Turmeltajan Rallihirmu
Perustiedot Koulutustaso
suomenhevonen, oriyleispainotus
150cm, rtkmko. he A, re. 110cm, me. 100cm, CIC1
s. 13.03.2015 FI, 10v (3v 03.04.2015)kilpailee koulua, esteitä ja kenttää
VH15-018-0615
Omistajatiedot Kilpailumenestys & saavutukset
om. dookie VRL-04373, TurmeltajaKRJ 0, ERJ 0, KERJ 37 sijoitusta, VSR 0 sijoitusta
kasv. Turmeltajaei saavutuksia

© Ransu.kuvat.fi

Luonnekuvaus

Hirmu on varsin mukava suomenhevosori, jonka kanssa on mukava harrastaa lajia kuin lajia. Vaikka Hirmu on ori, on se varsin simppeli otus käsitellä, ja vaikka välillä tämän valkoisen unelmahevosen kanssa joutuu olemaan hampaat irvessä, osaa se myös antaa niin paljon ihmiselleen, joka sitten taas korjaa niinsanotusti kaikki virheet. Orissa on tosiaankin kaksi puolta, ja se osaa olla harvinaisen ärsyttävä, mutta se osaa myös olla maailman ihanin ja halittavin tapaus. Jokaisella ihmisellä on varmasti orista jonkinlainen mielipide, koska se on aika mahtavan persoonallinen hevonen.

Hoitotilanteissa ori kannattaa kiinnittää käytävälle, sillä se tykkää tutkailla esimerkiksi harjapakkia sun muita asioita, joihin se vaan ylettyy. Hoitotoimenpiteet sujuvat kivuttomasti, ja kokemattomammankin hevosihmisen voi laittaa oria harjailemaan. Ori antaa kiertää myöskin takaa, jolloin myös hännän saa hyvin selvitettyä, ja myös naaman Hirmu antaa harjata suhteellisen nätisti. Suojien laitossa ori saattaa varsinkin etujalkojaan hieman nostella, mutta napakka komennus saa orin tapittamaan ihan täysin paikoillaan. Satula ja suitset menevät ihan nätisti, vaikkakin suun avaaminen on orin mielestä ihan kamalaa. Mutta kunhan vähän kutittaa kielestä niin kaikki sujuu jo vallan mainiosti. Mikäli on oikein rauhallinen tunnelma, saattaa ori hoitotilanteissa lepuuttaa takasiaan vuorotellen ja ylähuuli roikkuu pitkänä. Silmätkin saattavat välillä mennä kiinni.

Selkään noustessa ori malttaa seisoa juuri ja juuri, mutta yhtään ylimääräistä se ei malta seisoa. Alkuverryttelyissä ori on hieman tahmea, mutta kun sitä verkkaa tarpeeksi, löytyy siitäkin kivaa, isoa liikettä. Hirmu saattaa välillä hieman kyttäillä kentän aitojen ulkopuolella tapahtuvia asioita, mutta sen saa kyllä suhteellisen helposti keskittymään siihen, mihin pitäisi. Ravityöskentely on Hirmulle välillä todella helppoa ja välillä todella vaikeaa. Joskus se malttaa hyvin, jolloin saadaan todella upeitakin pätkiä, mutta kun sitä ei kiinnosta, näyttää se lähinnä mielipuoliselta kirahvilta. Laukkatyöskentely on Hirmun mielestä kaikkein kivointa ja sillä onkin todella upea ja iso laukka. Sileällä se malttaa tehdä laukkatyöskentelyä vaikka koko päivän, ja osaahan se myös laukanvaihdot lävistäjillä, joka on todella hyvä. Esteillä ori kuumuu paljon, mutta se on ketterä ja varma hyppääjä, joka varoo myöskin puomeja. Juuri koskaan eivät siis puomit kolise, vaan varmasti mennään yli joka esteestä. Maastossa ja maastoesteillä ori on todella varma, ja vaikka vauhtia löytyy, pysyy ori silti koko ajan hallinnassa. Kilpailutilanteissa ori antaa kaikkensa, eikä keskity mihinkään turhanpäiväiseen.

© VRL-10352, kiitos!

Sukutaulu

i. Ralli-Rami
sh, 150cm, rnkm | KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, YLA2
ii. Rattea Renttuli evm
sh, 161cm, rtkm
iii. Juurikan Tähkä evm
sh, 156cm, rt
iiii. Naken Kuutamoviski evm
sh, 154cm, rt
iiie. Kiikun Kaakun evm
sh, 157cm, rt
iie. Hovin Tuohi evm
sh, 160cm, rtkm
iiei. Hynä evm
sh, 161, mkm
iiee. Ipanatirallaa evm
sh, 154cm, m
ie. Kylvön Henni evm
sh, 149cm, rn
iei. Nukkavieru Leevi evm
sh, 152cm, m
ieii. Muovimäen Juro evm
sh, 151cm, rt
ieie. Peltojan Pyy evm
sph, 148cm, rn
iee. Karpikas evm
sh, 154cm, rt
ieei. Hulppoisa evm
sh, 157cm, rt
ieee. Höyrymamselli evm
sh, rn, 151cm
e. Kuiskeen Pilvetär
sh, 152cm, rtkm
ei. Soitto evm
sh, 155cm, rnkm
eii. Sisu evm
sh, 153cm, rnkm
eiii. Syrjä evm
sh, 154cm, prt
eiie. Pellatar evm
sh
eie. Nuolen Siiri evm
sh, 149cm, vrn
eiei. Nuoli evm
sh
eiee. Punatähti evm
sh
ee. Elotar evm
sh, 150cm, rt
eei. Elon Ihme evm
sph, 147cm, prt
eeii. Elohopea evm
sh
eeie. Heljä evm
sh
eee. Eloora evm
sh, 155cm, vrt
eeei. Ilon Erhe evm
sh
eeee. Elviira evm
sh

Sukuselvitys

Isänisä Rattea Renttuli suurikokoinen rautiaankimo ori melkoisen kevyellä rakenteella varustettuna. Ori on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan saaden erinomaiset pisteet ratsuosiosta. Renttulia on kuvailtu kevyeksi ratsuksi joka on menestynyt kansallisella tasolla esteratsastuksessa jopa 120cm radoilla asti. Ori kilpailee vielä tälläkin hetkellä eikä ole Ramin lisäksi jättänyt tusinaa enempää jälkeläisiä joista 3/4 on perinyt isänsä kimon värityksen.

Isänisänisä Juurikan Tähkä, rautias kevytlinjainen ori. Menehtyi 8-vuotiaana ratsastusonnettomuudessa mutta ehti tehdä vaikuttavan debyytin lyhyellä urallaan, eritoten menestyen kansallisella tasolla kouluratsastuksessa vaikka potentiaalia riitti myös esteille. Tähkää kuvailtiin hyvin lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi. Kantakirjattiin toiselle palkinnolle Suomen kantakirjaan. Tähkä astui ennen onnettomuuttaan parisenkymmentä jälkeläistä, mutta vain harva on Rattean Renttulin tavoin menestynyt, vaikka isänsä hyvän rakenteen ovatkin perineet.

Isänisänisänisä Naken Kuutamoviski ei ole tehnyt oikeastaan mitään merkittävää elämänsä aikana. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle, mutta siihen se sitten jäikin. Hyvä rakenteinen ratsuhevonen hieman hajamielisellä luonteella. Naken Kuutamoviski on aina ollut hieman takapihan hevonen, omistaja on pysynyt samana vuodesta toiseen. Silloin tällöin omistaja saattoi lainata Kuutamoviskiä suomenhevostammoille jos oikein nätisti pyydettiin (ja maksettiin). Ori menehtyi 25-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin ja jätti jälkeenä noin tusinan verran jälkeläisiä.

Isänisänisänemä Kiikun Kaakun, hyvin kaunis ensimmäisen kantakirjan tamma joka on erityisesti menestynyt kenttäkilpailuissa. Kiikun Kaakun omasi erinomaisen kestävyyden ja oli peloton hyppääjä. Hyväluontoinen tamma synnytti yhteensä kahdeksan varsaa, joista kaksi menehtyi ensimmäisen elinkuukauden aikana. Muut jälkeläiset ovat menestyneet monipuolisesti eri lajeissa.

Isänisänemä Hovin Tuohi, hieman raskaamman rakenteen omaava tamma joka on ollut aina kaikkien suosikkihevonen rauhallisen ja seurallisen luonteensa vuoksi. Lähinnä tuntikäytössä toiminut, mutta joskus nuoruusvuosinaan starttaili hyvinkin ahkeraan alue kisoissa este- ja kouluratsastuksen parissa, tosin sen kummemmin menestymättä. Varsonut neljä kertaa, joista kolme on perinyt emänsä kimon värityksen.

Isänisänemänisä Hynä, mustankimo hyvin tunnettu ori. Loistava suoritushevonen on menestynyt upealla menestyksellä kansallisella tasolla vaativa B luokissa. Kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle saaden historian korkeimmat pisteet. Hynä oli hyvin kysytty jalostusorina ja astuikin lukemattomia tammoja. Monet jälkeläiset ovat isänsä tavoin olleet loistavia monipuolisia, suoritushevosia.

Isänisänemänemä Ipanatirallaa, musta suomenhevostamma polveutuu juoksijasuvusta, vieläpä varsin menestyneestä sellaisesta. Ipanan kanssa startattiin lähtö toisensa jälkeen, mutta tuloksetta. Aina ei hyvä rakenne riitä menestykseen. Tamma vaihtoi omistajaa ja koulutettiin ratsuksi. Ipanatirallaa menestyi kohtuullisesti helpoissa koululuokissa. Varsoi kaksi jälkeläistä, joista kumpikaan ei ole menestynyt mainittavasti.

Isänemä Kylvön Henni, hyväluonteinen ratsutamma ostettiin ravitalliin omistajan sivuprojektiksi haaveena omasta estehevosesta. Harmi vain että Kylvön Henni ei lunastanut odotuksia aivan kuin piti. Tammalla riitti kyllä potentiaalia metrin luokkiin, mutta ei sopinut muuten lainkaan estehevoseksi. Hennistä ei kuitenkaan tahdottu luopua vaan vaihdettiin lajia. Tamma oli kuin kotonaan kouluradalla ja menestyi helpoissa luokissa aluetasolla. Rommi Rami on Hennin toistaiseksi ainut jälkeläinen.

Isänemänisä Nukkavieru Leevi, hyvin komea ja jykevä musta ori joka kiinnittää varmasti jokaisen huomion. Leeviä on kuvailtu känkkäränkäksi hevoseksi, jota ei kovin moni voi sietää komeasta ulkonäöstä huolimatta. Ehdottomasti yhden ihmisen hevonen ja omistajansa ykköshevonen. Kotikentällä oli mitä potentiaalisin ratsu, mutta ori ei ikinä tottunut kilpailupaikkojen meluun ja hälinään joten ura tyssäsi siihen. Näyttelyissä kuitenkin kiersi melko ahkeraan. Leevillä on muutamia jälkeläisiä joista Kylvön Henni taitaa olla mainitsemisen arvoisin.

Isänemänisänisä Muovimäen Juro, rautias ori jota on kuvailtu rakenteeltaan lähes työhevostyyppiseksi. Orin polveutuu melko tuntemattomasta suvusta, mutta on arvioitu siellä olevan työhevostyyppiä ratsun lisäksi. Hyvin lempeä ori on toiminut koko elämänsä maatilassa apuhevosena, tilan pitäjät, vanha pariskunta, eivät luottaneet nykytekniikkaan vaan turvautuivat vanhanaikaisiin menetelmiin. Orista on melko vähän tietoa saatavilla, mutta on tiedettävästi jättänyt neljä jälkeläistä.

Isänemäisänemä Peltojan Pyy on lähes täysin tuntematon tapaus. Pienhevoskokoinen, mutta kuitenkin melko hevosmainen rakenteeltaan. Tiedettävästi asunut koko elinikänsä kasvattajansa luona harrasteratsuna. Luonteeltaan tammaa kuvailtiin hyvin seuralliseksi ja hyväksi ratsastaa. Varsoi kaksi kertaa, Nukkavieru Leevi oli tamman ensimmäinen jälkeläinen mutta menehtyi varsoessaan toista jälkeläistään.

Isänemänemä Karpikas rautias ratsutamma on erityisesti menestynyt vaativissa koululuokissa, parhaillaan va A tasolla asti. Jalkavammansa vuoksi ei kuitenkaan kestänyt paljoa rasitusta joten vetäytyi kisaeläkkeelle 12-vuotiaana. Karpikas on toiminut loistavana emänä varsoilleen ja varsoikin yli kymmenen varsaa. Jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin ratsukilpailuissa. Karpikas menehtyi 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Isänemäemänisä Hulppoisa, ryhdikäs komea rautias ori jota ei voinut muuta kuin vain ihastella. Todellakin kuuluisan maineensa ansainnut! Menestynyt erinomaisesti kansallisella tasolla kouluratsastuksen parissa, ja lisäksi myös aluetasolla esteillä kilpaillut kohtuullisesti. Harmillisesti Hulppoisa menehtyi influenssaan 14-vuotiaana, mutta ehti jättämään jälkeensä kymmeniä jälkeläisiä joista monet ovat perineet isänsä komean rakenteen.

Isänemänemänemä Höyrymamselli, ruunikko tamma, jota on kuvailtu prinsessaksi luonteeltaan. Valikoivasta ja nirsosta luonteestaan huolimatta Höyrymamselli, on kilpaillut kohtuullisella menestyksellä aluetason kilpailuissa. Potentiaalia riitti sekä esteille että kouluun. Varsoi Karpikkaan lisäksi viisi muuta jälkeläistä, jotka ovat menestyneet erinomaisesti kansallisella tasolla vaativissa luokissa.

Isän puolen suvun sukuselvitys © HM

Jälkeläiset

s. 21.12.2015 t. Hirmukiero, e. Kieronturma

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

00.00.0000 - paikka - VSN/NJ - luokka, tuom. tuomari - palkinto

KRJERJ
00.00.0000 - KRJ - paikka - luokka - 0/00 00.00.0000 - ERJ - paikka - luokka - 0/00
KERJVSR
27.05.2015 - KERJ - Riikinneva - CIC1 - 1/30 00.00.0000 - VSR - laji - luokka - 0/00
28.05.2015 - KERJ - Rohkelikko - CIC1 - 3/30
29.05.2015 - KERJ - Riikinneva - CIC1 - 2/30
16.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - CIC1 - 4/32
19.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - CIC1 - 2/32
20.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - CIC1- 2/32
23.08.2015 - KERJ - Naukaisu - helppo - 2/35
24.08.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 4/40
29.08.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/40
13.09.2015 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 1/22
15.09.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 1/40
29.09.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 5/40
18.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
19.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
08.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 2/30
10.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1- 2/30
13.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 4/30
14.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 4/30
16.10.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 3/30
22.10.2015 - KERJ - Rohkelikko - CIC1 - 3/40
23.10.2015 - KERJ - Rohkelikko - CIC1 - 2/40
04.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - CIC1 - 5/40
06.11.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 5/30
08.11.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
10.11.2015 - KERJ - Rohkelikko - CIC1 - 2/40
12.11.2015 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 3/40
29.02.2016 - KERJ-CUP - Satulinna - CIC1 - 4/58
30.04.2016 - KERJ-CUP - KK Bailador - CIC1 - 4/62
09.07.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 6/40
11.07.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 7/50
19.07.2016 - KERJ - Koskimäki - CIC1 - 4/30
02.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 5/30
03.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 1/30
01.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC1 - 6/40
06.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC1 - 6/40
11.08.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC1 - 6/40
11.08.2016 - KERJ - Filmür - CIC1 - 3/23

Päiväkirja & valmennukset

00.00.0000 valmennus

Maecenas lacinia, nunc a lobortis consectetur, risus ante faucibus ligula, vel egestas mauris felis nec sapien. Sed ante purus, luctus nec turpis quis, lacinia varius arcu. Nulla ullamcorper bibendum urna, eu pretium sapien cursus id. Ut fringilla, massa nec ornare elementum, quam massa semper libero, quis accumsan ligula lacus et nisi. Integer bibendum eros eget tellus pharetra blandit vitae eu augue. Donec dignissim aliquet mauris, ac tincidunt dolor egestas eu. Proin blandit purus at lacus semper condimentum. Fusce nec enim purus. Aenean in quam ac eros lobortis viverra. Nam gravida risus id sodales accumsan.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen