Tyrmis-Tys - kuollut 07.10.2017

Virallinen nimi Tyrmis-Tys
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 142cm
Syntynyt, ikä - kuollut 20.05.2015, 27v - kuollut 07.10.2017
Rekisterinumero VH15-018-1460
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja, kasv. Susiraja
Koulutustaso ko. he A, re. 100cm, me. 90cm, helppo
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-II, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I

Luonnekuvaus

Tyrmis-Tys on taas näitä hevosia, joita ei suunniteltu millään tavalla. Tai siis, ei suunniteltu pitkään. Harmittelin susirajalaisille, kun omasta laumastani ei löytynyt heidän kasvatilleen Ukkos-Tukselle morsianta, jotta saisin orista itselleni varsan - ja kuinka ollakkaan, näiltä leideiltä löytyi tietenkin ratkaisu asiaan. Hyvin äkillisen ihastumisen jälkeen vanhemmiksi valikoituivat miehekkäästi nimetty pienhevosori Neiti, ja vielä vähän pienempi pienhevonen Tyrkky. Tässä vaiheessa olisi toki voinut miettiä tulevien vanhempien sukuja, eikä valikoida emäksi hevosta, jolla oli sama emänemä kuin groom-to-be:n emä. Ei mennyt taas ihan putkeen, mutta ainakin meillä on aivan pirun suloinen rakkauspakkaus, joka nimettiin hieman neutraalimmin kuin vanhempansa, Tytiksi nimittäin.

Tytti on sellainen pusuponi, jota tahtoisi vain paijata ja söpöstellä päivät pitkät. Tamma on hyvin perillä omasta hurmaavuudestaan, ja yrittääkin sen ohella harrastaa pieniä possuiluita, kuten taskujen kääntämistä, harjojen heittelyä, yleistä hoitajan mupeltamista ja maistelua, ja muutenkin vähän rajojen koettelua. Koskaan se ei ketään ole oikeasti purrut, vaikka suutaan ahkerasti kaikkialla käyttääkin, mutta tapaa on silti yritetty karsia pois, tai ainakin pitää kurissa. Tytti on tavattoman herkkäsieluinen ja jopa säikkykin tapaus, eikä se siedä hoitajaltaan "apuaolenmyöhässäpitäämennätäysiiponikuntoonviuhvauh" -meininkiä. Kiireisyys ja hoitajan hermostuneisuus peilautuvat saman tien tästä tammasta, joka ilmaisee itseään kiljumalla kuin pieni sika, säpsyilemällä ja luimimalla. Tytin kanssa toimiessa mielentilan tulee olla sellainen harmonisen rauhallinen, päässä tulee soida rauhallista klassista musiikkia ja lintujen laulua, niin tamma pysyy rauhallisena ja tyytyväisenä. Tästäkin huolimatta pieni raudikko kannattaa hoitaa käytävällä ketjuissa kuntoon, sillä se on kovin herkkä säikkymään ääniä. Tytti on perinyt emältään ikävän teatraalisen säikähdystyylin, jolloin sen kanssa ei tosiaan kannata olla missään pienessä tilassa. Käytävällä tamma tyytyy vain säpsähtelemään yllättäviä ääniä, mutta muutoin se on ihan mukava hoidettava, vaikkakin hieman herkkänahkainen. Kovat harjat kannattaa siis suosiolla jättää käyttämättä, ettei arvon pikkurinsessa vedä hernettä turpaansa. Rauhallisen määrätietoisella toiminnalla tammaa saa puunata niin kauan kuin jaksaa, Tytti nauttii sopivan pehmeillä harjoilla harjaamisesta täysin siemauksin. Satulointi ja muu varustaminen sujuvat myös yleensä ongelmitta, kunhan muistaa pitää yllä rauhallista ja pehmeää toimintatapaa.
Eläinlääkärin käynnit ovat tavattoman jänniä, jotka aiheuttavat pienelle Tytti-paralle kovin paljon hermoilua. Herasilmä pörisee ja pörhistelee kun valkotakki tulee liian lähelle, ja koskettaessa se jännittyy kuin viulunkieleksi. Tytti vaatiikin yleensä hieman pidemmät toimenpidehetket, sillä helpoimmalla pääsee tutustumalla raudikkoon ensin. Tästä syystä pyrimmekin käyttämään Tytillä, toki myös muilla vähän vieraskoreilla hevosilla, samaa eläinlääkäriä aina kun on mahdollista. Tutun ellin kanssa tämäkin herkkis pysyy riittävän rauhallisena, jotta tarvittavat toimenpiteet saadaan kivuttomasti ja suht ongelmattomasti hoidettua. Kengittäjän kanssa on kutakuinkin sama homma, vieras kenkääjä ujostuttaa ja kauhistuttaa, mutta tuttu kengittäjä saa hoitaa työnsä rauhassa. Ainakin siihen takomiseen ja kengän kiinnilyömiseen asti.. Tytti kengitetään yleensä korvat täynnä pumpulia, korvahuppu päässä ja jonkun tunkiessa sille leipää tai porkkanaa naamariin. Näin tamman huomio pysyy muualla, kuin kamalassa äänessä, joka kenkien takomisesta tulee.

Taluttaessa Tytti tepastelee korkein ja pienin askelin taluttajansa vierellä, reippaasti mutta ihmisen määräämää vauhtia kuitenkin. Vesilätäköt ovat kamalia, lentävät lehdet ovat hirvittäviä, ja poikkeavat talutusreitit tarhaan/laitumelle/kentälle/talliin ovat maailmanloppu. Tytti ei varmasti kävele mitään syrjäreittejä pitkin yksin, vaan se liimaa kavionsa maahan ja tarvittaessa myös takapuolensa, jos sitä yritetään väkisin vetää vieraalle polulle. Rutiinit ovatkin jostain kumman syystä tämän prinsessan kanssa elämää kovin helpottavia asioita.
Koppiin ja kuljetusrekkaan meneminen vaihtelee päivän, Tytin mielialan ja ilmeisesti myös tähtien asentojen mukaan. Useimmiten tamma kävelee suhteellisen kiltisti ja helposti koppiin, varsinkin jos kaveri on mennyt jo edeltä, mutta toisinaan se juurtuu lastaussillan eteen, eikä liikahda siitä mihinkään, ennen kuin hänen hienoudelleen sopii. Tamma myös inhoaa edestä kiskomista, joten pelkästä riimunnarusta kiskominen saa aikaan ainoastaan päätöntä peruuttamista ja hätääntymistä, kun taas pepusta työntäminen joko liinoilla tai käsillä ei aiheuta minkään sortin reaktiota. Aikansa jumitettuaan Tytti toteaa kaiken olevan sittenkin ok, ja kävelee sitten muitta mutkitta koppiin. Pieni raudikko tosin tarvitsee aina rauhallisen matkustuskaverin, yksin ollessaan se hätääntyy ja ryhtyy riehumaan tarpeettoman paljon.

Tytti on vähän tuulella käyvä ratsu, jonka toimivuus riippuu ratsastajasta, varusteista, pohjista, ja toisinaan myös tähtien asennoista. Huonolla pohjalla on turha kuvitellakaan saavansa tästä pienhevosesta selätöntä eteen kipitystä parempaa suoritusta, sama homma kovakätisen/hitaan ratsastajan kanssa. Isänsä tapaan Tytti on hyvin tarkka varusteiden sopivuudesta, joka aiheuttikin melkoista päänvaivaa sen nuoruudessa ja koulutusvaiheessa - satulaa sai olla vaihtamassa kutakuinkin joka päivä, kun jokin lihas oli kasvanut sentin suuremmaksi ja penkki oli karvan verran epäsopiva. Eipähän kipeydy huonoista varusteista, kun ei se niiden kanssa mitään suostu tekemään. Vesilätäköt ja muta on myös kentällä aivan yhtä kamalia asioita kuin muussakin ympäristössä, ja Tytti esittääkin usein komeita pupunloikkia lätäköiden yli. Mudassa tamma on aivan jumalattoman ikävä ja tahmea ratsastaa, joten kurapäivinä sen kanssa pysytäänkin visusti maneesissa tai maastossa.
Kun kaikki asiat ovat Tytin mielestä sopivia ja kohdallaan, pystyy se tekemään myös tosissaan hommia. Ponimaisen lyhyttä askelta täytyy ratsastaa alusta asti pidemmäksi ja rennommaksi, mikäli mielii saada tehtyä voltteja ja ympyröitä kummempia tehtäviä. Tytillä ei ole ehkä niitä näyttävimpiä askellajeja, mutta tamman loputon yritteliäisyys ja innokkuus työntekoa kohtaan paikkaavat hieman vaatimattomia liikkeitä. Pehmeällä kädellä ja varmalla istunnalla Tytti on valmis vaikka kiipeämään puuhun ratsastajan niin pyytäessä. Yleensä toki vähempikin riittää, ja pienhevoselta sujuukin koulukuviot vallan mallikkaasti aina helppo A -tasolle asti. Yritteliäisyydestään ja palveluhalukkuudestaan huolimatta Tytilläkin on toisinaan päiviä, jolloin se ei jaksaisi kuunnella ratsastajaansa kovin hyvin, mutta siltikään herasilmälle ei saa hermostua. Ratsastajan pinnan kiristyessä niin tapahtuu myös Tytille, joka koituu esimerkiksi kisaradalla satavarmasti kohtaloksi. Kylmäpäisen ja "rauhassa, ei se mitään rakaspienipesusieni" -lässytyksellä ja hitaasti kymmeneen laskemalla rauhoittuvan ratsastajan kanssa tamma on parhaimmillaan.

Toisinaan pieni, pörrötukkainen pienhevonen on melko huvittava näky metrin esteradalla - se kiitää lyhyistä jaloistaan niin lujaa kuin vain pääsee ja ratsastaja antaa, ja hyppää sitäkin vauhdikkaammin ja korkealta. Tytti rakastaa hyppäämistä ja kovaa vauhtia, toisinaan vähän liikaakin, mutta suurimman osan ajasta se on hyvin hallittavissa ja tarkasti kuulolla. Pienen kokonsa ansiosta Tytti on hyvin ketterä ja kääntyy kovassakin vauhdissa epäröimättä 180 astetta, ja jatkaa haluttuun suuntaan yhtä suurella innolla koko suorituksen ajan. Ei tamma toki täydellinen tai kovin helppokaan esteponi ole, vaan se vaatii edelleen aivan yhtä kylmäpäisen ja helläkätisen ja -jalkaisen kuskin, jotta se pystyy (lue: suostuu) pistämään parhaansa peliin. Liikaa eteen ajavalla tai liian paljon hypyissä sukeltavalla ratsastajalla pienhevonen kieltää äärimmäisen herkästi, ja yhden kiellon tehtyään on toinen samanmoinen luvassa mitä pikimmiten. Erikoisesteet tuottavat joskus pieniä hermorauniokohtauksia Tytti-raukalle, mutta riittävästi rohkaisua ratsastajaltaan saatua se kyllä hyppää yli pelottavimmistakin esteistä.
Maastossa Tytti tarvitsee kaverin rentoutuakseen täysin, mutta kun matkatoveri on matkassa, on pieni raudikko kuin eri hevonen. Tytti rakastaa maastoilua, oli se sitten rento köpöttelylenkki tai vauhdikkaampi laukkareissu. Toki se säpsyilee ja kauhistelee edelleen mitä turhimpia asioita, mutta maastossa Tytti ei jaksa stressata pelotuksista sen pidempään kuin pienen hetken. Maastoesteillä Tytti on hyvin samanlainen kuin rataesteilläkin; vauhdikas, innokas ja ketterä. Vesiesteet tuottivat harmaita hiuksia maastohyppelyiden saloja opiskellessa, ja tuottavat edelleen. Kuten rataesteillä erikoisten johtimien kanssa, pienhevosen saa kyllä veteenkin ja sieltä pois, kunhan sitä rohkaisee ja ajaa sopivasti eteen. Tytti ei hyppää huonoista lähestymisistä tai jos se epäilee ponnistuspaikkaa, mutta näiden osuessa nappiin, menee Tytti yli mistä vaan.

Kisapaikalla olo on kovin jännittävää aikaa Tytille. Tamma pyörii ja hyörii, loikkii ja koikkelehtii ja säikkyilee ties mitä turhuuksia ja vähemmän turhuuksia. Korvahuput päässä ja korvat täynnä pumpulia on helpoin tapa saada tamma pysymään maastakäsin hallinnassa, ja toki myös mahdollisimman rauhalliseen paikkaan hakeutuminen. Verryttelyssä ja radalla, missä poniparka joutuu jättämään pumpulivuorensa autoon, saa ratsastaja tehdä tosissaan töitä, jotta Tytin saa rentoutumaan ja liikkumaan oikein. Se vaatiikin pitkät ja perusteelliset verryttelyt, jossa sitä ei pakoteta liikaa. Kylmäpäisyys on taas ratsastajan valttikortti, sillä Tytti lukee kuskiaan kuin avointa kirjaa - kun ihminen on rauhassa, voi pienhevonenkin ajatella rauhoittuvansa joskus. Mikäli tamman saa rennoksi radalle päästyä, on luvassa yleensä erittäin yritteliäs ja kaikkensa peliin antava ratsu. Tytin kisareissujen huipentumat ovat radan jälkeen saadut kehut, ja toisinaan jopa ne ruusukkeet, jotka saadessaan pienestä rautiaasta suorastaan huokuu tyytyväisyys itseensä.

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevostammojen kantakirjaustilaisuus 20.08.2015
(P) 19 + 19 + 18 + 18 = 74p KTK-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.06.2017
7 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108p ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.07.2017
8 + 42 + 22 + 20 + 15 = 107p KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.01.2017
15 (4-3-4-4) + 20 + 24 + 24 + 10 = 93p SLA-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.03.2017
6 + 42 + 20,25 + 20 + 15 = 103,25p KERJ-ISukutaulu

i. Viehättävän Uneton
sh, 144cm, tprt | KTK-II, KRJ-I, SV-I
ii. Koistilan Vompatti
sph, 145cm, m | VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II
iii. Vili Vilperi
sph, 144cm, vprt | VIR MVA Ch, KTK-III
iiii. Vilhori evm
sh
iiie. Eleanoora evm
sh
iie. Virili
sh, 152cm, m | KTK-II
iiei. Vilperi evm
sh, 155cm, prt
iiee. Viriti evm
sh, 146cm, vrt
ie. Unilla HUI
sph, 140cm, prt | Ch, KTK-II, KRJ-II, SV-I
iei. Unisieppari
sph, 142cm, vkk | Ch, KTK-III, SLA-II
ieii. Separi evm
sh, 140cm, vkk
ieie. Unikko evm
sh, 142cm, rt
iee. Kamppisisko
sph, 142cm, hprn | SLA-II
ieei. Keijo Keisari evm
sh, 143cm
ieee. Neiti Isovarvas evm
sh, 142cm
e. Järky-Tys
sh, 142cm, rt | KTK-II, ERJ-I, Jälk-C
ei. Silinterivintiö KISS
sh, 152cm, vkk | KTK-II, ERJ-I
eii. Verivana
sph, 146cm, m | YLA2
eiii. Herra Punainen evm
sph
eiie. Suklaakukka evm
sph
eie. Neliapila
sph, 143cm, hprn | Ch, KTK-III, YLA2
eiei. Reima evm
shsph, 145cm, prn
eiee. Terttu evm
sph, 148cm, rt
ee. Kummas-Tus
sph, 148cm, prt | KRJ-I, ERJ-II, SV-II
eei. Kahlitun Savumerkki
sph, 144cm, prt | VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I*, ERJ-I, KERJ-I, YLA3
eeii. Sumun Vakooja evm
sph, 148cm, rt
eeie. Vaniljainen Jälkivaikutus evm
sph, 143cm, rt
eee. Kangas-Tus
sh, 153cm, rt | SLA-I, KRJ-I
eeei. Aavikkovaeltaja evm
sh, 157cm, prt
eeee. Ilmes-Tys evm
sph, 147cm, vrn

Jälkeläiset

s. 15.01.2016 o. Turmeltajan Kurkis-Tus, i. Rätvänän Kuikuli
s. 02.10.2016 o. Turmeltajan Eituumitään, i. Voiskaituota
s. 27.12.2016 o. Turmeltajan Kryptoniitti, i. Huvitutin Kromi
s. 10.04.2016 t. Turmeltajan Ihme-Tys, i. Taikakuun Hunajaheppuli

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!
ERJ
11.08.2015 - ERJ - Moondance - 100cm - 1/18 11.08.2015 - ERJ - Silkes - 90cm - 1/30
12.08.2015 - ERJ - Runoratsut - 90cm - 1/30 12.08.2015 - ERJ - Silkes - 90cm - 3/30
13.08.2015 - ERJ - Runoratsut - 90cm - 2/30 17.08.2015 - ERJ - Runoratsut - 90cm - 3/30
20.08.2015 - ERJ - Runoratsut - 90cm - 5/30 30.08.2015 - ERJ - Silkes - 90cm - 5/30
31.08.2015 - ERJ-CUP - Kilpailukeskus Ginger - 100cm - 4/193 04.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 4/30
06.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40 09.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 4/30
11.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 6/40 16.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40
17.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 6/40 18.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 100cm - 2/30
19.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40 20.10.2015 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 2/40
20.10.2015 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 3/30 14.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 3/30
15.10.2015 - ERJ - Ulappa - 100cm - 1/30 11.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 6/50
15.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 100cm - 1/50 25.12.2015 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 5/40
27.12.2015 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 3/40 18.01.2016 - ERJ - Kuuralehto - 100cm - 4/40
01.02.2016 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 3/30 03.02.2016 - ERJ - Tuiskula - 90cm - 4/30
07.02.2016 - ERJ - Március - 90cm - 3/30 11.02.2016 - ERJ - Március - 90cm - 5/30
11.02.2016 - ERJ - Március - 90cm - 2/30 12.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 1/30
13.02.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 4/30 14.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 1/30
17.02.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 4/30 09.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 3/30
11.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40 11.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40
11.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 2/40 11.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 6/40
12.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 4/40 13.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 5/30
13.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40 14.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 2/30
15.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 6/40 15.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 4/40
16.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40 16.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40
17.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 90cm - 4/30 18.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40
19.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40 20.03.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40
23.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 100cm - 4/30 25.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40
26.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 1/30 27.03.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 1/40
28.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 5/30 29.03.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 100cm - 4/30
02.04.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 5/30 05.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 5/40
06.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 5/40 06.04.2016 - ERJ - Delicate - 90cm - 2/30
07.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 3/40 08.04.2016 - ERJ - Kuuralehto - 90cm - 4/40
08.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40 08.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 3/30
09.04.2016 - ERJ - Delicate - 100cm - 5/30 11.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30
13.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30 13.04.2016 - ERJ - Viisikko - 100cm - 1/30
14.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30 14.04.2016 - ERJ - Hervannan Oriasema - 90cm - 5/30
17.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 4/40 18.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 3/40
19.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 90cm - 2/30 21.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40
28.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 1/40 30.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 5/40
30.04.2016 - ERJ - Heljävirta - 90cm - 2/40
KRJ
29.07.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 4/30 03.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 4/30
06.08.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - helppo B - 1/30 08.08.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - helppo A - 3/30
10.08.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - helppo B - 5/30 05.10.2015 - KRJ - Petäjävaara - helppo A - 4/40
08.10.2015 - KRJ - Petäjävaara - helppo A - 4/40 11.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 3/30
12.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 5/30 13.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 4/30
18.12.2015 - KRJ - Turmeltaja - helppo A - 3/30 31.12.2015 - KRJ-CUP - Aittohaara - helppo A - 23/377
18.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - KN Special - 3/62 27.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo A - 7/100
31.01.2016 - KRJ-CUP - Hukkapuro - helppo A - 6/420 16.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 4/60
17.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 1/60 20.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 2/60
22.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 5/50 22.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/40
23.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40 24.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 2/50
25.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/40 26.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40
27.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/40 28.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40
05.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 2/30 06.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - helppo A - 3/30
07.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/30 08.04.2016 - KRJ - Marrasvaara - helppo A - 2/30
10.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/30 14.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/30
28.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 1/40 29.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/40
08.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo B - 5/65 08.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo A - 5/80
14.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo A - 8/80 16.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 1/60
16.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 6/60 16.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo A - 2/80
19.04.2016 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/60 20.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 5/60
20.04.2016 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 1/60 24.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 6/60
KERJVSR
27.07.2015 - KERJ - Kadotetut Suomenhevoset - helppo - 5/30 28.07.2015 - VSR - kouluratsastus - helppo A - 3/22
29.07.2015 - KERJ - Kadotetut Suomenhevoset - helppo - 4/30 29.07.2015 - VSR - kouluratsastus - helppo A - 2/22
06.08.2015 - KERJ - Prime Sporthorses - tutustumisluokka - 3/22 30.07.2015 - VSR - kouluratsastus - helppo A - 2/22
12.08.2015 - KERJ - Prime Sporthorses - helppo - 3/30 29.07.2015 - VSR - kenttäratsastus - helppo - 2/7
20.08.2015 - KERJ - Prime Sporthorses - helppo - 5/30 14.08.2015 - VSR - esteratsastus - 100cm - 3/10
23.08.2015 - KERJ - Prime Sporthorses - helppo - 3/30 16.08.2015 - VSR - esteratsastus - 100cm - 1/10
30.08.2015 - KERJ - Prime Sporthorses - helppo - 2/30 20.08.2015 - VSR - kenttäratsastus - helppo - 3/12
04.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 5/40 31.07.2015 - VSR-CUP - kenttäratsastus - helppo - 6/77
07.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 4/40 15.11.2015 - VSR - rotunäyttely - aikuiset tammat - II-palk.
23.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 6/40 30.04.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 100cm - 1/87
24.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/40 31.07.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 90cm - 1/96
27.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 6/40 31.07.2016 - VSR-CUP - kenttäratsastus - helppo - 3/69
28.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/40 15.01.2017 - VSR - Sh-rotunäyttely - veteraanitammat - LKV4, II-palk.
30.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 5/40
11.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 1/30
15.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 4/30
18.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 5/30
04.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/40
07.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - helppo - 2/28
08.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/40
09.10.2015 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 2/30
09.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - helppo - 1/28
12.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 4/30
14.10.2015 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 1/30
14.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 1/30
23.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 2/30
25.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 5/30
27.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 1/21
28.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - tutustumisluokka - 3/21
30.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - helppo - 3/30
23.10.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 1/40
26.10.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 1/40
01.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 1/40
04.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 3/40
07.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 5/40
09.11.2015 - KERJ - Kuuralehto - helppo - 2/30
10.11.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo - 5/30
12.11.2015 - KERJ - Kuuralehto - helppo - 1/30
12.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 6/40
14.12.2015 - KERJ - Lepmets - helppo - 2/20
15.11.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo - 5/30
17.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 1/40
19.11.2015 - KERJ - Kuuralehto - helppo - 4/30
19.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - helppo - 3/40
30.04.2016 - KERJ-CUP - KK Bailador - tutustumisluokka - 6/54
30.09.2016 - KERJ-CUP - Satulinna - helppo - 12/139

Päiväkirja & valmennukset

10.06.2016 Maastoestevalmennus, valmensi Víva

Dookie verrytteli itsenäisesti kaunista herasilmäistä suomenpienhevostammaansa Tyttiä, kun saavuin hieman myöhässä valmennukseen. Pahoittelin todella paljon myöhästymistä ja syytin kesän ruuhkia siitä. Dookie oli kerennyt verryttelemään Tyttiä jo hyvän aikaa, joten otin ohjat nopeasti käsiini ja pyysin häntä alkuun hyppäämään Tytin kanssa pientä tukkiestettä. Tytti vaikutti melko yhteistyöhaluttomalta tapaukselta, eikä ratsukko meinannut löytää yhteistä säveltä sitten millään. Meno näytti olevan yhtä tappelua, eikä tamma meinannut ollenkaan alkaa hyppäämään. Lopulta kuitenkin saatiin Tytti ylittämään tukkieste ja pian tammaa sitten alkokin kiinnostamaan yhteistyö ja hyppääminen. Ilmeisesti piti odottaa sitä kipinää, että Tytti syttyi esteille ja niihän siinä kävikin. Lopulta tamma päätti alkaa hyppäämään ihan vauhdillakin yli, jollon saatiin sitten yrittää hillitä sitä. Lopulta ja viimein saatiin meno sellaiseksi, että siirryttin risuesteelle. Tytti katseli risuestettä alkuun sillä silmällä, ettei varmaan hyppää sen yli, mutta kyllä se sitten hyppäsi ja hyvin hyppäsikin. Noinkin pienellä tammalla oli oikein hyvä ponnistusvoima, eli ei ainakaan pitäisi yhtään vähätellä pieniä hevosia, kun niiltä saattaa löytyä sitä ponnistusvoimaa enemmänkin kuin on ajatellut. Kun risuesteen ylitys sujui mutkitta, niin päätettiin ottaa tukki- ja risueste siihen samaan syssyyn ja hypätä kummatkin perkkäin. Dookie nosti Tytillä laukan ja ohjasi sen tukkiesteelle. Ratsukko lähestyi esteen reippaasti ja Tytti hyppäsi sen yli kevyesti. Seuraavaksi kaksikko lähestyi risuestettä, eikä senkään hyppäämisessä ollut mitään moittimista. Ja kun tajusin katsoa kelloa, niin olikin jo aika lopetella valmennus. Valmennus meni loppua kohden loistavasti vaikka alku tuotikin hieman päänvaivaa.

25.06.2016 Maastoestevalmennus, valmensi Jannica

Dookie oli hyvissä ajoin verryttelemässä tammaansa maneesilla ja tervehdykset ja kuulumiset vaihdettuamme tarkistin vielä, että tammalla on nurmityöskentelyyn sopivat hokit jalassa ja löytyihän ne! Verryttely oli pääasiassa perusasioiden kertaamista. Kävimme askellajit läpi ja otimme muutamia ravi- ja laukkapuomeja sekä matalia hyppyjä. Aloitimme maastoesteradalle päästyämme matalaksi kootulla paaliesteellä, jossa oli tasainen lähestyminen ja alastulo. Halusin nähdä alkuun ratsukon yhteistyötä helpoilla esteillä, ennen kuin siirtyisimme heille omalle tasolle. Lisäksi rataan toi hieman liukkautta viime aikaiset sadepäivät, joten ihan koko rataa emme joka tapauksessa pääsisi tänään käyttämään. Lähestyminen esteelle oli erittäin vauhdikas, mutta lopulta esteestä selvittiin kunnialla ja yhteistyö vaikutti hyvältä. Ei siis olisi hirveästi töitä edessä, ennen kuin ratsukko pääsisi isommalle esteelle.

Seuraava este oli radalla toiseksi viimeisenä sijaitseva pienoinen mökki, joka sijaitsi heti banketin jälkeen. En olisi uskonut tamman venyvän isolle hevoselle rakennettuun bankettiin niin hyvin, mutta hienosti ratsukko selvitti ensimmäisen esteen ja suuntasi innoissaan kohti mökkiä, joka ei paljon tammaa hetkauttanut. Pyysin dookieta kääntämään esteen jälkeen pientareelle voltille, jotta tamma hieman rauhoittuisi. Sen jälkeen otimme tehtävän vielä kertaalleen. Tamma hyppäsi sen tottuneesti ja lähes yhtä sujuvasti uloskin banketilta. Sen jälkeen Tytti koetti kiihdyttää kohti helppoa mökkiä, mutta dookie sai hyvin pidettyä neidin aisoissa esteelle asti. Sen jälkeen tamma pistikin ranttaliksi ja vetäisi komean pukin välittömästi esteen jälkeen, kun vaadittiin hidastamaan. Hyppäsimme vielä lopuksi muutaman massiivisen tukin, jotka menivät hienosti ja siihen oli hyvä lopetella.
Lopuksi menimme vielä maneesiin loppuverryttelyä varten ja työstimme lähinnä avotaivutuksia ja kolmikaarista kiemurauraa. Tytti oli hyvin kuulolla ja teki parhaansa. Loppukäyntien aikana kertasimme maastoesterataa, parannusehdotuksia ratsastukseen siellä ja keskustelimme myös siitä, että radan läheisyyteen olisi hyvä saada jonkunlainen verryttelyalue nurmella tai hiekalla, ettei tarvitsisi lähteä maneesille ennen ja jälkeen verryttelemään aina. Kiitin lopuksi hyvin sujuneesta valmennuksesta ja lupasin tulla ensi viikolla uudelleen.

17.07.2016 Kouluvalmennus, valmensi VP

Alkuverryttelyyn saapui hellyyttävän näköinen suomenpienhevostamma yhdessä ratsastajansa dookien kanssa. Pienhevonen käveli hieman tikittävin askelein pitäen kaula- ja selkälinjaa jännittyneenä, joten otin ratsukon melko nopeasti ohjattuun verryttelyyn. Teetin ratsukolle laajaa kahdeksikkotehtävää, jossa ratsastajan oli määrä hiljalleen ratsastaa hevosta eteen-alas samalla, kun se pääsi vuoroin suoristamaan ja vuoroin asettamaan hevosta. Pikkuhiljaa Tytti rentoutui ja uskalsi seurata ohjan ja ratsastajan pohkeen antamaa suuntaa, jolloin sen selkä ja takapää pääsi liikkumaan paremmin liikkeen mukana. Teetin samaa tehtävää vielä ravissa ja laukassa, joissa opastin dookieta pysymään melko hyvin jalustimien varassa - mitä kevyempi hän olisi itse hevosen satulaan, sen paremmin Tytti uskaltaisi nostaa selkäänsä ylös. Jatkoimme valmennusta melko rennoin ottein hiljalleen hevosta nostaen kohti työskentelymuotoa ja tämä tuntui olevan tammalle jopa mielukas tapa toteuttaa treenaamista. Kun hevonen oli ryhdikkäästi takaosansa päällä, lähdimme tekemään ravissa ja laukassa pohkeenväistötreeniä uralta kohti keskihalkaisijaa - ratsukolle tuntui olevan melko helppoa ja tuttua hommaa väistötehtävät, mutta laukassa halusin Tyttiä hieman odottavammaksi. Vaikka tamma ei edennyt mahtipontisen liitokavioin elkein, se eteni laukkaväistössä turhan paljon eteen menettäen ponnistavan väistöjalan. Opastinkin dookieta tekemään muutaman kerran väistön sisällä laukka-ravi-laukka siirtymisen, jolloin hevoselle saatiin luontaisesti hieman käsijarrua päälle ja siten palkitsemaan hevosta oikeasta reagtiosta. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä muutamia avotaivutuksia ravissa ja käynnissä, jotka ratsukko suoritti sujuvasti hyvässä tempossa. Tytti parani muodoltaan jatkuvasti tunnin loppua kohden; jos se oli alkuun hieman alakaulainen WC-ankka, oli se loppua kohden jo oikein pyöreänä niska korkeimpana kohtana. Oikein hyvä!

25.07.2016 Kouluvalmennus, valmensi Vivian

Dookien ja Tytin kouluvalmennuksessa oli luvassa avoja ja sulkuja. Ratsukko verrytteli reippaasti käynnissä ja ravissa ja ratsastaja taivutteli ratsuaan mahdollisimman paljon ympyröiden ja muiden tehtävien avulla. Tamman askeleet näyttivät lyhyiltä ja ponimaisilta, joten ratsastaja sia tehdä alusta alkaen paljon töitä saadakseen Tytin liikkeistä enemmän irti. Ratsukko sai aloittaa avoilla ensiksi käynnissä. Tytti teki hienosti kaiken juuri niin kuin ratsastaja pyysi, mutta välillä se oli hieman liian viistossa ja liike muistutti pohkeenväistöä. Kehotinkin ratsastajaa käyttämään vähemmän sisäjalkaa ja pitämään ulko-ohjan tuen taivutuksessa. Näillä vinkeillä saatiin avot näyttämään oikein hyviltä.

Ravissa avot sujuivat alusta alkaen erittäin hyvin. Tytti taipui hyvin ja vaikutti muutenkin oikein vetreältä, joten ongelmia ei juuri ollut. Kun avoja oli hinkattu tarpeeksi kauan, aloitettiin heti sulut, nekin ensin käynnissä. Niissä ei ollut oikeastaan mitään moitittavaa. Ratsukon yhteistyö sujui mallikkaasti ja näin käyntiä ei tarvinut jankata kovinkaan kauaa, kunnes annoin luvan tulla sulkuja myös ravilla. Ravissa Tytti jäi vähän hitaaksi ja ratsastaja sai muistuttaa sitä raipallaikin muutamaan otteeseen, mutta muutoin mitään vakavia tai isoja virheitä ei löytynyt.
Seuraavana tehtävänä oli avot laukassa. Ensin laitoin dookien ja Tytin laukkaamaan koko uraa reipastempoisessa vauhdissa, sillä halusin nähdä Tytiltä isompaa ja pidempää askelta laukassa. Mitään huippulaadukkaita liikkeitä en odottanutkaan, mutta selvästi parempaa askelta näki reippaassa laukassa. Avot tuottivat hieman hankaluuksia, sillä Tytti ei meinannut pysyä rauhallisessa laukassa äskeisten laukkapyrähdyksen jälkeen. Kuitenkin valmennus saatiin lopetettua hyvin onnistuneeseen pätkään!

10.08.2016 Kouluvalmennus, valmensi Sippe

Kun edellinen valmennettava hevonen, Nakki, oli saatu pois varusteista ja vietyä tarhaan, olikin jo seuraavan vuoro. Karsinasta minua kurkisteli supersöpö, pieni ja herasilmäinen tamma nimeltä Tytti. Tytin varalle olin tänään suunnitellut askelelta pidentäviä ja lyhentäviä tehtäviä, joista kerroin myös Dookielle hänen varustaessaan pientä tammaansa. Kun ratsukko oli valmis, lähdimme kävelemään kenttää kohti.
Kentällä autoin Dookieta nousemaan ratsunsa selkään, ja heidän lämmitellessään hain estevarastosta kentälle muutaman puomin, jotka asettelin pitkälle sivulle. Kahden ensimmäisen puomin välissä askelta olisi tarkoitus pidentää ja lisätä, kahden viimeisen puomin välissä taas askeleen tulisi lyhentyä. Dookie ratsasti Tytillä isoja ympyröitä, erilaisia kaaria ja vähän väistöjä, ja minun silmääni hevonen liikkui mukavan notkeasti ja irtonaisesti.

Kun ratsukko oli lämmitellyt, alettiin tulla tehtävää. Aluksi askeleeseen haettiin pidentyvyyttä ja lyhentyvyyttä käynnissä. Tytti ylitti ensimmäisen puomin liikkuen mukavan näköisesti, ja pureskellen kuolainta keskittyneesti. Askeleen pidentäminen oli ratsukolle helppoa, mutta lyhentämisissä Tytti helposti jännittyi ja alkoi tikuttaa pää ylhäällä. Neuvoin Dookieta pidättämään painoavuilla, pyytämään pohkeilla eteen ja hieman liioitellun varoen tekemään pidätteitä myös ohjalla. Pikkuhiljaa Tytti alkoi rentoutua myös askeleen lyhennysten aikana. Kun tehtävä sujui käynnissä, alettiin työskennellä ravissa. Ennen puomeja Dookie istui alas harjoitusraviin, nosti käsiään hiukan ja pyysi pohkeillaan Tyttiä pidentämään askellustaan. Hevonen ravasi puomien yli tarmokkaan ja letkeän näköisesti. Keskimmäisen puomin kohdalla ratsastaja tiivisti istuntaansa ja teki pieniä pidätteitä ohjalla. Tytti heilautti ensin päätään, mutta rentoutui sitten uudestaan. Tehtävää työstettiin vielä jonkin aikaa, jonka jälkeen ratsukko sai lähteä kävelemään loppukäyntejä tallin ympäristöön.

25.09.2016 Tytti saa uudet popot (kirjoitti Salazar)

Tänä sunnuntaina oli luvassa kengittäjäreissu Turmeltajaan, jossa kolme nelijalkaista kaipasivat uusia tossuja itselleen. Ensimmäinen asiakkaani oli Tytti, joka oli oikeastaan täysin vieras hevonen minulle enkä siis tiennyt lainkaan, kuinka rautiaalla oli tapana käyttäytyä kenkien laitossa. Onnekseni tamman omistaja oli mukana seuraamassa ja auttamassa toimenpiteessä. Hän kertoi suokin vierastavan uusia ihmisiä, ja että se vähän pelkäsi kenkien naputtelusta lähtevää ääntä. Ehdotin korvatulppia, jotka Tytille sitten laitettiinkin. Ensin tutustuin hevoseen ihan rauhassa, rapsuttelin sitä sään tienoilta ja tarjosin taskustani muutaman herkkupalan. Tamma oli vähän kengityksen alkaessa yhä vähän jännittynyt, mutta ei kuitenkaan vauhko ja olisihan sen tuttu omistaja mukana koko ajan. Aloitin ensin puhdistamalla kaviot niihin tarttuneesta turvepatjasta ja sitten napsin vanhat kengät irti, ensiksi etujaloista.
Sitten luvassa olikin vuolemista ja kavion muotoilua. Kun pohjat alkoivat näyttää hyvältä, ryhdyin sovittelemaan etusiin uusia kenkiä. Muutaman ei-niin-sopivan kengän jälkeen tärppäsi ja pääsin varsinaisen kengittämisen pariin. Välillä Tytti yritti nykiä jalkaa pois, mutta ei kovinkaan voimakkaasti ja sain uudet töppöset paikoilleen melko sujuvasti. Seuraavaksi oli aika siirtyä takajalkoihin, niille tein samat toimenpiteet kuin etukavioille. Näiden ylhäällä pitäminen ei ollut suokille yhtään mieluista ja minun piti toimia mahdollisimman nopeasti, ettei hevonen hermostuisi. Lopulta laskin viimeisen jalan maahan ja pääsin tyytyväisenä toteamaan, että tämähän oli sujunut yllättävän hyvin! Palkinnoksi Tytti sai leipää ja se pääsi takaisin karsinaansa upouudet kengät kavioissaan.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen