Lumoloihtu - kuollut 16.03.2019

Virallinen nimi Lumoloihtu
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus Punaruunikko, 144cm
Syntynyt, ikä - kuollut 12.06.2016, 24v - kuollut 13.03.2019
Rekisterinumero VH16-018-2315
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja, kasv. Kerttu Saarinen evm
Koulutustaso ko. he B, re. 90cm, tutustumisluokka
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset VIR MVA Ch, KTK-I, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I

Luonnekuvaus

Lumo, Lamppu, Lumppari, miksikä tätä nyt ikinä haluaakaan kutsua, on aina siellä missä on ruokaa. Tai ainakin se haluaisi olla aina siellä. Pienoista ruunikkoamme on helppo erehtyä luulemaan virtahevoksi, villisiaksi, merimursuksi, sillä se todellakin lihoaa herkästi, hyvin herkästi. Tämä tuottaa etenkin kesäisin aina pieniä probleemoja, kun Lamppu viettää päivänsä laitumella, ja kun parin viikon laiduntamisen jälkeen pitäisi palata töihin, niin ai että muuten virtaa hiki! Aina silloin tällöin vähän säälittää, kun Lamppu on syönyt itsensä muodottomaksi möykyksi, mutta silti se lähtee aina yhtä suurella innolla töihin, vaikka kunto meinaakin loppua jo alkumetreillä. Onneksi Suomen kesä on niin lyhyt, että näitä paisuvaiskausia tulee vain sen kerran vuodessa, ja muutoin pienhevonen saadaan pysymään melko solakkana ympäri vuoden.

Pieni hurmaava pulla on ensiluokkainen demohevonen kaikille mahdollisille alkeiskursseille, hevosenkäsittelykursseille, talutustapahtumiin, mihin vain, missä tarvitsee näyttää söpöltä ja olla kiva. Tokikaan tästä ei ole yhtään haittaa kotopuolessakaan, Lamppu on hyvin simppeli ja mukava hoitaa ja käsitellä. Se ei yleensä kyseenalaista mitään asioita mitkä tehdään ihmisen kanssa, vaikka ilmeet voivatkin toisinaan väittää muuta - peseminen, eläinlääkärin ja kengittäjän käynnit, kaikki käy ja helposti. Pienhevonen kannattaa sitoa karsinassa kuitenkin kiinni tai ainakin pitää ovea suljettuna, jos on minkäänlaista mahdollisuutta, että tamman ohi kärrätään ruokaa. Leivät, heinät, mössöt; jos karsinan ovi on auki ja Lamppu vapaana, sen löytää seuraavassa hetkessä ruuan äärestä. Muuten ruunikkoa saa hoidella ja harjata kaikessa rauhassa, Lamppu ei ole herkkänahkainen vaan se päin vastoin nauttii vähän rajummista harjausotteista harjan kanssa tai ilman.
Talutettavana Lamppu kulkee minne se viedään, toki pienien mutkien kautta jos ulkona on - yllätys, yllätys - ruokaa. Kesäaika käy Lampun kanssa aina välillä hermoille, kun pieni pullero yrittää kaikin keinoin hivuttautua ruohon ääreen.

Lumpparista löytyy työmotivaatiota ja intoa kuin pienestä kylästä. Pienhevonen on aina valmiina töihin, oli kyse sitten tiukasta koulutreenistä, rennosta maastoköpöttelystä tai vaikka kärryajelusta, Lampulle käy kaikki. Ruunikolla on kova eteenpäinpyrkimys omasta takaa, mutta se on myös kovin nöyrä ja kuuliainen ratsu, joten sen kanssa tarvitsee harvoin tapella liiasta vauhdista. Tamman oma moottori on helppo valjastaa toimimaan myös ylöspäin, eikä vain täysillä eteen, ja Lampun liikkeet ovatkin yllättävän komeaa katseltavaa ollakseen niin pieni paksukainen. Koulutustasoa miettien ruunikosta ei valitettavasti löydy ihan helppo A:han riittävää kokoamiskykyä tai askeleen pituutta riittävän näyttäviin keskiaskellajeihin, joten sen kanssa on jääty jumputtamaan kisoissa astetta alempaa tasoa. Kotitreeneissä Lampun kanssa on kuitenkin mukava tehdä ja kokeilla yksittäisiä korkeammankin asteen tehtäviä, sillä tamma todellakin yrittää tehdä ne aina parhaansa mukaan. Sielällä Lamppu on kaiken kaikkiaan mukava ja yritteliäs, hyvin vahvasti sellainen hyvän päivän ratsu, jonka kanssa on helppo saada positiivisia kokemuksia ja onnistumisia, kunhan ratsastaja on riittävän selkeä ja hellä apujen kanssa. Kovat otteet saavat pienhevosen hermostumaan ja jännittymään herkästi, jolloin kaikki menee huomattavasti vaikeammaksi.
Lamppu kuuluu estehevosena "lentävä lihapulla" -klaaniin. Se osaa kyllä hypätä, mutta se on niin tavattoman innokas ja vauhdikas esteponi, että hypätessä tamman kanssa pitää todellakin myös ratsastaa. Matkustajatyyppisen kuskin kanssa Lampun radat ovat katsojalle sitä tyyppiä, että silmät kiinni ja kauhusta kankeana odotellaan, selviääkö se radan läpi ehjänä tai pystyssä. Eli kylmäpäinen ratsastaja kyytiin, joka osaa pitää pienhevosen jämptisti paketissa, paineistamatta kuitenkaan liikaa. Lampulla on vähän matala ja laakea hyppy, mutta sen tekniikka muuten on ihan hyvä. Se tiputtaa harvoin huolimattomuuttaan, eikä se ole turhan nirso lähestymisien kanssa, kunhan sen vain tuo jokseenkin mahdolliseen ponnistuspaikkaan. Maastoesteillä Lamppu on hyvin saman tapainen, joskin vähän varomattomampi - se tietää, etteivät kiinteät esteet tipu, vaikka niihin vähän kolauttelisikin. Pääasiassa pienhevonen kuitenkin hoitaa homman kotiin puhtaasti ja nopeasti, kun selässä on taas joku, joka osaa pitää paketin ja hevosen kasassa.

Demohevosen esikuva tulee taas esiin, kun ollaan lastaustilanteessa. Lamppu löntystelee kaikessa rauhassa pitkällä narulla koppiin, tai vaikka lähettäen, mutta aina kiireettä ja rauhassa. Se ei hermoile tai stressaile vaikka ihmiset sinkoilevat hiki päässä hokien "kiire, kiire, kiire, starttiin on kaksi tuntia!" Myös kopista/autosta poistuessa Lamppu tulee hyvin iisisti ja maltillisesti ulos, skannaa ympäristön ja jää sen jälkeen möllöttämään naru päähän, jos niin halutaan. Verryttelyssä tamma kuitenkin herää, ja on heti skarppina kuuntelemassa ratsastajaansa. Sama meno jatkuu aina suorituksen loppuun asti, jolloin tamma uskaltaa viimein hengähtää ja ottaa kehut vastaan, kun se on painanut suorituksensa läpi täysillä. Lamppu on oivallinen kilpakaveri, ja sen kanssa ei tarvitse hätäillä edes ongelmatilanteissa - vaikka pienhevonen onkin kotona vähän pöhelö touhottaja, on se kilpailupaikoilla sellainen viilipytty, ettei ole tosikaan.

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.04.2017
20 + 20 + 20 + 20 = 80p KTK-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.01.2019
8,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 105,5p ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.02.2019
16 (5-4-3-4) + 23 + 22 + 23 + 20 = 104p SLA-I

VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 28.02.2018

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.10.2018
9,5 + 40 + 19 + 23 + 10 = 101,5p KERJ-I

Kouluratsastusjaoksen kantakirjaustilaisuus 30.12.2018
8,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 104,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Turaani evm
sh, 148cm, hprn
ii. Seilaus evm
sh, 145cm, prn
iii. Raamikas evm
sh, 146cm, m
iiii. tuntematon evm
iiie. tuntematon evm
iie. Stenniina evm
sh, 143cm, vprt
iiei. tuntematon evm
iiee. tuntematon evm
ie. Turhatoivo evm
sh, 149cm, hprn
iei. Turtuuri evm
sh, 151cm, m
ieii. tuntematon evm
s
ieie. tuntematon evm
iee. Hailiina evm
sh, 145cm, hprn
ieei. tuntematon evm
ieee. tuntematon evm
e. Lymyloihtu evm
sh, 142cm, prn
ei. Pikku-Piraatti evm
sh, 144cm, rn
eii. Pikku-Rosmo evm
sh, 145cm, m
eiii. tuntematon evm
eiie. tuntematon evm
eie. Prisilla evm
sh, 146cm, prt
eiei. tuntematon evm
eiee. tuntematon evm
ee. Loitsuttu evm
sh, 141cm, vprt
eei. Varmuri evm
sh, 145cm, vkk
eeii. tuntematon evm
eeie. tuntematon evm
eee. Lehtoloihtu evm
sh, 146cm, vrt
eeei. tuntematon evm
eeee. tuntematon evm

i. Turaani oli kenttäratsastuksessa menestynyt pienhevosori. Se syntyi pienelle maalaistallille, mutta vuoden vanhana hopeanruunikko orivarsa myytiin suomenhevoskasvattajalle. Orista kasvoi 148-senttinen, sopusuhtainen ratsu, jonka kanssa työskentely oli ilo. Hevosen omistaja tarjosi oria ratsuksi nuorelle kenttäratsastajalle, joka tarttui tarjoukseen. Ratsukko aloittanut aivan nollapisteestä, sillä Turaani ei ollut ikinä edes nähnyt maastoesteitä aikaisemmin. Yhteistyön hioutuessa aina vain paremmaksi kaksikko pääsi myös kilpailemaan. Aluksi sijoituksia ei tullut edes aloittelijaluokasta, mutta taitojen kehittyessä ratsukko kohosi aina luokkaan Helppo. Tällä tasolla sijoituksia ropisi tasaiseen tahtiin, voittojakin mahtui mukaan joitakin. Turaanin omistajan ja ratsastajan yhteistyö jatkui useita vuosia, kunnes orin ollessa 14-vuotias sen ratsastaja siirtyi puoliverisiin edetäkseen vielä kovemmalle tasolle. Pienhevoselle yritettiin kyllä löytää toista ratsastajaa, mutta lopulta sen omistaja jätti Turaanin pois kisakentiltä. Ori oli kantakirjattu nuorena III-palkinnolle ja sitä lähdettiin kisauran päättymisen jälkeen korottamaan. II-palkinto irtosikin kisamenestyksen ansiosta. Huolimatta kantakirjapalkinnosta, kisamenestyksestä, hyvästä luonteesta ja kauniista väristä Turaani ei ollut jalostuksessa erityisen suosittu. Se sai vuosittain vain joitakin tammoja, eikä varsamäärä kasvanut yli kahteenkymmeneen. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasongelmien seurauksena.

ii. Seilaus oli pieni ja pyöreä suomenhevonen. Se oli korkeudeltaan 145 cm ja väriltään punaruunikko läsillä varustettuna. Luonteeltaan ori oli rauhallinen, suorastaan ruunamaisen tasainen ja varsin ystävällinen. Sen kanssa kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksessa aluetasolla kohtalaisella menestyksellä. Koulutustasoltaan se oli Helppo A / 90 cm, enemmän koulu- kuin estehevonen, sillä vaikka ponnistusvoimaa löytyi, ei hyppytyyli ollut kovin taloudellinen. Kotitallillaan Seilaus oli tunnettu järkähtämättömyydestään kaikissa tilanteissa, ja sen omistajan lapsetkin pystyivät orilla ratsastamaan valvottuina. Orin kanssa tehtiin myös pitkiä maastoreissuja ja startattiinpa sen kanssa kaksi kertaa myös matkaratsastuksessa mielenvirkistykseksi. 9-vuotiaana Seilaus kantakirjattiin III-palkinnolla ja sitä käytettiin muutamalla tammalla vuosien saatossa. Orin hyvä luonne periytyi melko hyvällä prosentilla, samoin melko pieni koko. Osa ruunikon jälkeläisistä on kilpaillut eri ratsastuslajeissa, useimmat koulupuolella. Seilaus oli 21-vuotias, kun sen terveys alkoi heikentyä ja lopulta se oli pakko lopettaa monien erilaisten oireiden vuoksi.

ee. Turhatoivo kasvoi kasvattajan pettymykseksi 149-senttiseksi, eikä se muutenkaan rakenteeltaan ollut missään määrin pienhevosmainen. Tamma myytiinkin 2-vuotiaana pois, mutta kaikkien yllätykseksi siitä kasvoi melko sopusuhtainen ja ratsumainen. Luonteeltaan tamma oli varsinainen rämäpää! Se hyppäsi kaikenlaiset rata- ja maastoesteet epäröimättä, teki aina parhaansa ja lähti aina innoissaan töihin. Kenttäratsastuksessa tamma kilpailisi Harrasteluokassa saaden reilusti sijoituksia ja hopeanruunikko olikin varsin isolla alueella tuttu näky kisoissa. Ainoan varsansa Turhatoivo sai 9-vuotiaana, jolloin sen omistaja piti kilpailutauon oman raskautensa vuoksi. Emänä tamma oli kohtalainen ja se periytti varsalleen fiksun luonteen ja hyvän rakenteen. Varsinaista siitostammaa Turhatoivosta ei kuitenkaan koskaan tullut, vaan siirryttyään 18-vuotiaana pois kisakentiltä siitä tuli omistajansa maastoratsu ja muiden hevosten seuraneiti. Eläkeläisenä tamma eleli monta vuotta ja se lopetettiin kypsässä 28 vuoden iässä heikentyneen yleiskunnon ja toisen silmän sokeutumisen aiheuttamien ongelmien takia.

e. Lymyloihtu kasvoi sopusuhtaiseksi ja kauniiksi pienhevoseksi, jolla oli korkeutta 142 senttimetriä. Väriltään tamma oli punaruunikko. Rakenteeltaan se oli korrekti, hyvä pienhevonen ja varsin kompakti. Luonnepuolikin oli kunnossa, Lymyloihtu oli erittäin rohkea, kuuliainen ja sopivan herkkä. Ratsuna se toimi äärimmäisen hyvin ja siitä tulikin kenttähevonen juuri luonteensa ansiosta. Tamma kilpaili aluksi Aloittelija- ja Harrasteluokissa saaden runsaasti sijoituksia ja nousi myöhemmin Tutustumisluokkaan. Sijoituksia tuli aluetasolta varsin runsaasti ja tamman ratsastaja kaavaili luokkanousua, mutta se ei valitettavasti onnistunut. Kotitreeneissä Helpon luokan estekorkeus sujui ongelmitta ja se olikin jo ilmoitettu sen tason kilpailuhiin, mutta valitettavasti Lymyloihtu loukkaantui laitumella vakavasti vain viikko ennen kisoja. Eläinlääkärin arvion mukaan kenttähevosta tammasta ei enää tulisi, joten sen omistaja päätti vetää ruunikon kokonaan pois ratsastuskäytöstä ja siirtää sen jalostuskäyttöön. Tamma astutettiinkin jo samana kesänä ensimmäisen kerran, jolloin Lymyloihdulla oli ikää 13 vuotta. Emätammana se loisti! Se hoiti varsat äidillisen lempeästi ja tiinehtyi todella helposti. Se myös periytti korrektia rakennetta kaikille varsoilleen ja myös sopivan pientä kokoa. Osa tamman jälkeläisistä on emänsä tavoin kilpaillut kenttäratsastuksessa, osa taas esteillä. Lymyloihtu lopetettiin 25-vuotiaana, koska sillä oli krooninen kaviokuume.

ei. Pikku-Piraatti oli varsinainen äkäpussi. Se ärhenteli jo varsana emälleen sekä muille varsoilla, testasi ihmisiä aina ja koko ajan, ratsukoulutuksessa se keskittyi lähinnä kiukuttelemaan, eikä kukaan oikein ymmärrä, miten siitä tuli lopulta CIC1-tason kenttähevonen. Vahingossa, kai. Potentiaalista ei tosin ollut pulaa, orihan hyppäsi ratsastajan kanssa ratana kevyesti 110 cm ja koulupuolella löytyi niin liikettä kuin kokoamiskykyäkin, puhumattakaan rohkeudesta maastoesteillä. Harmittavaa vain, että Pikku-Piraatti oli erittäin vaikea motivoida tekemään asioita ratsastajan mielen mukaan. Ori onnistuttiin kantakirjaamaan III-palkinnolla, mihin sekä sen omistaja että ratsastaja olivat äärimmäisen tyytyväisiä. Jalostuskäytössä 144-senttinen ruunikko pikkuhirviö ei arvatenkaan ollut erityisen suosittu, vaikka kisanäyttöjä olikin. Ori sai 10 varsaa, joista suurin osa ei onneksi perinyt isänsä luonnetta. Pikku-Piraatti lopetettiin 20-vuotiaana, koska sen luonne ei kestänyt eläkeläishevosen elämää hetkeäkään. Ei se kisakäytössäkään ollessaan kestänyt edes yhtä vapaapäivää, vaan vaati aivan järkyttävän paljon liikuntaa ja tekemistä.

ee. Loitsuttu oli 141-senttinen vaaleanpunarautias pienhevostamma. Se oli varsana hieman ujo, mutta rohkaistui kasvun myötä varsin sosiaaliseksi hevoseksi. Se oli oppivainen, ystävällinen ja erittäin kuuliainen. Nuorena se varsoi kahdesti, mutta sen jälkeen Loitsuttu myytiin eteenpäin ja siitä koulutettiin oikein mukava ratsu. Tamma kilpaili lopulta kouluratsastuksessa Helppo A -luokissa ja esteilläkin muutamia kertoja korkeudella 80 cm. Tamman ehdoton vahvuus oli juuri sen miellyttävä luonne, se kunnioitti ratsastajaa ja teki aina parhaansa. Aluetason koululuokissa pikkuhevonen olikin oikea rusettihai! Lopulta Loitsutun ollessa 17-vuotias se vedettiin pois kisaradoilta ja se siirtyi jalostukseen. Raudikko saikin vielä kolme laadukasta varsaa, joille se periytti hyvää luonnetta, pientä kokoa ja varsin hyvää rakennetta. Loitsutulle käytettiin varsin tuntemattomia oreja, sillä se itsekin edusti melko erisukuista emälinjaa, josta ei haluttukaan luoda liian yleitä. Tamma kuoli yllättäen sydänkohtaukseen 22-vuotiaana omassa tarhassaan, vaikka se muutoin olikin ollut erittäin hyvässä kunnossa.

© Ireth

Jälkeläiset

s. 04.10.2016 t. Turmeltajan Lumokato, i. Titaaniturma
s. 28.06.2017 t. Turmeltajan Lumoava, i. Tuohipoeka
s. 24.09.2017 t. Turmeltajan Lumona, i. Seppo-Einari
s. 20.03.2017 o. Turmeltajan Jänkäri, i. Jänkäjaapo
s. 01.08.2017 o. Turmeltajan Hornanhymy, i. Hornanhopia
s. 29.03.2018 o. Turmeltajan Kuningastaika, i. Kuninkainen

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

02.10.2016 - VSN - VSN - sekaluokka, tuom. taffel - RCH, 35,5p

15.11.2016 - Horisontti - NJ - suomenhevostammat, pt. Kati - irtoSERT
28.01.2018 - Susiraja - NJ - suomenhevostammat, pt. Sorel - irtoSERT
06.02.2017 - Huvitus - NJ - suomenhevostammat, pt. Lissu T. - BIS2, MVA-SERT
14.02.2018 - Tuulenpesän Kartano - NJ - suomenpienhevostammat, päätuom. Lissu T. - BIS1, MVA-SERT

ERJ
15.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 1/30 17.01.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 3/30
16.02.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 2/30 19.02.2017 - ERJ - Ventos - 90cm - 3/30
03.03.2017 - ERJ - Pirunportti - 90cm - 2/30 03.03.2017 - ERJ - Pirunportti - 90cm - 3/30
01.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 1/30 05.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 2/30
07.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 3/30 10.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 1/30
12.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 4/30 17.03.2017 - ERJ - Verner - 90cm - 2/30
01.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 4/50 05.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 6/50
06.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 6/50 10.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 7/50
24.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 90cm - 4/50 17.04.2017 - ERJ - Stewart - 80cm - 8/93
30.03.2017 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 5/30 05.04.2017 - ERJ - Stewart - 80cm - 1/40
07.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 1/40 10.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 4/40
11.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 3/40 14.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 1/40
16.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 1/40 18.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 2/40
19.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 4/40 23.04.2017 - ERJ - Huvitus - 80cm - 5/40
03.05.2017 - ERJ - Hervannan Oriasema - 80cm - 4/30 05.05.2017 - ERJ - Hervannan Oriasema - 80cm - 3/30
06.05.2017 - ERJ - Hervannan Oriasema - 80cm - 4/30 10.05.2017 - ERJ - Hervannan Oriasema - 80cm - 1/30
10.05.2017 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 1/30 13.06.2017 - ERJ - Turmeltaja - 90cm - 3/30
15.06.2017 - ERJ - Turmeltaja - 90cm - 4/30 19.06.2017 - ERJ - Turmeltaja - 90cm - 2/30
17.06.2017 - ERJ - Ros Cirein - 90cm - 4/30 11.06.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 80cm - 5/30
14.06.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 80cm - 2/30 16.06.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 80cm - 1/30
20.06.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 80cm - 2/30
KRJ
18.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 4/40 22.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 6/40
25.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 6/40 27.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 2/40
07.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 1/50 22.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo B - 6/50
26.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo B - 7/50 27.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo B - 3/50
28.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo B - 3/50 12.02.2017 - KRJ - Ventos - helppo B - 5/40
15.02.2017 - KRJ - Ventos - helppo B - 1/40 29.02.2017 - KRJ - Ventos - helppo B - 3/40
11.02.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 4/38 12.02.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 1/40
16.02.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 5/38 20.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 2/30
21.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 5/30 23.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 2/30
25.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 1/30 26.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 1/30
26.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 5/30 28.02.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 3/30
03.03.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 1/30 04.03.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 5/30
09.03.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 1/30 12.03.2017 - KRJ - Verner - helppo B - 3/30
03.04.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 2/40 04.04.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 2/40
07.04.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 2/40 09.04.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 2/40
12.03.2017 - KRJ - Stewart - helppo B - 10/100 15.03.2017 - KRJ - Stewart - helppo B - 2/100
16.03.2017 - KRJ - Stewart - helppo B - 7/100 01.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 3/30
04.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 5/30 06.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 4/30
07.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 3/30 09.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 1/30
10.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 3/30 12.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 1/30
14.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 3/30 17.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 2/30
19.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 1/30 23.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 1/30
27.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 5/30 28.03.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo B - 1/30
31.10.2017 - KRJ-CUP - Kaihovaara - helppo C - 13/214
KERJ
13.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 4/34 17.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 3/40
18.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 3/34 25.10.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 4/34
26.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 6/40 27.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - tutustumisluokka - 2/25
28.10.2016 - KERJ - Ros Cirein - tutustumisluokka - 1/25 29.10.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 1/40
01.11.2016 - KERJ - Pirunkorpi - tutustumisluokka - 6/40 23.10.2016 - KERJ - Metsovaara - tutustumisluokka - 2/30
26.10.2016 - KERJ - Metsovaara - tutustumisluokka - 1/30 11.11.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 1/30
12.11.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 3/30 15.11.2016 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 1/30
01.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 5/27 08.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 4/27
14.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 3/27 18.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 3/27
20.12.2016 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 2/27 12.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/33
19.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/33 21.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 1/33
22.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/33 30.12.2016 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 5/33
03.01.2017 - KERJ - Cadogan Ponies - tutustumisluokka - 4/25 11.01.2017 - KERJ - Tuiskula - tutustumisluokka - 4/30
19.01.2017 - KERJ - Tuiskula - tutustumisluokka - 1/30 04.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 3/27
07.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/27 09.01.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/27
25.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 3/18 28.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 4/18
31.01.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 1/18 03.02.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 3/26
04.02.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 4/26 09.02.2017 - KERJ - Mörkövaara - aloittelijaluokka - 5/26
19.02.2017 - KERJ - Cadogan Ponies - tutustumisluokka - 3/40 15.02.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 2/30
30.03.2017 - KERJ - Turmeltaja - tutustumisluokka - 3/30 21.02.2017 - KERJ - Erkinheimot - tutustumisluokka - 1/27
VSR
30.11.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 7/73 31.12.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 6/73
31.05.2017 - VSR-CUP - Kenttäratsastus - aloittelijaluokka - 2/16 31.03.2018 - VSR Rotunäyttely - veteraanitammat - LKV1, BIS3, I-palk.
30.11.2018 - VSR - Rotunäyttely - veteraanitammat - LKV2, I-palk.

Päiväkirja & valmennukset

28.09.2018 Syksyinen aamulenkki, kirjoitti Satunen

Kuinka mahdottoman suloinen olikaan vielä unenpöpperöinen, pieni tamma joka kipusi itsensä jaloilleen kun kuuli minun kolistelevan karsinansa ulkopuolella. Aamupalan se oli nauttinut jo, mutta ilmeisesti kyllästynyt odottelemaan ulospääsyä ja luhistunut uudelleen turvekekoon. Sen oli näköinenkin, sillä tammat kyljet olivat pölyiset kuin mitkä ja häntä sekaisin heinissä. Nätisti tamma antoi minun pujottautua karsinaan sen kaveriksi ja puunata karvan kiiltäväksi.
Aamu oli kolea ja sumuinen, kun nousin Lampun satulaan ja ohjasin sen hiekkatietä pitkin pois tallialueelta. Tamma oli jo tässä vaiheessa herännyt aamukoomasta, se asteli rennoin askelin korvat hörössä tarkkaillen ympäristöä. Linnut lentelivät pusikoissa ja lasten ääniä kuului jonkin matkan päästä, mutta Lamppu ei välittänyt moisista häiriötekijöistä - tosin vielä vihreänä kukoistavan koivun oksat lehtineen ulottuivat tien reunaan saakka antaen loistavan tilaisuuden pienelle välipalalle... Nam!
Koska matka oli tähän saakka sujunut rauhallisissa merkeissä, uskalsin pyytää tammaa raville suoran hiekkatien osuessa kohdalle. Se olisi mielellään varmaan laukannutkin, mutta tyytyi reippaaseen raviin ratsastajan keventäessä satulassa. Viima oli kylmä mutta se ei menoa haitannut, virkisti vain!
Rento aamulenkki teki todella hyvää - mieliala oli korkealla ja tammakin pärski tyytyväisenä loppumatkasta. Käytin sen vielä sen verran tallin puolella että sain varusteet pois ja parit porkkanat suuhun, jonka jälkeen Lamppu sai painella tarhaan kavereidensa perään syyspäivästä nauttimaan. Oikea hyvän mielen hevonen!

12.12.2018 Talutusratsuna, kirjoitti VRL-14618

Sattuipa kaunis päivä joulukuussa Turmeltajan kotikylässä olemaan joulumarkkinat. Siellä päin sukulaisvisiitillä ollessani päätin uskaltaa miehen ja siskontyttären kanssa markkinoille – jouluihminen kun olen – ja useita pipareita, kuivakakkuja sun muita jouluisia herkkuja ja villasukkia myöhemmin miehen valittaessa käsien kivistellessä osuimme kylän urheilukentän parkkipaikalle. Siellä oli talutusratsastusta. Itse tuumailin olevani kyllä ihan liian vanha moiseen, eikä kaksi mustaa shetlanninponia taatusti jaksaisi kantaakaan tämmöistä täyspainoista naisenmöhkälettä. Halusin kuitenkin jääräpäisesti käydä tervehtimässä paksua talviturkkia kasvattavia poneja, eikä hevoshöperö sisarentytär Milla vastustellut lainkaan. Jossain takanamme kuului vieno “eikö vaan voitais viedä nämä tavarat autoon”, mutta päätimme yhteistuumin jättää tämän äännähdyksen vain tuulen tekosiksi.
Millan ja minun lässytellessä selvästi kaikesta huomiosta nauttiville poneille kierrokseltaan palasi hieman yllättäväkin näky; ruunikko suomenhevostamma, joka talutteli – kukapa muukaan kuin itse Turmeltajan täti! Iloissani heilutin kättä naiselle, joka hymyili takaisin, ja talutteli seesteisen rauhallisen, upean suomenhevosensa jonolle. En tietenkään voinut vastustaa tähtipäistä tummaa hevosta.

“Lumoloihtu, eli Lamppu. Tai Lumo, kutsu miksi haluat”, ohjeisti omistaja tammastaan, ja innoissani rapsuttelin huokailevaa suomenhevosta. Lumo puhahteli tyytyväisenä joulukuun pikkupakkasissa, ja lasten huomio tuntui olevan enemmän kuin ruunikon mieleen. Siskontyttäreni katseli innoissaan leppoisaa, pulskeanpyöreää hevosta. Se nyt menisi kooltaankin hepoista innostuneelle 12-vuotiaalle, ja pari euroa maksaen Milla avustettiin kauniin, paksua talvikarvaa kasvattavan Lampun selkään. Dookie maiskautti kiltin suomalaisensa liikkeelle, ja Millan kasvoilta varmasti erotti hymyn vaikka Helsinkiin asti, niin leveästi esiteini virnuili ohjista puristaen. Lumo askelsi pitkin askelin parin minuutin verran per kierros ponien liittyessä rinkiin pienempien ratsastajien kanssa, ja kaivelin palelevien sormien kanssa puhelimen taskusta. Millan iloksi sain otettua ruunikosta ja selvästi juuri vakavasti ratsastuskuumeeseen sairastuneesta tytöstä kuvan tai kaksi, ennen kuin blondi taputteli kiitoksensa herttaiselle, puhisevalle tammuskalle allaan. Muutaman sanan vielä vaihtaen ennen vilkutteluja suuntasimme vihdoin miehen onneksi kohti parkkialuetta ja lämpimään autoon, Millan kysellessä, milloin oman tädin luo pääsisi suomenhevosia hoitamaan. Ennen poneista kiinnostunut nuori taidettiin juuri kääntää suomenhevosuskolliseksi.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen