Untamo Unipossu - kuollut 16.08.2018

Virallinen nimi Untamo Unipossu
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 150cm
Syntynyt, ikä - kuollut 10.01.2016, 26v - kuollut 16.08.2018
Rekisterinumero VH16-018-0261
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja
Susiraja
Koulutustaso ko. he B, re. 100cm, valj. noviisi
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-II, ERJ-I, KRJ-I, SLA-I*

Iki-ihana Umppisumppalumppa lopetettiin jalkojen käytyä liian kankeiksi makuulla olemiseen ja hampaiden kuluttua siihen pisteeseen, ettei ruokakaan enää meinannut maistua. Suklaanruskeaa, Turmeltajan ensimmäistä SLA-tähtipalkittua mussukkaoria jäi kaipaamaan koko tallin väki.

Luonnekuvaus

Untamo Unipossu - aivan ihastuttava, vaikkakin ärsyttävästi vanhempiensa välille puolitiehen korkeutensa kanssa jäänyt pieni hevonen, joka on aina menossa ja tekemässä, jonka se tosin unohtaa heti seuraavan mielenkiinnonkohteen osuessa näkökenttään. Vaikka helppo A -tasoisista ja sillä saralla myös pärjänneistä vanhemmista voisi olettaa saavansa vähintään yhtä kelvon kouluvarsan, mutta niin ei Umppalumpan kohdalla käynyt. Kun keskittyminen ei vaan riitä, niin se ei riitä. Umppis on tavattoman seurallinen kakara, joka on periaatteessa ihan kiltti, mutta häsläriluontonsa vuoksi myös vähän turhan varomaton ja näin ollen kovin tapaturma-altis... Jämäkällä käsittelyllä ja nopealla reagoinnilla Umpankin kanssa kuitenkin pärjää, vaikka se jaksaakin kyseenalaistaa ihmisen päätöksiä omalla söpöllä tavallaan turhan usein.

"Ooh! Lentävä lehti! Ooh! Tarhakaveri jonka näen päivittäin! Ooh! Tallikissa samassa paikassa jossa se oli minuutti sitten!" Pienen Untamo Unipossun elämä on tavattoman jännää ja mielenkiintoista. Sellaisen hevosen, kuin Umppa, taluttaminen on yllättävän vaikeaa. Pieni mutta hämmästyttävän vahva ori lähtee valumaan suuntaan ja sitten toiseen, kun se näkee pihalla, käytävällä tai missä ikinä se onkaan jotain mielenkiintoista, ja siinä meinaa taluttaja unohtua tyystin. Umpalla on pakonomainen tarve maistaa ja koskea kaikkea, ihan aina. Muun muassa itse taluttaja on hyvin mielenkiintoinen, ja hihoja on aina välillä kiva hypistellä ja napostella. Tiukka komento talutuksessa on siis tarpeen, mikäli et mieli raahautua orinrääpäleen perässä pusikkoon tai saada "nokun mä nyt vähän vaan halusin kokeilla" -kokeilun aiheuttamia hampaanjälkiä käsivarteen.
Hoitohetkien ajan pieni ori kannattaakin olla kiinni sidottuna karsinassa, jossa sillä on vähän vähemmän tilaa palloilla ja pyöriä. Koska tummalta raudikolta tuntuu olevan äärettömän pieni, ellei olematon keskittymistä säätelevä aivojen osa, kannattaa hoitaessa olla varuillaan. Ilkeähän pieni hevonen ei ole, ei ollenkaan, mutta niin tavattoman sählä ja pösilö. Aina silloin tällöin ehtiessään Umppis kyllä nauttii harjaamisesta ja etenkin kumisualla hieromisesta, ja siltä löytyy muutama helppo paikka, joka saa orin naaman venähtämään ja ylähuulen vääntymään. Varustaminen sujuu yleensä yllättävän mutkattomasti, kunhan ori tosiaan on kiinni. Kavioita puhdistaessa Umppa tuntuu aina välillä unohtavan, että sillä on yksi jalka ilmassa, ja se yrittää lähteä liikkeelle kuin kukaan ei olisi koskaan ollutkaan pitelemässä sen jalkaa. Muutaman kerran onkin käynyt niin, että rautias on kupsahtanut polvilleen tai turvalleen, kun menosta puuttuikin yksi jalka. Jos tallissa on hiljaista ja kuollutta, keskittyy Umppis hoitajaansa. Niinä hiljaisina ja rauhallisina hetkinä pieni ori pyrkii saamaan niin paljon huomiota ja rapsutuksia, kuin vain ikinä voi saada, ja toisinaan sen keinot kerjätä niitä ovat hieman kyseenalaisia. Muun muassa "jos mä vähän nappaan tosta, ohjaan sun kättä tänne niin ehkä sitten rapsutat" ei ole kovin mukavaa, kun raudikko ei aina muista olla kovin hellävarainen suunsa kanssa.

Umppa on ratsuna juuri sitä, mitä siltä saattaakin odottaa. Vauhdikas, kärsimätön, ja huono keskittymään. Äärimmäisen huono. Sen henkiset ratsun ominaisuudet ovat vähän sääli, sillä pienellä orilla on varsin komeat ja näyttävät liikkeet, jotka olisivat sopineet vallan hyvin vaativampiinkin koululuokkiin, mutta kun ei pysty, niin ei pysty. Umpan kanssa on turha haaveilla mistään pitkistä ja intensiivisistä koulutreeneistä, sillä pelkät yritykset jäävät vain yrityksen tasolle. Jos ratsastaja osaa pysyä kylmänrauhallisena viilipyttynä ja keskittyä tekemiseen itse koko ajan ja täysillä, saa Umpankin kanssa tehtyä aina jonkinmoisia kouluvääntelyitä. Ori on hyvin kevyt kädelle, toisinaan liiankin, sillä se jää helposti kuolaimen taakse ja tyhjäksi edestä. Istunnalle ja jalalle Umppa on myös herkkä, ja sen kanssa saakin olla tarkkana, ettei ratsastaja jää etukenoon. Se on Umppalumpalle suorastaan huutava käsky hidastaa ja pysähtyä, toki monille muillekin, mutta Umpalle vielä erittäin vahvasti. Tiivistettynä siis: Umpan kanssa tehokas koulutyöskentely ei ole erityisen nautinnollista saatika helppoa, muttei mahdotonta. Ja hyödyllistä se toki on.
Esteet ovat Umpalle huomattavasti helpompi juttu, kun se saa mennä yleensä vähän kovempaa ja tehtävät ovat yleensä vaihtelevampia kuin sileällä. Nopeatahtiset esteradat ovatkin Umpan kanssa helppoja nakkeja, ori on salamana suuntaamassa seuraavalle esteelle heti, kun ratsastajan katse vain sen löytää. Pikkuhevosella on nopea ja terävä hyppy, joka tosin tuppaa raudikon kiirehtiessä suuntautumaan liikaa eteen ja liian vähän ylös, joka tuo omat ongelmansa. Kun suomenhevosen intoa ja vauhtia saa hieman hillittyä ja kanavoitua oikein, on se varsin näppärä esteratsu: rohkea, ei turhia hienosteleva ja liikoja varova, vaan juuri sopivasti riskejä ottava intoilija.
Kärryjen edessä Umppa on pääsääntöisesti vähän tasaisempi ja rauhallisempi, kuin ratsain. Tämä johtunee siitä, ettei sen tarvitse keskittyä kolmeen apuun yhtä aikaa, vaan valjakkokärryjen edessä sen tarvitsee kuunnella lähinnä ääntä ja ohjasapuja, joille ori tosin on myöskin melko herkkä. Kovin moni ei ylläty, kun Umpan sanotaan olevan maraton -osuudella ja ylipäänsä maastossa kärryillessä tai ratsastaessa äärettömän innokas ja menevä, eikä se tunnu liikkuvan askeltakaan täysin suorana. Kotipihan ulkopuolella on liikaa kaikkea jännittävää! Rauhallisella juttelulla ja kehumisella Umpan saa pysymään pöksyissään ainakin yleensä, toki joskus virtaa ja vauhtia on vain niin tuhottomasti, ettei silloin ehdi keskittymään mihinkään liirumlaarumiin.

Umpan kanssa kilpailuihin lähteminen on aina pienen paniikkikohtauksen paikka. Lastauksessa ei sentään ole ongelmaa, orin voi vain taluttaa lastaussillalle ja antaa sen talsia sisään itse, eikä se matkustajanakaan ole hassumpi, mutta se paikanpäällä oleminen. "Omg hevosia! Omg musiikkia! Omg muuta outoa meteliä! Omg kaikkea!" Ori pyörii kuin hyrrä, huutaa kuin pieni porsas ja touhottaa menemään kaikin tavoin. Koitappa siinä sitten pistää satulaa selkään ja kuljettaa hevosta sujuvasti käsihevosalueella. Kaikeksi onneksi Umppa ei harrasta mitään varsinaista sikailua, kuten keulimista tai rynnimistä vieraissa paikoissa, vaan se poukkoilee ja kääntyilee ja vääntyilee jokaiseen mahdolliseen ja mahdottomaan suuntaan. Liina ja raippa ovat kovia juttuja tämän kanssa kulkiessa, jotta orin väkkäränä pyörivää runkoa saa vähän ohjailtua toivottuun suuntaan. Kun Umpan kanssa päästään tositoimiin, on ratsastajalla edessä melkoinen työmaa: orin huomion saanti. Eihän pieni hevoinen nyt vaan kerta kaikkiaan voi keskittyä selässä keikkuvaan, tuttuun ja tavalliseen ihmiseen, kun ympärillä on niin paljon kaikkea jännää ja uusia hevosia! Sinnikkyytä, itkua, parkua, epätoivoa, jämäkkyyttä - näitä yleensä vaaditaan, että Umpan saa starttikuntoon verryttelyalueella. Kilpailutilanteissa ori yleensä keskittyy jo vähän paremmin, kun se saa olla yksin radalla. Toki tällöinkin ulkopuoliset häiriötekijät ovat riskitekijöitä viemään raudikon huomion, mutta pääasiassa Umppis kuitenkin jaksaa keskittyä suorituksen ajan tekemiseen. Ainakin jos siltä onnistuu vaatimaan sitä tarpeeksi.

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 30.06.2018
18 + 19 + 18 + 18 = 73p KTK-II

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.02.2018
16 (4-4-4-4) + 22 + 25 + 25 + 18 = 106p SLA-I*

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.12.2017
7,5 + 41 + 25 + 20 + 9,5 = 103p ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.06.2018
6,5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 108,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Hesperi Hesekiel
sh, 155cm, tprt | KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, YLA2
ii. Hesper evm
sh, 158cm, prt
iii. Herkko evm
sh, 159cm, prt
iiii. tuntematon evm
iiie. tuntematon evm
iie. Reilu Riina evm
sh, 151cm, vrt
iiei. tuntematon evm
iiee. tuntematon evm
ie. Jesemiina
sh, 155cm, prt
iei. Jeremiias evm
sh, 149cm, tprt
ieii. tuntematon evm
ieie. tuntematon evm
iee. Kalla
sh, 157cm, vrt
ieei. tuntematon evm
ieee. tuntematon evm
e. Selkouni
sph, 145cm, rn | KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, Jälkeläisluokka B
ei. Selkokieli evm
sph, 147cm, vrn
eii. Selkäsauna evm
sph, 148cm, rnkm
eiii. Saunantaka evm
sph, 146cm, vrn
eiie. Sissus Sentään evm
sh, 150cm, rtkm
eie. Satakieli evm
sph, 145cm, rn
eiei. Kielimuuri evm
sh, 146cm, rn
eiee. Satavarma evm
sph, 144cm, trn
ee. Surumieli evm
sph, 144cm, rn
eei. Puolimieli evm
sph, 146cm, rn
eeii. Miehenpuolikas evm
sh, 145cm, vrn
eeie. Mielinkielin evm
sph, 146cm, trn
eee. Surunmurtama evm
sph, 143cm, rn
eeei. Murunsurma evm
sph, 144cm, trt
eeee. Aamunsarastus evm
sph, 143cm, rn

Jälkeläiset

s. 26.02.2017 o. Vähäpellon Univatti, e. Vähäpellon Hopeanauha
s. 03.06.2017 o. Turmeltajan Unikuutti, e. Pirunkorven Sopertaja
s. 26.09.2017 o. Turmeltajan Unimurina, e. Vähäpellon Pusupilvi
s. 02.06.2018 o. Turmeltajan Uuvatti, e. Tuikun Valetta

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

29.02.2016 - VSN - VSN - tuomarinäyttely, tuom. taffel - RCH, 35p

ERJ
15.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 3/40 17.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 3/40
21.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 2/40 23.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 3/40
23.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 6/40 25.08.2016 - ERJ - Wayward Dressage - 100cm - 1/40
12.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 2/50 13.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 4/50
15.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 7/50 19.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 1/50
20.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 4/50 29.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 3/50
30.08.2016 - ERJ - Huvitutti - 100cm - 7/50 09.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 1/100
11.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 4/100 14.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 1/100
17.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 5/100 18.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 9/100
19.10.2016 - ERJ - Hiprakka - 100cm - 10/100 01.02.2017 - ERJ - Turmeltaja - 100cm - 5/30
02.02.2017 - ERJ - Turmeltaja - 100cm - 2/30 07.02.2017 - ERJ - Turmeltaja - 100cm - 4/30
03.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 7/50 05.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 7/50
17.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 6/50 18.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 3/50
22.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 4/50 23.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 1/50
28.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 6/50 30.03.2017 - ERJ - Hengenvaara - 100cm - 2/50
13.04.2017 - ERJ - Stewart - 100cm - 1/100 15.04.2017 - ERJ - Stewart - 100cm - 9/100
22.03.2017 - ERJ - Tuiskula - 100cm - 2/30 24.03.2017 - ERJ - Tuiskula - 100cm - 1/30
30.03.2017 - ERJ - Tuiskula - 100cm - 3/30 08.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 2/30
10.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 4/30 20.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 3/30
23.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 2/30 24.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 1/30
28.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 1/30 28.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 2/30
30.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 4/30 30.04.2017 - ERJ - Hukkapuro - 100cm - 1/30
01.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 4/30 06.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 4/30
08.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 4/30 10.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 5/30
11.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 3/30 14.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 5/30
16.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 4/30 17.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 1/30
19.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 5/30 19.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 1/30
21.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 4/30 22.04.2017 - ERJ - Wolf Sporthorses - 100cm - 1/30
KRJ
26.03.2016 - KRJ - Vehkakorpi - helppo B - 2/30 28.03.2016 - KRJ - Vehkakorpi - helppo B - 3/30
03.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 4/40 05.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 5/40
10.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 1/40 12.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 5/30
16.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 4/30 17.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 2/30
18.04.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 4/30 07.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo C - 5/33
09.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo C - 2/33 10.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo D - 1/16
14.04.2016 - KRJ - Petäjävaara - helppo B - 2/30 15.04.2016 - KRJ - Petäjävaara - helppo B - 5/30
16.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo C - 1/33 24.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo C - 4/60
01.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 3/30 02.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 3/30
02.05.2016 - KRJ - Marrasvaara - helppo B - 2/40 04.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 4/30
06.05.2016 - KRJ - Breawa - helppo B - 3/14 07.05.2016 - KRJ - Breawa - helppo B - 2/14
13.05.2016 - KRJ - Marrasvaara - helppo B - 2/40 14.05.2016 - KRJ - Marrasvaara - helppo B - 2/40
14.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 4/30 15.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 2/30
17.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 4/30 17.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 3/30
27.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 5/30 29.05.2016 - KRJ - Kevolehto - helppo B - 5/30
04.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 2/40 05.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 2/40
11.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 5/39 13.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 2/39
16.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 5/39 01.07.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 2/30
04.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 4/40 04.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 5/40
04.07.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 2/30 05.07.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 1/30
07.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 4/40 09.07.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 5/30
14.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 5/40 14.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 3/40
16.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 1/40 20.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 1/40
24.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 5/40 25.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 6/40
29.07.2016 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo B - 1/40 01.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 2/40
01.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 5/40 02.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 5/40
02.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 4/40 07.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 1/40
08.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 6/40 30.09.2016 - KRJ-CUP - Oldfinion Dressage - helppo C - 10/173
31.03.2017 - KRJ-CUP - Hukkapuro - helppo B - 21/304
VVJ
08.04.2016 - VVJ - Viisikko - noviisi yhdistetty - 5/50 18.04.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - noviisi yhdistetty - 1/40
24.04.2016 - VVJ - Ruuti - noviisi yhdistetty - 2/26 02.05.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 1/30
06.05.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi yhdistetty - 7/60 07.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 2/30
09.05.2016 - VVJ - Mörkövaara - noviisi yhdistetty - 1/30 13.05.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 4/40
14.05.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 3/40 16.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 4/30
18.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 4/30 19.05.2016 - VVJ - Mooncruiser Racehorses - noviisi yhdistetty - 2/30
06.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 5/37 07.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 2/37
21.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 5/27 23.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 2/27
25.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 2/27 26.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 3/27
27.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 3/27 30.06.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 5/27
01.07.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi tarkkuuskoe - 8/81 04.07.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi tarkkuuskoe - 2/81
06.07.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 4/40 09.07.2016 - VVJ - Hengenvaara - noviisi koulukoe - 4/85
12.07.2016 - VVJ - Huvitutti - noviisi yhdistetty - 2/30 12.07.2016 - VVJ - Huvitus - noviisi tarkkuuskoe - 6/40
01.08.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 3/30 02.08.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 5/30
04.08.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 1/29 06.08.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 1/30
07.08.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 4/30 08.08.2016 - VVJ - Tuiskula - noviisi yhdistetty - 2/30
08.08.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 2/29 09.08.2016 - VVJ - Metsovaara - noviisi yhdistetty - 5/29
17.08.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - noviisi yhdistetty - 6/40 20.08.2016 - VVJ - Wyat Shetlands - noviisi yhdistetty - 5/40
03.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi koulukoe - 6/40 04.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi tarkkuuskoe - 5/40
07.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi tarkkuuskoe - 1/40 11.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi tarkkuuskoe - 1/40
16.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi koulukoe - 6/40 16.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi tarkkuuskoe - 1/40
20.08.2016 - VVJ - Ros Cirein - noviisi tarkkuuskoe - 5/40 11.09.2016 - VVJ - Oakhill - noviisi yhdistetty - 5/30
VSR
31.05.2016 - VSR-CUP - valjakkoajo - noviisi yhdistetty - 2/30 30.06.2016 - VSR-CUP - esteratsastus - 90cm - 7/106
30.09.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo B - 8/132 30.11.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 3/73
30.09.2017 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 4/52

Päiväkirja & valmennukset

18.11.2017 Estevalmennus, valmensi Kati Suuronen (kirjoitti omistaja)

Umpalla ja minulla oli tänään ohjelmassa tiivistahtinen estevalmennus - oma vakkarivalmentajamme oli juuri saanut nipistettyä aikataulustaan kolmen vartin raon, jossa ehtisi tulla katsomaan ja neuvomaan estetreenejämme. Umppa oli harvinaisen raivostuttava kuntoonlaittaessa, eikä armoton kiire auttanut asiaa lainkaan. Ehdimme kuitenkin ennen Katia kentälle, ja sain verryteltyä orin joten kuten ennen hyppyjen aloittamista. Umppa tuntui kuitenkin olevan aivan kuutamolla, se keskittyi kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan muuhun kuin siihen, mitä siltä pyysin. Katin saapuessa paikalle nainen päästi huvittuneen tirskahduksen, kun yritin taivuttaa pientä oriani vasempaan voltille, ja hevonen yritti katsella ilmeisesti omaa lapaansa, vasenta nimittäin. Tumma raudikko näytti taas, miten taipuisa se olikaan, kun se mutkitteli apujeni välillä minkä ehti. Että sellaiset verryttelyt sitten, mikäs sen parempi tapa aloittaa.

Hyppäämään päästyään Umppa onneksi hoksasi, että tämä oli sitä vähän kivempaa ja vauhdikkaampaa hommaa, ja jätti suurimmalta osin ulkopuoliset häiriötekijät sikseen. Ori pinkoi menemään korvat tötteröllä minkä jaloistaan ehti, ja Kati totesikin, että tänään keskityttäisiin tarkkuuteen ja hyppyjen välillä kokoamiseen. Umppa tykkää yleensä laukata melko pitkänä esteiden välissä, joka aiheuttaa hyppyjen jäämisen pitkiksi mutta mataliksi. Kati rakensi pikavauhdilla jumppasarjan, johon mahtui joka väliin yksi laukka-askel ennen hyppyä. Sain käskyn ratsastaa orin vähän liioitellunkin lyhyeksi ja kootuksi ennen sarjan alkua, ja pitämään paketin kasassa loppuun asti. Koska esteet olivat hyvin matalia, käski Kati pitämään asennon tasaisena ja liikkeen hyvin minimaalisena, etten vahingossakaan leväyttäisi käsiäni niin eteen, että tuntuma katoaisi ja hevonen pääsisi juoksemaan taas avuilta pois. Umppis ei tuntunut ymmärtävän, miksei se saanut leiskautella vallattomasti pienien ristikoiden yli, mutta se loikki kuitenkin sujuvasti sarjan läpi. Paketti pysyi kasassa ja poni hallinnassa, eli mission success! Parin toiston jälkeen tehtävä vaihtui korkeampiin esteisiin kaarevilla ja lyhyillä reiteillä, joilla Kati käski edelleen huolehtimaan, ettei hevonen pääsisi levähtämään esteiden väleissä. Homma sujui yllättävän hyvin, joskin pitkälti sen takia, että vieressä oli joku koko ajan muistuttamassa asiasta. Lopuksi hyppäsimme pienen radan, edelleen samalla idealla ja keskittyen laukan tahdin tasaisuuteen. Umppa oli hyvin tyytyväisen oloinen siirtyessämme loppuverryttelemään, ja sen tyytyväisyys tuntui vain kasvavan, kun se sai venyä lopussa ravissa eteen ja alas.

15.12.2017 Klipperipulma, kirjoitti VP

Turmeltajan maille on tullut ajettua jos minkä syyn vuoksi. Valmentamaan, ratsuttamaan, ajamaan, hieromaan. Tällä kertaa kuitenkin täysin uuden syyn takia - dookie nimittäin soitti minulle aamupäivällä, että hänen klipperinsä oli irtisanoutunut kesken Umpan parturoinnin ja nyt hänellä olisi oikeasti hätä. Orin kanssa piti olla seuraavana päivänä valmentautumassa tallin ulkopuolella eikä lähitienon varustekaupat tarjonnut apua - vuokraklipperit olivat varattuja, ja niiden aikaisin vuokrausajankohta olisi vasta muutaman vuorokauden päästä. Koska Illan viimeinen valmennustuntini pidettiin melko lähellä Turmeltajaa, lupasin hätää näkevälle naiselle koukata Turmeltajan kautta kotiin.

Seistyäni koko illan pikkupakkasessa valmennustunteja pitäen, olin pienoisessa syväsäässä Turmeltajaan saavuttuani. Horrokseen vaipuneet raajat unohtuivat kuitenkin melko pian dookien otettua orinsa päältä loimen pois. Siinä normaalisti melko komeakin tummanrautias seisoi ja jos mahdollista, näytti kärsivän nolostuneelle. Eikä ihme, sillä orin kylkiä koristi komeat raidat. "Niin, oliko sulla klipperi hajonnut vai tallin sähkölaskut maksamatta. Jäätävää jälkeä, ota tästä ja päästä poni kärsimyksestään", nauroin dookielle vedet silmissä, ja ojensin sille klipperipakkini.

Koska emme olleet hetkeen nähneet dookien kanssa, jäin rupattelemaan naisen kanssa niitä näitä klippaamisen ajaksi. Dookien siistiessä oriaan rapsuttelin Umppista, joka vaikutti toisinaan varsin kyllästyneeltä paikallaan seisomiseen ja toisinaan se osoitti nauttivansa klippaamisesta (vai oikeasta paikasta kutittelusta...) täysin rinnoin. "Hassu poni", mä tuumin sille ja nappasin takin taskusta pienen palan porkkanaa.

"No joo. Nyt alkaa näyttämään jo ihkaoikealle kilpahevoselle", mä nauroin omistajalle, joka oli kyninyt hevosensa karvat kaviosta korviin saakka. "Ehkä sun ei tarvitse nyt peruuttaa huomista valmennusta. Tai niin. Olisitte kyllä aiheuttaneet hilpeyttä valmentajan ja kanssavalmentujien keskuudessa niillä raidoilla, mitä sä olit tähän vedellyt sokkona", jatkoin ja heitin dookieta auttaakseni orille loimen päälle ja talutin sen karsinaan iltaheinille.

21.12.2017 Kouluvalmennus, valmensi narri

Joulu! Totta kai jouluna piti lähteä moikkaamaan ystäväämme dookieta ja kaikkia lukuisia kasvattejamme, jotka olemme Turmeltajaan myyneet. Ajatukset rennosta, glögin ja piparin täyttämästä vierailusta valuivat kuitenkin nopeasti viemäriin.
”Pistähän ittes ja Umppa kuntoon, niin käydään vähän vääntämässä!” hihkaisin. dookie näytti valahtavan yhtä kalpeaksi kuin ulos satanut lumikerros, mutta en ollut huomaanivani. ”Ootan sua kentällä vartin päästä”, totesin ja kipitin äkkiä toppaamaan itseäni estäen näin kaikki mahdolliset vastaväitteet, joita ystäväni suusta saattaisi kuulua.

Täsmällisesti vartin päästä kentälle asteltuani havaitsin suureksi ilokseni, että dookie oli kapuamassa Umpan selkään Michelin-ukoksi pukeutuneena. Onneksi nainen ehti kavuta innokkaan orinsa selkään, sillä heti huomattuaan minut se lähti iloisesti ravaamaan vastaan. Olisi ollut liikuttavaa ajatella sen tunnistavan kasvattajansa, mutta epäilin Umpan luonteen tuntien sen olevan vain utelias.
”Niin, hirmu hieno pieni olet”, lässytin orille samalla, kun dookie sääti jalustimet ilmeisesti jonkun toisen liikuttajan jäljiltä sopivaksi ja kiristi satulavyön.
”Tää on ihan hullu idea”, dookie nurisi kootessaan ohjia.
”Niin on!”

Umppa ei todellakaan keskittynyt, kun dookie pyysi sitä kävelemään rennosti uralla. Ehei, mitään sellaisia rentoja kävelyitä uraa pitkin! Umppa meni kentän laidalle, käveli kolme askelta, ravasi kohti toista pitkää sivua ja pysähtyi, kun dookie pidätti sitä. En ollut varma, punoittiko naisen naama enemmän pakkasen vai harmistuksen vuoksi, vai siksi, että virnuilin koko naamani leveydeltä.
”Aloitellaanpa heti käynnissä. Pidä ohja puolipitkänä, käsi kevyenä ja käytä istuntaa sekä jalkaa tarpeen mukaan. Tehkää kolmikaarista kiemurauraa, suoristusten kohdalle askeleen lyhennyksiä”, ohjeistin dookieta aloittelemaan tehtävää. Umpan suurin ongelma oli – yllätys yllätys – se, ettei se meinannut keskittyä hetkeä pidempään siihen, mitä dookie siltä pyysi. Ori käveli reippaasti eteenpäin, kääntyi nätisti ja jopa pidättävä istunta meni ihan kivasti läpi, vaikka eroa olisi saanut olla silti enemmän. Enemmän alkuverryttelyksi tarkoitetun tehtävän kohdalla sillä ei nyt ollut kovin paljoa väliä.

”Okei, otapa vähän enemmän ohjaa käteen sittenkin”, naureskelin, kun tehtävä keskeytyi neljättä kertaa siihen, että Umppa huomasi TODELLA mielenkiintoisesti kasautuneen kakkakasan.
”Mielelläni”, murisi dookie orin selästä, ennen kuin otti hevosen kevyelle tuntumalle. Vaikka tämä ei auttanut siihen, että Umppaa meinasi kiinnostaa kaikki muu se auttoi siihen, ettei dookielta kadonnut täysin kontrolli hevoseen näin käydessä. Ori varmasti tunsi naisen varsin hyvä istunta-avut, mutta ei ehtinyt ottaa niitä kunnolla vastaan lähtiessään pää viidentenä koipena katselemaan maisemia.

”Sitten otetaan ravi, pidä tuntuma kevyenä ja no, ylläri kevennä”, latelin kentän laidalta, ”jatketaan samaa tehtävää itse asiassa.” Mietiskelin samalla, mitä kehittäisin lisäksi – tarkoitus oli pitää valmennus mahdollisimman lyhyenä ja tehokkaana, minkä lisäksi se yksittäisenä älynväläyksenä ei ollut kovin ennalta suunniteltu.
Ravissa Umppa keskittyi aavistuksen verran paremmin. Vastahommana se sitten meinasi mennä edestä todella tyhjäksi vaikka dookien tuntuma oli todella kevyt. No, kevyt oli suukin sitä vasten. Osittain ori kuitenkin tuntui menevän kuolaimen alle vain välttääkseen työntekoa ja päästäkseen siten ehkä nopeammin muiden jännyyksien pariin.
”Nosta ulko-ohjalla”, ohjeistin joka kerta, vaikka tottahan dookie jo seitsemännen kerran jälkeen varmasti osasi. Kuulaisesti nainen teki, kuten pyysin eikä purrut pohkeestani palasta.

”Jatketaan vielä hetki ravijuttujen kanssa. Istu alas, tee voltit kulmiin, nosta pitkille sivuille laukka ja tee keskelle vielä voltti. Laukassa saa vähän levitä, mutta pyritään sellaiseen 15 metriin”, neuvoin dookien käveltyä Umpan kanssa pari kierrosta. Umppa pörisi innoissaan päästessään jälleen hommiin. Huokailin vähän, kun dookie kyllä yritti kovasti saada orinsa keskittymään, mutta kun ei niin ei. Harjoitusravivoltit menivät ihan kohtalaisesti, kunhan mikään ulkopuolinen tekijä, kuten kaverin huuto tarhasta ei rikkonut pakettia. Laukannostot… nooo, jos sanoisin niitä ohjuksen laukaisuiksi, en varmasti valehtelisi paljoa. Vaikka dookie sai tilanteen nopeasti takaisin haltuun nostojen jälkeen tekemällä puolipidätteen ja tiivistämällä istuntaansa. Nostot eivät silti meinanneet rauhoittua, vaikka dookie teki ehdottomasti parhaansa.

”Vähän vähemmän sisäpohjetta, sillä pitää olla tilaa kääntyä”, ohjeistin laukkavoltille, ”pidä se hyvin kiinni kyljessä, mutta älä ohjaa jalalla takaosaa ympyrän ulkopuolelle.” Laukkavolttien kanssa päästiin melko hyvin tavoitteeseen! Nopealla arviolla niiden kooksi tuli noin 16-17 metriä, mikä oli kyllin lähellä tavoitetta, jotta saatoin olla tyytyväinen ratsukkoon. Lisäksi lumeen jääneistä urista saattoi päätellä, että voltit pysyivät melko samankokoisina ja ympyrän muotoisina läpi treenin.
”Okei, eiköhän tää ollut tässä, hyvin meni! Ei sille voi mitään, että se ei osaa keskittyä, sellainen se oli jo varsana”, naureskelin dookielle naisen antaessa orille pitkät ohjat. Yhteensä hommaan tuli käytettyä sellaiset 40 minuuttia, mikä oli enemmän kuin olin laskeskellut. ”Ansaitsette molemmat tallissa odottavat herkut. Jos oot nopea laittamaan sen pois, saatan jättää sulle pari piparia”, kiusoittelin astellessani dookien kanssa kohti tallia ja rapsutellessani Umpan kaulaa.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen