Hukanretale - kuollut 22.01.2018

Virallinen nimi Hukanretale
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Kulomusta, 143cm
Syntynyt, ikä - kuollut 12.06.2015, 26v - kuollut 22.01.2018
Rekisterinumero VH15-018-2399
Omistaja, kasvattaja dookie VRL-04373, Turmeltaja,
kasv. Tuulisaaren suomenhevostalli evm
Tuoja Sylvester
Koulutustaso ko. he A, re. 110cm, me. 100cm, CIC1
Painotuslaji Yleispainotus
Saavutukset KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I, Jälkeläisluokka B

Luonnekuvaus

Hukanretale on runsaan kepposvaraston omaava, käsittelijältään runsaasti huumorintajua ja kärsivällisyyttä vaativa pienhevosori, joka osaa olla varsinainen maanvaiva, mutta myös oikein kelpo ratsu. Kotoisammin pelkkä Hukkis on pohjimmiltaan kiltti tapaus, eikä se ole eläessään satuttanut kärpästä tai kiusaavaa tarhakaveriaan kummempaa otusta. Ratsuna musta pienhevonen ei ole helpoimmasta päästä, mutta kun ratsastaja löytää yhteissävelen orin kanssa, on alla melkoinen monitoimipeli.
Hukkis suorastaan rakastaa harjapakkinsa kanssa leikkimistä. Hajamielinen hoitaja saakin yleensä huomata virheensä minuuttien sisällä, kun leikkisä oripoika napsii harjoja ulos pakista, pudottaen ne eri puolille karsinaansa. Ilkeäksi ori ei ikinä onneksi muutu, vaan lähinnä katsoo hoitajaansa äärimmäisen tyytyväisenä joka kerta. Onneksi Hukkis on liian söpö, muuten hoitajat olisivat varmaan halunneet tehdä oriparasta makkaraa pitkän aikaa sitten. Varustaminen sujuu yleensä ongelmitta, lukuunottamatta rumia ilmeilyitä ja satunnaisia ilman näykkäisyjä satuloinnin aikana.
Taluttaessa Hukkis kulkee rauhassa vierellä taluttajan määräämää tahtia. Kesäisin vihreänhimo yltyy joskus hyvinkin suureksi, jolloin musta ori yrittää sinnikkäästi päästä aterioimaan, mutta lopettaa kyllä kun pari kertaa komentaa ja nykäisee narusta.

Hukkis ei ole millään tavalla helppo ratsu, mutta toimiessaan se on pienhevoseksi yllättävän näyttävä ja osaava tapaus. Hukkiksen kanssa saa tehdä usein erittäin paljon töitä, jotta ori toimii treenin aikana hyvin. Kun pienhevosen temput ja jekut oppii tarpeeksi hyvin, niitä on erittäin helppo ennakoida. Kun yhteinen sävel löytyy, on Hukkis oikeastaan erittäin mukava työskentelykumppani - se on kädelle ja painoavuille herkkä. Tämä monitoimimoottori ei hätkähdä minkäänlaista treeniä osaavan ratsastajan kanssa, ja pyrkiikin miellyttämään mahdollisimman paljon. Hieman kokematon ratsastaja saattaakin joutua Hukkiksen testaamaksi, mutta äärettömän hankalaksi ori ei ikinä onneksi heittäydy. Sileän treenissä musta on herkästi turhan tahmea liikkumaan, eikä se ole juuri koskaan järin herkkä jalalle. Raippa on siis kätevä väline alkuverryttelyissä, vaikka sen käyttö pienissäkin määrin aiheuttaa protestipukkeja laukassa, mutta sen avulla orin saa kuitenkin liikkumaan paremmin alusta asti eteen.
Esteillä Hukkis on nopea ja äärimmäisen notkea ja ketterä tapaus, eikä sille ole mikään ongelma mennä vähän jyrkempiäkin kaarteita vastalaukassa. Hypyt ovat lennokkaita ja ilmavia, ja Hukkis pitää aina huolen, että ne kintut nousevat riittävän korkealle.
Maastossa Hukkis on rohkea ja reipas, ja se toimii hyvin yksin ja kaverin kanssa. Muiden hevosten kanssa kulkiessa sen kuitenkin tulee olla johtohevosena, sillä muuten luvassa on koko matkan täydeltä ryysäilyä, kiukuttelua ja kiemurtelua - eihän näin mahtipontinen ori voi kulkea jonkun takana! Kärkihevosena ollessaan Hukkiksen kanssa voi rauhassa nautiskella menosta ja maisemista. Maastoesteillä Hukkis on rohkea ja erittäin menevä, eikä se kieltele turhia. Vesiesteet ovat parhaita, ja niissä pienhevosta saa hieman ajaa eteen, jottei se jää vain pomppimaan paikalleen ja läiskyttelemään vettä.

Lastaus ja matkustus ovat Hukkikselle peruskauraa, ja se kävelee koppiin/rekkaan/autoon mukisematta ja matkustaa rauhassa. Kisapaikoille saapuessaan pienhevonen ilmoittaa olemassaolostaan äänekkäästi, mutta hetken huutelun jälkeen se yleensä rauhoittuu ja kulkee nätisti hoitajansa mukana. Hukkiksen kisatulokset riippuvat pitkälti päivän mielentilasta, toisinaan myös säästä ja joskus tähtien ja planeettojen asennoista. Huonoina päivinä ori on kuin täi tervassa, laukka on nelitahtista möngerrystä ja asettuminen ja taipuminen on vaikeaa. Esteillä pikkuvikojen puuttumisesta ei toki juurikaan ole haittaa, ja niiden parissa ori ei myöskään jumittele turhia, mutta kouluradalla nämä päivät ovat pieniä katastrofeja.

Alkuperäinen luonne © Minority, muokkaus & pidennys © dookie

Meriitit ja saavutukset

Suomenhevosorien kantakirjaustilaisuus 20.04.2016
(P) 15 + 13 + 17 + 16 = 61p KTK-III

Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.12.2017
12 (3-4-3-2) + 24 + 23 + 25 + 18 = 102p SLA-I

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 31.12.2017
7 + 41 + 20 + 22 + 15 = 105p ERJ-I

Jälkeläisluokka B myönnetty 11.10.2017

Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.11.2017
7 + 43 + 19 + 20 + 15 = 104p KERJ-I

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.01.2018
5,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 102,5p KRJ-I

Sukutaulu

i. Susperiköön evm
sph, 142cm, m
ii. Hukkaan Heitetty evm
sph, 143cm, trn
iii. H. Hukkailija evm
sph, 141cm, klm
iiii. Hukassa evm
sph, 145cm, trt
iiie. Haaveilija evm
sph, 142cm, tprn
iie. Kerttuna evm
sph, 144cm, prt
iiei. Reimaus evm
sh, 151cm, tprt
iiee. Kerttuliina evm
sph, 140cm, vprt
ie. Horsman Hallamarja evm
sph, 138cm, vprt
iei. Pakkasukko evm
sph, 140cm, hprn
ieii. Kuuraparta evm
sph, 142cm, hprt
ieie. Villiriika evm
sph, 140cm, m
iee. Yöhalla evm
sph, 139cm, vprt
ieei. Turhatus evm
sph, 146cm, vrt
ieee. Hallatar evm
sph, 137cm, rt
e. Turvesuon Reija evm
sph, 139cm, tprn
ei. Kostilan Reissumies evm
sph, 143cm, prn
eii. Etu-Reissaaja evm
sph, 146cm, rnkm
eiii. Etu-Reissaus evm
sph, 145cm, prnkm
eiie. Ihme-Tarina evm
sph, 144cm, m
eie. Päivikki evm
sph, 142cm, klm
eiei. Tykkimies evm
sph, 147cm, rt
eiee. Liekikki evm
sph, 143cm, trn
ee. Päivänkakkara evm
sph, 136cm, vrt
eei. Päiväsuhve evm
sph, 138cm, rt
eeii. Päivänpääte evm
sph, 144cm, trt
eeie. Suhvaus evm
sph, 137cm, vprt
eee. Piitu-Liina evm
sph, 142cm, vrn
eeei. Leimaus evm
sph, 146cm, prt
eeee. Piituska evm
sph, 143cm, rn

i. Susperiköön oli erittäin komea ja hyvärakenteinen pienhevonen, joka kilpaili aktiivisimpina vuosinaan pääasiassa este- ja kenttäratsastuksen parissa. 142cm korkea, tai pieni, ori eli koko ikänsä kasvattajalta lähdettyään yhden ja saman ihmisen omistuksessa. Susperiköön voitti kahteen otteeseen pienhevosten kenttämestaruuskilpailut ja kertaalleen estemestaruudet, kiersi useissa näyttelyissä hakemassa useita II- ja I-palkintoja, ja osoittautui hyväksi jalostusoriksikin. Täysin musta pienhevonen kantakirjattiin 11-vuotiaana suoraan ensimmäiselle palkinnolle, hyvin rakenne ja käyttöpistein. Susperiköön oli erittäin hyvät tyypit omaava, ryhdikäs ja hyvällä ylälinjalla varustettu, pitkäkaulainen, ja muutoin hyvin sopusuhtainen ja tasapainoinen rakenteeltaan. Jalka-asennot orilla olivat hyvät lukuunottamatta takajalkojen lievää pihtikinttuisuutta. Luonteeltaan ori oli hyvällä tavalla veikeä ja orimainen, joka tuli etenkin näyttelyissä ja muissa vieraissa paikoissa pienenä machoiluna esiin. Ratsuna Susperiköön oli hyvin yritteliäs ja reipas, varustettuna hyvällä hyppytekniikalla ja rohkeudella. Tämä paketti kiinnosti useita tammanomistajia, ja Susperiköön saikin muutaman vuoden siitoskäyttöajallaan 43 jälkeläistä, joista monet ovat perineet mustaa väriä, hyvää hyppytekniikkaa ja persoonallista luonnetta. Susperiköön lopetettiin 21-vuotiaana nivelrikon takia.

ii. Hukkaan Heitetty oli pienhevoseksi melko raskas ulkomuodoltaan, mutta liikkeessä ori yllätti monet - hyvällä tavalla. "Hukalla" oli erityisen hyvä ravi, eikä laukassakaan juuri moittimista ollut. 143cm tummanruunikko hurmasi liikkeillään ja yritteliäisyydellään koulukilpailuissa ja vauhdikkuuttaan se pääsi esittämään myös esteiden parissa. Hukka ei ollut se kaikista ketterin tai taitavin hyppääjä, mutta se suoritti 80cm radat puhtaasti ja riittävän nopeasti, kun taas koulupuolella se starttasi aina helppo A -luokissa asti. Energinen ja eloisa pienhevonen kantakirjattiin 7-vuotiaana toiselle palkinnolle, jossa sen rakenteesta mainittiin paksu, alas liittynyt kaula, pitkähkö, vankka runko, pyöreä lautanen, pysty lapa ja piirteetön säkä. Jalka-asennoista löytyi sanomista käyrähköjen kintereiden ja lyhyehköjen vuohisten verran. Hukka oli useamman kesän tarjolla tammoille, mutta se ei koskaan saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin poikansa Susperiköön. Hukkaan Heitetyllekin kertyi kuitenkin 24 jälkeläistä, jotka ovat osoittautuneet enempi tai vähempi päteviksi monitoimihevoseksi niin kilpailuihin kuin harrastekäyttöönkin. Rakennettaan ori ei periyttänyt kovin vahvasti, luonnetta ja liikettä taas hieman enemmän. Hukkaan Heitetty kuoli 25-vuotiaana sydänkohtaukseen.

ie. Horsman Hallaharja oli ensimmäisen palkinnon kantakirjatamma, joka omasi hyvät liikkeet ja erittäin hyvän rakenteen. Hallaharja kantakirjattiin jo 6-vuotiaana, jota ennen se oli käynyt nuorten suomenhevosten laatuarvosteluissa hyvällä menestyksellä, ja jonka jälkeen se siirrettiin siitoskäyttöön. Hallaharja oli luonteeltaan kiltti mutta ratsuna äärimmäisen yritteliäs ja taisteluntahtoinen, ja se tuntui antavan itsestään aina 110% tosipaikan tullen. Tästä tuli paljon kehuja kantakirjauksessa, kuten myös rakenteesta: erittäin hyvät tyypit, kaunis pää, hyvän muotoinen ja pituinen kaula jossa hyvät liittymät, loiva lapa ja selväpiirteinen säkä, tiivis sopusuhtainen runko, vahva takaosa jossa pitkä pyöreä lautanen, sekä hyväasentoiset jalat. 138cm korkean tamman yleisolemus antoi helposti vaikutelman parikymmentä senttiä isommastakin hevosesta, johon vaikuttivat sen ryhdikkyys ja ylpeä ilme. Liinaharjainen vaaleanpunarautias teki elämänsä aikana hienot 10 varsaa, jotka perivät emältään rakennetta hyvin vahvasti. Hallaharjan kaikki jälkeläiset ovatkin kantakirjattuja hyvillä rakennepisteillä ja ainakin melko hyvillä liikepisteillä. Tamma lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen ja kulumien vuoksi 26-vuotiaana.

e. Turvesuon Reija ostettiin pitkän ajan suomenhevosihmisen kasvatusharrastuksen aloittamista varten, johon kaunis tummanpunaruunikko sopi hyvin lempeän luonteensa ja kauniin ulkomuotonsa ansiosta. 139cm korkea Reija on leppoisa ja lupsakka tamma, jonka kanssa pystyy toimimaan ihan jokainen ihminen vauvasta vaariin. Ratsuna tai kärryjen edessäkään Reijasta ei kuoriudu mitään vauhtihirmua eikä myöskään liikeihmettä, mutta se ei ole omistajaa haitannut. Rakenteeltaan Reija on hyvätyyppinen, kauniilla päällä ja hyvällä kaulalla varustettu tamma, jonka runko on hieman pitkä ja selkä vähän painunut. Takaosa tammalla on hieman pieni ja lautanen jyrkkä, mutta jalka-asennoista ei juuri löydy sanomista. Leveällä läsillä varustettu tamma on tehnyt 5 komeaa ja kaunista pienhevoskokoiseksi jäänyttä varsaa, jotka ovat osoittautuneet melko sekalaiseksi sakiksi. Omistajan toiveista huolimatta Reija ei ole kovin vahva periyttäjä minkään suhteen, mutta se on jättänyt hyvien orien kanssa itseään astetta parempia jälkeläisiä. Nykyään Reija viettää rauhallisia eläkepäiviä kevyessä käytössä harrastehevosena.

ei. Kostilan Reissumies oli kilparadoilla hyvin menestynyt, mutta jalostuspuolella harmillisen tuntemattomaksi jäänyt pienhevosori. Reissumies kilpaili esteitä, koulua, kenttää ja valjakkoa, ja kahta ensimmäistä vielä vaativammissakin luokissa. 143cm korkuiselta punaruunikolta löytyi hyppykykyä ja kisapäätä, vaikka ulkonäöltään ruunamaisen oloinen, kevyt- ja lyhytkaulainen ori ei kovin monia hurmannut. Reissumiehellä oli edellämainittujen piirteiden lisäksi pitkähkö ja kevyt runko, laskeva lautanen ja käyrät kintereet. Pienistä virheistään huolimatta ori teki pitkän ja menestyksekkään kilpauran useassa lajissa, ja kesti loppuun asti terveenä. Reissumiestä ei koskaan kantakirjattu, mutta sitä tarjottiin siitokseen muutamina kesinä, joiden johdosta sille syntyi 9 jälkeläistä. 13-vuotiaana Reissumies ruunattiin, kun omistajan intressit orinpitoon loppuivat ja ruunan pitäminen toisten talleilla oli mutkattomampaa. Reissumiehen varsoista muutama päätyi lopulta kilpailukäyttöön, ja ne ovat osoittautuneet erittäin sopiviksi siihen hommaan. Rakennettaan Reissumies ei juuri periyttänyt, mutta laajoja liikkeitä ja työintoa sitäkin enemmän. Kostilan Reissumies lopetettiin suolikiertymän takia 22-vuotiaana.

ee. Päivänkakkara ostettiin 8-vuotiaana muutaman varsan kasvattaneelta yksityishenkilöltä tunnetummalle suomenhevoskasvattajalle, joka halusi laajentaa kasvatustyötään pienhevosiin. Hyvärakenteisen tamman kantakirjauslausunnossa kerrotaan tamman olleen erittäin hyvätyyppinen, ryhdikäs ja sopusuhtainen, hyvän muotoisen kaulan omaava ja pyöreällä, tiivillä rungolla sekä hyvällä takaosalla varustettu. Jaloissa Päivänkakkaralla oli hieman kevyt luusto, mutta asennoiltaan jalat olivat hyvät. Ensimmäisen palkinnon kantakirjatamma vaihtoi omistajaa ison rahatukun saattelemana, mutta sitä ostosta uusi omistaja ei katunut hetkeäkään - Päivänkakkara oli luonteeltaan lempeä, emänä erinomainen ja hyvä periyttäjä niin rakenteensa kuin luonteensakin osalta. Kaiken kaikkiaan 9 varsaa tehnyt Päivänkakkara kuoli luonnollisesti kotonaan 27-vuotiaana.

Jälkeläiset

s. 28.11.2015 o. Tiilikan Hukkahöttö, e. Hattarainen
s. 03.10.2016 o. Huvitutin Hosuli, e. Vilijaana
s. 31.01.2017 t. Kärmeniemen Ökenfink, e. Siniketun Pilfnik
s. 15.07.2017 t. Turmeltajan Loretta, e. Nanetta

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkitty vain sijoitukset!

07.02.2016 - Turmeltaja - NJ - suomenpienhevosorit, tuom. Jannica - irtoSERT

ERJ
01.12.2015 - ERJ - Peikkola - 110cm - 7/53 04.01.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 4/30
08.01.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 1/30 02.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 2/40
03.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 3/40 05.05.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 2/40
19.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 4/30 19.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 2/30
22.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 3/30 23.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 5/30
24.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 4/30 25.05.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 5/30
31.05.2016 - ERJ-CUP - Ventos - 110cm - 17/215 02.06.2016 - ERJ - Lamoca - 110cm - 4/30
13.06.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 1/40 13.06.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 2/40
18.06.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 1/40 19.06.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 3/40
01.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 4/30 02.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 5/30
03.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 1/30 10.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 3/30
10.07.2016 - ERJ - Mörkövaara - 110cm - 3/30 11.07.2016 - ERJ - Edelsten Ponies - 110cm - 2/30
13.07.2016 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 3/30 14.07.2016 - ERJ - Koskimäki - 110cm - 5/30
05.07.2016 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 4/30 09.07.2016 - ERJ - Turmeltaja - 110cm - 1/30
01.08.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 5/40 03.08.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 6/40
06.08.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 1/40 09.08.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 3/40
04.08.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 5/30 14.08.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 3/30
18.08.2016 - ERJ - Metsovaara - 110cm - 1/30 29.08.2016 - ERJ - Censored - 110cm - 3/30
30.08.2016 - ERJ - Censored - 110cm - 5/30 09.09.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 4/34
09.09.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 3/34 11.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 1/30
13.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 1/30 14.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 4/30
16.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 2/30 16.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 4/30
18.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 3/30 19.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 5/30
23.09.2016 - ERJ - Ros Cirein - 110cm - 1/30 04.10.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 6/40
10.10.2016 - ERJ - Hortensia - 110cm - 6/40
KERJ
30.12.2015 - KERJ-CUP - KK Bailador - CIC1 - 5/43 14.03.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 5/30
19.03.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 5/30 23.03.2016 - KERJ - Filmür - CIC1 - 5/30
24.03.2016 - KERJ - Filmür - CIC1 - 1/30 02.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 4/40
05.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 6/40 05.05.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 2/30
06.05.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 4/30 07.04.2016 - KERJ - Mörkövaara - CIC1 - 1/40
01.05.2016 - KERJ - Huvitutti - CIC1 - 2/30 02.05.2016 - KERJ - Huvitutti - CIC1 - 1/30
03.05.2016 - KERJ - Huvitutti - CIC1 - 1/30 27.05.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 5/26
03.06.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 6/54 04.06.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 5/54
05.06.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 5/54 06.06.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 2/25
08.06.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC1 - 3/25 30.04.2016 - KERJ-CUP - KK Bailador - CIC1 - 3/31
05.08.2016 - KERJ - Filmür - CIC1 - 2/14 19.08.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 6/50
22.08.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 6/50 23.08.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 1/50
28.08.2016 - KERJ - Turmeltaja - CIC1 - 3/30 02.11.2016 - KERJ - Hortensia - CIC1 - 3/30
03.11.2016 - KERJ - Hortensia - CIC1 - 4/30 03.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 3/30
06.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 2/30 07.11.2016 - KERJ - Wyrda Horses - CIC1 - 2/30
07.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 4/30 13.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 5/30
19.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 4/30 23.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 1/30
24.11.2016 - KERJ - Vähäpelto - CIC1 - 1/30 27.11.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 4/30
29.11.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 2/30 04.12.2016 - KERJ - Hengenvaara - CIC1 - 2/30
09.11.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC1 - 5/30 31.07.2017 - KERJ-CUP - Kärmeniemi - CIC1 - 5/45
KRJ
02.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 4/30 03.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30
04.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 4/30 05.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30
11.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 2/30 13.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30
13.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 2/30 21.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 4/30
24.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 2/30 25.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 5/30
26.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30 03.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 1/30
06.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30 06.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 2/30
13.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30 16.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 3/30
19.01.2017 - KRJ - Encore - helppo A - 2/30 06.01.2017 - KRJ - Ruuvalli - helppo A - 4/30
10.01.2017 - KRJ - Ruuvalli - helppo A - 2/30 10.01.2017 - KRJ - Ruuvalli - helppo A - 5/30
13.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo A - 5/40 15.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo A - 1/40
16.01.2017 - KRJ - Fiktio - helppo A - 6/40 07.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/30
09.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/30 11.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/30
12.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 1/30 13.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 5/30
15.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 1/30 16.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 1/30
19.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 4/30 19.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/30
24.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 2/30 24.01.2017 - KRJ - Haavelaakso - helppo A - 3/30
19.01.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo A - 1/50 23.01.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 5/50
24.01.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 1/50 06.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo A - 7/50
09.02.2017 - KRJ - Kievarinkuja - helppo A - 7/50 21.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 6/40
22.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 3/40 24.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 6/40
26.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 1/40 29.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 2/40
30.01.2017 - KRJ - Cadogan Ponies - helppo A - 1/40 05.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 6/50
09.02.2017 - KRJ - Teilikorpi - helppo A - 7/50
VSR
31.12.2015 - VSR-CUP - Kenttäratsastus - CIC1 - 1/50 29.02.2016 - VSR-CUP - Kouluratsastus - helppo A - 7/120
31.01.2016 - VSR-CUP - Esteratsastus - 110cm - 4/57 31.05.2016 - VSR-CUP - Esteratsastus - 110cm - 3/55
31.01.2017 - VSR-CUP - esteratsastus - 110cm - 2/82 30.09.2017 - VSR-CUP - esteratsastus - 110cm - 6/54

Päiväkirja & valmennukset

16.10.2017 Estevalmennus, valmensi Kati Suuronen (tallityöntekijä Emmin näkökulmasta, kirjoitti omistaja)

Dookie oli pyytänyt minua ottamaan Hukkiksen iltapäivän estevalmennukseen, johon hän itse oli tulossa Veikan kanssa. Kotivalmentajamme Kati oli viime aikoina käynyt ahkerasti valmentamassa tilan hevosia, ja olin itsekin päässyt melkoiselle tehokuurille opetuksen suhteen. Se oli toki hyvä asia, Kati oli erinomainen valmentaja ja sain lähes aina hänen tunneillaan jonkin sortin ahaa -elämyksiä. Lähdin siis innokkaana valmennusta odottaen hakemaan Hukkista tarhasta, josta se pian löytyikin. Revitty loimi juuri ja juuri yllään. "Voi pensseli sun kanssasi!" Ähkäisin mustalle pienhevoselle, joka oli onnistunut kuorruttamaan itseään enemmän ruskeansävyiseksi. Kevyt harjausurakka siis edessä.

Etukäteen ajateltua pidemmän ajan jälkeen Hukkis oli vihdoinkin irtaantunut mutakerroksestaan, ja alkoi näyttää jo melkein hevoselta. Kello näytti sen vertaa, että valmennuksen piti alkaa aivan pian, joten varustin orin pikavauhdilla ja suuntasimme sen jälkeen sateensuojaan maneesiin.
Dookie ja Veikka olivat jo aloittaneet verryttelyt, ja selitin viivästymistämme. Omistajatar nyökkäsi ja naurahti, ja jatkoi sitten ratsastamista. Itsekin pääsin vihdoin hevosen selkään ja kävelemään alkukäyntejä, ja jatkamaan sen jälkeen itse verryttelyyn. Kati oli onneksi hieman myöhässä, joten olin saanut jo käynnin ja ravin työstettyä, ennen kuin hän saapui paikalle. Sovimme, että saisimme Hukkiksen kanssa vielä verrytellä rauhassa sillä välin, kun dookie ja Veikka aloittelisivat jo valmennusta.

Lopulta mekin pääsimme esteille asti, ja se olikin ihan positiivinen kokemus. Hukkiksella oli hyvä vauhti päällä, se imi esteille hyvin muttei liikaa, kuunteli apujani ja hyppäsi skarpisti. Pääsimme harjoittelemaan vähän haastavampiakin lähestymisiä jyrkkien kaarteiden kautta, ja nekin pienhevonen handlasi erinomaisesti - minun tarvitsi vain katsoa seuraavaa estettä, tukea ulkoavuilla ja ori olisi kääntynyt vaikka pennin päällä. Katilta irtosi runsaasti kehujen lisäksi vinkkejä, miten menostamme saisi vielä sujuvampaa ja siistimpää. Ei touhumme tänäänkään mitenkään mahdotonta ollut, todellakaan, mutta ainahan sitä löytyy parannettavaa. Valmennus saatiin päätökseen hyvillä mielin, ja Hukkis sai tallissa leipää ja ehjän loimen ylleen ennen tarhaan palaamista.

23.10.2017 Tohtorin tutkassa (kirjoitti omistaja)

Hukkis ja muutama muu hevonen pääsisivät tänään eläinlääkärin tarkastukseen raspausten yhteydessä. Pienhevosori oli ensimmäisenä vuorossa, joten kävin hakemassa sen hyvissä ajoin sisälle. Harjasin pienen mustan ripeästi ennen tarkastusta, jotta eläinlääkärimme Anne saisi tutkia orin puhtain käsin. Hetken puunauksen jälkeen siirsin orin käytävälle, jossa odottelimme hetken lääkärin saapumista.
Anne tuli pian paikalle, ja tervehti sekä minua että hevosta. Hukkis oli heti sitä mieltä, että se tarvitsisi herkkuja uudelta ihmiseltä, ja sen ilmeestä näkyi pienoinen pettymys, kun Anne sivuutti kerjäyksen täysin.

Tarkastus aloitettiin mustan orin päästä. Annen tutkittua hevosen yleistä olemusta ja kuntoa, hän tarkasti hevosen silmät, sieraimet ja suun. Toisessa silmässä näkyi vanha jälki, kun Hukkis oli loukannut sen tökkäämällä mitä luultavimmin johonkin oksaan tai keppiin, mutta muutoin ori selvisi tästä osiosta puhtain paperein. Seuraavaksi lääkäri tarkasti peruselintoiminnot, jotka olivat normaalit.
Näiden jälkeen Anne tunnusteli hevosen runkoa läpi, jossa löytyi pientä jäykkyyttä ja arkuutta lapojen kohdalla. Hierojakeikka siis myös luvassa! Muutoin pienhevosen kehosta ei löytynyt mitään huomiota tai huolta herättävää, joten lääkäri siirtyi jalkojen tarkastukseen. Anne paineli ja tunnusteli jalat huolellisesti läpi, ja totesi etujalkojen olevan lievästi turvoksissa. Hukkis ei näyttänyt minkäänlaisia kipureaktioita missään jalassa, ja Anne olikin varma että turvotus johtui vain paikallaan olosta - pienhevonen ei ollut enää sieltä nuorimmasta päästä, ja aktiivinen ja raskas kisaura olivat taatusti tehneet osansa. Kaviopuristimiin ori ei reagoinut, joten siirryimme ulos katsomaan liikkeet ja tekemään pienen taivutuskokeen. Hukkis liikkui puhtaasti ja innokkaasti, niin ravissa kuin käynnissäkin. Taivutuskokeisiin se reagoi etujalkojensa kanssa vain lievästi, joten siellä saattoi odottaa olevan tavallisia kulumia tämän ikäiselle ja paljon käytetylle hevoselle. Anne ei ollut lainkaan huolissaan reaktioista, eikä kehottanut tekemään sen kummempia jatkotoimenpiteitä. Hukkis pääsi siis hyvin mielin jatkamaan päiväheinien syöntiään tarhaan, ja minä kävin noukkimassa seuraavan otuksen tarkastukseen.

10.11.2017 Kouluvalmennus, valmensi reibili

Saapuessani Turmeltajaan, oli dookie jo tekemässä alkuverryttelyjä ratsunsa Hukanretaleen kanssa. Ori vaikutti jokseenkin tahmealta ja reagoi hitaasti pohkeeseen, joten vaihdoin vähän lennosta suunnitelmia sen suhteen, mitä olin tälle valmennuskerralle meinannut. Kun alkuverryttely oli tehty, pyysin dookieta tekemään pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä pitkällä sivulla käynnissä. Kuten hevosesta annettujen alkutietojen perusteella arvata voi, ei ori juurikaan reagoinut alkuun annettuihin apuihin, mutta kun kehotin dookieta antamaan vähän napakammat ja selkeämmät avut ja annoin dookielle raipan käteen ja kehotin käyttämään tarvittaessa sitä merkkinä, alkoi pysähdykset ja liikkeellelähdöt sujua kuin pitääkin ja ori oli kerta kerralta paremmin kuulolla. Raippaakaan ei parin ensimmäisen liikkeellelähdön jälkeen enää tarvittu. Dookien istunta oli hyvä eikä siihen tarvinnut juuri puuttua.

Kun perusasiat oli kunnossa, voitiin siirtyä seuraaviin tehtäviin. Tehtävänä oli ottaa pohkeenväistöjä vasempaan heti pitkän sivun alusta kentän keskelle ja siitä siirtyminen keskikäyntiin ja takaisin uralle. Harjoitus sujui kaikinpuolin hienosti, vaikka ori olikin alkuun hieman kankea ja dookie sai tehdä tosissaan töitä sen kanssa. Hukkis oli kyllä aika vaikuttava näky sitten, kun sen sai tekemään töitä ja koko loppu valmennuksen ajan sen työskentelyä ja intoa tehdä asioita oli ilo katsella; dookie ja Hukkis olivat loistava pari ja kuin luodut toisilleen, dookie tiesi täsmälleen mitä orin kanssa täytyy tehdä, että sen parhaat puolet tulevat esiin. Valmennukseen varattu aika alkoikin loppua tähän, joten jätin ratsukon tekemään loppuverryttely itsekseen ja riensin itse kohti omia töitä.


Turmeltaja on virtuaalitalli - tämä on virtuaalihevonen