Pahankannattaja - kuollut 10.06.2019

Virallinen nimi Pahankannattaja
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Vaaleanpunarautias, 160cm
Syntynyt, ikä - kuollut 15.05.2016, 28v - kuollut 10.06.2019
Rekisterinumero VH16-018-1192
Omistaja, tuoja dookie VRL-04373, Turmeltaja, tuoja Ninni H.
Koulutustaso ko. he A, re. 110cm, me. 100cm, CIC1
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, SLA-II, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-I

Pahis löytyi kuolleena laitumelta sunnuntaiaamuna. Teräpappa ehti onneksi viettää viimeiset viikkonsa hyvässä seurassa hyvissä maisemissa.

Luonnekuvaus

Pahankannattaja, tai toisin sanoen ulkoilman kannattaja koska hyi yök sisäilma on pahasta pienelle hevoselle, on ikiulkoilija, joka pistää aina show'n pystyyn siinä vaiheessa kun häntä yritetään saada sisätiloihin. Pahis viihtyykin paremmin kuin hyvin ulkona satoi taivaalta sitten vettä, vihreitä muukalaisia tai golfpallon kokoisia rakeita niin hän pysyy ulkona. Orin sisälle saamisessa onkin oma työnsä ja kun kaakki on saatu ovesta sisään alkaa se näyttää hapanta naamaa jokaiselle vastaantulijalle joka vain edes erehtyy katsomaan siihen päin. Muilta osapuolilta mitattuna Pahis on kuitenkin varsin kelpo kaveri, vaikka uusissa tilanteissa se onkin aluksi melkoinen jännittäjä. Ori on kuitenkin peruskiltti kaveri, ei mikään lastenponi mutta kiltti ja ystävällinen kuitenkin. Pahis kuitenkin vaatii itselleen arvoistansa kohtelua ja ihan millä tahansa tavalla sen seurassa ei sovikaan toimia. Ori on nimittäin myös kova valittamaan ja reklamoimaan huonosta kohtelustaan mikä saattaa olla esimerkiksi edellä mainittu sisälle vieminen, vääränlaiset harjat taikka pesutuokiot joita ori vihaakin yli kaiken. Kesällä orin peseminen tapahtuukin kätevästi järvessä jonne se menee mukisematta mutta pesuboxissa se pistää sellaisen hulabaloon pystyyn että jokainen 5m säteen sisällä oleva elävä ja eloton asia kastuu läpikotaisin.

Pahis on ratsuna hieman verkkainen vaikka parhaimmillaan sillä onkin komeat liikkeet ja reipas mieli. Se kuitenkin vaatii paljon lämmittelyjä ja toisinaan huonompina päivinä sellaista kunnon työskentelymoodia saakin etsiä naapurin kissojen, koirien, kukkahattutätien ja rollaattorimummojen kanssa. Silloin kun ori kuitenkin pääsee vauhtiin on jälki varsin mukavannäköistä eikä se ole hassumpi ratsastaakaan. Pahikselta löytyykin paljon kapasiteettia erityisesti esteradoille, mutta myös koulukiemurat ja maastoesteet onnistuvat lähes yhtä hyvällä tuloksella. Esteitä mennään reippalla tahdilla ja suurella temmolla kera komeiden ilmavarojen. Mikään ketterin kani ei meidän Pahis ole, mutta kyllä se ihan siedettävästi kääntyy. Pahis myös mukavasti korjailee pieniä ratsastajansa virheitä ja se antaa myös aloittelijoille anteeksi pienet virheet myötäysten ajoittamisen kanssa. Kouluradoilla Pahis saattaa välillä hieman hutiloida, mutta reippaalla komennuksella se malttaa keskittyä loppuun saakka. Erityisesti orin ravityöskentely on komiaa katsottavaa ja hyvälle päälle sattuessaan Pahis myös osaa esiintyä edustavalla tavalla. Toisinaan sitten ei niinkään, mutta huonot päivät ovatkin sitten ihan oma lukunsa, niitä nyt sattuu jokaisen kohdalle joskus. Maastoesteillä Pahis on tasaisen varma suorittaja jolla vauhti pysyy turvallisissa rajoissa ja esteistä loikitaan ylitse sen enempää ihmettelemättä vaikka kisajärjestäjät olisivatkin käyttäneet hiemen enemmänkin luovuuttaan. Kaikista eniten meidän Pahis nauttii kuitenkin rennoista "sunnuntaimaastoiluista". Se on varmajalkainen sekä mukava maastoponi joka ei turhia kiirehdi vaan nauttii rauhallisesta Suomen luonnosta siinä missä ratsastajakin. Ori ei paina kädelle tai ole räjähtämispisteessä vaikka tutut laukkapätkät olisivatkin lähellä eikä se myöskään säiky mikäli pusikossa lymyääkin joku hiiri tai jänis.

Pahista hoidettaessa kaikki on hyvin silloin kun hoitaja vain tarkenee tehdä toimenpiteet ulkona. Suomessa lämpimät kelit ovat kuitenkin kovin usein kivien alla, joten Pahis täytyykin varsin usein orin epäonneksi raahata sisälle. Sisällä ori osoittaakin mieltänsä kuin mikäkin uhmaikäinen pikkukakara ja harjat sekä kaikki muutkin tavarat joihin Pahis suinkin vain yltää saavat kyytiä. Ei se kuitenkaan näyki tai potki, mutta näyttää hapanta naamaansa senkin edestä. Kavioiden puhdistamisen kanssa tapellaan joka kerta niin sisällä kuin ulkonakin, sillä Pahis ei millään tahtoisi kautta jaksaisi nostaa kinttujansa ylös. Oveluutta ja kärsivällisyyttä tarvitaankin siinä hommassa eikä ylimääräinen lihasvoimakaan ole pahitteeksi. Varusteet Pahis kuitenkin antaa laittaa ihan nätisti, mitä nyt välillä koittaa vähän pullistella huonolla menestyksellä. Orin talutuskäyttäytyminen riippuu hyvin pitkälti siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Sisätiloista pois päin rymistellään sellaisella vauhdilla että taluttajalla hädin tuskin pysyy perässä, mutta sisätiloihin mentäessä ori laittaa vastaan jokaisella lihaksellaan jonka vain suinkin löytää. Vieraissa paikoissa Pahis jännittää aluksi melko paljonkin, mutta rauhoittuu kuitenkin nopeasti ihmisen tuella ja turvalla. Kisapaikoilla se onkin aluksi hieman ujomman puoleinen, mutta alkaa kuitenkin varsin nopeasti esiintymään likoille ja uteliaana tiirailemaan ympärilleen. Kokeneena kilpahevosena Pahis yleensä menee traileriin melko nätisti vaikka välillä oria pitääkin hieman lahjoa ruualla. Trailerista pois se kuitenkin tulee näppärästi kohtuullisella vauhdilla ilman sen suurempia ongelmia.

© Eenu

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosorien kantakirjaustilaisuus 30.10.2016
(R) 16 + 18 + 18 + 16 = 68p KTK-III

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.10.2018
6,5 + 40 + 19 + 22 + 15 = 102,5p ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.10.2018
12 (3-4-3-2) + 18 + 20 + 20 + 13 = 83p SLA-II

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.10.2018
6,5 + 40 + 17 + 20 + 15 = 98,5p KERJ-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.03.2019
6,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 103,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Ihme Bluussi evm
sh, 156cm, vprt
ii. Karaukki evm
sh, 160cm, prt
iii. Tuohikko evm
sh, 157cm, prt
iiii. tuntematon evm
iiie. tuntematon evm
iie. Kasaritytär evm
sh, 157cm, prt
iiei. tuntematon evm
iiee. tuntematon evm
ie. Ilo-Kikka evm
sh, 154cm, prt
iei. Pilokki evm
sh, 164cm, tprt
ieii. tuntematon evm
ieie. tuntematon evm
iee. Ilo-Kerttu evm
sh, 152cm, rt
ieei. tuntematon evm
ieee. tuntematon evm
e. Porvarikakara evm
sh, 157cm, vprt
ei. Tuhkamaan Alvar evm
sh, 156cm, prt
eii. Kelmin Askar evm
sh, 154cm, tprt
eiii. tuntematon evm
eiie. tuntematon evm
eie. Tuhkamaan Vehkaus evm
sh, 158cm, tprt
eiei. tuntematon evm
eiee. tuntematon evm
ee. Aatelistaika evm
sh, 154cm, trt
eei. Huvinarri evm
sh, 160cm, tprt
eeii. tuntematon evm
eeie. tuntematon evm
eee. Tilpehööri evm
sh, 153cm, trt
eeei. tuntematon evm
eeee. tuntematon evm

i. Ihme Bluussi on oikein mukavan näköinen suomenhevosori, jonka kanssa on yleensä miellyttävä työskennellä. Orin kanssa saa kuitenkin olla erittäin tarkasti hereillä ja sille täytyy keksiä koko ajan tekemistä, jotta vaaleanpunarautias keskittyy suorittamiseen pelleilyn sijaan. Jos Ihme Bluussin keskittymisen antaa herpaantua, on tiedossa lähinnä jumittumista vaikka keskelle uraa tai sitten asiat tehdään vähän sinnepäin, kuin ohi lensikin kiinnostava lintu, jota täytyi jäädä seuraamaan ja ratsastajan apujen kuunteleminen hoidetaan ”puolella korvalla”. Ihme Bluussi on ollut erittäin suosittu jalostusori ja on edelleenkin erinomaisten varsanäyttöjen takia. Sen 20 varsaa ovat jokainen rakenteellisesti erittäin hyviä ja väriäänkin se on periyttänyt erittäin voimakkaasti.

ii. Karaukki näyttää aika mitäänsanomattomalta, kun se seisoo tarhassa, mutta kisaradoilla ori häikäisee niin tuomarit, kuin yleisönkin taidoillaan. Liikejumalaksikin kutsuttu ori on varsinkin kouluradoilla erityisen hieno ilmestys, mutta pärjää se myös hyvin niin este-, kuin maastoesteradoillakin. Ponnua sillä riittää vaikka muille jakaa, mutta lähestymiset saattavat välillä mennä turhan täpärälle. Karaukki tosin on selvinnyt hankalistakin hypyistä ja onneksi sen varsatkin ovat perineet isänsä hyppytaitoja.
Jälkeläisiä Karaukilla on 10 kappaletta, joista osa toimii tasaisen varmoina tuntipuksuttimina ratsastuskouluissa ja osa taas on omistajiensa yleisputteja, joiden kanssa kehtaa lähteä kisoihinkin. Muuten jälkeläiset ovat isältään perineet korrektia rakennetta, sekä yritteliästä luonnetta.

ie. Ilo-Kikka on omistajansa silmäterä ja sen kanssa on kierretty kouluradoilla, sekä jos jonkinlaisissa kissanristiäisissä. Ilo-Kikka on kaunis ja siro suomenhevostamma, josta on moni kysellyt varsoja jo ihan tamman ulkonäön vuoksi. Tamma on luonteeltaan kiltti ja erittäin suoritusvarma hevonen, jonka selkään uskaltaa laittaa kenet tahansa vauvasta vaariin. Omistajansa kanssa se toimii kuin ajatus ja rakastaa olla huomion keskipisteenä. Jälkeläisiä tammalla ei ole kuin kaksi, koska sen omistaja ei ole raskinut pitää tammaa enempää mammalomalla, vaan on tahtonut keskittyä hevosen kanssa touhuamiseen, sekä kisaamiseen. Ilo-Kikan kaksi jälkeläistä on kuitenkin hienoja ja monipuolisia tapauksia, jotka eivät varmasti jätä kylmäksi ratsastettavuudeltaan tai edes ulkonäkönsä puolesta.

e. Porvarikakara on luonteeltaan tamma, isolla T:llä. Se ei siedä minkäänlaista puristamista jaloilla tai ohjista vetämistä ja herne vedetään huonoina päivinä sieluun asti, jolloin ei varmasti mistään tule yhtään mitään. Liiallinen kannusten käyttö aiheuttaakin sitten monesti kevenevää takapäätä, mutta onneksi tamman pukit on niin matalia, ettei sieltä kukaan yleensä alas tule.
Päästään herkkä tamma on myös äärimmäisen ärsyttävä varustaa, koska sillä on taipumusta pyrkiä karkuun suitset nähdessään ja jos hoitajaa ei jostain syystä pääsekään pakoon, nostetaan pää niin ylös kuin vain voidaan. Päitset ei kuitenkaan jostain syystä tuota ongelmaa, vaan ne saa pujottaa tamman päähän ilman sen kummempia kommervenkkejä. Jälkeläisiä tammalla on vain yksi ainoa, mutta laatu korvaa määrän. Onhan tuo Pahankannattaja hieno ja komea tapaus.

ei. Tuhkamaan Alvar on monipuolinen ja miellyttävä ori ratsuna. Hoitaessa taas se on aika nihkeä. Yleensä vastassa on erittäin hapannaamainen tapaus, mutta antaa se kuitenkin hoitaa itsensä. Kunhan lämpimikseen irvistelee ja polkee jalkaa, kun asiat eivät miellytä. Työmotivaatio Alvarilla onkin sitten todella korkea, kunhan orin saa ensin heräämään kunnolla ja kerättyä ne takajalat tallista alle. Ori on kunnolla lämmiteltynä reipas ja sulavaliikkeinen monitoimipolle, joka suorittaa tasaisen varmasti niin este-, koulu-, kuin maastoesteradoillakin. Oikein pätevä kisapeli siis, kunhan lämmittelystä pitää huolen! Jälkeläisiä orilla on kuusi kappaletta, joille se on periyttänyt hyvää rakennetta ja onneksi myös parempaa työmotivaatiota.

ee. Aatelistaika on samanlainen, kuin tyttärensä Porvarikakara. Herkkä ja pikkutarkka. Ratsastajan tulee todellakin osata ratsastaa tätä tammaa, jotta hommat toimivat ja esimerkiksi koulurata saadaan suoritettua kunnialla loppuun. Esteillä Aatelistaika on ehkä hieman anteeksiantavaisempi, koska esteitä se rakastaa ja mieluummin se esteradalla olisi, kuin kouluradalla. Tamma kuitenkin selviytyy erittäin hyvin Vaativan B:n radasta, joten omistaja ei ole nähnyt tarpeelliseksi unohtaa kisaamista kouluradoilla, mutta pääasiassa Aatelistaika on kuitenkin estekisoja kiertänyt ja niittänyt mainetta sillä saralla.
Varsoja tamman elinajalle on mahtunut kolme, jotka ovat perineet emänsä erinomaisen estehevosen rakenteen ja osaltaan myös hienoja liikkeitäkin kouluradoille. Nämäkin varsat ovat siis oikein mukavia yleishevosia, joiden kanssa voi harrastaa vähän sitä sun tätä.

© Jaana K.

Jälkeläiset

s. 01.07.2016 o. Pahankantaja, e. Aamukakkukahvi
s. 01.09.2017 o. Tiusan Pahalapsi, e. Hipsutellen
s. 05.04.2018 o. Turmeltajan Synninsuosija, e. Soimaajatar
s. 03.03.2019 o. Turmeltajan Katalankaato, e. Almiida

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

26.07.2016 - VSN - sekaluokka, tuom. Spookiness - CH, 36,5p

ERJ
01.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 6/40 06.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 1/40
07.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 5/40 07.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 5/40
09.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 1/40 04.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 2/40
05.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 3/40 08.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 6/40
08.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 5/40 09.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 4/40
03.05.2017 - ERJ - Bellgrove - 110cm - 3/50 09.05.2017 - ERJ - Bellgrove - 110cm - 1/50
13.05.2017 - ERJ - Teilikorpi - 110cm - 4/40 29.05.2017 - ERJ - Teilikorpi - 110cm - 3/40
02.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30 03.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30
03.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30 04.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30
07.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30 15.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
16.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30 04.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 4/30
07.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 3/30 13.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 3/30
16.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 2/30 19.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 3/30
20.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 5/30 01.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30
04.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30 07.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
07.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30 17.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30
03.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 2/30 04.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 1/30
05.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 2/30 08.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 4/30
09.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 2/30 18.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30
20.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30 20.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30
21.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30
KERJ
12.04.2017 - KERJ - Iowa - CIC1 - 3/30 16.04.2017 - KERJ - Iowa - CIC1 - 2/30
24.04.2017 - KERJ - Iowa - CIC1 - 3/30 29.04.2017 - KERJ - Iowa - CIC1 - 2/30
18.04.2017 - KERJ - Valborg - CIC1 - 3/30 19.04.2017 - KERJ - Valborg - CIC1 - 3/30
26.04.2017 - KERJ - Valborg - CIC1 - 1/30 02.05.2017 - KERJ - Valeron Stud - CIC1 - 2/30
03.05.2017 - KERJ - Valeron Stud - CIC1 - 3/30 11.05.2017 - KERJ - Valeron Stud - CIC1 - 4/30
12.05.2017 - KERJ - Valeron Stud - CIC1 - 4/30 16.05.2017 - KERJ - Valeron Stud - CIC1 - 4/30
03.05.2017 - KERJ - Swift Stud - CIC1 - 3/30 10.05.2017 - KERJ - Swift Stud - CIC1 - 2/30
14.05.2017 - KERJ - Swift Stud - CIC1 - 5/30 22.05.2017 - KERJ - Swift Stud - CIC1 - 2/30
28.05.2017 - KERJ - Swift Stud - CIC1 - 5/30 04.05.2017 - KERJ - Kurkijoen Ratsutila - CIC1 - 3/30
26.05.2017 - KERJ - Kurkijoen Ratsutila - CIC1 - 5/30 28.05.2017 - KERJ - Kurkijoen Ratsutila - CIC1 - 2/30
14.05.2017 - KERJ - Vinkavuo - CIC1 - 5/30 16.05.2017 - KERJ - Vinkavuo - CIC1 - 2/30
20.05.2017 - KERJ - Vinkavuo - CIC1 - 3/30 28.05.2017 - KERJ - Vinkavuo - CIC1 - 5/30
02.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 3/30 03.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 3/30
07.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 2/30 12.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 2/30
21.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 1/30 24.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 1/30
25.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 1/30 27.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 5/30
30.05.2017 - KERJ - Kettula - CIC1 - 5/30 09.05.2017 - KERJ - Silverlode - CIC1 - 5/30
17.05.2017 - KERJ - Silverlode - CIC1 - 1/30 26.05.2017 - KERJ - Silverlode - CIC1 - 4/30
29.05.2017 - KERJ - Silverlode - CIC1 - 4/30 02.05.2017 - KERJ - Kilpailukeskus Ginger - CIC1 - 5/30
17.05.2017 - KERJ - Kilpailukeskus Ginger - CIC1 - 5/30 19.05.2017 - KERJ - Kilpailukeskus Ginger - CIC1 - 3/30
21.05.2017 - KERJ - Kilpailukeskus Ginger - CIC1 - 1/30 28.05.2017 - KERJ - Kilpailukeskus Ginger - CIC1 - 1/30
KRJ
02.05.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 5/78 07.05.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 3/80
12.05.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 1/80 18.05.2017 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 5/80
01.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 4/30 02.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 3/30
07.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 5/30 12.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 5/30
12.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 5/30 13.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 1/30
17.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 3/30 18.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 3/30
19.05.2017 - KRJ - Iowa - helppo A - 1/30 15.05.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 2/40
19.05.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 1/40 25.05.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 1/40
30.05.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 5/40 13.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
15.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/30 18.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
23.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30 27.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
28.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30 11.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/30
13.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 2/30 14.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
20.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/30 24.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
28.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30 30.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30
30.05.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/30 11.05.2017 - KRJ - Claridge - helppo A - 5/30
16.05.2017 - KRJ - Claridge - helppo A - 5/30 20.05.2017 - KRJ - Claridge - helppo A - 3/30
11.06.2017 - KRJ - Ros Cirein - helppo A - 5/30 15.06.2017 - KRJ - Ros Cirein - helppo A - 1/30
17.06.2017 - KRJ - Ros Cirein - helppo A - 5/30 08.06.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo A - 3/29
10.06.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo A - 5/29 02.06.2017 - KRJ - Fiktio - helppo A - 3/40
05.06.2017 - KRJ - Fiktio - helppo A - 3/40 05.06.2017 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 3/30
06.06.2017 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 2/30 06.06.2017 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 2/30
09.06.2017 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 2/30 09.06.2017 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 3/30

Päiväkirja & valmennukset

16.09.2018 Lainahevosena maastossa, kirjoitti Jaana K.

dookie oli tarjonnut minulle Pahankannattajaa lainahevoseksi, kun oma hevoseni oli sairaslomalla, joten suuntasinkin autoni keulan Turmeltajaa kohti.
Tallilla parkkeerasin autoni ja kävelin hieman jännittyneenä talliin katsomaan minkäslainen lainapolle siellä odotti. Karsinassa seisoi erittäin komea, mutta hapannaamainen suomenhevosori ja tallityttö huikkasikin, että jos haluaisin päästä helpommalla, niin veisin orin ulos hoidettavaksi. Päätin kuunnella neuvoa ja kannoin ensin harjat ja varusteet ulos harjauspuomille, jonka jälkeen hain hevosen ja sitaisin sen puomiin kiinni.
Harjasin oria verkkaisin vedoin ja pohdin samalla, että mitäs me tänään keksittäisiinkään. Olin ollut niin pitkään maastosta pois, joten päätin, että tänään olisi tiedossa ihan vain rento ja leppoisa maastolenkki. Nostin orille satulan selkään, jolloin Pahiksen naama hieman venähti, mutta se antoi kuitenkin oikein nätisti kiristää satulavyön ja suitsetkin sujahti päähän todella helposti. Tämän jälkeen painoin kypärän päähäni ja laitoin hanskat käteeni, sekä kipusin hevosen selkään, kun olin sen ensin irrottanut harjauspuomista.

Suuntasimme kulkumme kohti merkittyä polkua ja annoin hevosen kävellä aluksi pitkin ohjin. Jonkin ajan päästä edessämme aukesi leveämpi hiekkapolku ja Pahis tuntui hieman heräävän allani. Ilmeisesti tässä mentäisiin hieman reippaammin, kuin pelkkää käyntiä, joten keräsin ohjat käteeni ja annoin pohkeita merkiksi askellajin vaihdosta.
Pahis vaihtoi todella pehmeästi raviin ja keventelin reippaasti sen kyydissä. Ori eteni tasaisesti ja edes pikkulinnun lentoon pyrähdys viereisestä puskasta ei aiheuttanut sen isompaa reaktiota. Taputin hevosta ja annoin sen jatkaa vielä hetken ravia.

Ravipätkän jälkeen polku taas kapeni, joten hidastin käyntiin ja annoin hevosen käytännössä kulkea sinne, minne se itse tahtoi. Vaikka maisemat eivät olleet tuttuja, niin polut oli merkitty sen verran hyvin, että uskalsin luottaa löytävämme takaisin tallillekin vielä.
Odottelin, jotta löytyisi paikka, missä voitaisiin myös laukata ja löytyihän sellainen! Oikein mukavan näköinen niitty, jossa näkyi selvästi hevosen kavion jälkiä, joten uskoin, että mekin voisimme siellä ottaa pienet laukkaspurtit. Pidätin pienesti ohjista ja annoin laukka-avut. Pahiksen laukannosto oli niiiiiiin pehmeä, että ei toista! Löysäsin hieman ohjaa ja nousin kevyeeseen istuntaan, jolloin ori laski päätään ja kaviot alkoivat pureutumaan kunnolla maahan pidemmällä askeleella. Hymyilin itsekseni hevosen selässä ja nautin vauhdista.
Niityn pääty alkoi lähestyä, joten istuin takaisin satulaan ja hidastin hieman oria, jonka jälkeen käännyimme suuressa kaaressa takaisin päin ja ei kun uudestaan kevyeeseen istuntaan ja antaa hevosen mennä.

Laukkaspurttien jälkeen hidastin raviin ja annoin hevosen ravata pitkin ohjin siihen asti, että polku taas kapeni ja siirryimme käyntiin. Edelliselle ravipätkälle saapuessamme olisi Pahis tahtonut vielä ravata, mutta totesin, että eiköhän tässä ole sen verran jo rällätty, että jatketaan loppumatka käynnissä tallin pihaan asti ja ori kuunteli oikein mukavasti, eikä yrittänytkään lähteä enää raville.
Tallissa hoidin pikaisesti orin pois ja kylmäsin sen jalat, jonka jälkeen palkitsin hevosen vielä parilla porkkanan palalla ja hipsin autolleni hyvillä mielin. Kiitos hevosen lainasta, meillä oli ihan superkivaa!

24.09.2018 Paholainen kävelylenkillä, kirjoitti artemis

Pahankannattaja seisoskeli tyytyväisenä tarhassaan katsellen maailman menoja, kun hivuttauduin vihellellen portista läpi riimu kädessäni. Ori käänsi katseensa minuun hieman hitaasti, mutta se tervehti minua iloisesti hörähtäen, vaikkakaan minua kohti se ei tehnyt liikettäkään liikkuakseen paikaltaa. Aurinko paistoi korkealta, vaikkei se kummemmin enää syksynä lämmittänytkään, mutta annoin sen kelvata - kunhan vettä ei vain alkaisi satamaan.

Talliin sisälle en kyllä oria meinannut saada, ja jouduin nolostellen pyytämään apua pariltakin työntekijältä, jotka onneksi uskottelivat tämän olevan suurinpiirtein päivittäistä. Pahis liimasi korvat visusti niskaan ja pyöritteli silmiään villisti työntekijöille, jotka naureskelivat orin pöllöilylle, joten maltoin itsekin rentoutua sen seurassa. Harjasin orin rivakasti ja heitin sille suitset päähän ja virittelin deltaan kiinni riimunnarun ja hanskat käsiin vedettyäni lähdimme kohti raikasta ulkoilmaa. Otin hieman osumaa Turmeltajan ulko-oven kanssa Pahiksen yllättäen rynniessä ylitseni, mutta jämäkän komennon jälkeen ori malttoi pysähtyä ja odotti, kunnes sain kädestäni pahimman kivun siedettyä.

Pahis oli kieltämättä mukavaa lenkkiseuraa. Ori kulki vierelläni koko matkan maailman menoja seuraten, pöristen ja korviaan heilutellen. Pahiksen ilme ei värähtänytkään, vaikka ohitsemme kulki autoja, joista vain osa malttoi hidastaa ajaessaan ohitsemme. Ihailimme kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa sänkkäreiksi vedettyjä peltoja ja ilmassa höyryävää hengitystä. Pitkää lenkkiä emme malttaneet tehdä, mutta Pahiksen ilmeestä päätellen tämäkin kävelylenkki oli sen mieleen. Päästyämme takaisin Turmeltajan pihaan sain ohjeet loimittaa oriin vain pihalla ja viedä sen takaisin tarhaan nauttimaan auringosta, joten hoidin oriin suitsistaan riimuun ja loimitettuani Pahiksen palautin sen tarhaansa, jossa ori moikkasi minua vielä terävällä tuuppauksella ennen lähtöäni.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen