Tuohipoeka - kuollut 21.08.2018

Virallinen nimi Tuohipoeka
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Tummanrautias, 146cm
Syntynyt, ikä - kuollut 20.05.2016, 26v - kuollut 21.08.2018
Rekisterinumero VH16-018-1609
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja
tuoja Ninni H.
Koulutustaso ko. he B, re. 110cm, me. helppo
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I

Rakas Tuutti-poika löytyi kuolleena laitumelta viimeisinä laidunpäivinä. Pientä tukkajumalaa jäi kaipaamaan koko tallin porukka.

Luonnekuvaus

Laitumelta kuuluu epätoivoisia huudahduksia ja kipakoita komennuksia. Komea tummanrautias ori ravaa rinta rottingilla tarhaansa ympäri, hoitajan yrittäessä maanitella sitä pysähtymään. Olet törmännyt Tuohipoekaan, joka pienen leikkisession jälkeen antautuu hoitajan kiinni otettavaksi, ja mutustaa anteeksipyytävästi tämän kättä. Ärtymys unohtuu samantein, sillä orin räpsyripset ja hamppuharja saavat sen näyttämään kuin pieneltä koiranpennulta.

Talliin päästyään Tuutti ottaa ensitöikseen karsinan omakseen. Se pyörii hetken ympäri, tutkii ruoka- ja vesikipon läpi, ja asettuu sitten mukavaan noja-asentoon karsinan seinää vasten. Muutaman syvän huokauksen jälkeen ori rentoutuu, eikä ole huomaavinaankaan harjojen ja varusteiden kanssa saapuvaa hoitajaa. Korvista voi kuitenkin päätellä, että Tuutti on hereillä. Ne pyörivät kuin väkkärät hoitajan häärätessä orin ympärillä. Harjaus sekä hännän ja harjan setviminen sujuu orin kanssa ongelmitta, mutta kaviokoukun suloisen äänen kuullessaan sen silmät rävähtävät auki ja jalat nauliutuvat lattiaan. Pidemmän suostuttelun ja jalkojen hieromissession jälkeen Tuutti on kuitenkin valmis nostamaan kavionsa ylös. Varustelua varten ori siirretään yleensä käytävälle tai sidotaan vähintään kiinni karsinassa. Levättyään harjauksen ajan ori on nimittäin jälleen täynnä virtaa, eikä se malta pysyä housuissaan varusteet nähdessään. Satula on hyvä laittaa ensin ja suitset vasta viimeisenä, sillä saadessaan ne päähänsä, ori alkaa jo suunnistamaan pihalle tallista - oli ratsastaja valmis tai ei.

Kentälle kävellään reipasta vauhtia. Maisemia ei juuri ehditä katsoa, eikä Tuutti malttaisi millään odottaa, että ratsastaja pääsee kiipeämään sen selkään. Jo ponnistusvaiheessa ori saattaa aloittaa alkukäynnit ja jalustimet on yleensä säädettävä vauhdissa. Orin vauhdikkuudesta on toki hyötynsä - se on nopea jaloistaan sekä koulu- että estekentillä, maastosta puhumattakaan. Pienen kokonsa vuoksi se myös taipuu hyvin mutkissa, oli kyseessä sitten kahdeksikko tai esteiden välinen kulma. Vaikka Tuutti onkin varmajalkainen hyppääjä, puolipidätteet ovat silti paikallaan esteitä hypätessä. Ilman niitä ori saattaa innostuksissaan kaahata esteitä päin ties missä kulmissa, ja napata siinä rytäkässä muutaman puomin mukaansa. Maastossa sen kaasujalasta on toki hyötyä, sillä se ei ehdi eteenpäin kiitäessään pelätä kummallisempiakaa esteitä. Sileällä ratsastettaessa Tuutti on selvästi rauhallisempi. Koulua ratsastettaessa sen eteenpäinpyrkivyys näkyy liidokkuutena, ja se on saanut kiitosta erityisesti lisätyistä askellajeista.

Kisapäivät ovat Tuutin mieleen, sillä kaikki sen saama ylimääräinen huomio on plussaa. Pehmeät matkasuojat ja -loimet saavat sen olon mukavaksi ja ori tietää pääsevänsä pian tositoimiin. Traileriin Tuutti kävelee yleensä yhtä reippaasti, kun kentälle mentäessä. Silloin tällöin se päättää heittää homman leikiksi ja viedä hoitajaa hetken narun päässä ympäri pihaa. Kisapaikalle päästyään ori on keskittynyt, mutta sen silmissä palaa into. Muut hevoset ja ihmiset vilisevät sen silmissä, saaden orin steppaamaan paikallaan. Välillä pieni rauhoittuminen on paikallaan ja ennen varsinaisia lämmittelyjä, orin kanssa otetaan pidempi kävelylenkki kisa-alueen ulkopuolella. Itse suorituksen ajan Tuutti on terävänä, eikä se näe silloin ympärillään olevaa hälinää. Se keskittyy vain ratsastajaansa ja sen hetkiseen suoritukseen.

© reibili

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.11.2017
(P) 17 + 17 + 16 + 17 = 67p KTK-III

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.07.2018
7 + 43 + 20 + 20 + 14,5 = 104,5p KRJ-I

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.05.2018
7 + 40 + 20 + 21 + 15 = 103p KERJ-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.05.2018
8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p ERJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.08.2018
13 (3-3-4-3) + 17 + 23 + 25 + 20 = 98p SLA-I

Sukutaulu

i. Termooni evm
sph, 148cm, klrt
ii. Okaan Tulokas evm
sph, 147cm, trt
iii. Tosi-Huijari evm
sph, 148cm, tprt
iiii. tuntematon evm
iiie. tuntematon evm
iie. Ossiina evm
sph, 144cm, vrt
iiei. tuntematon evm
iiee. tuntematon evm
ie. V.P. Malviina evm
sph, 144cm, vprt
iei. Jantteri evm
sph, 142cm, hprn
ieii. tuntematon evm
ieie. tuntematon evm
iee. V.P. Majsa evm
sph, 146cm, vrt
ieei. tuntematon evm
ieee. tuntematon evm
e. Kaarnasävel evm
sph, 143cm, trn
ei. Sysisärmä evm
sph, 145cm, m
eii. Jehnan Riskitekijä evm
sph, 146cm, trn
eiii. tuntematon evm
eiie. tuntematon evm
eie. Syksyn Sävel evm
sph, 143cm, rt
eiei. tuntematon evm
eiee. tuntematon evm
ee. Metsänkummakaiku evm
sph, 140cm, rtkm
eei. Herra Huu evm
sph, 144cm, rtkm
eeii. tuntematon evm
eeie. tuntematon evm
eee. Kelokaiku evm
sph, 138cm, prt
eeei. tuntematon evm
eeee. tuntematon evm

i. Termooni on 148cm korkea kulorautias pienhevosori, joka on luonteeltaan eloisa ja kepposteleva, mutta pohjimmiltaan kovin kiltti. Kotitallillaan kovana häslärinä ja pelleilijänä tunnettu ori on mukava, vaikka hieman huonon keskittymiskyvyn omaava ratsu, joka on kilpaillut menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa CIC1-tasolla. Punarautias on rohkea ja reipas hyppääjä, joka on parhaimmillaan juurikin este- ja maasto-osuuksilla - kouluakin Termooni toki taitaa helppo A -tasolle, mutta vaatii osaavaa ja pitkähermoista kuskia toimiakseen kunnolla. Termooni kantakirjattiin III-palkinnolla 8-vuotiaana, ja rakennearvostelussa mainittiin muun muassa hyvät tyypit ja kevyt, lyhyehkö kaula, sopusuhtainen runko ja jyrkähkö lautanen. Ori ei ollut rakenteeltaan mitään huippuluokkaa, ja jalka-asennoissakin oli sanomista: lyhyehköt, vennot vuohiset, supistuneet etusääret ja käyrähköt kintereet. Käyttöön nämä seikat eivät kuitenkaan koskaan vaikuttaneet, vaan Termoonin kisaura päättyi vasta orin ollessa 18-vuotias. Ori oli kantakirjauksensa jälkeen satunnaisesti tarjolla tammoille, ja tällä hetkellä sille on kertynyt jälkeläisiä 13. Varsat ovat kaikki osoittautuneet erittäin hyviksi ja rohkeiksi hyppääjiksi, sekä luonteeltaan kilteiksi mutta isänsä tapaan jossain määrin pilkettä silmäkulmissa omaaviksi. Tällä hetkellä Termooni viettää harrastehevosen elämää suurehkolla yksityistallilla.

ii. Okaan Tulokas oli kuumahko ja erittäin korkean työmoraalin omaava, 147cm korkea suomenhevonen. Tummanrautias, suurella pienellä tähdellä ja kuonopilkulla varustettu ori toimi kuusivuotiaaksi asti ravurina, josta lopulta luovuttiin Tulokkaan laukkaherkkyyden ja hitaiden ravivauhtien vuoksi. Lyhyen raviuransa jälkeen ori koulutettiin ratsupuolelle, ja se osoittautuikin erittäin hyväksi esteratsuksi - hyppytekniikka oli hyvä, ja laukkakaan ei ollut lainkaan hassumpi estehevoselle. Uuden omistajan myötä Tulokas pääsikin kilpailemaan metrin luokissa melko aktiivisesti, kunnes jännevamma katkaisi orin lupaavan esteratsun uran. Loukkaantumisensa jälkeen Tulokas jäi harrastehevoseksi omistajansa kotitallille, jossa sitä käytettiin myös muutaman tamman varsottamiseen. Kantakirjaan Tulokas ei koskaan päässyt, mutta se oli rakenteeltaan hyvin keskivertohevonen - hyvä orileima, lyhyehkö mutta hyvän muotoinen kaula, sopusuhtainen tiivis runko ja laskeva lautanen, ja jalka-asennoissa pientä sanomista ventojen vuohisten osalta. Ori sai kolme varsaa, joista kaksi oria myytiin ja ainoa tamma jäi kasvattajalleen. Varsat osoittautuivat hyvälaukkaisiksi ja rohkeiksi hyppääjiksi, mutta ne eivät perineet isältään juuri muita merkittäviä ominaisuuksia. Okaan Tulokas kuoli sydämenpysähdykseen kotilaitumellaan 27-vuotiaana.

ie. V.P. Malviina oli 144cm korkea vaaleanpunarautias pienhevostamma, joka oli osaava mutta herkästi kuumuva ratsu. Tamma myytiin kuusivuotiaana nuorelle tytölle esteratsuksi, vaikka kisa-alue vaihtuikin hiljalleen myös kenttäratsastukseen. 10-vuotiaana Malviina myytiin tytön siirtyessä isompien puoliveristen pariin, ja pienhevonen pääsi pienelle suomenhevoskasvattajalle. Uuden omistajan luona Malviina siirtyi pääasiassa siitoskäyttöön, mutta sillä myös harrastettiin aktiivisesti niin esteillä kuin koulussakin, vaikkei se kilpailuihin asti enää päässytkään. Kaunis tamma kantakirjattiin II-palkinnolla 12-vuotiaana, ja se sai paljon kehuja erittäin hyvästä rakenteestaan ja kauniista värityksestään. Malviinan luonteessa oli toki hieman parantamista, sillä se oli melko temperamenttinen ja hyvin tammamainen käsiteltävä, vaikkei toki mikään mahdoton otus kuitenkaan. Malviina oli hyvä emätamma, ja se saikin kaiken kaikkiaan kuusi varsaa, jotka perivät emältään vaihtelevasti piirteitä - kolme tammavarsaa olivat luonteeltaan hyvin pitkälti samanlaisia kuin emänsä, osa peri myös hyvän rakenteen, osa ei, ja orivarsat eivät näyttäneet perineen juuri mitään. Malviina lopetettiin pitkän ja vaikean kaviokuumeen seurauksena 23-vuotiaana.

e. Kaarnasävel on kaunis, 143cm korkea tummanruunikko tamma. Pienhevosen mielestä kaikki on kivaa ja kaikki käy, kunhan siihen liittyy vauhtia ja mielellään myös hyppäämistä. Kaarnasävel on koko ikänsä ollut erittäin kiltti ja helppo käsiteltävä, ja se onkin ollut kotitallillaan, pienehköllä ratsastuskoululla, suosittu aloittelijoiden keskuudessa. Vaikka kauniin tummanpunaisen päätoiminen työ onkin tuntiratsun elämä, kilpailee se silti melko aktiivisesti niin esteillä, koulussa kuin kentässäkin hyvällä menestyksellä. Liikkeiltään Kaarnasävel ei ole kummoinen, mutta sen järkkymätön ja innokas luonne on omiaan kenttähevoseksi. Rakenteeltaan se on hieman ponimainen, mutta tammalla ei ole mitään käyrähköjä kintereitä ja pystyä lapaa suurempia virheitä tai puutteita. Tällä hetkellä 14-vuotiaalla Kaarnasävelellä on vain yksi kaksi jälkeläistä, jotka ovat perineet emältään ainakin vauhdikasta luonnetta.

ei. Sysisärmä oli pienhevoseksi yllättävän näyttävälikkeinen, 145cm korkea pienhevosori, jolla kilpailtiin vaihtelevalla menestyksellä kouluratsastuksessa vaativa B -tasolla asti. Ori oli melko kuuma ja energinen tapaus, mutta kun sen energian sai kanavoitua oikein, saatiin sen kanssa todella hyviä tuloksia. Esteillä Sysisärmä ei koskaan kilpaillut, mutta siitäkin hommasta komea musta kyllä piti, vaikkei tekniikka ollutkaan ihan hallussa. Sopusuhtainen ja erinomaiset tyypit ja pitkän, kaarevan kaulan omaava ryhdikäs ori kantakirjattiin ratsusuunnalle II-palkinnolla, jonka jälkeen se olikin useamman kesän tarjolla jalostukseen. Ori ehti saada 15 jälkeläistä, jotka perivät isältään jossain määrin hyviä rakenteellisia ominaisuuksia ja ryhdikästä olemusta. Sysisärmä kuoli 16-vuotiaana vakavan liikenneonnettomuuden ja siitä johtuneen trailerin kaatumisen seurauksena.

ee. Metsänkummakaiku on 140cm korkea, papurikkotäpläinen kimo, joka on toiminut lähes koko elämänsä siitoshevosena. Jälkeläisiä tammalle onkin kertynyt kahdeksan, mutta se on toiminut myös harrasteratsuna ja nuorempana se on myös kilpaillut seuratasolla helppo B -koululuokissa ja 60cm -esteluokissa. Metsänkummakaiku ei ole kovin näyttävä tai osaava ratsu, mutta sitäkin yritteliäämpi ja miellyttämisenhaluisempi. Rakenteeltaan kolmannelle palkinnolle kantakirjattu tamma on melko keskiverto; sillä on hyvät tyypit ja kaunis pää, mutta lyhyehkö sekä paksu kaula, pitkä runko ja painunut selkä, pyöreä, lyhyehkö lautanen ja kaikissa jaloissa vennot vuohiset ja takana käyrät kintereet. Erinomainen luonne olikin värin lisäksi pääsyy Metsänkummakaiun siitoskäytölle, ja se onkin periyttänyt kaunista väritystään ja hyvää luonnettaan varsoilleen vahvasti. Tällä hetkellä 26-vuotias Metsänkummakaiku viettää leppoisia eläkepäiviä kotitallillaan.

© VRL-10352, muokannut dookie

Jälkeläiset

s. 05.11.2016 t. Kekrikepponen, e. Mananlieska
s. 28.06.2017 t. Turmeltajan Lumoava, e. Lumoloihtu
s. 27.07.2018 t. Turmeltajan Pisarapiilo, e. Pisarapiirto
s. 17.08.2017 o. Turmeltajan Tuohivintiö, e. Nanetta
s. 15.07.2018 o. Turmeltajan Tumnus, e. Rustika

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

17.10.2017 - NJ - Kurjenpesä - suomenpienhevosorit, päätuom. Lissu T. - irtoSERT

ERJ
01.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 3/40 03.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 4/40
04.05.2017 - ERJ - Tuiskula - 110cm - 2/40 02.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 4/40
02.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 1/40 06.05.2017 - ERJ - Kaunovaara - 110cm - 6/40
08.05.2017 - ERJ - Gateaway - 110cm - 2/40 09.05.2017 - ERJ - Gateaway - 110cm - 3/40
01.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30 02.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30
03.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30 06.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30
08.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30 11.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30
12.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30 14.08.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
21.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 2/30 22.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 2/30
29.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 1/30 30.09.2017 - ERJ - Zurück - 110cm - 1/30
04.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30 04.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
14.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30 15.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
20.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30 02.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 4/30
02.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 1/30 07.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 3/30
10.09.2017 - ERJ - Vuorna - 110cm - 4/30 14.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
15.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30 16.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
18.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 5/30 19.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30
20.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 3/30 21.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
24.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30 27.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30
28.09.2017 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 2/30 06.09.2017 - ERJ - Kisakeskus Chermia - 110cm - 2/30
10.09.2017 - ERJ - Kisakeskus Chermia - 110cm - 2/30
KERJ
02.04.2017 - KERJ - Kultahuisku - helppo - 2/30 10.04.2017 - KERJ - Kultahuisku - helppo - 2/30
19.04.2017 - KERJ - Kultahuisku - helppo - 2/30 04.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 3/30
05.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 3/30 06.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 3/30
09.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 2/30 10.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 5/30
17.04.2017 - KERJ - Vähäpelto - helppo - 1/30 07.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 1/30
08.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 2/30 10.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 3/30
14.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 4/30 15.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 3/30
17.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 3/30 29.04.2017 - KERJ - Wolf Sporthorses - helppo - 1/30
08.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 1/30 10.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 3/30
13.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 2/30 18.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 3/30
01.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 2/30 18.04.2017 - KERJ - Kievarinkuja - helppo - 4/30
06.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 1/30 20.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 4/30
11.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 1/30 15.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 2/30
16.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 3/30 17.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 4/30
23.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 3/30 24.04.2017 - KERJ - Hukkapuro - helppo - 1/30
20.04.2017 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 4/30 22.04.2017 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 5/30
26.04.2017 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 4/30 27.04.2017 - KERJ - Hengenvaara - helppo - 5/30
16.04.2017 - KERJ - Iowa - helppo - 2/30 17.04.2017 - KERJ - Iowa - helppo - 1/30
19.04.2017 - KERJ - Iowa - helppo - 2/30 21.04.2017 - KERJ - Iowa - helppo - 2/30
25.04.2017 - KERJ - Iowa - helppo - 5/30 01.04.2017 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 3/40
06.04.2017 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 1/40 07.04.2017 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 5/40
10.04.2017 - KERJ - Kärmeniemi - helppo - 2/40 20.04.2017 - KERJ - Kisakeskus Lapland - helppo - 5/30
22.04.2017 - KERJ - Kisakeskus Lapland - helppo - 1/30 11.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 5/30
20.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 1/30 29.04.2017 - KERJ - Turmeltaja - helppo - 3/30
KRJ
02.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 5/40 02.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 6/40
05.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 6/40 06.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 6/40
09.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 4/40 10.08.2016 - KRJ - Turha - helppo B - 6/40
10.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 2/40 11.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 2/40
15.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 4/40 17.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 2/40
20.08.2016 - KRJ - Március - helppo B - 2/40 12.09.2016 - KRJ - Tuiskula - helppo C - 3/40
18.09.2016 - KRJ - Tuiskula - helppo C - 4/40 20.09.2016 - KRJ - Tuiskula - helppo B - 2/40
30.09.2016 - KRJ-CUP - Oldfinion Dressage - helppo C - 8/173 12.10.2016 - KRJ - Wayward Dressage - helppo B - 4/30
17.10.2016 - KRJ - Micram Raceponies - helppo B - 1/29 20.10.2016 - KRJ - Micram Raceponies - helppo B - 2/29
21.10.2016 - KRJ - Micram Raceponies - helppo C - 4/31 21.10.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 1/40
24.10.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 3/40 30.10.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 1/40
30.10.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo B - 3/40 29.12.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 3/30
30.12.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo B - 2/30 19.12.2016 - KRJ - Ventos - helppo B - 3/40
08.12.2016 - KRJ - Fiktio - helppo C - 1/35 11.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 3/40
12.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 1/40 14.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 6/40
20.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 2/40 04.01.2017 - KRJ - Tuulenpesän Kartano - helppo B - 3/30
16.01.2017 - KRJ - Delicate - helppo B - 4/30 12.01.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 3/50
15.01.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 4/50 22.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 4/40
22.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo B - 4/40 28.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 6/40
29.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo C - 5/40 03.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 2/50
04.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 2/50 06.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo B - 1/50
31.03.2017 - KRJ-CUP - Hukkapuro - helppo B - 11/304 31.03.2018 - KRJ-CUP - Hukkapuro - helppo D - 2/142
VSR
30.09.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 5/74 31.10.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - helppo C - 1/81
31.10.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - helppo B - 6/145 30.11.2016 - VSR-CUP - kouluratsastus - helppo C - 8/73
31.03.2018 - VSR-CUP - kenttäratsastus - tutustumisluokka - 5/52

Päiväkirja & valmennukset

28.04.2018 Kevätkärryttelyä

Tuutti-Tuukkeli-Tumppi-Tumpelo, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pienhevosori imuroi heiniä tarhassaan, eikä juuri noteerannut meikäläistä, kun astelin narun kanssa portille. Vasta kun avasin portin, pieni hamppuharja nosti päänsä ja tutkaili korvat hörössä, olenko tosiaan tulossa tarhaan sisään, vai mitä tapahtuu. "Noniin takkutukka, tulehan sieltä", höpisin pehmeästi hörisevällä Tuutille. Tavattoman suloinen otus oli selkästi jo lomafiiliksissä, kun se köpötti kiltisti kiinni otettavaksi, eikä lähtenyt vetämään omaa rallia tarhaa ympäri.

Hoitotuokio oli oikein mukava. Vaikka sillä onkin aina välillä vähän omia kikkailuitaan, se on kuitenkin mukava hoidokki. Tällä kerralla toki suurin osa ajasta kului heinien ja roskien irrotteluun ja harjan selvittelyyn, kun orinketale oli pyöriskellyt tarhassa oikein urakalla. Eipä sekään haitannut, tämä oli hyvä päivä ja sää oli mitä mainioin hevosen ulkona puunaamiseen.
Kun harja ja häntä olivat kuosissa ja itse hevonenkin kohtuullisen hyvin talvikarvan rippeistä hinkattu, puin orille suojat jalkoihin ja valjaskamat selkään. Suitsimisen jälkeen puin Tuutille vielä riimun ja jätin sen vielä kiinni, ja kävin hakemaan kärryt ponin perään. Hamppuharja seistä pönötti kiltisti paikoillaan sen aikaa, että sain kärryt tukevasti kiinni valjaisiin ja ohjat suitsiin kiinni. Tämän jälkeen riisuin riimun ja käänsin Tuutin kohti menosuuntaa.

Hyvä päivä -fiilis sen kuin jatkui, kun pääsimme Tuutin kanssa tallin pihasta pois. Ori itsekin tuntui nauttivan kärryttelystä, olihan se mukavaa vaihtelua vakavan ratsastustreenin rinnalle. Kävelimme pitkät pätkät rentoa ja reipasta käyntiä pitkin hiekkateitä, kunnes pääsimme parin kilometrin päässä oleville peltoteille. Niitä piti kunnossa läheinen ravitallin omistaja, joka oli lämpimästi suostunut teiden lainaamiseen. Niimpä käänsin Tuutin ojan ylityskohdasta peltotielle, johon päästyämme kasailin ohjaksia vähän lyhyemmäksi. Tuutti nosti heti ryhtiä ja oli kuulolla, että mitä seuraavaksi. Maiskautin orille, ja se lähti heti reippaaseen raviin. Kärryillä ajelu oli yksi rentouttavimmista asioista, etenkin sellaisen hevosen kanssa, joka itse myös nautti siitä. Ja toki myös sellaisena ajankohtana, että muu liikenne on minimissä ja sää mitä mainioin. Kuten tänään. Pidemmän suoran avauduttua Tuutti tuntui kysyvän, että nytkö mennään, ja totesin orille että nyt saa mennä. Pienhevonen pinkaisi jaloistaan sellaista vauhtia eteenpäin, ettei ollut tosikaan. Tuutti juoksi menemään minkä lyhyistä jaloistaan pääsi, harja hulmuten ja ilme kirkkaana. Hyvän spurttipätkän jälkeen se hidasti itse, ja hetken himmailuhölkän jälkeen pyysin oria siirtymään käyntiin. Tuutti pärskähteli ja ravisteli tuulesta sekaisin mennyttä harjaansa äärimmäisen tyytyväisen oloisena, ja loppulenkki sujui erittäin hyvällä fiiliksille.

Puolentoista tunnin lenkin jälkeen päädyimme takaisin tallin pihaan, jossa Tuutti sai taputukset takapuolelleen, jonka jälkeen nousin kyydistä pukemaan orille riimua. Riisuin orin reippaasti ja suihkuttelin sen vedellä mahavyön kohdalta ja jalkoväleistä. Tuutti nautiskeli viilentävästä suihkusta auringon alla, ja nautiskeli vielä vähän lisää, kun se sai pari leipää ja porkkanan. Minun oli pakko jäädä vielä hetkeksi rapsuttelemaan ja syöttelemään ponia ensimmäisten vihreiden ääreen, ennen kuin palautin sen heiniensä ääreen tarhaan. Ensi töikseen ori käveli tarhan ympäri tomerasti nuuhkien maata, kuopaisi muutamassa kohdassa, ja pysähtyi vasta useamman kierroksen jälkeen yhteen aurinkoiseen kohtaan, kuopsutteli sitä etujaloillaan ja pyöri ympäri, ennen kuin pienhevonen kellahti makuulle ja alkoi piehtaroimaan nautinnollisesti. Tuutin noustua ylös ja ravisteltuaan pahimmat tomut päältään, huokaisin hymyillen. Se siitä siistitystä ja roskattomasta harjasta ja puhtaasta hevosesta.

05.05.2018 Estevalmennus, valmensi serena

Seuraavaksi valmentautumaan asteli Tuutti. Ratsastaja tuli perästä. Pienehkö ori näkyi olevan tarmoa täynnä jo heti alkulämmöistä lähtien, hieman kiirettäkin mahtui mukaan, mutta Dookie työskenteli selässä kärsivällisesti ja sai oriin nopeasti kuulolle. Kasasin pääty-ympyrälle matalan pystyn jonka ennen ja jälkeen muutaman metrin päähän puomit. Kun näytti siltä, että Tuutti kulki hyvin kaikissa askellajeissa, pyysin ratsukon ympyrälle.

”Keskilaukkaa näin alkuun, älä anna sen ryysätä vaan tiivistä istuntaa ja pidätä hieman. Laske askeleet puomien ja esteen välillä.”

Ponnistuspaikassa ja hypyssä ei ollut ongelmia. Aluksi vauhti meinasi kiihtyä, mutta Dookie sai oriin nopeasti hallintaan ja suostumaan haluamaansa askeleeseen.
”Kun ponilla on kerran menohaluja niin pidennetääs sitten askelta. Ainakin pari askelta vähemmän puomin ja esteen välillä kuin aiemmin.”

Tuutilta irtosi hieno, pitkä laukka-askel, lähestyminen pysyi laadukkaana ja tempo säilyi. Kun seuraavaksi oli vuorossa askeleen lyhentäminen, ei tilanne mennytkään virkeän oriin kaaliin aivan niin helposti. Vielä senkin jälkeen kun lyhyempi laukka alkoi löytyä, karkasi askel taas pidemmäksi estettä lähestyttäessä. Yritteliäisyyttä ja hyvää mieltä oli, mutta useampi kierros meni ennen kuin Tuutti alkoi ymmärtää jutun jujun ja sai palkkiokseen ruhtinaallisia kehuja.

Pyysin ratsukkoa vielä tekemään saman harjoituksen toiseen kierrokseen sillä aikaa kun itse poistuin kasaamaan kentän toiseen päätyyn lyhyen radan. Rata oli helppo, mutta tarkoitus olikin viilata askelkuvioita vielä niin sanotusti käytännössä. Ympyrällä tehdyn harjoituksen jälkeen keskilaukka irtosikin radalle ihan näppärästi. Sitten kuitenkin askeleen pidentäminen sai sen jälleen innostumaan ja malttia saatiin hieman hakea puolipidätteillä jottei homma menisi ihan kaahailuksi. Keskittymiskyvyn jälleen löydyttyä onnistuivat niin pitkä kuin lyhytkin askel kuitenkin niin hienosti, että lopettelimme ja komensin ratsukon onnistuneen suorituksen jälkeen palkitsemaan itsensä pienelle maastoretkelle.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen