Kuusinevan Kartano

Kuusinevan historia

Kartanon historia

Ennen kuin Esteri ja Roope astuivat kuvioon, oli Suomi hyvin erilainen paikka asua ja ylipäätänsä Kuusinevan Kartano. Talon ensimmäinen historia ulottuu 1800- luvun keskivaiheille, jolloin nälänhätä vaivasi ja tiluksilla oli tasan yksi hevonen, joka auttoi isäntäväkeä pelto- ja puuhommissa. Kuusinevan asukkaat olivat talonpoikaisperhe, joka pärjäsi kädestä suuhun elämällä. Perhe viljeli itse ruokansa, piti eläimiä, kalasti ja metsästi. Samalla tilalla asui koko perhe, johon kuului lapsien ja vanhempien lisäksi isovanhempia sekä vanhempien sisaruksia ja heidän lapsiansa. Tähän aikaan kaikki osallistuivat askareisiin kykyjensä mukaan, myös lapset.

1900-luvulla Kuusinevan Kartanoa mullisti myös sodat, jotka ulottuivat myös Inariin. Kuusinevan perhe joutui evakkoon sotien ajaksi. Myös kartano oli kärsinyt sodan aikana ja se jouduttiin uudisrakentamaan sodan jälkeen, kun perhe palasi kotiseudulleen. 1960-70 luvun taitteessa ratsastus harrastuksena alkoi yleistymään ja myös suomenhevosten ratsukäyttö. Kuusinevassa olikin Roopen vanhempien aikana ratsastuskoulutoimintaa, mutta myös pienimuotoista kasvatustoimintaa. Vuonna 2015 tuntitoiminta loppui Kuusinevassa loppulisesti Roopen astuttua tallin johtoasemaan.

Esterin ja Roopen historia

Yleensä kun mainitaan saamelaiset, tulee mieleen ensimmäisenä porojen kasvatus, noitarummut ja värikkäät puvut. “Eikös ne saamelaiset yleensä poroja kasvattele?” on aika tyypillinen lause, jonka Esteri on kuullut kertoessaan kasvattavansa suomenhevosia. Siitä sitten alkaa pitkä tarina, kuinka kyseinen nainen päätyi suomenhevosten pariin. Kertomukseen vahvasti liittyy myös Esterin nykyinen aviopuoliso Roope Kuusineva, joka on ollut vaikuttavin tekijä, miten tässä ollaan nyt.

Esteri tapasi Roopen ensimmäisen kerran yläasteella ja voisi sanoa, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä - ainakin Esterin puolelta, muttei niinkään Roopen. Ester ja Roope olivatkin alkuun vain hyviä ystäviä. Roopen kautta Ester päätyi tutustumaan Inarin suurimpaan hevostalliin Kuusinevan Kartanoon. Tällöin Kuusineva oli Roopen vanhempien Raili ja Mikko Kuusinevan omistuksessa. Ester oli korvia myöten ihastunut nuoreen Roopeen, joka sai jopa Esterin hurahtamaan hevosiin niin, että päätti aloittaa ratsastamaan. Tämä aiheutti alkuun ongelmia Esterin perheessä, koska tytöstä kuului tulla aina turistiporofarmin jatkaja ja olla tilalla auttamassa vanhempiaan. Esterin vanhemmat yrittivätkin kovasti kaupata, että voihan niillä poroillakin kisata ja ajella, muttei se ollut Esterille sama asia. Esteri saikin vanhempiensa hyväksynnän ajansaatossa ja nykyisin vanhempien porofarmilla on jopa pari suomenhevosta niille, jotka haluavat mennä hevosilla mieluummin kuin poroilla.

Esterin alku hevostalleilla ei ollut helppo ja hän joutuikin aluksi kiusaamisen kohteeksi ja muut tytöt ilkkuivat, ettei poroperheen kasvatti mitään hevosia osaisi käsitellä. Päättäväinen Ester oli kumminkin eri mieltä ja olihan Roope hänen tukenaan. Roopen ja Esterin rakkaus roihahti vasta ensimmäisen kerran kotibileissä, joissa pullonpyörityksessä Ester ja Roope saivat tehtäväkseen pussata. Kait siinä hetkessä Roopekin tajusi, että heillä oli kemiaa myös sillä saralla. Roopen ja Esterin rakkaustarinan alku oli kumminkin hyvin rosoista ja nuori pari erosikin, koska Roope päätti lähteä lukion jälkeen opiskelemaan ulkomaille. Ester oli taas päättänyt jäädä Inariin ja työskennellä vanhempiensa apuna porofarmilla. Esterin äiti oli sairastunut, eikä hänen isänsä pystynyt enää tekemään kaikkea yksin. Parivaljakon ystävyys ei kumminkaan koskaan lakastunut ja he pitivät aktiivisesti toisiinsa yhteyttä välimatkasta huolimatta. He tapasivat myös pidemmillä lomilla tallilla, kun Roope tuli Suomeen lomailemaan.

Kun Roope palasi opiskelemasta ulkomailta alkoi heidän rakkautensa roihahtaa uudestaan liekkeihin. Se kipinä mitä heillä oli ollut ei ollut kadonnut mihinkään vuosien varrella. Se oli enemmänkin uinunut vain sikeää unta, koska heidän ei ollut mahdollisuus olla yhdessä. Roope oli kasvanut etenkin ratsastajana, mutta myös ihmisenä ulkomailla. Roope alkoikin valmentaa Esteriä ja he viettivät enemmän aikaa yhdessä kuin koskaan. Vuosien varrella pari sai lapsen ja menivät naimisiinkin. Roope ja Ester olivat kummatkin vahvasti mukana tallin arjessa ja kilpailivat, sekä kasvattivat suomenhevosia Roopen vanhempien rinnalla. Roopen vanhempien siirtyessä eläkkeelle peri hän Kuusinevan Kartanon tilukset itselleen. Pariskunnan mielestä oli uskomatonta ajatella, että kaikki se oli heidän ikiomaa, vaikka he olivatkin viettäneet siellä lähestulkoon kaiken vapaa-aikansa.

Siitä alkoi uusi aikakausi Kuusinevassa ja Roope, sekä Ester olikin siinä täysillä mukana. Ensimmäinen vuosi menikin remontoinnissa ja tilojen laajentamiseen, sekä siinä että löydettiin omat paikkansa tallin arjen pyörittämiseen. Nykyisin tallissa on modernimmat tilat ja paremmat puitteet treenata kilpailuihin, sekä kasvattaa laadukkaita suomenratsuja. Silti historia elää vielä Kuusinevan Kartanon päärakennuksessa ja tallin nimessä, joka on tullut talon ja sukunimen mukaan.

Tiluksista

Kuusinevan Kartanon ulkoasu on pysynyt samana sen jälkeen kun se kerran uudisrakennettiin, mutta sitä on ehostettu säännöllisesti ja sen sisätilat on uudistettu tälle vuosikaudelle. Piha-alueelta löydät kaksi vierekkäistä tallirakennusta, joista toinen on suunnattu oreille ja toinen tammoille. Tallien yhteyteen on rakennettu wc, pesukarsina, sosiaalitila, rehuvarasto, varustehuone, kuivaushuone + pyykkitupa, heinävarasto, sekä pääsy tallien väliseen yhdistettyyn lantalaan. Tallirakennuksista löytyy pääovet niin pihan edestä, kuin takaakin. Tallirakennukset on täysin uudistettu, laajennettu ja rakennettu moderneiksi Roope Kuusinevan astuttua johtoasemaan. Tilavat tarhat on sijoitettu tallin edustalle ja sivuille. Maneesin ja ratsastuskentän voi löytää tallirakennusten takaa. Maneesirakennus on rakennettu puusta ja on kooltaan 24 x 68m. Kenttä on aidattu ja on kooltaan 40 x 70m. Kentän ja maneesin välillä on varastorakennus, josta löytyy estekalusto. Tallin takaa lähtee maastopolku, joka on noin 7km pitkä yhteensä. Maastopolku on pääosin metsätietä, mutta osittain myös hiekkatietä. Matkan varrelta löytyy myös järvi, jossa voi käydä uittamassa hevosia kesäisin. Järven rantaan on rakennettu kota, jossa voi halutessaan paistaa makkaraa tai syödä eväitä. Maastopolun varrelta löytyy myös maastoesterata, joka sisältää 10 erilaista maastoestettä. Tallin edustalta lähtee myös muita maastoja, mutta niihin mentäessä täytyy kävellä hetken tallin pihatietä pitkin ja pisimpiin maastoihin mennään maantien kautta. Kyseiset maastot eivät ole Kuusinevan tontilla, joten tulee varmistaa aina, ettei alueella ole ratsastuskieltomerkkiä. Tallin laitumet sijaitsevat noin 600m päässä talleilta ja sinne pääsee kävellen hiekkatietä pitkin.

Kuusinevan tiimi

Ester Kuusineva (o.s. Sarrio)

Inarinsaamelainen Ester on tallin toinen omistaja ja yleensä komeilee tallin tarinoiden pääpiruna. Ester vastaa tallin tilinpidosta, varsojen ja nuorten hevosten koulutuksesta, sekä nuorten hevosten kilpailuttamisesta kouluratsastuksessa. Nainen onkin itse henkeen ja vereen kouluratsastaja, vaikkei naiselta löydy lähellekään niin paljoa kilpailuhenkisyyttä kuin hänen mieheltään Roopelta. Ester voi olla alkuun ujo ja hiljainen, mutta pinnan alta löytyy riehakaskin nainen, jolta löytyy huumoria laidasta laitaan. Esterin perhe on aina ollut hieman kummissaan tyttönsä kiinnostuksen kohteesta, mutta tänä päivänä on hänen perheellään myös pari suomenhevosta turistikäytössä porofarmillaan. Ester on hyvin aktiivinen saamelaisissa tapahtumissa ja järjestön toiminnassa, sekä auttelee vielä vanhempiaan tarvittaessa porofarmilla.



Roope Kuusineva

Perisuomalainen Roope on aika “perinteinen mies”, joka ei ihan aina tajua naisten vihjeitä ja onkin saanut korvillensa useamminkin Esteriltä ihan omaa tyhmyyttään. Roope on tallin toinen omistaja ja vastaa pääosin hevosten kilpailemisesta, sekä treenaamisesta kaikissa lajeissa. Roope on oikea moniosaaja ja on valmentaa myös satunnaisesti, jos kiireiltään kerkeää. Roopella onkin aina tuhat rautaa yhtäaikaa tulessa ja miehen vauhdissa on vaikea pysyä. Valmentajana Roope on jämpti, tarkka ja kannustava. Miehen motto onkin “Jos jotakin ei osaa, niin sit opetellaan”.





Hilla Kuusineva

Hilla on Roopen ja Esterin esikoinen ja tällä hetkellä ainoa lapsi. Hilla on 8-vuotias reipas heppatytön alku. Hilla autteleekin tallilla mielellään ja Hillan voit tavata yleensä roikkumasta kumminsa Minkan perässä. Hilla on nuoreksi tytöksi hyvin kunnianhimoinen ja viettää lähestulkoon kaiken vapaa-aikansa tallilla. Hilla valmentautuu Kirstin opetuksessa useita kertoja viikossa ja tytöllä on suuret unelmat tulla menestyneeksi ratsastajaksi. Hilla onkin perinyt isänsä kilpailuhenkisyyden ja tyttö on kilpaillut jo koulussa, sekä esteillä helpoissa luokissa.




Minka AIkkila

Minka on Esterin ja Roopen yhteisiä tallikavereita nuoruusvuosilta. Minkan ja Esterin välit eivät ole aina olleet lämpimät, mutta nykyisin naiset ovat parhaita ystäviä. Minka vastaa tallilla pääsääntöisesti hevosten esittämisestä näyttelyissä, tallitöistä ja hevosten liikutteluista aina tarvittaessa. Minkaa voisi kuvata vähän erikoiseksi persoonaksi, joista jotkut tykkäävät ja jotkut ei. Minka onkin yleensä ensimmäinen, jonka tapaat tallille tultuaisi. Minkalta voi kysyä mitä tahansa ja nainen osaa kyllä vastata. Minkaa kutsutaankin käveleväksi tietosanakirjaksi tallilla. Minka on myös Roopen ja Esterin lapsen Hillan sylikummi.



Elena Snörbacken

Elena eksyi tallille alkuun Roopen valmennuksiin omalla suomenhevosellaan ja oman hevosen menehdyttyä tuli naisesta tallin vakiokalustoa. Nykyisin Elena kilpailee Kuusinevan hevosilla pääsääntöisesti esteratsastuksessa, mutta myös satunnaisesti kouluratsastuksessa. Elena on myös ollut Esterin apuna tarvittaessa nuorten hevosten kilpailuttamisessa etenkin este- osuuksilla. Elenan voit löytääkin yleensä tallin kentältä tai maneesista treenaamasta hikihatussa. Elena on luonteeltaan hyvin kilpailuhenkinen ja tekee aina kaiken täysillä.



Kirsti Heinonen

Kirsti on tallin päävalmentaja ja alkaa kuulumaan jo tallin vakionaamaan viimeisenä vuosina, kun Hilla on alkanut tosissaan valmentautumaan. Roope, Sofia ja Ester käyvät myös satunnaisesti valmentautumassa Kirstillä, sekä muut hevosten liikuttajat tallilla. Kirsti on valmentajana jämpti, mutta lempeä. Kirsti valmentaa hyvin istuntapainotteisesti ja on itse CIC3 tason kenttäratsastaja. Kirsti itse on puoliveri-ihmisiä henkeen ja vereen, mutta on löytänyt Kuusinevan myötä sydämestään paikan myös näille hienoille kansallishevosille. Kirsti kisailee satunnaisesti myös Kuusinevan hevosilla kenttäratsastuksessa.



Sofia Muuronen

Sofia on uusin tulokas tallilla. Sofia on Inarilainen nuori nainen, joka eksyi tallille haettuaan vuokrahevosta. Aluksi Sofia vuokrasikin tallin hevosia, mutta nykyisin Sofia on win-win diilillä tallilla. Sofia tekee tallityöt Minkan puolesta sovittuina päivinä ratsastuksen ohessa. Sofia on muutenkin hiljalleen löytänyt oman kolonsa tallin arjesta ja naisesta on löytynyt suuri apu kisareissuille ja Esterille avuksi nuorten hevosten koulutuksessa esim. Vetohevosen ratsastajana kun nuorella on menty ensikertaa maastoilemaan. Sofia on helposti lähestyttävä ja iloinen nuori nainen, jonka kanssa on helppo tulla kaikkien toimeen.



Juha Salonniemi

Juhan voit tavata pyllistelemästä tallin käytävällä vaihtamassa hevosten kenkiä tai traktorin ratista kuljettelemassa heiniä varastolle. Juha vastaakin tallin pihapiirin siisteydestä ja oikeastaan kaikesta työstä, jotka vaatii traktoria tai korjausta. Juha on entinen ravimies, joka päätyi meille kun jäi ravihommista eläkkeelle. Juhaa voisi kutsua hieman tosikoksi alkuun, mutta tutustuttuaan löytyy pinnan alta oikein kultainen ja huumorintajuinenkin kaveri.