Soimaajatar - kuollut 16.03.2019

Virallinen nimi Soimaajatar
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 158cm
Syntynyt, ikä - kuollut 21.11.2015, 27v - kuollut 13.03.2019
Rekisterinumero VH15-018-2465
Omistaja, tuoja dookie VRL-04373, Turmeltaja, tuoja Annika N. evm
Koulutustaso ko. va B, re. 80cm
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-II, ERJ-II, KRJ-II, SLA-II

Luonnekuvaus

Soimaajatar on hyvin tammamainen tamma, joka ei anna mitään ilmaisella, ei sitten kenellekään. Sohvi ei siis todellakaan ole mikään maailman helpoin tapaus, ja sen käsittelemiseen tarvitaankin rutkasti taitoa ja päättäväisyyttä.
Hoidettaessa Sohvilla on yleensä melkoinen hapannaama. Usein se onkin korvat luimussa ja hampaat irvessä kun sitä harjataan ja varustetaan. Erityisesti satulavyön kiristyksen aikana Sohvi ei näytä kovinkaan iloiselta, vaikka satula sillä on aivan sopiva. Se ei kuitenkaan pure tai potki, lukuunottamatta sitä että satunnaisesti se saattaa näykkäistä esimerkiksi hoitajan hihasta ollessaan erittäin ärsyyntynyt. Tätä tapahtuu enimmäkseen kiima-aikoina, jolloin Sohvin käsitteleminen ei todellakaan ole helppoa.
Taluttaessa tamma saattaa yrittää rynniä, mutta pysyy kyllä kurissa ihan suhteellisen hyvin kun sitä komentaa kunnolla. Ruoholle Sohvi ei oikeastaan vedä kesäisin, mutta tallin ovelta se onkin jo ryhtäämässä sisään.

Ratsuna Sohvi ei ole mikään yhteistyöhaluinen ja nöyrä, ei todellakaan. Ei Sohvi ole mikään hirviö, mutta se vain nyt osaa olla haastava. Sohvi ei usein pukittele, mutta joskus se saattaa vähän keulia mielenosoitukseksi, jos ratsastaja esimerkiksi kiskaisee sitä vahingossa suusta. Sohvin kanssa pitää siis tehdä kovasti töitä, jotta se näyttäisi parhaimmat liikkeensä ja taitonsa. On varmaan sanomattakin selvää, ettei tämä tamma anna mitään ilmaiseksi ratsastaessa.
Kouluratsastuksessa Sohvi on välillä vähän jäykkä kaulastaan, mutta kun sitä taivuttelee paljon ja työskentelee sen kanssa kunnolla, niin kyllä se lopputunnista saattaa hiukan alkaa notkistuakin ja rentoutua. Sohvi ei kauhean hyvin kuuntele ratsastajaansa, jolloin muun muassa siirtymiset eivät aina onnistu niin hyvin. Kyllähän Sohvi kääntyy mihin kuski tahtoo ja nostaa laukan kun sitä napakasti käskee, mutta helppoa se ei missään nimessä ole. Sohvi on kuitenkin osaava kouluratsu kun sille päälle sattuu ja ratsastaja osaa käskeä.
Hypätessä tamma on erittäin, erittäin vauhdikas. Yleensä sillä käytetäänkin esteillä sitä vähän vahvempaa kuolainta, vaikkei sekään niin paljoa auta. Sohvi ei siis ole todellakaan helposti ratsastajan kontrollissa kun hypätään esteitä, ja silloinhan lopputulos ei yleensä ole hyvä. Eli kun Sohvi ei ole ratsastajan hallinnassa, Sohvi alkaa lopulta kiellellä ja pudotella puomeja. Jos ratsastaja osaa olla koko ajan menossa esteen yli ja mukana Sohvin liikkeissä, niin hyppääminen sujuu ainakin vähän paremmin. Sohvi ottaa helposti nokkiinsa, joten jos vahingossa jäät vähän jälkeen hypystä ja et pääse myötäämään niin hyvin, niin saattaa kestää että Sohvi suostuu hyppäämään uudelleen.

Kisapaikoilla Sohvi on kaikeksi onneksi vähän parempikäytöksinen. Se on siis aika vieraskorea hevonen, eikä viitsi kisaradalla alkaa niin kovasti temppuilemaan. Sohvi usein jopa nauttii, kun saa esittää yleisölle sen taitoja, vaikka kotikentällä mitään ei muka viitsitä tehdä.
Tamma ei ole se kaikkein helpoin lastattava, ja se matkustaa aika... hmm.. meluisasti. Lastatessa pystyyn pomppiminen on Sohville normaalia, ja vinkassa sen pitäisi päätä heti nyt ulos tai muuten alkaa seinien potkiminen.

© Ally

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.03.2017
18 + 18 + 18 + 18 = 72p KTK-II

Kouluratsastusjaoksen kantakirjaustilaisuus 30.12.2018
7 + 40 + 20 + 20 + 9,5 = 96,5p KRJ-II

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.10.2018
7 + 40 + 20 + 20 + 9,5 = 96,5p ERJ-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.02.2019
11 (3-2-3-3) + 15 + 22 + 25 + 11 = 84p SLA-II

Sukutaulu

i. Lemmekäs evm
sh, 160cm, rt
ii. Sanaton Lempi evm
sh, 159cm, prt
iii. Lemminkäinen evm
sh, 160cm, trt
iiii. Illan Viimeinen evm
sh, 157cm, tprt
iiie. Lempi evm
sh, 154cm, rt
iie. Viimeinen Rakkaus evm
sh, 155cm, prt
iiei. Pusupoika evm
sh, 156cm, vrt
iiee. Tosirakkaus evm
sh, 158cm, prt
ie. Tosi-Tarutar evm
sh, 154cm, vrt
iei. Tuulenpuuska evm
sh, 156cm, rn
ieii. Mandariiniruhtinas evm
sh, 155cm, prn
ieie. Nauru evm
sh, 152cm, vprt
iee. Taru evm
sh, 151cm, vkk
ieei. Ukko-Nen evm
sh, 150cm, vkk
ieee. Tarutar evm
sh, 153cm, vrt
e. Soimaus evm
sh, 157cm, vprt
ei. Turbulenssi evm
sh, 159cm, vrn
eii. Lentokapteeni evm
sh, 158cm, vprn
eiii. Huurteinen evm
sh, 160cm, rn
eiie. Lentäjätyttö evm
sh, 155cm, m
eie. Aarteenain evm
sh, 153cm, vrt
eiei. Aarre evm
sh, 155cm, vkk
eiee. Kesäheila evm
sh, 152cm, rtkm
ee. Soimaaja evm
sh, 154cm, m
eei. Sorvali evm
sh, 155cm, klm
eeii. Kesän Kaipaus evm
sh, 152cm, mrn
eeie. Fättis evm
sh, 149cm, tprt
eee. Soimaajaton evm
sh, 154cm, rt
eeei. Vinkaus evm
sh, 157cm, prt
eeee. Soima evm
sh, 156cm, rt

i. Lemmekäs oli melkoisen karjas ori, jonka kanssa työskentely ei aina ollut kovin helppoa. Kaiken kukkuraksi rautias ori oli 160-senttinen ja oikea lihaskimppu, jolla riitti voimaa kuin pienessä kylässä. Siitä aiottiin nuorena kouluratsua, mutta pian huomattiin myös sen estekyvyt, ja näin ollen orista tuli menestyksekäs yleishevonen. Se kilpaili Vaativa B -tasoisilla kouluradoilla saaden sijoituksia aina kansallisella tasolla asti. Estepuolella sujuivat metrin radat ongelmitta, Lemmekäs oli rohkea hyppääjä ja erittäin kuuliainen ratsu. Muutoinkin se oli luonteeltaan pääosin varsin miellyttävä, mutta kärsivällisyyttä raudikosta ei löytynyt yhtään. Tämän vuoksi sillä piti olla koko ajan jotakin tekemistä, sillä tylsistyessään ori alkoi riehaantua varsin helposti. Se steppaili, hyppi pystyyn ja uhitteli muille hevosille herkästi. Jalostuksessa Lemmekäs oli varsin keskinkertainen: se sai vuosittain jokusen tamman, tiinehdytti hyvin ja periytti rautiasta väriä sekä melko korrektia rakennetta. Tietynlaista haastavuutta sen jälkeläisistä löytyy myös, arvatenkin isältä perittyä. Osa orin jälkikasvusta on kilpaillut koulu- ja esteratsastuksessa menestyksellä. Lemmekäs eli varsin vanhaksi, 29-vuotiaaksi, jolloin se lopetettiin yllättävän kunnon heikkenemisen seurauksena.

ii. Sanaton Lempi oli oriksi varsin hiljainen ja rauhallinen, suorastaan huomaamaton etenkin kotitallillaan. Väriltään ori oli punarautias, korkeudeltaan 159 cm. Rakenteellisesti se oli erinomainen: kantakirjattu II-palkinnolla ja rotunäyttelyistä se sai useita palkintoja. Ratsunakaan ori ei ollut hassumpi. Se kilpaili koulupuolella Helppo A -luokissa ja esteitä hyppäsi metrin verran. Kisakenttien ulkopuolella Sanaton Lempi oli omistajan kullannuppu, maastopuksu ja opetusmestari, joka oli tottunut kaikenlaiseen tekemiseen. Talvella se veti rekeä innokkaasti, kesällä sitä uitettiin paljon ja muutamasti sillä kokeiltiin myös hiihtoratsastusta. Lähikunnissa raudikko olikin tunnettu hyvästä luonteestaan, minkä ansiosta sitä käytettiin yllättävän paljon jalostuksessa. Harmillisesti iso osa orilla astutetuista tammoista oli melko keskinkertaisia ja osa jopa huonoluonteisia, joten raudikon hyvä luonne ei kovin hyvällä prosentilla periytynyt. Kisakentillä orin jälkeläisiä on nähty runsaasti, etenkin koulupuolella. Sanaton Lempi kuoli rauhallisesti kotitallillaan 26-vuotiaana.

ie. Tosi-Tarutar oli vaatimattoman näköinen, mutta erittäin kiltti ja hyväntahtoinen tamma. Se oli 154-senttinen vaaleanrautias, joka toimi monenlaisessa harrastamisessa ongelmitta. Jo nuoresta asti se osoitti olevansa rohkea, järkähtämätön ja miellyttävä tamma, jonka koulutus sujui leikiten. Se osasi koulua Helpon B:n verran, hyppäsi 80 cm ja toimi myös kärryjen edessä. Isommissa kilpailuissa tammaa ei nähty, mutta lähitallien harjoituskilpailuissa se oli takuuvarma rusettihai, jonka näkyminen osallistujalistassa sai aina aikaan nyrpeitä ilmeitä. Jalostuskäytössä Tosi-Tarutar oli selkeästi erittäin laadukas. Se tiinehtyi helposti, kantoajat olivat joka kerta ongelmattomia ja varsoistaan se huolehdi rakastavasti ja järkevästi. Tamma saikin seitsemän varsaa, kuusi tammaa ja yhden salskean orin. Sen varsoja on nähty jonkin verran pienissä koulu- ja esteluokissa seura- ja aluetasolla, menestystäkin on tullut kiitettävästi. Valitettavasti Tosi-Tarutar jouduttiin lopettamaan 21-vuotiaana pahan ähkyn vuoksi.

e. Soimaus oli vaativaluonteinen ja kipakka tamma, joka oli pienen tarhalaumansa kiistaton johtaja jo kolmevuotiaasta alkaen. Vaaleanpunaraudikosta kasvoi 157-senttinen vankkarakenteinen kouluhevonen, joka ei päästänyt ratsastajia koskaan helpolla. Tamma oli koulupuolella osaava (Vaativa B), mutta esteitä se ei hypännyt juuri ristikkoa suurempaa, vaikka innokas olikin. Vaati ratsastajaltaan täydellistä keskittymistä ja sitoutumista tekemiseen, mutta ollessaan samalla aaltopituudella ihmisen kanssa, ei Soimausta näyttävämpää koulusuomenhevosta ollutkaan. Raudikko sai useita sijoituksia aina kansalliselta tasolta asti, myös kaikille avoimista luokista. Rakenteellisesti tamma ei ehkä ollut aivan parasta laatua, mutta lopulta se kantakirjattiin kuitenkin II-palkinnolla kohtuullisin pistein. Siitostammana Soimaus ei ollut aivan parhaasta päästä: se oli ylisuojelevainen jälkikasvuaan kohtaan, eikä olisi päästänyt ihmisiä käsittelemään varsojaan. Se kuitenkin periytti korrektia rakennetta ja erityisesti lahjoja koulupuolelle; kaikki sen viisi jälkeläistä ovat kilpailleet vähintään Helppo A -tasolla. Soimaus kuoli 22-vuotiaana laitumella tapahtuneen tapaturman vuoksi.

ei. Turbulenssi ei ollut lainkaan nimensä veroinen. Jo varsana se oli äärimmäisen järkevä ja tasainen, eikä muuttunut siitä kuin vieläkin rauhallisempaan suuntaan vuosien kuluessa. 159-senttinen ori oli kotioloissa niin simppeli, että se tarhaili kahden ruunan kanssa ongelmitta, eikä sitä haitannut ratsastuskentällä samaan aikaan työskentelevät tammat lainkaan. Väriltään ori oli vaaleanruunikko, erittäin vaalea sellainen. Se oli koulutettu kohtuullisen pitkälle – Vaativa B / 100 cm – ja oria nähtiinkin usein sekä koulu- että estekilpailuissa aluetasolla. Muutamasti sillä kilpailtiin koulua myös kansallisella tasolla, mutta sijoitukset eivät olleet kehuttavia. Ratsuna Turbulenssi oli yritteliäs, mutta toisinaan varsin hidas reagoimaan apuihin. Ruunikko kantakirjattiin III-palkinnolla ja sitä käytettiin jonkin verran jalostuksessa. Erityisen hyvin ori periytti erinomaisia jalka-asentojaan. Turbulenssi vetäytyi kokonaan eläkkeelle 22-vuotiaana ja vuotta myöhemmin se sairastui pahaan keuhkokuumeeseen, minkä seurauksena se lopetettiin.

ee. Soimaaja oli voimakastahtoinen musta tamma, korkeudeltaan 154 senttiä ja leveyttäkin kiitettävästi. Lihaksikkuutensa vuoksi sitä luultiin useaan kertaan oriksi, eikä sen itsevarma käytös ainakaan hälventänyt luuloja. Omistajansa mukaan Soimaaja oli jo varsana melko maskuliininen, muita varsoja itsevarmempi ja johti niitä rautaisella otteella. Tammalle oli vaikea löytää sopivaa tarhaseuraa, sillä se ei useimpia hevosia vanhemmiten hyväksynyt ollenkaan. Kilpailuissakin Soimaajan kanssa piti aina pitää riittävä etäisyys muihin, ettei sen keskittyminen karannut uhitteluun. Tammalla kuitenkin kilpailtiin menestyksekkäästi kouluratsastuksessa tasolla Helppo A. Sijoituksia tuli aluetasolta roppakaupalla, vaikkei tammasta ikinä kovin varmaan suorittajaa tullutkaan. Jalostuskäytössäkin Soimaajaa nähtiin kolmesti. Se hoiti varsat kohtalaisesti, mutta ei jättänyt juuri itseään parempia varsoja. Musta tamma lopetettiin 20-vuotiaana kaviokuumetta seuranneiden komplikaatioiden johdosta.

© Ireth

Jälkeläiset

s. 14.08.2017 t. Turmeltajan Herjatar, i. Koilahdus
s. 10.10.2017 t. Turmeltajan Mollatar, i. Seppo-Einari
s. 05.04.2018 o. Turmeltajan Synninsuosija, i. Pahankannattaja

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

26.04.2016 - VSN - tuomarinäyttely, tuom. taffel - RCH, 34,5p

ERJ
14.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 80cm - 1/30 10.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 80cm - 5/31
30.06.2016 - ERJ-CUP - Kuuralehto - 70cm - 2/130 18.07.2016 - ERJ - Huvitutti - 80cm - 5/40
19.07.2016 - ERJ - Huvitutti - 80cm - 5/40 25.07.2016 - ERJ - Huvitutti - 80cm - 2/40
12.09.2016 - ERJ - Delicate - 80cm - 3/26 17.09.2016 - ERJ - Delicate - 80cm - 2/26
18.09.2016 - ERJ - Delicate - 80cm - 1/26 08.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 70cm - 6/81
20.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 70cm - 3/81 22.10.2016 - ERJ - Metsovaara - 70cm - 2/30
25.10.2016 - ERJ - Metsovaara - 80cm - 4/37 31.10.2016 - ERJ-CUP - Hortensia - 80cm - 16/182
18.12.2016 - ERJ - Ventos - 80cm - 3/30 01.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 3/40
11.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 5/40 14.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 5/40
17.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 2/40 18.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 6/40
20.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 3/40 05.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 4/40
13.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 4/40 14.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 5/40
19.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 2/40 11.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 5/40
11.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 4/40 14.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 6/40
15.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 2/40 18.01.2017 - ERJ - Cadogan Ponies - 70cm - 3/40
15.01.2017 - ERJ - Ventos - 80cm - 4/30 19.01.2017 - ERJ - Ventos - 80cm - 1/30
20.01.2017 - ERJ - Ventos - 80cm - 1/30 18.01.2017 - ERJ - Littleness - 80cm - 1/30
25.01.2017 - ERJ - Littleness - 80cm - 2/30 31.01.2017 - ERJ - Vaaranmaa - 80cm - 5/30
03.02.2017 - ERJ - Vaaranmaa - 80cm - 2/30 06.02.2017 - ERJ - Vaaranmaa - 80cm - 1/30
07.02.2017 - ERJ - Vaaranmaa - 80cm - 1/30 12.02.2017 - ERJ - Ventos - 80cm - 3/30
KRJ
20.03.2016 - KRJ - Whitehall - vaativa B - 7/60 22.03.2016 - KRJ - Whitehall - vaativa B - 6/60
27.03.2016 - KRJ - Whitehall - vaativa B - 6/60 14.04.2016 - KRJ - Fiktio - vaativa B - 2/58
16.04.2016 - KRJ - Villahaka - vaativa B - 3/60 23.04.2016 - KRJ - Villahaka - vaativa B - 7/60
24.04.2016 - KRJ - Villahaka - vaativa B - 4/60 12.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 4/25
13.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 3/27 14.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 2/25
16.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 3/25 17.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 5/27
20.06.2016 - KRJ - Metsovaara - vaativa B - 3/25 27.06.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 2/30
28.06.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 4/40 29.06.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 1/40
30.06.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 1/40 06.07.2016 - KRJ - Viisikko - vaativa B - 1/30
11.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 1/40 12.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 2/40
13.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 5/40 15.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 2/40
21.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 1/40 22.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 2/40
22.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 1/40 26.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 1/40
27.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 1/40 28.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 3/40
29.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 6/40 29.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 4/40
30.07.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 4/40 30.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - vaativa B - 4/40
06.08.2016 - KRJ - Harmonia - vaativa B - 4/40 07.08.2016 - KRJ - Harmonia - vaativa B - 4/40
17.08.2016 - KRJ - Harmonia - vaativa B - 2/40 18.08.2016 - KRJ - Harmonia - vaativa B - 4/40
01.08.2016 - KRJ - 6 sins - vaativa B - 2/30 05.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 1/30
08.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 5/30 10.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 3/30
10.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 2/30 18.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 5/30
25.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 5/30 26.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 4/30
27.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 2/30 30.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 4/30
30.08.2016 - KRJ - Myyränkolo - vaativa B - 4/30 02.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 6/40
03.08.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 4/34 07.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 4/40
08.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 6/39 09.08.2016 - KRJ - Heljävirta - vaativa B - 2/34
10.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 2/39 11.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 6/39
12.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 3/39 15.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 3/39
19.08.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 3/35 19.08.2016 - KRJ - Kuuralehto - vaativa B - 1/35
19.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 5/39 20.08.2016 - KRJ - Wayward Dressage - vaativa B - 5/39
VSR
30.09.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 80cm - 5/84 31.10.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 80cm - 2/79
30.11.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 80cm - 4/76 31.12.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 60cm - 5/41
30.09.2017 - VSR-CUP - esteratsastus - 60cm - 3/23 31.03.2018 - VSR Rotunäyttely - aikuiset tammat - 18/38, II-palk.
31.12.2018 - VSR - Rotunäyttely - veteraanitammat - 4/7, II-palk.

Päiväkirja & valmennukset

28.09.2018 Ei niin rentouttava kylpylähetki, kirjoitti Satunen

Välillä sitä saa soimata itseään, mihin kaikkeen oikein suostuu. Fiilis oli korkealla, aamu oli lähtenyt hyvin käyntiin ja sitten kohtaan tyrpiintyneen näköisen tamman minua vastassa. Sen ilmeestä päätellen tamma yritti selkeästi kertoa, että päivänsä sujuisi paremmin ilman meikäläistä, mutta homma mikä homma oli luvattu hoitaa. Nimittäin tämän eläimen pesu. Jep, hepo ei näyttänyt kovin innokkaalta ja olin itsekin hieman varautuneella asenteella, mutta kaikesta huolimatta kävin noutamassa Sohvin tarhastaan ja raahasin sen talliin. Tammaa ei olisi edes kiinnostanut peruutella pesupaikalle vaan yritti keinoin jos toisin pyristellä itsensä ulos tilanteesta. Pokerinaama Satu, älä hermostu. Jääräpäisesti tamma keskelle ja harjaa kätöseen. Kaviot viuhuivat edessäni kun viileällä vedellä valelin ensin Sohvin tassuja. Sen kurakoivet kaipasivat kunnon pesua, kunhan tyyppi vaan jaksoi pitää niitä hetken paikoillaan. Siirtyessäni jaloista ylöspäin laitoin veden lämpötilaa hieman korkeammalle, jottei prinsessa tyystin menettäisi hermojaan. Sohvi kiemurteli pois vesihanasta seinän viereen ja korvat luimussa katseli minua - ettäs kehtaat tulla tänne...

Hepo oli kasteltu ja kuivattu ja taluteltu pihalla loimi päällä, jotta kuivuisi vielä paremmin. Sohvilla meinasi olla kovin kiire narun päässä ja kaviot kävivät useampaan otteeseen lähellä kenkiäni, mutta selviydyimme yhteisymmärryksessä. Koska päivän lämpötila oli noussut hyvin ja säätiedotuksen mukaan oli vielä lämpenemässä, heivasin tamman vielä takaisin tarhaan. Napatessani siltä riimunnarun irti, tarjosin Sohville leivänmurusia palkkioksi koitoksesta selviytymisestä. Kas kummaa, se pisteli ne tyytyväisenä poskiinsa ja antoi minun jopa silittää sen pehmeää päätä. Löytyihän sieltä se kaverillinen puoli!


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen