Vaikka olinkin seurannut kaksikkoa kilparadoilla, halusin ehdottomasti valmentaa Kauhu-orhini isäpappaa ja katsella lähietäisyydeltä, millainen isäukko hevosellani oikein olikaan. Saapuessani Turmeltajaan dookie oli verrytellyt ratsunsa valmiiksi (pois se minusta, että olisin ollut myöhässä tai mitään), joten pääsimme saman tien aloittamaan tositoimet puomi- ja kavalettitehtävillä sekä pikkuesteillä. Kavaletti laukassa - siirtyminen raviin, ravipuomit - laukannosto, kavaletti laukassa -tehtäväsarja oli ensimmäinen hyppäämistä sisältävä verryttelytehtävä, joka muutaman toiston jälkeen vaihtuisi vähän vakavampaan hyppäämiseen kun kavaletit vaihtuisivat pieniksi pystyiksi. dookien ratsastus oli kaikin puolin asiallista ja siistiä, nainen keskittyi hommaan täysillä (räpätyksestäni ja Repsun jatkuvasta ihastelusta huolimatta), mikä näkyi suorituksessa; hyvät lähestymiset, siistit siirtymiset ja kaikin puolin onnistunut tehtävä kerta toisensa jälkeen, niin kavaletein kuin pikkupystyin. Hienoa!

Estekorkeus nousi, ja aloitimme varsinaisen treenin. Hypytin kolmen laukka-askeleen suhteutettuja välejä sekä yhden laukka-askeleen sarjaa, jotka ovat tehtäviä opuksesta "jutut, joita Lissu teettää kaikilla". Suhteutettuja välejä oli kaksi, pysty - pysty -linja ja pysty -okseri -linja, yhden laukka-askeleen sarja oli pysty - pysty -tehtävä. Repsun laukka rullasi hyvin, dookien pohje pysyi paikoillaan ja käsi vakaana, lähestymiset olivat hyvin ratsastettuja ja hypyt siistejä, pakka ei levinnyt missään vaiheessa. Suhteutetuille väleille tuli aina vaatimani kolme laukka-askelta, ja yhden askeleen sarja hypättiin yhdellä laukka-askeleella, ei puolellatoista tai millään muullakaan variaatiolla. Estekorkeus nousi, mutta suoritukset pysyivät tasaisen varmoina. Pysty - pysty -suhteutetulla linjalla ratsukko pääsi tekemään myös laukan lyhennystä, kun pyysin suorittamaan tehtävän neljällä laukka-askeleella. Menohaluistaan huolimatta Repsu kuunteli ratsastajaansa, laukka lyheni ja sarja suoritettiin neljällä laukka-askeleella. Estekorkeus oli parhaimmillaan metrissä. Ratsukko teki erinomaista työtä, meno oli tasaisen varmaa, haparointia ei näkynyt missään - yhteinen taival ja työtunnit todella näkyvät.

05.01.2015 Maastoestevalmennus, valmensi Lissu T.

Viime valmennuksessa hyppäsimme rataesteitä, tällä kerta vuorossa olivat maastoesteet. Olimme jo etukäteen sopineet, ettemme ottaisi mitään kovin erikoista, vaan menisimme aika perusesteillä (risut, tukit, banketti, hauta). Enemmänhän tämän kaksikon valmentaminen taitaa olla cupeja varten preppaamista kuin varsinaista valmentamista, sen verran kaksikolla on kokemusta.
Verryttelyt ja ensimmäiset hypyt otettiin kentällä, josta sitten valuisimme maastoon varsinaiseen treeniin. Repsu liikkui reippaasti ja hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä alusta asti, se selkeästi nautti hyppäämisestä ja työnteosta ylipäätään. dookie ei tänään ollut yhtä keskittynyt kuin mitä viime kerralla, ja välillä käsien asento oli mitä oli tai ryhti lysähti. Asialla saattoi olla jotain tekemistä juoruiluni kanssa.. Mutta pääsinpähän napisemaan paremmasta ryhdistä ja nyrkkien asennosta! Noita sattumuksia lukuun ottamatta verryttelyt sujuivat jouhevasti ja ongelmitta, joten siirryimme maastoesteille.

Hyppääminen aloitettiin 60-65cm risuesteillä ja tukeilla. Esteet olivat yksittäisiä ja niiden välit olivat pitkät, joten paljoa simppelimmäksi ei maastoestetreenin aloitus pääse. Ratsukko ylitti pienet perusesteet vaivatta, laukka pyöri hyvin, ponnistuspaikka oli kohdallaan ja hypyt itsessään olivat pyöreitä ja tasapainoisia, dookie ei ollut hypyissä ratsunsa edellä tai jäljessä. Matka jatkui samaa tahtia esteen jälkeen kuin ennen sitä, tahti ei muuttunut missään vaiheessa, ellei dookie sitä nimeen omaan pyytänyt.
Siirryimme vähän kauemmas isompien tukkien (75cm) ja banketin luo, ja jatkoimme niiden parissa. Tukki, pitkä linja banketille, pitkä linja seuraavalle tukille. Tehtävä sujui ongelmitta, ratsukko eteni hyvässä laukassa tasaisen varmasti esteeltä toiselle, banketille noustiin ja siltä laskeuduttiin sujuvasti. Oria joutui pidättelemään enemmän, mutta se pysyi hanskassa, ei yrittänyt ryöstää eikä harannut dookien pidätteitä vastaan. Muutaman toiston jälkeen jatkoimme matkaamme haudalle, jolla treeni jatkui yhtä sujuvasti. parin hypyn jälkeen ratsukko sai luvan itsenäisiin loppuverkkoihin, mitä sitä enempäänsä hypyttämään, kun meno on varmaa ja sujuvaa, hevonen ei kyttää, kieltele tai pelleile. Onnea cupmittelöihin - mutta osallistukaa eri luokkiin kuin me, hyvänen aika!

12.01.2015 Estevalmennus, valmensi Lissu T.

Kolmas ja tällä erää viimeinen valmennus, jonka puoliväkisin dookielle pidin, oli jälleen rataesteitä. Ratsukko verrytteli itsenäisesti kentän toisessa päässä antamillani tehtävillä samalla, kun itse rakensin valmennusesterataa valmiiksi. Tänään dookie ja Repsu hyppäisivät yhdentoista esteen rataa (pystyjä, oksereita, yksi sarja, muuri ja laine), tarkoituksena valmistautua jonkun valvonnassa seuraaviin cupeihin. Ratsukon työskentely oli yhtä harmonista ja ongelmatonta kuin aikaisemmissakin valmennuksissa. Repsu liikkui reippaasti omalla moottorillaan, dookien istunnasta ei löytynyt isompaa huomautettavaa, verryttelytehtävät sujuivat näppärästi.

Aloituskorkeus rakentamallani radalla oli 80cm. Ratsukko hyppäsi radan läpi kerran ilman enimmäisaikaa, ja dookie ratsastikin radan läpi pisimmillä mahdollisilla teillä, laskien selkeästi mahdollisuuksia lyhyempiin reitteihin ja käännöksiin. Sarja sujui jouhevasti, samoin muu rata, vaikka tahti ja tempo olivat hitaahkot, vähän kuin käsijarru olisi jäänyt päälle. Meno kuitenkin muuttui, kun ratsukko lähti seuraavan kerran radalle ja mukana oli enimmäisaika, jonka puitteissa rata piti suorittaa. dookie ratsasti muutaman reitin pitkänä, mutta oikoi mistä pystyi ja pidemmätkin laukkapätkät ratsastettiin reippaampaan tahtiin. Yksi lähestyminen jäi turhan lyhyeksi ja vinoksi, minkä vuoksi Repsu otti okserin taaemman puomin alas. Muuten rata sujui ilman puomien kolinaa tai kieltoja, enimmäisaikakaan ei ylittynyt. Toisella kerralla dookie ratsasti okserille pidemmän ja suoremman linjan, ja puomi pysyi paikallaan. Korotin esteitä 10cm, ja ratsukon suoritettua sen virheittä hyvällä ajalla annoin luvan itsenäisiin loppuverryttelyihin. Isoja virheitä ei tullut, ja dookie tiedosti pikkuvirheensäkin itse korjaten niitä usein itse ennen kuin ehdin edes huomauttaa asiasta. Repsu on osaava hevonen, jolta hyppääminen sujuu kuin leikiten. Olet tehnyt valtavan hyvää työtä orin kanssa!

20.03.2016 Kouluvalmennus, valmensi Elowyn

Taas kerran pääsin valmentamaan dookieta. Tällä kertaa hänellä oli ratsunaan tummanraudikko Valheen Repäys, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Ratsukko sai verrytellä itsenäisesti samalla kun katselin kaksikon yhteistyötä silmä kovana lumoutuneena Repsusta ja varsinkin sen lennokkaista askeleista. Kun ratsukko vaikutti valmiilta, saatoimme aloittaa työskentelyn. Ratsukko saisi tänään harjoitella pohkeenväistöjä, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Tehtävänä oli lähteä kulman jälkeen väistättämään hevosta keskihalkaisijalle, josta sitten suoristuksen jälkeen jatkettaisiin lyhyelle sivulle.
Ratsukon ensimmäiset väistöt olivat hiukan epämääräisiä, Repsun kaula oli turhan paljon kaarella ja hevonen muutenkin vino. Hyvin nopeasti dookie sai orinsa takaisin suoraksi, ja johan alkoivat väistöt näyttää paremmilta. Repsu oli innokas, mutta kuunteli kuskiaan tarkkaavaisesti. Kun tehtävä alkoi sujua, päätin muuttaa sitä hieman. Nyt tarkoitus olisi väistää keskihalkaisijalle, mennä hetki suoraan ja väistää sitten takaisin uralle. Tämäkään ei ollut ratsukolle mitenkään haastava tehtävä, joten päätimme ottaa koko homman ravissa. Repsu innostui nopeasti, eikä meinannut aluksi kuunnella dookien pidättäviä apuja, vaan olisi mielellään puksuttanut menemään suoraa uraa. Pikkuhiljaa alkoi se kuitenkin kuunnella taas ratsastajaansa, ja johan saatiin aikaan hienoja väistöjä! Repsu selkeästi nautti työskentelemisestä, ja esitteli ylpeänä hienoja askeliaan. Pian aloin olla tyytyväinen kaksikon suoritukseen, ja päätimmekin sitten lopetella valmennuksen siihen. Loppuverryttelyn ratsukko sai hoitaa ravissa keskiympyrällä. Tarkoituksena oli saada hevonen rentoutumaan ja myötäämään eteen ja alas. Repsu näytti oikein tyytyväiseltä suoritukseensa, eikä dookien ratsastuksessa ollut juuri moitittavaa. Kerrassaan mahtava ratsukko, joka pelaa hyvin yhteen!

10.04.2016 Maastoilua kevätfiiliksissä

Kevät näytti vihdoin saapuneen tännekin päin maailmaa, ja sää oli mitä mainioin - lämpöasteita oli lähemmäs kymmentä, aurinko paistoi täydeltä taivaltaa ja tänään ei ollut edes kylmää tuulta. Täydellinen sää siis maastoilulle! Saatuani oritallin aamutoimet loppuun, ja toki syötyäni vähän välipalaa ja kupin kahvia, lähdin hakemaan ratsukseni valikoitunutta Repsua takaisin sisälle. Ori mussutti heiniään tyytyväisenä pää paalissa, eikä se näyttänyt minkäänlaista kiinnostusta tulla portille vastaan. Niimpä kävin kylmästi raahaamassa Repsun pois paalilta, ja talutin leppoisasti astelevan orin talliin, jossa kiinnitin sen käytävälle ketjuihin. Tämän jälkeen kipaisin hakemaan orin harjat ja suojat, ja niiden jälkeen varusteet valmiiksi viereen.

Harjasin ja varustin raudikon ripeästi, ja pian olimmekin jo tallin pihalla. Kapusin suurehkon suomenhevosen selkään, säädin jalustimet sopiviksi ja kiristelin vielä satulavyön, ennen kuin pyysin Repsua liikkeelle. Ori lähti astelemaan reippaasti mutta rennosti hiekkatietä pitkin korvat hörössä. Kävelimme parisen kymmentä minuuttia tien reunassa pitkin ohjin, kunnes keräilin ohjia paremmalle tuntumalle. Ihana sää piristi selvästi Repsuakin, sillä orin korvat tuntuivat liimautuneen eteenpäin, ja rautias vaikutti muutenkin normaalia rennommalta ja pirteämmältä. Ennen raviin siirtymistä taivuttelin oria tiellä hieman, tein väistöpätkiä ja pieniä kiemuroita. Repsu toimi kuin ajatuksen voimalla, ja pian annoinkin avut siirtyä raviin. Repsun ravi oli letkeää ja reipasta, ja hetken orin mielialaa tunnusteltuani annoin ohjien valua hieman pidemmäksi, jotta rautias sai ravata rennosti kaulaansa venyttäen.
Hyvän pituisen ravipätkän jälkeen siirsin Repsun takaisin käyntiin, ja käänsin sen metsäpolulle ja sitä kautta pellon reunalla olevalle polulle. Kävelimme pitkin pehmeää polkua jonkin matkaa, kunnes pääsimme pellon takana olevalle niitylle, jossa siirsin orin taas raviin. Aukealla työstin Repsua ravissa ympyröiden ja siirtymisten parissa, ja hetken päästä nostin laukan. Teetin orilla aluksi myös laukassa hommia, ennen kuin otimme hieman reippaammat ja rennommat pätkät laukkaa suoralla. Pääsipä Repsulta pari ilopukkiakin, jotka tosin olivat niin pieniä, etten voinut kuin nauraa orin iloittelulle.

Laukkailoittelun jälkeen ravailimme aukealla vielä hetken, kunnes siirsin orin käyntiin ja palasimme takaisin hiekkatielle. Matka kohti kotia sujui yhtä rennosti ja mukavasti kuin muukin lenkki, ja Repsu sai tallustella omaa tahtiaan pitkin ohjin.
Tallille päästyämme riisuin orin varusteista, harjasin karvat suoriksi ja vein tyytyväisenä pärskivän raudikon takaisin tarhaan parin leipäpalan saattelemana.

05.04.2016 Kouluvalmennus, valmensi lottis

Voihan hemmetin hemmetti, tuhisin ajaessani, kun vilkaisin kiireessä kelloa. Olin jälleen kerran aikataulusta myöhässä ja nyt jouduin kaahaamaan reilua ylinopeutta, jotta kerkeäisin edes suunnilleen ajoissa Turmeltajaan pitämään lupaamaani kouluvalmennusta. Kun vihdoin kaarsin pihaan, suunnistin saman tien maneesille. Siellä dookie oli juuri nousemassa suomenhevosorinsa Repsun selkään. Juuri eikä melkein, ajattelin samalla kun tervehdin ratsukkoa iloisesti. Ori vaikutti heti alusta alkaen hieman hätäiseltä ja energiseltä. Juttelimme dookien kanssa niitä näitä hevosesta ja siitä, mitä hänellä olisi toiveita valmennuksen suhteen. Sain muutamia hyviä vinkkejä, joihin voisin kiinnittää erityistä huomiota ratsukon työskentelyssä.

Alkulämmittelyt sujuivat sähläyksen ja vauhdin merkeissä, mutta vähitellen Repsu alkoi keskittyä ratsastajansa apuihin paremmin. Aloitimme ensiksi käynti- ja ravityöskentelystä, jonka jälkeen tarkoituksena oli siirtyä lopuksi vielä laukkatyöskentelyyn. Siirtymiset onnistuivat hyvin, siellä täällä oli hieman huolimattomuusvirheitä mutta muutoin työskentely oli onnistunutta. Laukkatyöskentelyssä Repsulla riitti vauhtia alkuun vähän liikaakin, jolloin kokonaisuus hieman petti. Kun ylimääräinen energia ja vauhti saatiin taltutettua, ratsukon työskentely parani huomattavasti. Jatkoimme laukkatyöskentelyä vielä toiseen kierrokseen, jossa ongelmia oli hieman taipumisen ja asettamisen suhteen. Laukka oli alkuun melko tönkköä mutta vähitellen työstämällä siihen saatiin himpun verran letkeyttä ja lennokkuutta mukaan. Pikkuhiljaa valmennus oli tullut päätökseen ja oli aika siirtyä loppuverryttelyihin. Loppukäyntien aikana summasimme vielä dookien kanssa valmennuksen ja annoin pieniä vinkkejä ja kikkoja tulevaisuuteen Repsun kanssa.

20.05.2016 Tilannekatsausta

Voi Repsukka, miten hieno siitä on tullut! Mokoma komistus on menestynyt tähän astisissa laatuarvostelukarkeloissaan erinomaisesti; se nappasi itselleen ykköspalkinnot niin este- kuin suomenhevostenkin laatuarvostelusta! Mutta koska mikään ei riitä, havitellaan me myös samaisia palkintoja vielä kouluratsastus- ja yleislaatuarvostelusta. Ensimmäisen kohdalla odotellaan vielä jälkeläisnäyttöjä, mutta YLA:an ori olisi periaatteessa jo valmis - kun vain uskaltaisi (ja muistaisi) ilmoittautua mukaan!
Repsulla on liuta hienoja jälkeläisiä: neljä oria ja kolme tammaa. Suurin osa on menestynyt mukavasti kilpakentillä, ja kolme on myös kantakirjassa: Naxun omistama Turmeltajan Pikkunen ja kuristajan Turmeltajan Asterix kolmansilla palkinnoilla, ja Susirajassa asustava Turmeltajan Kalmakeikari hienosti kakkosella.
Repsulla menee siis kaikin puolin varsin mukavasti. Ainoana miinuksena tämän hetkisessä elossa on orin jalkojen pienet krempat, jotka ovat iän myötä tulleet kiusaksi. Onneksi ne kuitenkin pysyvät hyvin hallinnassa ja oireettomina hyvällä hoidolla, jonka Repsu totisesti ansaitsee ja sitä myös saa. Voi toki olla, että kovin kauaa ei moinen meno jatku, mutta se on vasta sen ajan murhe.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen