Senjoriitta - kuollut 22.01.2018

Virallinen nimi Senjoriitta
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus Kulomusta, 165cm
Syntynyt, ikä - kuollut 13.04.2015, 23v - kuollut 22.01.2018
Rekisterinumero VH15-018-1532
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja,
kasv. Kari ja Petra Rantaristi evm
Tuoja Susiraja
Koulutustaso ko. va B, re. 100cm, me. 90cm
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, SLA-I, ERJ-I, KRJ-I

Luonnekuvaus

Senjoriitta - tutuimmin kuitenkin vain pelkkä Senni - on hyvin paljon omissa oloissaan viihtyvä suomenhevostamma, joka inhoaa ylinmääräistä häslinkiä ympärillään yli kaiken. Se on ehkä niitä viimeisimpiä asioita mitä Senni tahtoo ja kun tammalla alkaa palamaan käämi, niin näkyy se ainakin kilometrin päähän. Jos ei muuten uskota, niin uskotaan varmasti luimistelun ja hampaiden vilauttamisen jälkeen. Senni ei varsinaisesti ole äksy tai vihainen, eikä se missään tapauksessa pure, mutta näin yleensä käy, kun sen ympärillä touhutaan liikaa. Pieni varoitus siis yleensä riittää karkottamaan turhan hulinan ympäriltä.
Hoidettaessa Senni seisoskelee useimmiten nätisti aloillaan koko hoitotoimenpiteiden ajan ja nauttii hoitotuokioista täysin siemauksin. Toisinaan tamma seisoskelee myös omissa oloissaan, eikä näytä edes havahtuvan siihen, jos vieressä putoaa joku tavara lattialle. Mutta auta armias, kun on aika lähteä liikkeelle, niin jopas tulee Senniinkin eloa. Varusteet menevät mutkitta Sennin päälle, eikä satulavyönkiristys taikka sitten kuolaintenkaan ujuttaminen suuhun tuota minkäänlaisia ongelmia. Taluttaessa Senni kulkee päivästä riippuen takana löntystellen tai sitten reippaasti vierellä. Kesäisin ruohomättäät kiinnostavat ja houkuttavat Senniä kovastikin, mutta napakka komennus yleensä estää tamman aikeet mennä mussuttamaan vihreää.

Ratsastaessa Senni on herkkä, mutta anteeksiantavainen tamma, joka antaa ratsastajan pienimmät kuin suuremmatkin virheet huoletta anteeksi. Senni reagoi todella nopeasti apuihin ja on myös erittäin yhteistyöhaluinen niin koulun kuin esteidenkin puolella. Reippautta tosin löytyy enemmän esteiltä, mutta keskittymistä taas enemmän koulun puolelta. Tamma on todella mukava ratsastettava ja sen kanssa on ilo tehdä töitä, sillä Sennikin tekee ratsastajan kanssa mielellään yhteistyötä. Tamma antaa yleensä kaikkensa ja sen kyllä huomaa. Esteillä Senni on innokas ja reipas tapaus, eikä epäröi lähestyä suuriakaan esteitä. Tamma osaa katsoa kutakuinkin itse hyvin paikat mistä hypätä, mutta ratsastajan on silti hyvä olla sen tukena, varsinkin silloin, jos vauhtia on liikaa ja keskittyminen huono. Tuolloin nimittäin lähestymisistä tulee usein miten huonoja, eikä esteitä välttämättä hypätä ilman, että puomit kolisevat alas. Ja koska Senni antaa kaikkensa, niin se saattaa vääntyä ties mihinkin asentoon, jotta se pääsisi ylittämään esteen ilman, että jälkeenpäin kolisee.
Koulupuolella taas Senni jaksaa keskittyä hyvin ja reippauttakin löytyy alkuun hyvin, mutta tamman vauhti alkaa yleensä hiipua, jolloin sitä pitää kannustaa liikkumaan reippaammin. Senni nimittäin keskittyy niin hyvin tekemiseensä, että se unohtaa kokonaan vauhdin ja meinaa jäädä polkemaan yhteen kohtaan. Tamman liikkeet ovat hienoa katseltavaa ja koska Senni on isoliikkeinen hevonen, niin ratsastajalta vaaditaan paljon, jotta meno sujuu moitteettomasti ja näyttäisikin hyvältä.
Kuljetukset onnistuvat Sennin kanssa ilman ongelmia ja tamma voi hyvin kulkea pidemmänkin aikaa yksin, kunhan sillä on matkan aikana jotain tekemistä. Senni menee hyvin traileriin ja tulee sieltä rauhallisesti ja maltillisesti pois.

© Víva

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevostammojen kantakirjaustilaisuus 20.12.2015
(R) 17 + 17 + 16 + 17 = 67p KTK-III

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.08.2017
7 + 41 + 20 + 20 + 15 = 103p ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.08.2017
11 (3-3-3-2) + 20 + 23 + 25 + 17 = 96p SLA-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 14.11.2017
6 + 45 + 20 + 20 + 14 = 105p KRJ-I

Sukutaulu

i. Etelän Hetelmä evm
sh, 172cm, m
ii. Hilpeä Hidalgo evm
sh, 171cm, mrn
iii. Manueelo evm
sh, 168cm, prn
iiii. Mauriitzio evm
sh, 169cm, trt
iiie. Syysseireeni evm
sh, 165cm, tprn
iie. Jekkujekku evm
sh, 173cm, m
iiei. Naurava Kulkuri evm
sh, 174cm, mrn
iiee. Ratkihauska evm
sh, 166cm, prt
ie. Etelän Media evm
sh, 167cm, trt
iei. Taito-Markku evm
sh, 170cm, trn
ieii. B.B. Rauli evm
sh, 169cm, mrn
ieie. Tähdenlento evm
sh, 163cm, vrt
iee. Iltatyttö evm
sh, 160cm, vprt
ieei. Seiskapäivää evm
sh, 162cm, vrt
ieee. Yöseuralainen evm
sh, 157cm, rt
e. Karmen evm
sh, 160cm, klm
ei. Merseedes evm
sh, 163cm, trn
eii. Hermannin Hemmo evm
sh, 162cm, prt
eiii. Hermanni evm
sh, 164cm, tprt
eiie. Hullu Haihatus evm
sh, 158cm, trn
eie. Viritys evm
sh, 156cm, prn
eiei. Mopopoikaunelma evm
sh, 158cm, prt
eiee. Vinkkariina evm
sh, 153cm, trn
ee. Kreivitär evm
sh, 170cm, m
eei. Prinssi Jaleski evm
sh, 172cm, klm
eeii. Kuningas Jaakko evm
sh, 171cm, m
eeie. Pamina evm
sh, 166cm, rn
eee. Yön Kuningatar evm
sh, 171cm, m
eeei. Yöhumina evm
sh, 173cm, m
eeee. Patarouva evm
sh, 167cm, mrn

i. Etelän Hetelmä oli 172cm korkea musta, hieman jääräpäinen ja juro suomenhevosori. Ori osasi olla arvaamaton, mutta kunnon tutustumisen jälkeen sen metkut tulivat kyllä tutuiksi ja yhteiselo onnistui yleensä ongelmitta. Ratsuna Hetelmä oli lähes unelmaratsu - sillä oli toki suuret ja näyttävät askeleet, joissa kokemattomimpien oli vaikea pysyä mukana, mutta mustan orin herkkyys ja yritteliäisyys nostivat sen osaavan ratsastajan kanssa usein palkintosijoille. Hetelmä kilpaili menestyksekkäästi vaativa B -tason luokissa, ja siinä sivussa myös jonkin verran esteillä 80-90cm luokissa. Hetelmä kantakirjattiin 10-vuotiaana toiselle palkinnolle, ja sen rakennelausunnossa mainittiin seuraavaa: "ryhdikäs, pitkä kaareva kaula, pitkä avo runko, hyvä, pitkä lautanen, melko hyväasentoiset etujalat joissa lyhyet vuohiset, takajaloissa käyrät kintereet ja lyhyet vuohiset". Orin palkintoa korotettiin muutaman vuoden päästä kilpailusuoritusten perusteella. Hetelmä oli kantakirjauksensa jälkeen useita kesiä jalostuskäytössä, ja sille kertyikin jälkeläisiä 38 kappaletta. Musta komistus periytti vahvasti suurta kokoaan, hyviä liikkeitä ja etenkin voimakasta ja hyvää laukkaa. Ori lopetettiin 24-vuotiaana, kun sen takajalat alkoivat oireilemaan pitkää kilpauraa päivä päivältä enemmän.

ii. Hilpeä Hidalgo oli suurikokoinen ja ryhdikäs, 171cm korkea suomenhevonen, joka kilpaili kouluratsastusta vaativa B -tasolla. Nimestään poiketen ori oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja sympaattinen hevonen, joka hurmasi monet ihmiset ystävällisellä ja tyynellä olemuksellaan ja käytöksellään. Suuresta koostaan huolimatta Hidalgo oli yllättävän kevyt ratsastaa. Se oli hyvin herkkä kädelle, ja sitä pysty ratsastamaan hyvin pitkälti istunnalla. Ennen orin nousua kouluratsastuspiireissä sen kanssa kilpailtiin myös metrin luokissa rataesteillä, joissa mustanruunikko pärjäsi melko tasaiseen tahtiin. Ison kokonsa takia isompien esteiden hyppääminen jäi nuoruusvuosille, vaikka Hidalgo hommasta tykkäsikin ja tykkää edelleenkin. Hilpeä Hidalgo kantakirjattiin toiselle palkinnolle 12-vuotiaana, jonka jälkeen se oli melko aktiivisesti tarjolla tammoille. Jykevän mutta sopusuhtaisen rakenteen ja hyväluustoiset ja -asentoiset jalat omaava mustanruunikko olikin melko suosittu parina ensimmäisenä vuotena, ja se jätti jälkeensä 42 jälkeläistä. Varsoille periytyi vahvasti isältään suuri koko, ryhdikäs rakenne ja järeät jalat. Hidalgo kuoli 28-vuotiaana vanhuuteen kotilaitumellaan.

ie. 167cm korkeaksi kasvanut tummanrautias Etelän Media oli juoksijasukuinen, mutta itse vain muutaman kerran startannut tamma. Rakenteeltaan läsipäinen tamma oli myös hyvin ravurityyppinen - pitkä, avo ja kevyt runko, lyhyehkö kaula, pitkä loiva lapa, jyrkkä lautanen, ej sapelihakuiset ja tj käyräkintereiset. Viisivuotiaana tamman lyhyt ja vaatimaton raviura loppui, kun Media myytiin yksityishenkilölle ratsuksi. Tummanrautias koulutettiin uudelleen, jonka jälkeen se starttasi satunnaisesti seurakoulu- ja estekilpailuissa helppo B/80cm luokissa. Media ei ollut erityisen näyttävä ratsu, sillä oli matalat, vaatimattomat liikkeet ja laukka oli herkästi nelitahtista, mutta tamma oli nöyrä ja yritteliäs ratsu. Muutoin Media oli luonteeltaan vähän kovapäinen ja oman arvonsa tunteva. 12-vuotiaana Median omistaja päätti teettää tammallaan varsan tai kaksi, ja oriksi valikoitui komea kouluori Hilpeä Hidalgo. Lopputuloksena syntyikin komea orivarsa, joka kuitenkin myytiin tavoitteellisempaan kotiin. Toisen ja viimeisen varsansa Media sai samaisesta isäorista, ja tällä kertaa tuloksena oli kaunis tammavarsa. Varsasta toivottiin emästään astetta laadukkaampaa harrastepeliä omistajalleen, ja tämä myös toteutui melko hyvin. Median molemmat varsat perivät huomattavasti vahvemmin piirteitä ja ominaisuuksia isältään, ja tamma itse näytti periyttäneen lähinnä pitkää runkoa varsoilleen. Media lopetettiin 25-vuotiaana ähkyn seurauksena.

e. Karmen oli suurikokoinen ja ulkomuodoltaan vähän kolho tamma, joka osoittautui kuitenkin kouluratojen lupaukseksi jo nuorten suomenhevosten laatuarvosteluissa. Tamman liikkeet olivat upeat ja näyttävät, liikelaajutta ja kokoamiskykyä löytyi vaikka muille jaettavaksi. Rauhallinen kulomusta kilpailikin aktiivisesti aina vaativa B -tasolla asti, ja pääosin hyvällä menestyksellä. Kotioloissa raamikas tamma oli luonteeltaan hyvin tyyni ja lähes laiskanpuoleinen, mutta kilpailutilanteissa Karmenista löytyi aina uusi vaihde tarjolle. 13-vuotiaana 160cm tamma kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle, jonka se sai lähinnä ratsastettavuutensa ja liikkeidensä perusteella - rakenteeltaan Karmen ei nimittäin ollut se kedon kaunein kukka. Tammalla oli korkea säkä, lyhyehkö kaula, pitkä, jykevä runko ja erittäin jyrkkä ja luisu lautanen. Etujalat Karmenilla olivat sapelihakuiset ja takajaloista oli sanomista käyrien kintereiden ja lievän hajavarpaisuuden verran. Puutteistaan huolimatta suuri kulomusta oli hyvin terve hevonen, eikä se eläkepäivilläkään kärsinyt juuri minkäänlaisista vanhuudenvaivoista. Karmen teki elämänsä aikana kolme varsaa, kaksi tammaa ja yhden orin, jotka perivät emältään hieman karun oloista ulkomuotoa mutta myös hienot liikkeet. Tamma kuoli rauhassa karsinassaan 29-vuotiaana.

ei. Kotona vanha kyntöruuna, kisoissa viritetty ruutitynnyri - Merseedes oli kilpahevonen henkeen ja vereen, vaikkei sen liikkeet tai rakenne olleetkaan parhaasta päästä. Luonnetta ja yritteliäisyyttä 163cm tummanruunikolta ei kuitenkaan puuttunut, ja se vei orin pitkälle. Merseedes oli hieman isopäinen, lyhytkaulainen mutta ryhdikäs suomenhevonen, jolla oli tiivis, hyvän pituinen runko ja hieman laskeva lautanen. Jalka-asennot orilla olivat priimat, kuten myös niiden terveys. Merseedes kilpaili hieman vaihtelevalla menestyksellä helppoa A:ta ja 110cm esteitä; ruunikko oli toisinaan hieman liiankin innokas ja kuumuva kilpailutilanteissa, joka taas aiheutti silloin tällöin ongelmia. Kisatuloksiensa ja ratsastettavuutensa ansiosta ori kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle ratsusuunnalle, jonka jälkeen se oli muutaman vuoden aktiivisesti jalostuskäytössä. Pääasiassa Merseedes kuitenkin toimi kilpahevosena, josta se jäi eläkkeelle 19-vuotiaana. Orille syntyi kaikkiaan 23 jälkeläistä, jotka ovat perineet isältään hyvää hyppytekniikkaa ja kisapäätä, mutta muutoin tummanruunikko päästi melko paljon tammaa läpi. Merseedes lopetettiin pahan ähkyn seurauksena 23-vuotiaana kotitallillaan.

ee. Kreivitär oli vaikuttavan kokoinen, leppoisa ja rauhallinen musta tamma. Kapealla piirrolla varustettu, 170cm korkuinen suomenhevonen toimi koko elämänsä harraste- ja perhehevosena, kilpaillen satunnaisesti helpoissa luokissa seurakisoissa niin este- kuin koulupuolella. Tamma kantakirjattiin kuusivuotiaana kolmannelle palkinnolle kasvattajansa toimesta ennen nykyiselle omistajaperheelle myyntiä. Kreivitär oli kaunis, mutta hieman raskastyyppinen tamma, jolla oli hyvän muotoinen mutta lyhyehkö kaula, pysty lapa ja korkea säkä, pitkä, syvä runko ja jyrkkä lautanen. Etujalat olivat sapelihakuiset ja takajalat hieman pihtikinttuiset, mutta muutoin hyväasentoiset ja -luustoiset. Luonteensa puolesta Kreivitärtä pystyi käsittelemään ihan jokainen vauvasta vaariin, mutta kokonsa puolesta se oli turhan iso perheen lapsien ratsuksi. Niimpä se toimi pääasiassa perheen äidin ratsuna, joka joutui kuitenkin luopumaan harrastuksestaan onnettomuudessa tulleen selkävamman vuoksi. Tämän jälkeen Kreivitär toimi lähinnä seurahevosena ja satunnaisesti lasten ratsuna. Tamman tiedettiin varsoneen kerran viisivuotiaana kasvattajallaan, ja perhe halusi yrittää astuttaa rakasta tammaansa uudestaan 14-vuotiaana. Useamman yrityksen jälkeen Kreivitär tiinehtyi, ja varsoi komean orivarsan - perhe ei pystynyt oria pitämään, joten he myivät sen pian vieroituksen jälkeen. Tämän jälkeen Kreivitär ei enää tiinehtynyt useista yrityksistä huolimatta, joten se sai viettää rauhallista perhehevosen ja pihakoristeen elämäänsä aina 26-vuotiaaksi asti, jolloin se kuoli sydänkohtaukseen laitumella.

Jälkeläiset

s. 28.11.2015 o. Harmonian Rokkiponi, i. Rokkenrollii
s. 19.05.2016 o. Turmeltajan Riuhtaus, i. Valheen Repäys
s. 15.07.2017 o. Turmeltajan Kosahdus, i. Koilahdus
s. 28.08.2017 o. Turmeltajan Jalokaarne, i. Jalopara
s. 09.09.2016 t. Turmeltajan Karmalita, i. Kalvanto

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

09.09.2015 - Susiraja - NJ - suomenhevosorit, tuom. Jannica - irtoSERT

ERJ
31.08.2015 - ERJ-CUP - Kilpailukeskus Ginger - 90cm - 10/158 04.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 5/30
09.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 1/30 11.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 3/30
14.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 5/30 19.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 4/30
19.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 3/30 19.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 3/30
21.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 4/30 21.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 5/30
22.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 4/30 23.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 4/30
25.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 2/30 27.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 1/30
30.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 3/30 14.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 4/50
14.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 5/50 15.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 7/50
16.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 1/50 17.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 6/50
18.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 7/50 19.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 5/50
04.02.2016 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 3/30 05.02.2016 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 1/30
05.02.2016 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 1/30 12.02.2016 - ERJ - Március - 90cm - 1/30
11.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 100cm - 1/30 11.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 4/30
12.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 4/30 13.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 5/30
13.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 100cm - 5/30 13.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 3/30
14.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 2/30 16.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 5/30
18.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 3/30 01.03.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 4/50
13.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40 14.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 3/30
16.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 5/40 17.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40
18.03.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 4/50 18.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40
18.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 6/40 20.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 6/40
21.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 4/30 21.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 100cm - 3/30
22.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 5/30 23.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 100cm - 5/30
21.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40 24.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40
25.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 3/30 26.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 4/40
27.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40 28.03.2016 - ERJ - Amoriini - 90cm - 5/30
30.03.2016 - ERJ - Amoriini - 90cm - 1/30 02.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 5/40
02.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 3/40 03.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 4/40
04.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 3/40 10.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 1/30
11.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 1/30 11.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30
11.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 3/30 12.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 4/30
13.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 1/30 13.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 1/30
14.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 4/30 15.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 2/30
15.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 3/30 15.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40
15.04.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 1/30 16.04.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 2/30
17.04.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 3/30 17.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30
18.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 3/30 18.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 3/30
19.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 3/30 19.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 1/40
19.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 5/30 20.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40
21.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40 25.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40
28.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40
KRJ
30.09.2015 - KRJ-CUP - Runoratsut - vaativa B - 7/291 31.10.2015 - KRJ-CUP - Fiktio - vaativa B - 17/244
09.12.2015 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 1/30 11.12.2015 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 3/30
11.12.2015 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 5/30 11.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 3/30
12.12.2015 - KRJ - Peikkola - vaativa B - 2/30 13.12.2015 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 3/30
13.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30 14.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 5/30
15.12.2015 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 5/30 20.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 4/30
21.12.2015 - KRJ - Huvitutti - vaativa B - 7/50 24.12.2015 - KRJ - Huvitutti - vaativa B - 7/50
03.01.2016 - KRJ - Yorca Warmbloods - vaativa B - 2/30 03.01.2016 - KRJ - Evenstar Warmbloods - vaativa B - 3/30
04.01.2016 - KRJ - Evenstar Warmbloods - vaativa B - 5/30 04.01.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 3/30
05.01.2016 - KRJ - Yorca Warmbloods - vaativa B - 1/30 05.01.2016 - KRJ - Evenstar Warmbloods - vaativa B - 5/30
05.01.2016 - KRJ - Evenstar Warmbloods - vaativa B - 5/30 06.01.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 3/30
08.01.2016 - KRJ - Evenstar Warmbloods - vaativa B - 4/30 10.01.2016 - KRJ - Delicate - vaativa B - 4/40
12.01.2016 - KRJ - Delicate - vaativa B - 5/40 14.01.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 4/40
17.01.2016 - KRJ - Turmeltaja - vaativa B - 2/30 19.01.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 4/40
23.01.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - vaativa B - 1/30 24.01.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 2/30
24.01.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 4/30 28.01.2016 - KRJ - Mörkövaara - vaativa B - 3/30
16.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - vaativa B - 2/30 19.01.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 2/80
20.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - vaativa B - 2/30 21.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - vaativa B - 2/30
22.01.2016 - KRJ - Tuiskula - vaativa B - 1/30 24.01.2016 - KRJ - Tuiskula - vaativa B - 4/30
24.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - vaativa B - 5/30 25.01.2016 - KRJ - Rumour Ponies - vaativa B - 5/30
28.01.2016 - KRJ - Tuiskula - vaativa B - 5/30 29.01.2016 - KRJ - Március - vaativa B - 5/30
30.01.2016 - KRJ - Március - vaativa B - 1/30 31.01.2016 - KRJ - Március - vaativa B - 3/30
02.02.2016 - KRJ - Március - vaativa B - 5/30 02.02.2016 - KRJ - Március - vaativa B - 4/30
02.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 3/30 02.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 4/30
03.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 4/30 04.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 5/30
05.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 2/30 06.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 1/30
09.02.2016 - KRJ - Mirrormere - vaativa B - 3/30 31.01.2016 - KRJ-CUP - Hukkapuro - vaativa B - 1/296
05.02.2016 - KRJ - Yemene - vaativa B - 3/40 05.02.2016 - KRJ - Yemene - vaativa B - 3/40
11.02.2016 - KRJ - Yemene - vaativa B - 2/40 13.02.2016 - KRJ - Yemene - vaativa B - 3/40
28.02.2017 - KRJ-CUP - Kuuralehto - vaativa B - 4/182 30.09.2017 - KRJ-CUP - Savage - vaativa B - 6/155
KRJ
30.11.2015 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 8/119 29.02.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 8/93
29.02.2016 - VSR-CUP - Esteratsastus - 90cm - 9/88 29.02.2016 - VSR-CUP - Esteratsastus - 100cm - 8/92
30.04.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 4/84 31.05.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - vaativa B - 2/77
30.06.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 100cm - 1/110

Päiväkirja & valmennukset

17.05.2017 Estevalmennus, valmensi Janella

Seuraava valmennettava oli suomenhevostamma Senni. Dookie sai omien mieltymystensä mukaan ensin verkata hieman sileällä Sennin kanssa, samalla kuin itse kasailin muutamaa estettä kentälle. Olin ajatellut tehtäväksi jumppasarjaa, se ei koskaan ole pahaksi. Dookie oli kertonut aluksi, että Senni on reipas hyppääjä, joten mielenkiinnolla odottelin mitä tuleman pitää. Kasasin jumppasarjan lisäksi kentälle muutaman muun esteen ja laitoin pari puomia, joilla oli sitten tarkoitus tehdän verkkahyppyjä.
Kun dookie oli omasta mielestään valmis sielällä työskentelystä, saatoimme aloittaa verkkahypyt. Ensin tultiin pääty-ympyrällä kolmen laukkapuomin yli, jotka sujuivat hyvin. Sen jälkeen lävistäjällä oli kahden, noin 50 cm korkean pystyn sarja. Väli meinasi jäädä lyhyeksi ja hyppy tuli hieman pohjaan, joten pyysin heitä tulemaan saman homman uudemman kerran. Parempi niin, että virheitä korjaillaan alkuverkassa, kuin se, että niitä sitten ihmetellään oikean tehtävän parissa, kun on jo aivan liian myöhäistä. Toisella kerralla sarja sujui jo paljon paremmin ja pystyimme jatkamaan vielä seuraavan pitkän sivun okserin. Pyysin tulemaan vielä kerran puhtaasti ja sitten aloitimme hyppäämään jumppaa.

Jumpassa oli siis kuusi estettä, joista kolme ekaa oli innari-väleillä, sitten oli kaksi askelta ja pysty, yksi hieman isompi askel ja okseri ja viimeiseksi vielä yksi askel ja pysty. Kahdessa viimeisessä välissä ohjeistin hieman ratsastamaan eteen, vaikken uskonut sen olevan ongelma ratsukolle, joka menee jo eteenpäin valmiiksi. Ensimmäisellä kerralla alun innari meni ihan hyvin, kuin myös kahden askeleen päässä oleva pysty. Kahdella viimeisellä esteellä dookie kuitenkin jäi liikaa ohjaan kiinni ja okserille tuli pidempi hyppy ja viimeiseen väliin sitten kaksi pientä askelta. Eikun vain uusiksi ja tällä kertaa tuli parempi eteenratsastus ja kaksi viimeistä estettä suijui mallikkaasti. Annoin hetken aikaa ratsukon kävellä, kun nostelin esteitä hieman korkeammaksi. Taas ensimmäisellä yrityksellä dookie jäi liikaa ohjaan kiinni ja lopputulos oli taas kaksi askelta viimeiseen väliin. Toisella kerralla sujui kuitenkin todella paljon paremmin ja askeleet sopivat vallan mainiosti väleihin. Päätimme jättää valmennuksen sitten puhtaaseen suoritukseen ja päästi ratsukon loppuverkkaamaan, samalla kun itse lähdin korjailemaan esteitä takaisin paikoilleen.

28.05.2017 Estevalmennus, valmensi Sippe

Dookien ja Sennin kanssa keskityttäisiin tänään ympyrälle sijoitettuihin esteisiin, jotta ratsukin joutuisi oikeasti vähän hidastamaan ja miettimään, mihin jalkansa laittaa. Tehtävä alkoi vauhdikkaalla tavalla, kun Senni päätti kunnolla rysäyttäen ottaa ensimmäisen kolmen esteen puomit alas. Tämän jälkeen pyysin ratsukkoa etenemään mieluummin aluksi ihan vain ravissa. Sennillä oli suuret askeleet, mutta ravilla se sentään pysyi. Tamma loikki esteiden yli edelleen melkoista vauhtia, mutta oli huomattavasti rauhallisempi kuin äsken.
Lopulta uskaltauduimme ottamaan tehtävää vielä laukalla molempiin suuntiin. Neuvoin dookieta tekemään paljon pidätteitä niin äänellä kuin ohjilla ja istumaan erityisen tiiviisti. Hypytkin olivat sen verran pieniä, ettei niillä tarvinnut paljoa myödätä ja näin ollen mahdollisesti innostaa Senniä kovempaan menoon. Monien toistojen jälkeen ratsukko suoritti tehtävän molempiin suuntiin kauniisti. Loppua kohti Senni alkoi selvästi pehmenemään suustaan, pysyi paremmin lapasessa eikä yrittänyt enää säntäillä sinne sun tänne. Tämä ratsukko oli haastava, mutta mielenkiintoinen ja opettajankin näkökulmasta erittäin palkitseva valmentaa!

11.06.2017 Haavanhoitoa

Laidunkauden ollessa lähes parhaimmillaan, oli Senni-parka onnistunut loukkaamaan jalkansa. Vamman aiheuttajaa en tarkalleen tiedä, luultavasti mokoma oli onnistunut piehtaroidessaan tökkäämään itsensä johonkin keppiin tai kiveen, mutta tammalla oli ikävä reikä oikean etujalan yläosassa, joka oli turvonnut kauttaaltaan melkoisesti. Senni aristi haavan ympäristöä koskiessa, mutta liikkumiseen haava ei vaikuttanut. Kulomusta juoksi puhtaasti suoralla ja ympyrällä, kovalla ja pehmeällä. Näin ollen eläinlääkärimme Anne kehotti pitämään kevyempää liikutusta siihen asti, että haava paranisi. Koska reikä oli todellakin reikä, tuli sitä kuitenkin huuhtoa en-muista-minkänimisellä litkulla, jotta mahdolliselta tulehdukselta vältyttäisiin. Se taas oli huomattavasti helpommin sanottu, kuin tehty.

Pyysin oritallin karsinavuorossa olevaa Mikaelia avuksi haavanhoito-operaatioon, sillä epäilin Sennin reagoivan vähintäänkin paikaltapoistumisyrityksellä, joten lisämiehitys ei olisi pahitteeksi. Kiinnitin ison tamman pesariin ketjuihin, käskin Mikaelia ottamaan raipan ja pussillisen leipää taskuunsa, ja huokaisin syvään. Tämän kokoisen elikon kanssa ei ihan noin vaan taisteltukaan, jos se päättäisi todella ottaa ritolat. Aloitin hoitotuokion suihkuttelemalla jalkaa vartin, jonka aikana Senni hieman väisti sivuun, muttei tehnyt sen kummempia temppuja. Mutta se puhdistus... Kaadoin vanulappuun vähän puhdistusainetta, ja ryhdyin töpöttelemään varovasti haavan ympäristöä. Tässä vaiheessa Sennin pää nousi taivaisiin ja leivänmuruset varisivat sen suunpielistä sellaista vauhtia, ettei sen kitaan tainut jäädä mitään. Tamma yritti ensin peruuttaa ja kun vastassa olikin seinä, se käänsi takapuolensa pesarin avoimelta sivulta ulos. Ähkäisin Mikaelille että stoppaa se, töni se takaisin, ja miesparka kiiruhti raipan kanssa tuuppimaan ison tamman persausta kaikin voimin. Senni tietenkin pisti vähintään yhtä vahvasti vastaan, ja äkkäsi sitten etualan olevan tyhjä, ja yritti sitten lähteä liikkelle ketjuista huolimatta. Tässä vaiheessa ärähdin tammalle ja kiskaisin narusta, joka aiheutti taas sellaista steppausta ja askelsekasotkua, ettei ole tosikaan. Hetken aikalisän jälkeen yritin jatkaa haavan puhdistusta, ja tällä kertaa iso musta tyytyi vain vetämään hysteerisenä leipää turpaansa ja nostelemaan kiireisenä takajalkojaan.

Kun haava ja sen ympäristö oli puhdistettu, tuli se vaikein osuus - haavan sisään tuli ruiskuttaa toista litkua, jotta sen sisällä olevat pöpöt kuolisivat myös. Ja sitten taas mentiin. Senni rykäisi sellaisella voimalla eteen, että toisen ketjun paalinaruturvaviritelmä napsahti poikki, ja Mikael meinasi jäädä kaviolinjalle. Miehen nopeat reaktiot kuitenkin pelastivat pannukaksi tulemisen, ja hän tarttui Sennin riimuun kiinni ja mäsäytti raipalla ryntäille. Sennikin kyllä tiesi, että vaikka olisi kuinka kurjaa, niin ihmisen yli ei mennä. Tässä vaiheessa totesimme tehtävän olevan luultavasti mahdoton ilman kolmatta osapuolta, joten myöskin oritallia siivoamassa ollut Emmi haettiin paikalle. Emmi sai siirtyä pullansyöttötehtäviin ja edestä jarrutteluun, ja Mikaelin tuli pitää, tai ainakin yrittää, Sennin toinen etujalka ylhäällä. Tällä kertaa tehtävä onnistui, vaikka tamma yrittikin riuhtoa kinttuansa vapaaksi ja uudelleentoteuttaa pakoyrityksensä. Mikael kuitenkin roikkui sinnikkäästi ja kannatteli riuhtovan mammutin jalkaa naama punaisena, samalla kun minä yritin suoriutua mahdollisimman nopeasti ikävästä toimenpiteestä. Lopulta homma saatiin suoritettua, ja vieläpä ilman henkilö- tai lisää hevosvahinkoja. Senni pörisi ja puhkui kuin alienin nähnyt, joten kävin viemässä sen ripeästi ulos rauhoittumaan. Tästähän tulisi kiva viikko, oli niin helppoa hommaa tuo haavan puhdistus että ei helpompaa voi ollakkaan. Olisipa mulla vain shetlanninponeja. Tai koiria. Tai kotiloita.

20.08.2017 Suomenhevosten valmennusviikonloppu Adinassa, valmensi Viveka

Helppo A:n valmennuksessa keskityimme keskikäynnin kokoamiseen, lisättyyn käyntiin ja raviin, joita alettiin tehdä avotaivutusharjoitusten jälkeen. Valmentajana toiminut Viveka kiinnitti erityistä huomiota ratsukoiden askeleiden lennokkuuteen ja takaosan työskentelyyn. Tomerat käskyn kaikuivat alkuvalmennuksen aikana, kun ratsukot saivat korjata asentojansa hevosten selissä ja saada täten hevoset paremmin eteenpäinpyrkiviksi. Alkulämmittelyksi ratsukot saivat tehdä pitkillä sivuilla avotaivutusta käynnissä ja kentän päätyihin tehtiin suuret ympyrät, jolla tuli taivuttaa ratsu aktiivisesti pohkeen ympäri. Muutaman käynti kierroksen jälkeen askellajiksi siirrettiin ravi ja samat tehtävät toistettiin tässä askellajissa. Ratsukoiden tuli muistaa hyvä ulkotuki ja aktiivinen sisäpohje väistössä sekä ympyrällä taivuttaessa. Lämmittelyn jälkeen ratsukot siirtyivät tekemään keskikäyntiä kokorataleikkaalla, niin että siitä muodostui kulmikas kahdeksikko. Viveka seurasi tarkasti, että ratsukoiden askelpituus piteni ja että ratsastajilla pysyi tasainen pehmeä tuntuma hevosten suihin. Lisätyssä käynnissä ja ravissa valmentaja kiinnitti jälleen huomiota, ettei hevosten askelista saanut tulla kiireisiä, vaan että ne työstivät lisäykset rehellisesti. Ratsastajat saivat korjata yhä uudestaan samat virheet, omaa istuntaa ja oikea-aikaisia apuja. Valmennus päätettiin alkutunnin avotaivutus pääty-ympyrä harjoitukseen kevyessä ravissa.

Teidän alkuvalmennus oli hieman tahmea ja Senni reagoi hitaasti pyydettyihin apuihin. Tammastasi huomasi selvästi, että se antaa anteeksi virheesi, sillä sain toistaa useamman kerran ratsastusasennostasi tammasi selässä. Saatuamme korjattua pienet virheesi pääsimme keskittymään Sennin aktivoimiseen. Kun muistit pitää tasaisen tuntuman ohjilla, etkä jäänyt roikkumaan siihen, vaan käytit painoapuja enemmän ratsastamiseen, alkoi Senni toimia paremmin. Valmennuksessa teidän vahvuudeksi muodostui hyvien kulmien ja kaarevan linjan ratsastaminen. Pysyitte hyvin tasapainossa ja etenitte jouhevasti. Korjattavana oli selkeämmät siirtymät eri tempojen välillä, jotka paranivat, kun sait Sennin kulkemaan takaosa aktiivisena.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen