Virallinen nimi Mratšnyi Rekisterinumero VH15-039-0003
Rotu budjonnynhevonen Syntymäaika 15.07.2012, 10 vuotias
Sukupuoli tamma Säkäkorkeus 160cm
Painotus yleispainoitus Koulutustaso ko. vaB, re. 120cm, me. 115cm
Omistaja sarqquu (VRL-04374) Kotitalli Susikallio


Saavutukset

31.03.2017 Kävimme esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa ja saimme kotiin ERJ-II palkinnon 99 pistein. Tavoitteena olisi uusintatilaisuus muutaman erj-cup sijoituksen jälkeen ja tavoitella vielä ykköspalkintoa!Historia


Martan tarina alkaa pari vuotta sitten Zaozerye maaseutukaupungin lähistöltä. Martta syntyi heinäkuun 15. päivä Markov nimisen miehen luokse pienelle maatilalle ja tulevaisuus näyttikin hyvin rauhallisesta. Marta oli tarkoitus myydä kasvettuaan eteenpäin jollekkin ratsutilalle tuntihevoseksi, mutta niin ei koskaan päässyt käymään ja kohta kuulettekin loput. Yhtenä iltana Markov ja Martta olivat iltalenkillä metsäpolulla oli syyskyyn 20. päivä ja ilmatkin alkoivat viilenemään. Taivas alkoi hämärtymään jo pikku hiljaa ja pimeys laskeutumaan maan päälle. Markov ja Martta kääntyikin takaisian kotia kohti, mutta metsässä oli jokin muukin Martan ja miehen lisäksi, eikä se jokin muu tahtonut mitään hyvää kyseiselle parivaljakolle. Metsän keskeltä tuli suuri harmaakarhu pentuineen, jota Martta säikähti ja säntäsi pakoon minkä jaloistaan pääsi, omistajasta ei sen jälkeen kuulunut yhtikäs mitään. Huono onni jatkui Martalla ja pakoreissuin aikana tamma liukaustui ja sai iskun vasempaan silmäänsä. Tammavarsa selviytyikin lähikylään asti, josta paikallinen hevosmies otti tamman kiinni. Rahatilanne oli tiukilla aina pienemmissä maalaiskylissä, joten mies hoiti parhaan mukaan tammavarsaa, mutta joutui loppujen lopuksi myymään sen paikalliselle teurastajalle. Sinä iltana tapahtuisi jotakin myös, mutta tällä kertaa iloista. Nyt minä ponkaisen tarinaan mukaan ja kerron kuinka päädyinkään tuolle maalaiskylälle ja kaikenlisäksi vielä teurastamoon!

Olin viipynyt Venäjällä jo parisen viikkoa kiertelemässä maalaiskyliä ja katselemassa hevosia itselleni Saksaan tuotavaksi. Olin saanut monet kummaksuvat katseen paikallisilta eivätkä he taitaneet käsittää mitä tuolainnen kaupunkilaistyttö täällä tekee. Olin käynyt monet paikat läpi löytämättä mitään sen suurempaa lahjakkuutta tai hevosta, joka veisi sydämeni iäksi. Päätin vielä katsoa viimeisen kylän, joka sijaitsi ihan Zeozeryen lähellä missä olinkin kuullut ikäviä uutisia eräästä mieshenkilöstä, joka oli saanut surmansa karhun hyökkäyksestä. Saavuinkin lähikylään ja kiertelin paikalliset tallit. Saavuinkin Martan pelastaneen hevosmiehen luokse, joka kertoi juuri vieneensä nuoren hyväkuntoisen tammavarsan teurastajan luokse huonon rahatilanteensa takia. Heti, kun mies sanoi nämä sanat minulla napsahti, tämä olisi pakko nähdä! Aikaa hukkaamatta otinkin jalat allenni ja kiidin teurastajan luokse ja onneksi tammavarsakin oli vielä elävien kirjoissa. Samassa kuin näin Martan sydämeni löi ainakin sataviisikymmensälyöntiä enemmän mitä olisi pitänyt ... okei, ehkä hieman liioittelin, mutta mikä voisi olla sen kauniimpi, kuin tuo kyseinen olento joka seisoi juuri edessäni! Heti hurmiosta palattuani pyysin, että saisinko ostaa tammavarsan, hetken tingattuamme hintaa sain maailman upeimman tamman alun mukaani!Luonne


Martta on hevonen, joka nauttii hiljaisuudesta ja rauhasta. Tamma vaatikiin private- karsinan itselleen mahdollisimman rauhallisesta kohdasta, että se saa pistäytyä makaamaan ja rentoutumaan. Vaitelias ja rauhallinen tamma on hyvinkin sympaattinen eläin, eikä se halua kenellekkään mitään pahaa, muttei kumminkaan sovi lasten käsiteltäväksi. Hoidettaessa tamma on hyvinkin rauhallinen, eikä hosu turhia. Martta nostaa kaviot nätisti, antaa suitsia ja satuloida itsensä helposti. Tamma pelkää paljon silloin, kun on liukasta eikä se varmasti liikautta kaviotansakaan eteenpäin, joten sanotaanko näin turha luulo viedä tammaa pihalle. Yleensä tällöin viemme tamman maneesiin jaloittelemaan sillä välin, kun muut tarhailevat ulkona. Tämä pelko rajoittaa paljon tamman elämää, muttei onneksi ole este, jos omistaa maneesin missä harjoittaa tammaa sillä välin, kun pihakelit ei salli sitä. Martta säikähtää aika herkästi kovia ääniä, muttei saa hepulikohtausta niinkuin monet hevoset. Uudet asiat Martalle ovat aina jännittäviä ja se tarvitsee aikaa suletellakseen niitä. Ja jos ylempää luit Martan historiakertomuksen tämä kaikki johtuu vain siitä, että tamma loukkasi itsensä liukastuessa pakoreisullaan, joka aiheuttaa pelkoa aina kun tamma tuntee ettei maapohja ole varma.

Ratsastaessa tammasta löytyy se vauhdikkaampi puoli, mutta samalla myös tyyneys tekemäänsä asiaa kohtaan. Varmaliikkeinen tamma, joka ei suinkaan arkaile hypätä estettä, vaikka toinen silmä puuttuisikin kunhan alusta ei ole liukas. Ratsastus on ainut asia missä oikeasti näkee tammasta rohkean ja pelottoman puolen, vaikka muuten se pelkääkin välillä hölmöjä asioita. Kouluratsastaessa tamma yrittää kyllä välillä vetää lepsun ja ehkä jopa hieman laiskahkon puolen esiin itsestään, jos sitä alusta alkaen ei laita kunnolla liikkumaan. Tammalla on oikein mielyttävät askeleet ja se on todella kuuliainen. Marttaa ei tarvitse kahdesti käskeä, kun se on jo tekemässä pyydettyä asiaa alisuoriutumisella tai sitten täydellä teholla riippuen ihan ratsastajasta. Esteillä tamma loistaa ja se rakastaa hypätä silloin voit nähdä tamman sydämen roihuavan ja sen iloisuuden mikä puhkuaa siitä. Tamma ei pelkää mitään esteillä ja on ehkä hiemankin liian uhkarohkea se menee minkä yli tahansa jos ratsastaja vain pyytää. Martalle riittää kunhan ratsastaja pysyy selässä ja määrää tahdin niin tamma on tyytyväinen. Maastoratsuksi tammasta ei ole, eikä sinne kannata pyrkiäkkään kuin vain kuivilla ilmoilla ja todella kokeneen ratsastajan kanssa, koska tamma ei ole liikennevarma.

Aina kun olemme lähdössä kisamatkalle tamma puhkuu oikein intoa ja lähtemisen meininkiä, eikä sitä rajoita silloin mikään! Pidäthän riimusta hyvin kiinni tai sinä roikut tamman mukana traileriin! On hauska nähdä miten arasta ja pelokkaasta tammasta kuoriutuu kisakentillä ja ratsastuksessa niin upea eläväinen kisaratsu. Kisapaikoilla tammaa ei häiritse lähestulkoon yhtään ympärillä tapahtuva hälinä vaan tuntuu 99% keskittyvän tulevaan suoritukseen turhia hermoilematta.

Ulkoasu © ksuvi / Taustakuva © Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0)