Ubbe

VIR MVA Ch, KTK-I

norjanvuonohevonen, ori
s. 05.05.2016 8v - VH18-053-0040
140cm, ruunihallakko

om. VRL-04374, Winterhold
kasv. Kjetil Franzen (evm)
valjakkoajo
vaikea valjakko

Ubbe on alusta alkaen ollut nöyrä ja hyväkäytöksinen ori. Vuosien varrella ori on karttunut vain paremmaksi ja paremmaksi. Uben tarina alkoi Norjasta sen kasvattajan Kjetilin luota, joka jatkui meillä Winterholdissa heti luovutusiän jälkeen. Ori saikin meillä täyden koulutuksen ja on osoittanut kykynsä valjakkoajossa. Se onkin yksi taitavimpia hevosiamme kärryjen edessä.

Ubbe on nöyrä ja sympaattinen olento, jonka kanssa pärjäävät kaikki vauvasta vaariin. Ori hillitsee itsensä ja halunsa hyvin myöskin kisapaikoilla ja astutustilanteissa, sen voi myös huoletta antaa laiduntaa astutettavien tammojen kanssa, koska se on fiksu ori, joka lukee tammoja hyvin, eikä astu, jos tamma ei sitä halua. Ubbe on käsittelyssä kiltti ja rauhallinen, myös kodin ulkopuolella. Se on ihana hoitaessa, hörisee tutuille tarhasta hakiessa ja on kiva taluttaa myös maastoretkillä. Ubbe on hoitotilanteissa rauhallinen ja sen kanssa onnistuvat niin kengitykset kuin eläinlääkärin toimitukset ongelmitta. Ubbe on harjatessa ja varustaessa kiltti ja rauhallinen, eikä sitä haittaa vaikka tuokioon menisi kauemminkin. Vauhdikkaan perusluonteen omaava valjakko-orii on hellyyttävä kärryjen edessä ja herkästi innostuva etenkin maratonosuuksilla. Ubbe on tottunut matkustaja, joka lastautuu helposti sekä yksin että kaverin kanssa. Maastakäsitellessä, ohjasajaessa ja juoksuttaessa ori on reipas, herkästi innostuva ja voi juoksuttaessa pukittaa laukannostoissa, jos omaa liikaa energiaa. Ubbe tarhaa mieluiten joko yhden rauhallisemman kaverin kanssa taikka yksinään, useamman orin porukassa leikit uhkaavat tulla liian rajuiksi oriin innostuessa liikaa. Kilpailupaikoilla ja yön yli yövyttäessä kisapaikoilla Ubbe ei ole niin hyvää pataa vieraiden hevosten kanssa.

Ubbe on ajaessa kiltti ja nöyrä, mutta vaatii kisatilanteissa etenkin maratonosuuksille määrätietoisen kuskin, koska voi epäröidä tai yrittää mennä siitä missä on aita matalin, jos eteen tulee uusia tai haasteellisia tehtäviä. Ubbe keskittyy tehtäviin hyvin ja on tasainen suorittaja koulukokeessa, mutta vaatii myös kuskilta täyden huomion päästäkseen parhaimpaansa. Parhaimmillaan se on rento hevonen, joka tekee mukisematta työtä kouluradalla. Kotona ori voi innostua maastossa tai pellolla ajaessa jos mukana on seuraa, joten pukitteluun kannattaa varautua jos ei ole liikkeellä valjakkokärryin. Ne taasen ovat sen verran painavat, ettei ori niiden kanssa viitsi ruveta ilakoimaan turhia. Tekniikkapuoli on toisianaan Ubbelle vähän vaikea ja ori on tarkkuusosiossa täysin joskus ohjastajan määräiltävä, eikä osaa mukamas mitään tehdä itse. Päästessään keskittyneeseen moodiin homma alkaa sujua paremmin, mutta jos ori jää katselemaan (tai sen annetaan jäädä) ulkopuolella tapahtuvia asioita ei hommasta meinaa tulla mitään. © Jannica


i. Ubekymra
nvh, 143cm, rnhkko
ii. Frode
nvh, 142cm, rnhkko
iii. Lovlands Geir nvh, 145cm, phkko
iie. Eldbanne nvh, 139cm, rnhkko
ie. Steensen Ragna
nvh, 140cm, rnhkko
iei. Steensen Ragnarok nvh, 142cm, rnhkko
iee. Steensen Ida nvh, 139cm, rnhkko
e. Sannhet
nvh, 139cm, rnhkko
ei. Borovols Preben
nvh, 141cm, phkko
eii. Borovols Petter nvh, 141cm, phkko
eie. Synge Anita nvh, 140cm, rnhkko
ee. Shines Janne
nvh, 140cm, rnhkko
eei. Rubert nvh, 145cm, hrkko
eee. Ingjerd nvh, 142cm, rnhkko

Ubbe on tarjolla jalostukseen evm- sukuisille vuonohevostammoille. Ubbe periyttää nöyrää ja lempeää luonnettaan.

Varaa astutus

s. 00.00.0000sh-o/t. Varsan nimie. Emän nimi
s. 00.00.0000sh-o/t. Varsan nimie. Emän nimi
s. 00.00.0000sh-o/t. Varsan nimie. Emän nimi
s. 00.00.0000sh-o/t. Varsan nimie. Emän nimi
s. 00.00.0000sh-o/t. Varsan nimie. Emän nimi

Näyttelymenestys & meriitit

NJ
30.06.2018 Penrose Shires, kevyet kylmäveriset, päätuom. Jannica, BIS2, MVA-SERT
30.09.2018 Koistilan Suomenhevoset, kevyet kylmäveriset, päätuom. Miia-Maria, irtoSERT
11.11.2018 Dóchas Acres, norjanvuonohevoset, päätuom. Jannica, irtoSERT
01.05.2019 Derian, norjanvuonohevosoriit, päätuom. birdie, BIS2, MVA-SERT

VSN
29.09.2018 Winterhold, kylmäveriorit (ei sh), tuom. Spookiness, RCH, 39p
30.09.2018 Adina, vuonohevosorit, tuom. Sirpa, RCH, 38,5p

KTK-I 20.11.2018
20 + 21 + 20 + 20 = 81p. KTK-I

VIR MVA Ch myönnetty 08.06.2019


Kilpailukalenteri

VVJ - 10 sijaa
17.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea kestävyyskoe 4/16
16.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea tarkkuuskoe 1/17
14.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea kestävyyskoe 2/16
13.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea kestävyyskoe 4/16
12.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea tarkkuuskoe 4/17
11.09.2018 Prime Sporthorses, vaikea kestävyyskoe 1/16
10.09.2018 Namyshill, vaikea koulukoe 1/10
09.09.2018 Namyshill, vaikea koulukoe 2/12
06.09.2018 Namyshill, vaikea koulukoe 3/10
03.09.2018 Namyshill, vaikea koulukoe 2/10

Päiväkirja

09.09.2018 Vuonohevosten syysmaasto

Päätimme ilmoittautua Lykkeligin järjestämälle vuonohevosten maastoretkelle, koska maastoilu tekee hyvää ja rauhoittaa mieltä, sekä se on mitä mainion irtiotto arjesta. Pääsääntöisesti painotumme valjakkoajoon Ubben kanssa, joten tämä on vaihtelua myös. Matkaan lähdettiin mäen päältä tallin pihasta sumuisessa ja kosteassa syyssäässä. Ubbe oli hyvin innokas ja tarpoi ripeästi eteenpäin rohkein mielin. Kuuma oli ollut koko kesä niin syksy antoi hieman virtaa niin Ubelle kuin minulekkin raikkaalla tuulahduksellaan. Fiilis oli kaikinpuolin hyvä ja odottimme jo innoissamme laukkapätkiä. Kun olimme kävelleet jonkin aikaa, letkan etummaisena ratsastava Uppe katsahti taaksepäin huikaten jotain raviin siirtymisestä. Ensimmäisten raviaskelien aikana ratsuni pärskähteli innokkaasti. Syksyn ruska alkoi olla parhaimmassa loistossaan. Puiden lehtiä oli pudonnut kauniisti polulle, jossa ratsastimme. Ja syksy antoi metsälle värikkään sävyn. Vesipisaroita tippui puiden jäljelle jääneiltä lehdiltä aamuisen sateen jäljiltä. Vihdoin tuli laukan aika. Edessä siinsi hyvin loiva mäki tasaisella hiekkapohjalla. Nostaessani laukkaa hevoseni innostui vähän liikaakin ja sitä sai pidätellä ettei se etuilisi muita. Laukan jälkeen käveltiin taas rennosti. Yht äkkiä puistikosta ilmestyi irtokoira. Se säikähti vastaantulevia ratsukoita ja juoksi takaisin metsikköön. Niin myös säikähdimme mekin, mutta onneksi tilanne ei aiheuttanut kenellekkään vaaraa. Ennen tallille palaamista ratsastimme vielä hiukan ravia pehmeähköllä mökkitiellä. Hevoseni yllätti minut täysin, sillä se laiskistui jo vähän loppumatkasta ja ohjia annettuani roikotti se kaulaansa rennosti ja antoi edessäolevien määrätä suosiolla tahdin. Tallin pihassa hevosen selästä laskeuduttuani olin tyytyväinen reissuun ja mahani muistutteli melkein samantien, että olisi ruoka-aika.


06.03.2019 Valjakkoajovalmennus, valmensi Hazel

Victoria ja Ubbe olivat päässeet jo lämmittelemään, kun saavuin maneesiin. Ulkoa kantautuva tuuli rämisytti hieman peltikattoa, mutta se ei tuntunut häiritsevän heitä. Valjakon alkuverryttelyiden käynti-ravisiirtymisiä säesti nopeat kuulumisten vaihtamiset. Victoria kertoi mulle lyhyesti Ubesta ja totesin orin vaikuttavan oikein mukavanoloiselta hevoselta.

Suloinen Ubbe alkoi jo ravitehtävien aikana hakeutumaan kauniiseen muotoon tuoden esille parhaita puoliaan. Ori näytti olevan hyvin kuulolla ja liikkui vaivattoman näköisesti käyttäen koko runkoaan aktiivisesti. Tänään tarkoituksena oli treenata melko kevyesti ja valmennuksen ohjelmakin oli sen mukainen - helppoja teitä, pujottelua, pysähdyksiä ja temponvaihteluita. Pääasiassa siis keskityttäisiin parantamaan tehtävien tahdikkuutta ja treenaamaan orin reagointia apuihin mahdollisimman nopeaksi.

Ubbe oli koko ajan tarkkaavainen ohjastajansa avuille työskennellessään. Sillä oli selkeästi hyvä työmotivaatio, jota se ei pelännyt näyttää. Ori pysähtyi hyvin täsmällisesti myös ravissa ennalta määrätyissä kohdissa. Hallakko oli aluksi ehkä hieman hidas nostamaan suoraan pysähdyksestä ravia, mutta muutaman toiston jälkeen homma sujui jo oikein näppärästi. Valjakko teki seuraavaksi hetken ajan loivaa kiemurauraa sekä sen jälkeen kolmikaarista. Muutama ensimmäinen kerta tehtävät tultiin ravissa ja sitten laukassa. Mulla ei oikeastaan ollut juurikaan negatiivista sanomista Victorian ja Uben työskentelystä, vaan valjakko suoriutui oikein mallikkaasti antamistani tehtävistä.

Lopuksi tehtiin pientä pujottelutehtävää, joka sopi loppuverryttelyyn hyvin. Tehtävän idea oli hyvin yksinkertainen - pujoteltavia kartioita vähän erilaisilla, loivilla teillä. Nämä tehtävät tultiinkin melko leppoisassa ravissa, josta valjakko siirtyi sitten kokonaan loppukäynneille uralle.