Kuninkainen "Kunkku"
Perustiedot Koulutustaso
suomenhevonen, oriyleispainotus
148cm, punarautiasko. he A, re. 100cm, me. 90cm, helppo
s. 09.05.2017 FI, 22v (ikääntyy satunnaisesti)kilpailee esteitä, koulua ja kenttää
VH17-018-1785
Omistajatiedot Kilpailumenestys & saavutukset
om. dookie VRL-04373, TurmeltajaERJ 42, KRJ 42, KERJ 43 sijoitusta, VSR 0 sijoitusta
kasv. Iida Holm evmCh, KTK-I, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I

Rakenne © Fiktio, ratsastuskuvat © scirlin

Luonnekuvaus

Talli täynnä, nuoria liikaa, tekemistä liikaa, kaikkea liikaa - mikäs sen parempi ajankohta, kuin hankkia uusi hevonen. Kuninkaisen astellessa talliin tiesin, että se oli täydellinen lisä Turmeltajan rivistöihin. Ripauksella orimaisuutta ja eräänlaisella veikeydellä varustettu ori on koko painonsa arvoinen kultakimpale, joka jaksaa aina yllättää ja ilahduttaa yritteliäisyydellään ja metkuillaan. Ja onhan se pirun hienon näköinenkin, niin paikoillaan kuin liikkeessäkin.

Kuninkainen on kuninkaallinen isolla K:lla, ainakin välillä. Ori kulkee narun päässä kuin maailman komein ja kuuluisin hevonen, ryhdikkäänä ja ylväänä. Talliin päästyään, pois ulkomaailman katseilta, punarautias kuitenkin tiputtaa roolinsa, ja muuttuu tuikitavalliseksi suomenhevoseksi. Kunkku on hoitaessa jokaiselle sopiva - se seisoo rauhassa paikoillaan, mutta seuraa uteliaana ihmisen toimia. Lasten ja muutoin kokemattomampien ihmisten kanssa ori lukee tilannetta ja hetkeä, ja käyttäytyy sen mukaan. Kun sen kanssa touhuaa tuttu ja vähän kokeneempi tyyppi, väläyttelee Kunkku aina välillä veikeämpää puolta itsestään. Raudikolla on hieman ärsyttävä tapa kuopia, jos ihminen toimii liian hitaasti - kuninkaallisia ei sovi viivytellä, oli kyse sitten harjan puunauksesta tai kavioiden kiillotuksesta. Satula saa Kunkkuun viimeistään eloa, se ryhdistäytyy ja jää tepastelemaan malttamattomana, että joko mennään! Eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa Kunkku on mallioppilas. Se omaa hyvät käytöstavat vieraiden ihmisten kanssa, ja se toimii hyvin vähän epämiellyttävimmissäkin tilanteissa.

Kunkulla ratsastaminen on aina omanlaisensa elämys - vaikka ori on pienikokoinen, se tuntuu selästä ainakin tuplasti suuremmalta jo ihan vain paikallaan ollessaankin. Pienhevonen huokuu miellyttämisenhalua sekä showmiehen luontoa, oli se sitten kotona tai kisoissa. Kunkku omaa komeat ja näyttävät liikkeet, joita on helppo työstää moneen suuntaan, ja etenkin pienhevosen lisätty ravi on hyvin vaikuttavaa katseltavaa. Ori taitaa sujuvasti helppo A -tason kuviot, ja taitaapa se muutamia vaativimpienkin tasojen temppuja. Kunkusta parhaan suorituksen irtisaaminen ei ole edes kovin suuren työn takana - pienhevosella on niin valtava työinto ja -moraali, että siitä on melkeinpä vaikeampaa saada huonoa suoritusta, kuin hyvää. Kunkku on herkkä niin istunnalle, kädelle kuin jalallekin, eikä sen kanssa tarvitse vääntää asioita rautalangasta, kuin hyvin harvoin. Joskus Kunkullekin iskee pöllöilypäiviä, jolloin se on niin oria ettei ole tosikaan, ja sitä on vaikea saada keskittymään tosissaan töihin. Etenkin tuulinen sää aiheuttaa näitä päiviä, mutta myös keväisin tammojen naistenpäivät aiheuttavat melkoisia juhlaliikkeitä ja pörhistelyä.
Kunkun kanssa kun lähdetään esteille, niin silloin mennään eikä meinata. Ori on hyvin totinen ja vauhdikas esteratsu, joka ei varsinaisesti loista hyppytekniikallaan, mutta yritteliäisyydellään kyllä. Kunkku pyrkii aina olemaan varovainen, mutta aina silloin tällöin se unohtaa nostaa jompaa kumpaa jalkapariaan riittävästi. Pienhevosen suuri laukka on eduksi isommillakin estekentillä, ja siitä löytyy myös esteratojen välissä säätövaraa, eikä Kunkku pahastu ronskimmistakaan avuista.
Kunkku tarvitsee maastoesteillä enemmän tukea ja osaavampaa ratsastajaa, sillä se jää helposti arkailemaan ja epäröimään yhtään isommilla esteillä. Jos selässä ei ole täysin kartalla olevaa ja rohkeaa kuskia, kieltää pienhevonen herkästi. Varsinaista esteiden kyttäämistä Kunkku ei harrasta, se ei kiellä siksi että este olisi pelottava tai kummallinen, vaan ainoastaan niissä tilanteissa, kun siitä tuntuu ettei ponnistuspaikka osu tai tulee muuta ongelmaa.

Kunkku lastautuu helposti ja ongelmattomasti, se kävelee koppiin ja autoon suorastaan innoissaan, kun se tietää pääsevänsä jonnekin vieraaseen paikkaan. Matkustajana ori on myös hyvin rauhallinen ja asiallinen, aina niin kauan, kun päästään määränpäähän. Heti kopista ulos tullessaan Kunkku antaa showmiehen tulla esiin ja egon nousta taivaaseen asti. Se tepastelee, steppailee, hirnuu, hörisee, mökää... ja ties mitä muuta. Kumma kyllä, Kunkku ei varsinaisesti riuhdo tai kisko narussa, vaan se pyrkii pitämään ohjat tai riimunnarun löysänä. Toki aina välillä joku ihastuttava tamma meinaa viedä pienhevosen mennessään, mutta Kunkku on helppo palauttaa maanpinnalle tiukalla komennuksella. Verryttelyyn päästessään se jatkaa machoilua edelleen, mutta alkaa kyllä keskittymään ratsastajaan, jos siltä vain sitä vaaditaan. Radalla Kunkku palautuu taas omaksi itsekseen, ja pistää takuuvarmasti kaikkensa peliin, jos ratsastaja vain antaa siihen edellytykset.

Meriitit ja saavutukset

Kantakirjaustilaisuus 20.12.2017
(P) 21 + 22 + 20 + 21 = 84p KTK-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.12.2018
9 + 40 + 18 + 20 + 15 = 102p KERJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.05.2019
8,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103,5p ERJ-I

Champion -arvonimi myönnetty 28.02.2018

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.11.2018
15 (4-4-4-3) + 22 + 22 + 20 + 17 = 96p SLA-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.08.2019
9,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 104,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Ruutukuningas evm
sh, 149cm, vprt
ii. Kuningasajatus evm
sh, 151cm, trt
iii. Kuninkaan Kutsu evm
sh, 150cm, rt
iiii. tuntematon evm
sh
iiie. tuntematon evm
sh
iie. Ajastella evm
sh, 153cm, rn
iiei. tuntematon evm
sh
iiee. tuntematon evm
sh
ie. Ruutuakka evm
sh, 144cm, rtkrj
iei. Ruutukymppi evm
sh, 146cm, hprn
ieii. tuntematon evm
sh
ieie. tuntematon evm
sh
iee. Aika Armoton evm
sh, 142cm, rtkrj
ieei. tuntematon evm
sh
ieee. tuntematon evm
sh
e. Kuutar evm
sh, 145cm, tprt
ei. Laukova evm
sh, 147cm, m
eii. Luotiva evm
sh, 146cm, trn
eiii. tuntematon evm
sh
eiie. tuntematon evm
sh
eie. Mehtän Meeri evm
sh, 143cm, rnkm
eiei. tuntematon evm
sh
eiee. tuntematon evm
sh
ee. Kuukivi evm
sh, 142cm, vprt
eei. Kurvinkatkoja evm
sh, 144cm, trt
eeii. tuntematon evm
sh
eeie. tuntematon evm
sh
eee. Tulikivi evm
sh, 141cm, rt
eeei. tuntematon evm
sh
eeee. tuntematon evm
sh

i. Ei ole epäilystäkään, mistä Kuninkainen on komean rakenteensa ja liikkeensä perinyt. Isältään Ruutukuninkaalta tietenkin. Ruutukuningas olisi ollut täydellinen piensuomenhevonen, jos se olisi jäänyt muutaman sentin matalammaksi, 149cm korkea rautias ei pienhevosesta mennyt edes kaviot mahdollisimman mataliksi vuoltuna. Se joutui tekemään tosissaan töitä pärjätäkseen kouluradoilla isompia rotutoverejaan veroisesti, suomenhevosten kerman joukossa pienen hevosen liikkeet hukkuivat helposti isompien hevosten sekaan. Ruutukuningas oli hyvän kouluratsun lisäksi myös helppoluontoinen tapaus, joka ilahdutti monia, kuten niitä tammanomistajia, joiden kasvateille ori periytti hyvää käsiteltävyyttään. Ori sai pitkään kestäneen kilpauransa ohella lähes sata varsaa, joista iso osa on jatkanut isänsä jalanjäljillä. Nykyisin 26-vuotias rautias viettää rauhallisia eläkepäiviään Joensuun suunnalla.

ii. Kuningasajatus nousi suomenhevosihmisten tietoisuuteen saadessaan huippupisteet kantakirjaustilaisuuden kouluratsastuskokeesta. Pippurisesta raudikosta tulikin jo nuorena melko suosittu siitosori, vaikka sen hankalasta luonteesta varoiteltiinkin. “Se on ihan hullu, silmätkin kun paholaisella”, joku pitkän linjan suomenhevoskasvattaja totesi Kuningasajatuksesta sen heittäessä ratsastajan selästään 6-vuotiaiden kasvattajakilpailussa kouluradalla. Ei se kuitenkaan ollut hullumpi ratsastaa silloin kun ratsastaja ei sählännyt sen selässä, ja käsiteltäessäkin se rupesi ryttyilemään vasta turhauduttuaan. Pahempiakin hevosia oli nähty, kun hevosen säkäkorkeus huiteli vain vähän 150 senttimetrin yläpuolella, ei se kovin vaaralliselta näyttänyt. Ori kilpaili ja toimi jalostuksessa 14-vuotiaaksi asti, jolloin se jouduttiin lopettamaan aggressiivisen kaasuähkyn seurauksena. Kuningasajatuksen parisa-kolmestakymmenestä varsasta muutama on noussut suomenhevosmaailman huipulle, ja nämä yksilöt ovat todistaneet, että se ei periyttänyt eteenpäin väitettyä demonimaista luonnettaan.

ie. Ruutuakka ei ollut se kaikista kaunein tamma. 144cm korkeuteen jämähtänyt kirjava tamma paljastui värijalostuksen tulokseksi jo nopealla vilkaisulla sukutauluun, sen suku ei komeilla kilpailutuloksilla pröystäillyt, eikä sen suvun hevosia voinut muutenkaan kuvailla valioyksilöinä. Ruutuakka oli kuitenkin mukavaluontoinen, joka antoi vähän anteeksi. Liian iso värilisä hinnassaan se myytiin tätiratsastajan kotitallille Kaakkois-Suomen maaseudulle. Se sai osakseen rakkautta ja eli todellista hevosenelämää pihattolaumassa asuessaan ja kentällä ratsastuksen lisäksi pitkiä maastolenkkejä tehdessään. Tamman omistaja astutti Ruutuakan kahdesti hevoskasvattajan siipiä kokeillessaan. Toinen varsoista päätyi yllättäen suomenhevosten koulumestaruuksiin asti kilpailemaan, mutta ensimmäinen varsa jäi kasvattajalleen kasvamaan ja toimimaan emänsä kaltaisena harrasteratsuna. Näiden varsojen isävalinnat tehtiin huolella, eivätkä ne missään nimessä olleet emänsä kaltaisia värijalostuksen tuutoksia, vaan huolella suunniteltuja kasvatteja. Ruutuakka eli kunnioitettavaan ikään, 31-vuotiaaksi, viettäen lähes koko elämänsä samalla omistajalla ja samalla tallilla asuen.

e. Kuutar on yllättävä nimi Kuninkaisen suvussa, varsinkin näin lähisuvussa. Ravi- ja harrastehevosista polveutuva 145-senttinen rautias ei loistanut millään osa-alueella tai ollut edes mitenkään upealuontoinen tai -rakenteinen. Hevoseksi sen tunnisti ja tammamaisen irvistelyn se taitoi, mutta kantakirjaan ei tammalla ollut asiaa. Kuutar vietti elämänsä Helppo Ö -tasoisena ratsuna, satunnaisesti se valjastettiin kärryjen eteen, mutta ajaminen ei ollut ihan tamman juttu. Tamman varsottaminen ei välttämättä ollut kaikista paras päätös, mutta vieras, vaikkakin heikommanpuoleinen suku yhdistettynä laatuoreihin niin ravi- kuin ratsupuoleltakin poiki muutaman menestyneen varsan, joiden paukut eivät loppuneet emän puolelta saatuihin. Kaikkien Kuuttaren saamien viiden varsan tarinat eivät olleet tuhkimotarinoita, mutta muutama sellainen sai hymyn kasvattajan huulille. Tamma lopetettiin 19-vuotiaana takapolvien nivelrikon takia.

ei. Laukova, 147-senttinen rautias, oli pikkuravien kiertäjä. Ori ei koskaan saavuttanut isoja rahapalkintoja saati hyvää tai edes välttävää ennätystä, ja 35-aikaisen orin voittosumma jäi tuhannen euron paikkeille. Raveissa ei kuitenkaan ollut mitään vikaa harrastuksen kannalta, ja Laukova starttasikin nelisenkymmentä kertaa, toimien osan ajasta samalla ratsun tehtävissä. Kantakirjaan se yritti pienhevosena ratsupuolelle, mutta jäi palkinnotta. Siitä huolimatta ori sai muutaman varsan tuttujen tammoille, orin suku poikkesi valtavirrasta, eikä siinä ollut mitään kovin suurta vikaa. Se ei juoksijana saavuttanut ihmeitä, komean näköisenä loistanut pihtipolvineen tai edes luonteensa puolesta ollut erityisen mukava tai helppo, mutta suomenhevosmassaan katsoessa nämä eivät olleet mitenkään liian suuria virheitä. Ei sen varsoistakaan kuuluisuuksia tullut, keskinkertaisia käyttöhevosia niin ravi- kuin ratsupuolelle. Laukova menehtyi 21-vuotiaana sydänkohtaukseen kesken maastolenkin.

ee. Kuukivi oli pienikokoinen (142cm) painos liinaharjaisesta kiiltokuvasuomenhevosesta. Pitkä liinaharja ja kultaisena loistava karva eivät peittäneet kuitenkaan alleen sitä tosiasiaa, että tamma ei ollut kovin kummoinen ratsu. Sen rakenne näytti ensisilmäyksellä siistiltä, mutta tarkemmin katsottuna sieltä oli löydettävissä monia ratsulle haitallisia rakennevirheitä. Laadukasta ratsua siitä ei edes yritetty tehdä. Tamma ei koskaan nähnyt ammattivalmentajaa saati -ratsuttajaa, eikä oikein päin kulkeminen olisi luultavasti onnistunut siltä edes hyvällä ratsastajalla, niin osaamattomalta harrastepohjalta sitä oltiin aina ratsastettu. Kuukivi sai yhden varsan, joka myytiin vieroitusikäisenä tamman omistajan hyvälle ystävälle. Vaikka liinakko ei koskaan ollut mitenkään erityislaatuinen tapaus, eli se lähes 30-vuotiaaksi ennen lopettamista vanhuuden vaivoihin.

© miivi

Jälkeläiset

s. 24.08.2017 o. Ionin Vadelmakostaja, e. Kullantöyrään Kinuskimansikka
s. 02.01.2018 o. Vähäpellon Ruhtinas, e. Kirsikkapöly
s. 29.03.2018 o. Turmeltajan Kuningastaika, e. Lumoloihtu
s. 01.02.2019 t. Kuningatarpulla PUM, e. Kanelipulla
s. 02.04.2019 t. Turmeltajan Delmia, e. Deralia

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

23.12.2017 - NJ - Teilikorpi - suomenhevosorit, päätuom. Vibaja - irtoSERT
24.12.2017 - NJ - Vähäpelto - suomenhevosorit, päätuom. VP - irtoSERT
31.01.2018 - NJ - Turmeltaja - suomenhevosorit, päätuom. VP - irtoSERT
20.06.2019 - NJ - Susiraja - suomenhevoset, päätuom. Lissu - irtoSERT

ERJ
10.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 7/100 12.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 7/100
14.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 3/100 19.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 10/100
20.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 4/100 27.05.2018 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 4/100
02.09.2018 - ERJ - Viisikko - 100cm - 2/100 05.09.2018 - ERJ - Viisikko - 100cm - 7/100
25.09.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 5/40 26.09.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 4/40
27.09.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 2/40 29.09.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 6/40
01.10.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 2/40 06.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 7/50
07.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 7/50 07.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 1/50
08.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 3/50 09.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 1/50
13.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 3/50 20.11.2018 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 3/50
10.02.2019 - ERJ - Decnen Virtuaaliset - 100cm - 3/30 10.02.2019 - ERJ - Decnen Virtuaaliset - 100cm - 4/30
26.02.2019 - ERJ - Decnen Virtuaaliset - 100cm - 4/30 03.04.2019 - ERJ - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 6/40
12.04.2019 - ERJ - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 5/40 07.04.2019 - ERJ - Caswell Sporthorses - 100cm - 3/30
13.04.2019 - ERJ - Caswell Sporthorses - 100cm - 1/30 17.04.2019 - ERJ - Caswell Sporthorses - 100cm - 1/30
18.04.2019 - ERJ - Caswell Sporthorses - 100cm - 2/30 27.03.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 5/40
31.03.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 3/40 04.04.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 5/40
06.04.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 3/40 09.04.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 5/40
11.04.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 4/40 13.04.2019 - ERJ - KK Bailador - 100cm - 3/40
10.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 3/50 15.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 6/50
16.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 1/50 16.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 5/50
24.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 7/50 25.04.2019 - ERJ - Ristikallio - 100cm - 3/50
KRJ
23.10.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 6/40 26.10.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 6/40
07.11.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 1/40 11.11.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 3/40
13.11.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 5/40 21.11.2017 - KRJ - Team J&K - vaativa B - 3/40
06.12.2017 - KRJ - Teilikorpi - vaativa B - 1/40 08.12.2017 - KRJ - Teilikorpi - vaativa B - 4/40
08.12.2017 - KRJ - Teilikorpi - vaativa B - 1/40 11.12.2017 - KRJ - Brunnby - vaativa B - 5/40
13.12.2017 - KRJ - Brunnby - vaativa B - 5/40 14.12.2017 - KRJ - Brunnby - vaativa B - 3/40
18.12.2017 - KRJ - Brunnby - vaativa B - 2/40 20.12.2017 - KRJ - Brunnby - vaativa B - 6/40
12.12.2017 - KRJ - Teilikorpi - vaativa B - 1/40 14.12.2017 - KRJ - Teilikorpi - vaativa B - 5/40
20.12.2017 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 6/40 27.12.2017 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 5/40
02.01.2018 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 5/40 04.01.2018 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 4/40
09.01.2018 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 3/40 16.01.2018 - KRJ - Hiprakka - vaativa B - 3/40
12.01.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 1/40 14.01.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 2/40
14.01.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 6/40 17.01.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 5/40
19.01.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 2/40 08.02.2018 - KRJ - Ratsutalli Lilja - vaativa B - 3/30
12.02.2018 - KRJ - Ratsutalli Lilja - vaativa B - 1/30 18.02.2018 - KRJ - Ratsutalli Lilja - vaativa B - 1/30
11.02.2018 - KRJ - Raatteen Suomenhevoset - vaativa B - 2/30 12.02.2018 - KRJ - Raatteen Suomenhevoset - vaativa B - 5/30
15.02.2018 - KRJ - Raatteen Suomenhevoset - vaativa B - 3/30 17.02.2018 - KRJ - Raatteen Suomenhevoset - vaativa B - 3/30
19.02.2018 - KRJ - Raatteen Suomenhevoset - vaativa B - 3/30 02.03.2018 - KRJ - Hengenvaara - vaativa B - 7/93
06.03.2018 - KRJ - Hengenvaara - vaativa B - 3/93 10.03.2018 - KRJ - Hengenvaara - vaativa B - 7/93
15.04.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 1/40 15.04.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 3/40
18.04.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 4/40 18.04.2018 - KRJ - Priton Budyonnys - vaativa B - 2/40
KERJ
01.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 5/38 05.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 4/38
12.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 1/38 13.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 2/38
15.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 1/38 19.03.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 2/38
05.04.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 1/50 09.04.2018 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 7/50
12.04.2018 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 2/39 01.05.2018 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 5/40
03.05.2018 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 5/40 13.05.2018 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 2/40
19.05.2018 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 4/40 15.06.2018 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/30
09.06.2018 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 4/40 20.06.2018 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/40
22.05.2018 - KERJ - Gealán - helppo - 3/50 24.05.2018 - KERJ - Gealán - helppo - 5/50
13.06.2018 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 2/29 19.06.2018 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 5/29
24.06.2018 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 3/29 27.06.2018 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 3/29
05.06.2018 - KERJ - Riimuvaara - helppo - 4/30 11.06.2018 - KERJ - Riimuvaara - helppo - 4/30
15.06.2018 - KERJ - Riimuvaara - helppo - 5/30 12.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 2/30
14.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 5/30 15.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 2/30
20.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 1/30 21.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 1/30
24.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 5/30 27.06.2018 - KERJ - Lorun Suomenratsut - helppo - 1/30
13.06.2018 - KERJ - Jeili - helppo - 1/30 17.06.2018 - KERJ - Jeili - helppo - 4/30
20.06.2018 - KERJ - Jeili - helppo - 4/30 27.06.2018 - KERJ - Jeili - helppo - 4/30
30.06.2018 - KERJ - Jeili - helppo - 4/30 06.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 1/30
08.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 5/30 10.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 3/30
21.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 1/30 26.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 4/30
29.07.2018 - KERJ - Kaihovaara - helppo - 3/30
VSR
31.03.2018 - VSR Rotunäyttely - aikuiset orit - 7/31, I-palk. 31.05.2018 - VSR Rotunäyttely - aikuiset orit - 6/25, I-palk.
30.11.2018 - VSR - Rotunäyttely - aikuiset orit - 6/32, I-palk.

Päiväkirja & valmennukset

27.03.2018 Klipperitaituri pelastaa taas, kirjoitti VP

Kellon soidessa aamu kuudelta olin kiskoa peittoa tiukemmin korvieni päälle, mutta ajatukseni muuttuivat pian hyvin toisenlaiseksi - olin nimittäin luvannut auttaa aamupäivän Turmeltajan suomenhevosten kanssa ja olin odottanut päivää kuin kuuta nousevaa. Hulluahan se olisi ollut, jos ei olisi odottanut - sen kun nyt tietää kaikki, että Turmeltajassa on kivoja, persoonallisia suomenhevosia vaikka muille jakaa.

“Huomenta!” Mä hihkuin tallin ovelta ja kipitin peremmälle tallikäytävää. Jostain tallinperältä kuulin tutun äänen, joka huhuili peremmälle.
“Mä heräsin tänään vähän ajoissa, ja nämä on jo ruokittu. Mutta haluaisitko sä yhden paskahomman heti alkuunsa? Meidän tallityöntekijä on kipeänä, ja sen piti klipata Kunkku nyt heti aamusta”, dookie huhuili ja tuli pian rehuvarastosta esille.
“Joo, kyllähän mulla nyt klipperi kädessä pysyy”, totesin naiselle, ja lähdin kävelemään tämän perään satulahuoneeseen.

Samalla, kun dookie kuskasi muita hevosia ulos, harjasin Kunkkua karsinassa.
“Terve poika. Se on kuule kauneudenhuoltopäivä, vedetään sut ihan nakuksi, niin et tuu sitten ihan hikiseksi, kun sun äippä laukkuuttaa sua pitkin maneesia tuntitolkulla”, tuumin orille, joka seurasi liikkeitäni uteliaasti.
“Jaaha, kai sä olevat valmis, laitetaan riimu päähän ja mennään pesupaikalle.”

Noin puolentoista tunnin ahertamisen, miljoonan niiskutuksen ja tuhannen kutinakohtauksen jälkeen Kunkku seisoi pesuboxissa ylväänä - ja siistinä ilman hajakarvan karvaa.
“Hitsi, että näyttää siistille. Sä voisit tulla meidän kokopäiväiseksi klippaajaksi, mä niin vihaan tota hommaa”, dookie huikkasi ohi kulkiessaan ja jatkoi toisella puolella tallia, “haluatko juoksuttaa tai ratsastaa sen?”

Halusinhan minä. En ollut varautunut ratsastusvarusteilla, joten juoksutin oria maneesissa noin kaksikymmentä minuuttia, jonka jälkeen kävelytin sitä ulkona pienen lenkin kirkkaassa kevätauringossa. En voinut olla hymyilemättä - ei liene parempaa tapaa viettää vapaapäivää, kuin tallilla mukavassa seurassa, upean suomenhevosorin vierellä.

28.09.2018 Kunkku hyppää ja hurmaa, kirjoitti miivi

"Täähän on ihan mahtava!" huusin maneesin toisessa päässä omaa ratsuaan verryttelevälle dookielle. Istuin nätin punarautiaan selässä, ja minulle tuotti todellisia vaikeuksia uskoa, että allani ei ollut puoliverinen, vaan ponin ja hevosen rajamailla mittojensa puolesta häilyvä suomenhevonen. Olisin voinut ratsastaa sillä vaikka maailman ääriin asti ja GP-radoille, mutta päivän ohjelmassa olisi muutama pieni este, joita maneesin katsomoon majoittautunut, mukaani änkenyt sukulaistyttö oli lupautunut nostamaan.

Kunkulla oli ollut kuulemma hyppytaukoa, mutta se ei menoa haitannut. Se oli heti ensimmäisistä laukannostoista asti hyvin hereillä, ori tuntui valpastuvan heti noustessani sen selässä laukannoston jälkeen hieman tavallista istuntaa kevyempään esteistuntaan. Kaasu toimi paljon herkemmin ja jarru huonommin, sain naureskellen todeta. Hyppyjenkin kanssa mentiin eikä meinattu heti alusta asti. Tarkoituksena oli ollut hypätä pientä rataa, mutta Kunkun vauhdista yllättyneenä ratamme mainasi jäädä tyngäksi, en ollut odottanut aivan näin kovaa vauhtia, ja pistin vahingossa muutaman mutkan suoraksi. Vauhdista ja dookien oman ratsunsa selästä huutelemista vinkeistä seuraavaa kertaa varten vaarin ottaneena toinen hyppykerta sujuikin jo ihan hyvin.

Kun vauhti oli hallinnassa, saattoi orin kanssa hyppäämisestä nauttia. Se hyppäsi mukavasti, ja vaikka itse olisin voinut pienempiinkin esteisiin tyytyä näin vieraan ja vauhdikkaan hevosen kanssa, dookie kehotti aputyttöämme vain nostamaan esteitä, ja ratsastuskerran lopussa hyppäsimmekin radan metrisenä. Pienen orin into esteillä oli jotakin niin mahtavaa, olin todella tyytyväinen siitä, että olin päätynyt sen selkään hyppäämään.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen