Kiusanhengetär - kuollut 11.07.2017

Virallinen nimi Kiusanhengetär
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Väri, säkäkorkeus Ruunivoikko, 160cm
Syntynyt, ikä - kuollut 13.12.2014, 23v - kuollut 11.07.2017
Rekisterinumero VH15-018-1533
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja, kasv. Jussi Kuusisto evm
Koulutustaso ko. he A, re. 110cm, me. 100cm, CIC1
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I, YLA2

Luonnekuvaus

Harvinaisen epäkuvaavan nimen omaava mussukkaotus, joka muistuttaa pirun isoa koiraa, jota voisi vain halailla ja rapsutella päivät pitkät. Myös silloin kun pitäisi tehdä töitä. Ei millään tapaa helppo ratsu, ei vahingossakaan tee mitään ilmaiseksi tai helposti pyynnönkään kanssa, toimiessaan kuitenkin erinomainen peli lajiin kuin lajiin. Esteillä (niin rata- kuin maastoesteilläkin) iskee helposti (mutta hitaasti) höyryveturivaihteen päälle, jolloin aikaisemmasta, löysästä tammanlupsukasta ei ole tietoakaan. Kiusanhengetär nousi nopeasti tallityöntekijöiden ja muiden tallilla kävijöiden suosioon aivan ihastuttavan ihmisrakkaalla luonteellaan ja kultaisella olemuksellaan. Hyvin nopeasti tamman saapumisen jälkeen lempinimeksi muotoutui Puppe - se nimittäin on kuin valtava koira.

Puppe on sen sortin hoidettava, että sitä voi vetää korvasta, hännästä, tökkiä piikeillä kaulaa ja nyppiä jouhia, eikä se välitä. Ruunivoikko rakastaa huomiota yli kaiken, ja sille kelpaisi vallan mainiosti päivän viettäminen jonkun rapsuteltavana ja puunattavana. Pupen voi siis huoletta hoitaa irti missä vain, se seisoo aloillaan kuin vuori, kunhan joku tekee sen kanssa tai sille jotain. Varustaminen onnistuu nopeasti ja ongelmitta, vaikkakin kuolaimia tarjotessa voi joutua hetken odottelemaan, että Pupen haukottelukohtaus päättyy.
Suomenhevonen rakastaa vettä ja sillä läträämistä vähintään yhtä paljon kuin huomiota, joka on toisinaan vähän huonompi juttu pesarilla - siinä nimittäin kastuu herkästi hevosen lisäksi myös hoitaja. Kun letkun pitää tamman ulottumattomissa, se seisoo taas yhtä tyynen rauhallisesti aloillaan kuin aina muutenkin.
Taluttaessa tätä ruunivoikkoa saa raahata minne ikinä tahtookaan, paino sanalla raahata. Puppe on luultavasti maailman hitain kävelijä, eikä sen tuntinopeutta saa nostettua puolesta kilometristä maiskuttelulla, raipalla eikä herkuilla houkuttelemalla. Tästä syystä Puppe onkin kätevä apuväline nuorten taluttamisessa - jos nuorisolla nousee kierrokset ja ihmisen olemassaolo unohtuu, päättyy ryntäily viimeistään Pupen takamukseen. Paitsi tietysti, jos suunta on päinvastainen...

Puppe on tilanteessa kuin tilanteessa, paikassa kuin paikassa ja säässä kuin säässä vuoren varma ratsu, joka tekee jotain vasta kun pyydetään, eikä aina silloinkaan... Tamma omaa rautaiset hermot, eikä se pahastu lainkaan ristiriitaisemmista tai epäselvemmistäkään avuista, vaan yrittää joko parhaansa mukaan toteuttaa käskyt, tai yksinkertaisesti jatkaa suoraan. Puppe ei ole mikään liikeihme, mutta sen askeleet ovat mukavat istua, ja niissä on ihan kohtuullisesti säätelyvaraa. Kouluradan prosentit harvemmin riittävät voittoon, mutta sijoittuakseen tamma on ihan riittävän hyvä kouluratsu. Suurin ongelma Pupen kanssa on sen käyntiin saaminen; se on hyvin hitaasti syttyvä ja tahmea otus, joka vaatii aivan älyttömästi jalalla ratsastusta. Alkuverryttelyssä on tärkeää saada tamma liikkumaan oikeasti eteen, jos sen kanssa mielii tehdä mitään raviympyröitä kummempia tehtäviä.
Parhaimmillaankaan Puppe ei ole mitenkään helppo ratsu, se vaatii edelleen paljon jalkaa ja jatkuvaa patistamista, jotta liike ei kuole ja muutu löysäksi mummohipsitykseksi. Silloin se kuitenkin tekee mitä pyydetään, eikä jatka tyynesti uraa pitkin puksutusta. Yksi hyvä puoli tässäkin hevosessa kuitenkin on; se on aina kevyt kädelle, ja herkkä pidätteille. Paitsi esteillä.
Rata- ja maastoesteillä Puppe muistuttaa vähän höyryveturia. Se tarvitsee aikaa lähteäkseen kunnolla liikkeelle, ja kun niin käy, ei sitä ihan heti saakaan seisahtumaan. Puppe hyppää turhan paljon innolla, eikä niinkään järjellä tai tekniikalla, mutta kun ratsastaja on asioista perillä, ylittää tämäkin tamma puhtaasti yli metrin ratoja. Ehdoton plussa Pupessa esteillä on sen rohkeus ja varmuus - se ei kyttää tippaakaan erikoisempiakaan esteitä, ja se hyppää aina, jos vain on mahdollista. Maastoesteillä se toki miettii hieman enemmän, kannattaako huonosta paikasta hypätä, mutta jos esteestä on mahdollista päästä yli turvallisesti niin Puppe myös menee.
Radan jälkeen tamman kanssa ongelmaksi muodostuu tosiaan sen jyrämäinen mielentila. Toki se aikansa paineltuaan väsähtää, mutta aina ei jaksaisi vetää rallia ympäri peltoa tai kenttää puolta tuntia viimeisen esteen jälkeen... Mutta kyllähän se aina jossain vaiheessa pysähtyy. Joko hyvällä tai pahalla.

Lastatessa ja matkustaessa Puppe on rauhallinen itsensä, eikä sitä haittaa matkustaa yksinkään. Ruunivoikko on mainio matkustuskaveri rauhattomimmille hevosille, sillä Pupessa tuntuu olevan jonkinlainen rauhoittava vaikutus muihin hevosiin.. Ehkä kuumakallejen sisäiset lohikäärmeet erehtyvät ajattelemaan Puppea kultaisena patsaana. Se tosin kuvaakin tätä tammaa melko hyvin - Puppe on todellakin painonsa arvosta kultaa oleva hevonen, vaikka se osaakin olla vähän turhan jämäkkä ja toisinaan liiankin ihmisrakas elikko.

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevostammojen kantakirjaustilaisuus 30.08.2016
15 + 18 + 18 + 17 = 68p KTK-III

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.4.2016
7 + 40 + 18 + 20 + 15 = 100p KERJ-I

Yleislaatuarvostelutilaisuus 30.06.2017
24 (15+9) - 25 (13+12) - 17 - 16 - 4 = 86p YLA2

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.03.2017
12 (3-3-3-3) + 20 + 22 + 20 + 20 = 94p SLA-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.03.2017
6,5 + 42 + 20 + 20 + 15 = 103,5p ERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.05.2017
6,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 100,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Kommervenkki evm
sh, 164cm, vkk
ii. Konnankoukku evm
sh, 163cm, vkk
iii. Kapteeni Koukku evm
sh, 164cm, rt
iiii. Kapteenin Kulma evm
sh, 160cm, vrt
iiie. Haka-Henna evm
sh, 157cm, prt
iie. Varkaanlempi evm
sh, 165cm, vkk
iiei. Rosvo-Roope evm
sh, 166cm, rnvkk
iiee. Lempihenki evm
sh, 159cm, vrt
ie. Suunapäänä evm
sh, 157cm, prt
iei. Suppusuu evm
sh, 160cm, trt
ieii. Purnaus evm
sh, 161cm, rt
ieie. Hilijoo! evm
sh, 155cm, prt
iee. Valitusvirsi evm
sh, 156cm, vrt
ieei. Reklamaatio evm
sh, 159cm, vprt
ieee. Sielunmessu evm
sh, 154cm, rn
e. Hengetön Huvi evm
sh, 157cm, rnvkk
ei. Huvihinku evm
sh, 161cm, vrn
eii. Huvituksetta evm
sh, 162cm, rn
eiii. Hauskanpitoaapinen evm
sh, 160cm, vprn
eiie. Yrmy evm
sh, 159cm, vrt
eie. Jouluntaika evm
sh, 157cm, vprt
eiei. Juhlakalu evm
sh, 160cm, rt
eiee. Lumoleimaus evm
sh, 156cm, prt
ee. Kuolonkorahdus evm
sh, 156cm, rnvkk
eei. Kylvönniitto evm
sh, 159cm, rn
eeii. Niemennokka evm
sh, 164cm, m
eeie. Pihanperän Pella evm
sh, 151cm, trt
eee. Hengenlähtö evm
sh, 156cm, vkk
eeei. Mielentuotos evm
sh, 160cm, vkk
eeee. Minnemännöö evm
sh, 155cm, rnvkk

i. Kommervenkki on luonteeltaan hyvin pitkälti Kiusanhengettären kaltainen, orin kanssa tuli toimeen kuka tahansa eikä ori olisi ikinä tehnyt pahaa kärpäsellekään, mutta ratsuna toimi kuin junan vessa. Kommervenkillä on melko rankka nuoruus, ori syntyi kuukautta etuajassa ja oli syntyessään todella pienikokoinen. Ori kehittyi hitaasti ja vasta neljän vuoden iässä Kommervenkki alkoi muistuttaa täysikasvuista eläintä. Kun sitten viimeinkin orin selkään päästiin, löi Kommervenkki kaikki ällikällä. Jos jotakuta hevosta voisi kutsua monitoimihevoseksi, niin Kommervenkki oli sellainen. Ori oli yhtä lahjakas missä tahansa lajissa ja lisäksi äärimmäisen oppimishaluinen, josta syystä nokka ei kauaa tuhissut uutta asiaa opetellessa. Ori kilpaili niin valjakossa, koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa tasaisesti suhteellisen hyvällä menestyksellä.

ii. Konnankoukku, on hevonen jota todellakin voisi kutsua nimensä veroiseksi. Suurikokoinen voikko ori, joka tapasi aina tehdä kujeita ihmisten pään menoksi. Harmillisesti ori menehtyi vain 8-vuotiaana aivokasvaimeen, mutta teki hyvin vaikuttavan vaikkakin lyhyen uran. Konnankoukku oli harvinaisen kyvykäs kouluratsu, joka taipui Vaativa A tasolle asti, mutta muihin lajeihin ori ei sitten osoittanutkaan lainkaan lahjoja. Näyttelyistä Konnankoukku sai aina erinomaiset arvostelut ja kantakirjattiin ensimmäiselle kantakirjapalkinnolle, joskin orin ilkikurisesta luonteesta tuli toisinaan hieman noottia. Kisakumppanina Konnankoukku oli harvinaisen tasainen hevonen, joka ylitti aina ratsastajansa odotukset. Oriin saattoi aina luottaa kisaradalla ja jokainen kerta palattiin myös ruusuke mukanaan. Konnankoukku toimi parin kauden verran siitosorina astuen parisen tusinaa tammaa periyttäen vahvasti voikkoa väriänsä sekä ratsuominaisuuksiansa.

ie. Suunapäänä oli suurikokoinen rautias tamma, jolla oli hyvin pitkät jalat suomenhevoseksi. Tamman isä oli kuuluisa ravuri ja emä menestynyt esteratsu. Suunapäänä syntyi lähellä rajaa, Imatraa, josta tamma myytiin vuotiaana länteen. Tammaa käytettiin jonkun verran varsanäyttelyissä ja toi mukanaan kelvolliset arvostelut. Tamman täyttäessä neljä, kantakirjattiin Suunapäänä toiselle palkinnolle ratsusuunnalla. Jo seitsemän vuoden ikään ehtiessä tammalla oli melko vaikuttava esteura takanaan sekä yksi orivarsa. Omistajalla oli vaikka mitä suunitelmia tamman varalle, mutta kaikki suunitelmat kariutuivat omistajan sairastuessa keuhkosyöpään. Hevoset jouduttiin myymään tila mukaanlukien. Tammasta tuli paljon tarjouksia, mutta korkeimmiten Suunapäänästä tarjosi Saksalainen hevosmies joka oli varsin ihastunut suomenhevosiin vieraillen vuosittain Suomessa ostoaikeissa. Suunapäänä muutti Saksaan, lähelle Berliiniä jossa tamma eli loppuikänsä, 25-vuotiaaksi asti.

e. Hengetön Huvi oli nätti, hieman raskaamman puoleinen, suomenhevostamma ruunivoikolla karvapeitteellä. Hengetön Huvi syntyi Turkuun ratsastuskoululle, josta tamma myytiin parivuotiaana raviharrastajalle, joka etsi itselleen kunnollista ratsua. Nuoren tamman parissa riitti töitä, vaikka Hengetön Huvi oli lempeäluonteinen niin välkyin eläin ei tamma ollut, koulutus oli hyvin hidasta ja turhauttavaa. Tamman täytettyä viisi vuotta, oltiin viimeinkin siinä pisteessä että tohdittiin miettiä ensimmäisiä kisoja. Taipumusta tammalta löytyi niin esteille kuin kouluunkin, mutta omistaja ei ollut ikinä oikein välittänyt kouluratsastuksesta. Tamman ensimmäiset estekilpailut eivät oikeen menneet putkeen kiiman puskiessa päälle. Hengetön Huvi kilpaili esteluokissa aina 110cm luokissa pärjäten jopa kansallisella tasolla. Alunperin Huvia ei suunniteltu varsottavan ainakaan vielä pariin vuoteen, mutta sattui pieni kömmähdys viereisen tarhan suomenhevosorin kanssa. Ilmeni, että Huvi oli erinomainen emätamma ja omistaja muutti suunitelmiaan tamman kisauran varalle. Hengetön Huvi varsoi elämänsä aikana kymmenen tervettä varsaa periyttäen vahvasti voikkoväriä.

ei. Huvihinku oli komea massiivinen vaaleanrautias ori, joka keräsi katseita siellä missä ikinä liikkuikin. Ori polveutui merkittävästä ratsusuvusta, josta löytyi monia hyviä suoriutujia. Omistajan sanojen mukaan Huvihinku oli hyvin tasainen, joka teki orista helpon ja mutkattoman käsitellä. Neljän vuoden iässä Huvihinku käytettiin oripäivillä, josta ori nappasi mukaansa erinomaiset arvosteltelut ja ensimmäisen kantakirjapalkinnon. Vuotta myöhemmin Huvihinku teki debyyttinsä paikallisissa koulukilpailuissa suorittaen radan lähes virheettä. Ori oli poikkeuksellisen lahjakas ratsu ja monitoimihevonen, joka taipui lajiin kuin lajiin. Ratsukko kuitenkin keskittyi tekemään uraa kouluratsastuksessa menestyen Vaativa A tasolla. Huvihinku starttasi myös muutamia kertoja este- sekä kenttäluokissa, jopa kerran valjakossa. 12-vuotiaana ori katkaisi harmillisesti jalkansa tarhaonnettomuudessa ja orin ura tyssäsi siihen. Huvihinku toimi muutaman kauden jalostusorina saaden tammavieraita ympäri Suomea, jopa pari Ruotsistakin. Ori olikin erinomainen periyttäjä ja Huvihinkun jälkeläiset ovatkin pärjänneet isänsä tavoin ratsulajeissa.

ee. Kuolonkorahdus oli suurikokoinen ruunivoikko tamma, jonka syntyperästä tai historiasta ei paljoa tiedetä. Papereiden mukaan Kuolonkorahdus syntyi Pohjois-Karjalassa yksityiselle elinkeinonharjoittajalle maatilalle. Tamma oli hyvin vaatimattoman näköinen ja polveutui ravisuvusta. Kuolonkorahdus asui maatilalla kymmenvuotiaaksi asti, josta se myytiin tilan joutuessa konkurssiin. Ruunivoikko tamma myytiin toiselle puolelle Suomea ratsastuskoululle. Kuolonkorahduksen sanottiin olevan hyvin lempeäluonteinen ja kiltinpuoleinen hevonen, joka oli erityisesti aloittelijoiden suosikki. Kuolonkorahdus ei ollut ratsuna kovin lahjakas, itseasiassa tamma ei osoittanut erityisiä lahjoja mihinkään lajiin vaan oli tasainen menijä, joka pärjäsi kelvollisesti vähän kaikessa. Kuolonkorahdus menehtyi kunnioittaavassa 28-vuoden iässä vanhuuteen jättäen jälkeensä yhden tammajälkeläisen.

© VRL-00096

Jälkeläiset

s. 25.07.2015 t. Turmeltajan Kiusankappale, i. Hurmusti
s. 14.12.2015 t. Turmeltajan Kiusanteko, i. Luutnantti
s. 16.07.2016 t. Turmeltajan Pilkanhengetär, i. Myrskymerkki
s. 01.03.2017 t. Turmeltajan Kiukunpuuska, i. Voituuve
s. 26.08.2015 o. Turmeltajan Kosti, i. Kostamus

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

26.07.2016 - VSN - sekaluokka, tuom. Spookiness - RCH, 36p

ERJ
30.09.2015 - ERJ - Teerivaara - 110cm - 3/33 16.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 2/40
19.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 5/40 20.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 3/40
21.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 4/40 22.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 4/40
24.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 6/40 24.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 6/40
26.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 2/40 27.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 2/40
29.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 2/40 30.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 4/40
31.10.2015 - ERJ - Rohkelikko - 110cm - 3/40 17.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 110cm - 5/50
18.11.2015 - ERJ - Trio Connemaras - 110cm - 4/50 21.11.2015 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 5/30
23.11.2015 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 1/30 23.11.2015 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 3/30
27.11.2015 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 2/30 30.11.2015 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 4/30
15.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 110cm - 4/30 18.03.2016 - ERJ - Marrasvaara - 110cm - 5/30
01.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 2/40 06.04.2016 - ERJ - Viisikko - 110cm - 1/30
11.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 5/30 18.04.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 3/30
30.04.2016 - ERJ-CUP - Kisakeskus Ginger - 110cm - 9/220 09.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 6/40
14.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 5/30 18.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 4/30
27.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 4/30 02.06.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 5/30
03.06.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 3/30 16.06.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 5/40
01.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 1/30 03.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 3/30
04.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 3/30 04.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 5/30
09.07.2016 - ERJ - Edelsten Ponies - 110cm - 3/30 14.07.2016 - ERJ - Edelsten Ponies - 110cm - 3/30
14.07.2016 - ERJ - Edelsten Ponies - 110cm - 2/30 15.07.2016 - ERJ - Edelsten Ponies - 110cm - 4/30
17.07.2016 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 5/30 30.06.2016 - ERJ-CUP - Kuuralehto - 110cm - 25/276
KRJ
22.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo A - 4/100 24.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - KN Special - 7/62
25.01.2016 - KRJ - Kilpailukeskus Stewart - helppo A - 4/100 21.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 1/60
22.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 2/40 23.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 2/60
24.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40 24.03.2016 - KRJ - Whitehall - helppo A - 7/60
27.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 5/50 29.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - helppo A - 1/50
29.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 5/40 30.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40
30.03.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40 23.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/40
24.04.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 1/40 10.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo B - 3/65
11.04.2016 - KRJ - Fiktio - helppo B - 8/65 21.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 7/60
22.04.2016 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 2/60 23.04.2016 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 7/60
23.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 6/60 24.04.2016 - KRJ - Villahaka - helppo A - 4/60
24.04.2016 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/60 13.05.2016 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 1/100
16.05.2016 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 8/100 23.05.2016 - KRJ - Storywoods - helppo A - 2/24
24.05.2016 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 9/100 25.05.2016 - KRJ - Hengenvaara - helppo A - 2/100
27.05.2016 - KRJ - Storywoods - helppo A - 3/24 11.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo A - 1/38
13.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo A - 1/38 17.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo A - 4/38
19.06.2016 - KRJ - Metsovaara - helppo A - 5/34 22.06.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 2/40
23.06.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 3/40 25.06.2016 - KRJ - Kuuralehto - helppo A - 2/40
26.06.2016 - KRJ - Kuuralehto - helppo A - 2/40 26.06.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 6/40
29.06.2016 - KRJ - Heljävirta - helppo A - 1/40 29.06.2016 - KRJ - Viisikko - helppo A - 5/30
05.07.2016 - KRJ - Viisikko - helppo A - 3/30 22.07.2016 - KRJ - Koskimäki - helppo A - 3/30
23.07.2016 - KRJ - Koskimäki - helppo A - 4/30 25.07.2016 - KRJ - Koskimäki - helppo A - 2/30
26.07.2016 - KRJ - Koskimäki - helppo A - 2/30 29.07.2016 - KRJ - Koskimäki - helppo A - 2/30
KERJVSR
15.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - CIC1 - 2/53 00.00.0000 - VSR - laji - luokka - 0/00
18.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Stewart - CIC1 - 1/53
12.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
17.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 4/30
26.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
27.10.2015 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
03.12.2015 - KERJ - Peikkola - CIC1 - 4/16
11.01.2016 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 2/40
15.01.2016 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 1/40
20.01.2016 - KERJ - Kuuralehto - CIC1 - 2/40
17.01.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 3/29
22.01.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 3/29
26.02.2016 - KERJ - Pirunportti - CIC1 - 1/30
28.02.2016 - KERJ - Pirunportti - CIC1 - 1/30
01.03.2016 - KERJ - Kärmeniemi - CIC1 - 2/30
03.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 5/30
10.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 3/30
15.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 5/30
18.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
20.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
04.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 3/50
08.03.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 6/50
27.03.2016 - KERJ - Filmür - CIC1 - 4/30
02.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 6/40
03.04.2016 - KERJ - Heljävirta - CIC1 - 6/40
03.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 4/40
06.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 5/40
08.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/40
09.04.2016 - KERJ - Viisikko - CIC1 - 5/30
10.04.2016 - KERJ - Heljävirta - CIC1 - 4/40
11.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
11.04.2016 - KERJ - Viisikko - CIC1 - 5/30
13.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 3/30
14.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/30
14.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
14.04.2016 - KERJ - Viisikko - CIC1 - 2/30
17.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 4/30
20.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 2/30
02.05.2016 - KERJ - Kultahuisku - CIC1 - 2/30
21.05.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 3/40
29.05.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 2/40

Päiväkirja & valmennukset

15.07.2016 Kouluvalmennus, valmensi VP

Turmeltajan kentänlaidalle saapuessani vaihdoimme dookien kanssa muutamia sanoja kuluneen kesän tapahtumista ja varsinkin kasvavista nuorista, sillä olin juuri ostanut häneltä mukavan ja kyvykkään kasvatin kilpakentille. Jutustelun lomassa dookie kertoi hieman tämänpäiväisestä ratsusta Pupesta, jota dookie kuvaili mukavasti ja tasaiseksi ratsuksi, joka on toisinaan hieman hidas syttymään. Hevonen oli juttutuokion aikana saanut kävellä pitkät alkukäynnit, joten otin ratsukon työskentelemään niin sanotulle salmiakkikuviolle, jonka tehtävä oli tehostaa kääntäviä apuja takaosakäännösaskeleiden muodossa. Aina kuvion kärkeen tultaessa halusin nähdä hevosen kokoavan itseään ryhdikkäämmäksi ja kärjessä halusin, että hevonen polkee tehokkaita askeleita sen sijaan, että se ruuvaisi sisätakajalkansa ympäri nostamatta sitä. Alkuun Puppe oli hieman laiskanpulskea eikä juuri välittänyt nostella jalkojaan, mutta pienellä raipanmuistutuksella hevonen heräsi mukaan tähän päivään ja aktivoitui jo kohtuullisesti.
Jatkoimme työskentelyä ravissa ja laukassa siirtymisten parissa: halusin edelleen nähdä reaktioita, joten teetin ratsukolle siirtymätehtäviä askellajin sisällä. Tähän en sisällyttänyt sen haastavampaa tehtävää, sillä halusin ratsastajan pääsevän ratsastamaan hevosta tehokkaasti jalalla sen sijaan, että jalka "kuolisi" samalla, kun ratsastaja joutuisi miettimään ratsastettavaa tietä. Puppe kokosi askellajeja kohtuullisesti, mutta eteenpäin sen oli vaikeaa lähteä tehokkaasti ja tasapainoisesti - jos se eteni paremmalla eteenpäinpyrkimyksellä, sen tahti hieman sekosi. Opastinkin dookieta myötäämään kädellä inan eteen, ja tekemään siirtymän itse maltillisesti. Näin Puppe sai aikaa koota jalkansa vatsan alle, ja siirtymiset keskiaskellajiin onnistuivat huomattavasti paremmin. Loppua kohden Puppe oli hyvin läpiratsastettu, ja tästä olisi ollut hyvä jatkaa niin sanottujen temppujen ratsastamista, mutta koska hevonen ja ratsastaja olivat jo kaikkensa antaneina jätettiin lisätehtävät toiseen kertaan.

20.07.2016 Maastoestevalmennus, valmensi VP

Tänään dookie tuli hevosineen poikkeuksellisesti Vähäpellon Ratsutilalle, sillä tarkoituksena oli hypyttää ratsukkoa maastoesteillä. Toimistohommia tehdessä huomasin, kun traileri lähestyi tallin pihaa joten lähdin oitis vastaanottamaan ratsukkoa - jutustelun lomassa kyselin ratsukon kuulumisia ja kyselin, minkälaisia ongelmia heillä on maastoesteitä hypätessä siunaantunut. Kävelimme yhdessä nurmipohjaiselle derbykentälle, jossa halusin alkuun verrytellä hevosta melko pitkään sileällä: halusin nähdä, että hevonen on paremmin pohkeen edessä ja erinäisin tehtävin varmistelin sen parempaa ratsastettavuutta. Sisällytin alkuverryttelyyn myös pieniä maastoesteitä, joita ratsukko sai tulla satunnaisesti melko maltillisessa laukassa. Tänään Puppe näytti hieman energisemmältä - liekö sitten syynä parempi läpiratsastus, muuttunut ympäristö vai se, että hevonen tiesi pääsevänsä pian hyppäämään enemmän. Jatkoimme valmennusta siirtymällä erilaisille maastoesteille, joita tänään olivat muun muassa muutamat taloesteet kolmiosaisena sarjaesteenä, erilaiset haudat, banketit sekä vesiesteet. Hypätessä korjasin hieman dookien istuntaa, sillä halusin ratsastajan pysyvän paremmin jalustimien varassa kuitenkaan nousematta liian kauas satulasta, sillä nyt ratsastaja jäi toisinaan hypyistä hieman jälkeen. Puppe puolestaan hyppäsi hyvällä innolla ja rehellisyydellä, eikä sitä tuntunut kummastuttavan mikään tehtävä. Vedellä se hieman höristi korviaan normaalia enemmän, mutta hyppäsi kuitenkin sujuvan ja varman oloisesti sekä veteen sisälle, että vedestä pois. Loppuun tulimme vielä pienen radan pätkän, jossa halusin ratsukon etenevän melko reipasta tempoa, mutta kuitenkin niin, että ratsukko huolehti tulevansa hyviin ponnistuspaikkoihin.

30.08.2016 Estevalmennus, valmensi Vivian

Dookie ja Puppe olivat jo kentällä kävelemässä alkukäyntejä kun vihdoin saavuin kentälle. Olin suunnitellut ratsukon estevalmennukseen jumppasarjan hyppäämistä. Ratsukko sai verrytellä jälleen itsenäisesti, toki välillä huikkasin jotain parannettavaa ja vinkkejä ratsastajalle. Pääosin ratsastaja sai kuitenkin itse hevosen toimimaan kuten pitikin. Hyppääminen aloitettiin heti alkuverryttelyiden jälkeen jumppasarjalla. Ensimmäinen este oli korkea ristikko, ja sen ja seuraavan pystyesteen väliin mahtui yksi laukka-askel. Toisen ja kolmannen esteen väliin tulisi myös yksi laukka ja kolmannen ja neljännen väli oli innarina. Sitten vielä kaksi askelta ja viimeinen este, joka oli okseri.
Puppe oli aluksi hitusen hidas, ja ratsastaja sai käyttää runsaasti jalkaa. Pikkuhiljaa se alkoi kuitenkin jo innostua jopa liikaakin, ja ratsastaja joutui vähän pidättelemään sitä. Esteistä päästiin kuitenkin täysin puhtaasti. Tekniikka oli välillä lievästi sanottuna erikoinen, mutta ainakaan yhtään puomia ei tamma ottanut matkaansa!
Ratsukko sai pitää lyhyet välikäynnit, ja sen jälkeen tultiin jumppasarjaa toisesta suunnasta. Vaihdoin okserin ristikoksi ja toisin päin sekä nostin esteitä korkeammiksi. Ensimmäinen este ylittyi hieman räpiköiden tamman innokkuuden vuoksi, mutta edelleen se hyppäsi tarpeeksi korkealle jotta puomit pysyisivät kannattimillaan. Seuraavat hypyt ylittyivät myös ongelmitta ja tyylikin oli jo parempi. Ratsastaja sai hevosen hyvin hallittua esteiden välissä, jolloin hypytkin olivat hallitumpia. Loppuverryttelyissä Puppe oli aivan täpinöissään eikä meinannut millään pysyä edes ravilla. Ympyröiden ja kahdeksikon avulla hevonen saatiin kuitenkin rauhoittumaan.

04.08.2016 Estevalmennus, valmensi Aaria

Puksuttelin reippaasti alle rajoitusten rämä-Fiatillani kohti Turmeltajaa, sillä näkyvyys oli lähes olematon rankkasateen takia. Pyyhkimet heiluivat silmieni edessä kuin hullu tuulessa mutta jouduin silti ajelemaan mummotyylillä nokka lasissa pysyäkseni tiellä. Huokaisin helpotuksesta päästyäni perille yhtenä kappaleena. Vedin sadetakin autossa päälle ja sprinttasin maneesille vesilätäköitä väistellen. dookie oli jo ratsunsa kanssa ottamassa alkukäyntejä ja ilokseni huomasin että edellisen illan esteryhmäläiset eivät olleet vaivautuneet keräämään kaikkia tarvikkeita pois. Vähemmän työtä tälle laiskiaiselle. Vaihdoin muutaman sanan dookien kanssa kasatessani esteitä mieleisilleni paikoille. Kuulin, että Pupella oli hieman tapana innostua ja veturoida esteillä, joten keksin että tänään työskenneltäisiin hieman ympyröillä. Kehotin ratsukkoa ottamaan ravia nostellessani puomeja paikoilleen. Puppe löntysteli erittäin laiskasti eteenpäin täi tervassa-meiningillä.
Haukottelin suureleisesti ja dookie ymmärsi vinkin antaen reippaasti pohjetta jolloin Puppe heräsi koomasta ja reipastui huomattavasti. Ainakin hetkellisesti, sillä dookie joutui vähän väliä muistuttamaan tammaa että pitäisi liikkua enemmän eteenpäin. Kuulemma esteillä kyseistä ongelmaa ei ollut, joten annoin ratsukon tulla aluksi ravissa pääty-ympyrälle jossa hypättäisi pieni pystyeste. Puppe höristi korviaan ja nosti päänsä ylös tajutessaan että este lähestyi ja ponkaisi yli kuin leopardi konsanaan. Tamma olisi kovasti halunnut jatkaa laukassa ja dookie joutui tosissaan pidättämään että sai Pupen takaisin raviin. Seuraava hyppy sujui maltillisemmin ja paluu raviinkin oli nopeampaa. Tamma selvästi nautti hommasta ja oli erittäin innokas. Nostin esteitä korkeammiksi ja tehtävään lisättiin lävistäjällä hypättävä lankkueste. dookie nosti laukan ja Puppe syöksähti neliin niin kovaa kuin jaloistaan pääsi.
Muutaman kierroksen kaahotuksen jälkeen meno oli sen verran rauhallista että parivaljakko tuli pääty-ympyrän esteelle. Tamma hyppäsi vaivatta ja jatkoi kohti lankkua, joka myöskin ylitettiin tyylipuhtaasti. Vilkaisin kelloani joka sanoi että olisi jo aika lähteä seuraavaan kohteeseen, joten kehotin dookieta ottamaan loppukäynnit. Hän naurahti ja sanoi että pitää ensin antaa Pupen juosta kaikki virrat pois. Katselin hetken kun ratsukko paineli pitkin uraa kuin heikkopäiset, Puppe selkeästi mielissään saadessaan juosta sydämensä kyllyydestä. Hyvästelin dookien ja kipitin autolleni pakoon rankkasadetta.

20.08.2016 Kouluvalmennus, valmensi tvisha

Iltapäivällä suuntasin Turmeltajaan, jossa minua odotti dookien ja suloisen Puppe-tamman valmentaminen kouluratsastuksen parissa. Tamma oli alkuverkassa vähän tahmean oloinen, ratsastaja sai työstää sitä napakasti, jotta se alkoi rentoutumaan ja vähitellen päästämään kyljistään. Ratsukko sai tehdä paljon taivutteluja, siirtymisiä ja tempon vaihteluja omaan tahtiin, joiden avulla saatiin Puppea kuulolle ja ratsastettua hyvin ohjan ja pohkeen väliin. Reilun kymmenen minuutin päättäväisen työstämisen jälkeen Puppe liikkui tahdikkaasti eteen kivassa raamissa, jonka myötä pääsimme siirtymään päivän tehtävien pariin.

Aloitimme kahdeksikon muotoisella kiemurauralla tekemään käynnissä pysähdyksiä sekä myötä- ja vasta-asetuksia. Huolellinen valmistelu ja hyvä pidäte ennen pysähdystä ja vastaavasti oikein napakka jalka, muutamalla kerralla myös raipalla tehostaen, reippaasti liikkeelle pääsemiseksi. Ratsukko teki työtä käskettyä, eikä pysähdyksissä saati asetusten vaihteluissa tullut liiemmin hankaluuksia, kunhan ratsastaja vain antoi riittävän selkeät avut. Jatkoimme seuraavaksi kiemurauralla ravissa, jälleen tehden pysähdyksiä. Pysähdykset sujuivat heti hyvin, mutta puolestaan suoraan raviin siirtymisessä sai dookie käyttää oikein teräviä apuja ja oikeasti pyytää ratsultaan, sillä muutoin Puppe siirtyi raviin vasta muutamien käyntiaskelien jälkeen. Ravissa ratsastaja sai lisäksi olla sisäpohkeen ja ulko-ohjan kanssa tarkkana siitä, että ympyrät pysyivät symmetrisinä, sillä Puppe alkoi herkästi oikomaan ja näin ollen pienentämään ympyrää. Jottei tehtävä kävisi tylsäksi, jatkoimme kahdeksikolla vielä laukkaamista niin, että ympyröiden risteyskohdassa tuli hidastaa käyntiin muutaman askeleen ajaksi ja sitä kautta vaihtaa laukkaa seuraavalle ympyrälle. Laukannostot sujuivat itsessään oikein hyvin molempiin suuntiin, dookien ei tarvinnut kuin vähän siirtää pohjettaan, niin Puppe ampaisi näppärästi laukkaan. Sen sijaan laukan ylläpitäminen vaati hieman töitä selästä, sillä tamma tuppautui puolen kierroksen jälkeen jo hidastamaan käyntipätkälle itsenäisesti. Lopputunnista teimme vielä dookien ja Pupen kanssa käynti- ja raviväistöjä keskihalkaisijalta, jotka näyttivät sujuvan tältä ratsukolta moitteitta.

Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme siirtymään vähitellen loppuverkan pariin. Dookie sai taivutella hevostaan ravissa ja käynnissä hetken aikaa, ja ollessaan tyytyväinen ratsunsa työskentelyyn hidastaa käyntiin ja antaa tälle pitkät ohjat. Ei yhtään hassumpia suorituksia! Puppe tuntui koko valmennuksen ajan vähän testailevan dookieta, se yritti aina päästä helpoimmalla ja näin ollen ei tehnyt mitään ilmaiseksikaan. Ratsastaja oli kuitenkin hyvin hereillä selässä ja laittoi hevosensa mukisematta töihin, jonka tuloksena saatiin oikein hienoja suorituksia, joita oli ilo kentänreunalta seurailla.

20.09.2016 Kouluvalmennus, valmensi Essi

Puppe & Dookie saapuivat minulle valmennettaviksi kylmän syyslauantaina, heidän oli tarkoitus kerrata kanssani perusjuttuja. Aluksi mietittiin että pitäisin heille estevalmennuksen, mutta viimehetkellä se päätettiin kuitenkin vaihtaa kouluvalmennukseksi. Ratsukko saikin aloittaa volttien ratsastamisen sijaan sillä että Dookie yrittäisi saada Puppea heräilemään kunnolla, että he pääsisivät vielä tekemään käyntiä kummallisempia asioita. Dookie yritti aluksi käyttää tavallista vahvempaa pohjetta, mutta todettuamme että Puppe ei oikeasti aio liikkua kunnolla eteen, saikin Dookie ottaa raipan käteen. Ja sitten homma alkoi rullaamaan jo paremmin, onneksi! Kun Puppe käytti edes vähän aktiivisesti takajalkojaan, ja käynti näytti muultakin kuin hidastetulta videopätkältä.
Aluksi kaksikon täytyi tehdä kolmikaarista kiemurauraa, ja pääpointtina oli saada tammaa vähän taipumaan, että pystyttäisiin laukatakin vielä. Tehtävä sujui ratsukolta itseasiassa paremmin kuin uskoinkaan, ja ratsukon suoritettua tehtävä myös toiseen suuntaan, he olivat valmiita vähän laukkailemaan. Tarkoituksena oli mennä ns. kahdeksikkoa kahden pääty-ympyrän välillä, vaihtaen aina ympyrää vaihdettaessa laukka. Aluksi tehtävä ei meinannut oikein sujua, mutta Dookiella & Pupella oli hyviäkin pätkiä, ja lopuksi tehtävä sujuikin jo huomattavasti paremmin. Sitten ratsukko suoritti avo- ja sulkutaivutuksia, sekä muutaman pohkeenväistön sekä etu- että takaosakäännöksiä. Väistöt sekä taivuttelut sujuivat hyvin, eikä niitä tarvinnut sen enempää kerrata. Lopuksi ratsukko laukkasi uran ympäri vapaassa laukassa, ja sitten olikin jo aika loppuravata, sekä kävellä loppukäynnit.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen