Muistoissa 30.12.2016


Kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Perustiedot

Virallinen nimi:Bilehile "Hilma" Rekisterinumero:VH15-018-0389
Rotu:suomenhevonen Sukupuoli:tamma
Syntymäaika:12.07.2014, 21 vuotias
[3v 12.09.2014 - 8v 01.07.2015]
Säkäkorkeus:154cm
Painotus:yleispainoitus Koulutustaso:Helppo A, 100cm ja helpot luokat
Omistaja:kuristaja, VRL-04374 Kasvattaja: Leena Kolamäki, Suomi
15.04.2015 Suomenhevostammojen kantakirjaustilaisuus
16 + 16 + 18 + 17 = 67p KTK-III
25.07.2015 Kenttäratsastusjaoksen heinäkuun laatuarvostelutilaisuus
8 + 40 + 17,5 + 20 + 15 + 0 = 100,5p KERJ-I
Jälkeläisluokka C (myön 06.11.2015) 15.05.2015 VSR:n ikäryhmäkilpailu 2. osakilpailu
kokonaiskilpailun sija 12 pistein 3+3+6=12

Luonne

Hilma on juuri samankaltainen, kuin esimerkiksi 16- vuotias teinityttö. Omaa paljon mielialavaihteluita, suuttuu mitättömistä asioista ja tahtoo tehdä kaiken oman päänsä mukaan. Hilma onkin jollakin tavalla hyvinkin ärsyttävä tapaus ja se ei todellaan sovi semmoiselle "tätihahmolle", joka tahtoo päästellä hieman höyryjä työ- ja perhearjesta. Voi olla, että kyseinen tätihahmo saa seuraavan kakaran niskoillensa ja palaa mielummin kotiinsa katselemaan omia lapsiansa, jotka mitä luultavimmin ovat helpompia kuin Hilma, jolla ei ole korvia ja välillä tuntuu, ettei sen päässäkään liiku mitään kärpästä suurempaa. Hilma on hevonen, joka on tyhmä kuin vasemman jalan saapas, mutta oikean ihmisen ja ratsastajan kanssa siitä kuoriutuu loppujen lopuksi mahtava hevonen, joka ei niskoittele vastaan. Tamman kanssa on vain löydettävä oikea sävel, sekä sinulla pitää olla paljon tahtoa, sekä hyvä huumorintaju.

Yllä oleva kuvaelma tamman "ihanasta" luonteensa ei onneksi vaikuta kovin paljoa tamman ratsastettavuuteen paitsi tietenkin onhan sinun "voitettava johtajuus" ennen, kuin sen selkään pomppaat. Tamma on oikean ratsastajan kanssa hyvinkin osaava neiti, eikä ongelmia suurempia ilmene alkutaistelujen jälkeen. Pitkien alkuverkkojen jälkeen, jolloin on tämä johtajuuskamppailu käydään ratkaisee oikeastaan koko lopputunnin tuloksen. Tuttujen ratsastajien kanssa Hilma ei jaksa välillä edes kinastella ja joskus se myöntyy vain omaan arvoonsa ja tekee mitä siltä pyydetään suurempia mukinoimatta. Hilma on ehkä hieman laiskahkon puoleinen koulutreeneissä ja välillä meno onkin hieman tahmeata, mutta tässäkin asiassa ratsastaja voi asiaan vaikuttaa ja oikealla tsempillä se menee oikein nätisti ja vetreästikkin. Tammalla onkin hyvät askeleet, joissa on oikein kiva istuskella mukana, mutta aniharvoin siellä voi vain olla ja möllöttää vaan kokoajan pitäisi työstää Hilmaa eteen. Esteillä tammalla riittäkin vauhtia enemmän, ehkä välillä liiaksikkin. Hilma on taitava hyppääjä, kunhan sille näyttää oikean temmon ja tiet tarkasti, mutta se osaa arvioida kyllä hyvin ponnistuspaikat ja tipputtaakin esteitä aniharvoin jos ratsastaja ei mokaa temmossa tai jos lähestyminen on liian tiukka. Maastoesteet on tamman vahvuus ja se onkin loistoratsu maastossa muutenkin. Vauhtia, eikä jännittäviä tilanteita maastoesteiltäkään puutu ja välillä se kaipaakin hieman jarrutteluja maastoesteille.

Sukutaulu

isä: Liskodisko ii. Lavathanssit iii. Leperthelijä
iie. Landelikka
ie. Lakkamaria iei. Päiväni Murmelina
iee. Villivadelma
emä: Humputella ei. Hilpetööri eii. Tikku-Ukko
eie. Taikasana
ee. Tuutikki eei. Tellervo
eee. Tulenteko
Katso laajenettu sukutaulu täältä.

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Sukupuoli Isä
24.02.2015 Rohkean Hurmuri ori Hurmusti
03.03.2015 Rohkean Kreisibailaaja tamma Ralli-Rami
01.04.2015 Rohkean Miinakenttä ori Minorkki
02.05.2015 Pikku Hiprakka ori Pieni Pelvoitus
20.07.2015 Rohkean Bailabaila ori Rokkipoikanen
12.10.2015 Rohkean Bilepirkko ori Alikroisantti

Sukuselvitys

i. Liskodisko on rautias suomenhevosori, joka viettää ansaittuja eläkepäiviään pienellä tallilla koko perheen ratsuna. Nuoruudessaan 156cm korkea ori oli pitkään nuoren tytön kisaratsuna este- ja kouluratsastuksessa. Rohkea Liskodisko on oikea opetusmestari ja jokaiseen lajiin soveltuva hevonen. Oria käytettiin jalostuksessa muuteman varsan verran. Vanhimmat varsoista ovat kerenneet saamaan runsaasti menestystä kisaradoilta. Liskodisko on luonteeltaan rehellinen ja nöyrä suomenhevonen. Oikea herrasmies, joka on kaikkien käsiteltävissä.

ii. Lavathanssit oli menestyksekäs kouluratsu, jonka askeleet ja komea sporttinen rakenne aiheutti ihastuneita huokauksia kisoja katselleissa ihmisissä. Lavathanssit oli liinakko 155cm korkea suomenhevosori, joka kerkesi elämänsä aikana jättää maailmaan yhdeksän upeaa jälkeläistä. Luonteeltaan Lavathanssit oli jokseenkin jopa äkäinen, mutta ratsuna orista kuoriutui upea, kuuliainen hevonen. Jälkeläisistä osa on kovapäisiä ja jopa hieman vaikeahkoja, mutta ratsuna kaikki ovat menestyneitä ja hienoja hevosia.

iii. Leperthelijä syntyi alunperin ravitallille, jossa siitä yritettiin tehdä ravuria. Opetusvaiheessa huomattiin orin laukkaherkkyys ja lennokas ravi. Leperthelijällä ei koskaan keretty ajamaan kilpaa, ennekuin se myytiin nuorelle naiselle, joka lähti opettamaan oria ratsunhommiin huomattuaan sen potentiaaliset askellajit. Orilta löytyi hyvä, puhdas laukka ja hieno ravi. Leperthelijästä tulikin erittäin miellyttävä ratsu, joka kerkesi käymään myös kilpailuissakin. Elämänsä loppuvaiheissa ori kerkesi kokeilemaan myös tuntiratsun hommia, mutta ei soveltunut ratsastuskouluun luonteensa vuoksi, sillä ori oli enemmänkin yhden ihmisen hevonen. Leperthelijä astui elämänsä aikana kaksi tammaa, joista vain toinen tuli kantavaksi. Orilla on siis vain yksi jälkeläinen.

iie. Landelikka syntyi pienelle maalaistallille, jossa tarkoituksena oli tehdä siitä työhevonen. Kuitenkin Landelikka oli siunattu sirolla rakenteella, joten se eleli hetken maastoratsun elämää. Landelikka astutettiin muutemana kesänä ja se kerkesi saamaan kolme siroa jälkeläistä. Tamma myytiin ratsastuskoulukäyttöön ja siellä Landelikka viettikin monta vuotta tuntilaisten suosikkiratsuna. Eläkepäiviään se lähti viettämään rauhalliselle pikkutallille, jossa se oli äiti-tytär ratsuna. 153cm korkea tamma oli punarautias ja kaunis suomenhevonen.

ie. Tummanpunarautias Lakkamaria oli loistava yleisratsu joka lajiin. Tamman kanssa hypättiin esteitä, käytiin koulukilpailuissa, harrastettiin matkaratsastusta ja rekiajeluita. Lakkamaria oli luonteeltaan mitä mukavin ja nöyrin hevonen. Se luotti ihmiseen täydellisesti ja sen kanssa pystyi harrastamaan kuka vain. 150cm korkea tamma oli muhkea rakenteinen hevonen ja se kerkesi pyörähtää pari kertaa myös kisaradoilla taitojaan esittelemässä. Lakkamaria oli siitostammana muutema vuoden ajan ja kerkesi saamaan kaksi tervettä, ihanaa varsaa.

iei. Päiväni Murmelina ja punarautias läsipäinen raskasrakenteinen ori. Kiltti se oli, kuin mikä ja pärjäsi hyvin työhevosena. Ratsuna orin kanssa harrastettiin helppoja kouluratsastusluokkia varsin menestyksekkäästi. Lisäksi Päiväni Murmelina toimi myös maastoratsuna matkaratsastuskilpailuissa. Suuri ja massiivinen ori oli 160cm korkea ja kantoi turvallisesti selässään myös lapset. Elämänsä aikana se kerkesi astumaan neljä tammaa ja saamaan neljä tervejärkistä varsaa.

iee. Villivadelma oli kuvankaunis pienikokoinen liinakko tamma. Tamma oli rakenteeltaan kevyt ja voitti muuteman ravilähdönkin ennen ratsuksi siirtymistä. Ratsunhommissa sen kanssa harrastettiin hyvin yleispainotteisesti kaikkia lajeja. Menestyksekkäästi se kilpaili kouluratsastuksessa. Villivadelma oli kuusi vuotta siitostammana, jonka aikana se sai neljä kaunista jälkeläistä.

e. Humputella on punarautias kilpahevosena toimiva monipuolinen ratsu. 154cm korkea tamma on menestynyt este- ja kouluratsastuksessa sijoittuen hienosti. Humputella on erittäin tammamainen neiti, joka ei todellakaan ole aloittelijoiden hevonen. Parhaimmillaan tamma on kuitenkin erinomainen ratsu, joka omaa hienot askellajit. Humputella on pyöräyttänyt maailmaan tällä hetkellä vain yhden jälkeläisen, eli Bilehileen, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa tammalla on vielä enemmänkin siitoskäyttöä. Humputella on periyttänyt Bilehileelle ainakin sen persoonallisen luonteen ja kivat askellajit.

ei. Hilpetööri oli vaaleanpunarautias 153cm korkea herrasmies. Ori oli miellyttävä hevonen niin hoitotilanteissa, kuin ratsunakin. Hilpetööri syntyi ravimiehelle, joka yritti tehdä orista ravuria. Muutemat ravit ori juoksi, mutta ei juurikaan menestynyt hitaan juoksutahtinsa takia. Hilpetööri myytiin naiselle, joka käytti oria puskahevosena muuteman vuoden ja kävi ori välissä ratsuttajankin opissa. Ratsuttaja näki orissa potentiaalia estekentille ja estekisoissa Hilpetööri menestyikin loppuelämänsä ajan. Ori oli siitoskäytössä pitkään ja saikin 8. varsaa. Monet varsoista ovat olleet huippuhyyppääjiä ja mahtavia kisakavereita omistajilleen.

eii. Punarautias tähtipää Tikku-Ukko oli luonteeltaan oikea sydänten murskaaja. Ori ravasi hienon kilpauran ravurina, jonka jälkeen toimi ratsuna pitkään. Ratsuna Tikku-Ukko menestyi kouluratsastuksessa todella hyvin ja toimi hienon luonteensa vuoksi myös ratsastuskoulun tuntikäytössä. Tikku-Ukko oli reippautensa ansiosta mahtava ratsu, jolla on 3. jälkeläistä. Jälkeläisilleen se periytti todella upeaa luonnetta ja nöyrää peri suomalaista olemusta.

eie. Taikasana toimitti melkein koko elämänsä siitostamman virkaa hienon sukunsa ja luonteensa vuoksi. Tamma oli todella hyväluontoinen hevonen, jonka kanssa ongelmia ei syntynyt juuri koskaan. Taikasanan omistaja halusi Taikasanan jatkavan varsoilleen loistavaa luonnetta, joten tamma kerkesi saamaan 10. varsaa. Kuten tamman omistaja arvelikin, suurin osa varsoista omistaa aivan ihanan luonteen. Osasta varsoista tuli ravureita ja osasta ratsuja. Taikasana itse oli 152cm korkea juoksijarakenteella varustettu hevonen.

ee. Tuutikki oli menestyksekäs esteratsu, joka pysyi kasvattajallaan kisahevosena koko elämänsä ajan. Tamma oli yhden ihmisen hevonen, mutta omistajalleen se oli maailman hyvätahtoisin olento. Tuutikki hyppäsi mitä vain ja mistä vain. Tamma menestyi hyvin myös maastoesteillä ja oli erittäin varma hyppääjä. Tuutikki sai elämänsä aikana viisi ihanaa varsaa, joista suurimmasta osasta tuli loistavia esteratsuja.

eei. Tellervo oli työhevosmallinen suomenhevosori. Massiivisella orilla korkeutta oli 160cm ja se oli väriltään punarautias ilman mitään merkkejä. Luonteeltaan Tellervo oli erittäin rauhallinen ja luotettava. Sitä käytettiin enimmäkseen jalostukseen, mutta omistajaperheen isäntä käytti Tellervoa myös työhevosena. Ori oli oikea monitoimihevonen. Perheen tytär ratsasti luotettavalla orilla pitkiä maastolenkkejä ilman varusteita, emäntä ajoi reellä tai kärryillä ja isäntä käytti metsätöissä. Elämänsä aikana Tellervo astui pari naapureiden tammoista. Varsoista tuli selväpäisiä ja monipuolisia hevosia.

eee. Tulenteko oli tummanpunarautias pienellä tähdenaiheella ja sukilla varustettu tamma. Tulenteko oli perusluonteeltaan aika äkäinen ja osasi kyllä pelotella ihmisiä. Tulentekoa ei juurikaan haluttu käyttää siitokseen, sillä sen pahamaineisen luonteen pelättiin periytyvän jälkeläisille. Yhden varsan tamma kuitenkin elämänsä aikana sai rauhallisen orin kanssa. 150cm tamma oli rakenteeltaan hyvin ratsumainen ja sen kanssa kierrettiinkin muutemat helpot kouluratsastuskilpailut. Hurjaa kisamenestystä se ei koskaan saanut, mutta hyvä harrasteratsu Tulenteko oli.

sukuselvitys © Murke

Kilpailukalenteri

Päivämäärä Jaos, kutsu Luokka Tulos
21.06.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A2/30
13.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A3/17
11.06.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A4/30
29.05.2015KRJ, Kuuralehdon hevostilaHelppo A4/40
22.05.2015KRJ, Kuuralehdon hevostilaHelppo A3/40
20.05.2015KRJ, Kuuralehdon hevostilaHelppo A5/40
09.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A1/17
08.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A3/17
07.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A2/17
06.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A4/17
05.06.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A3/30
05.05.2015KRJ, al NajyaHelppo A1/17
08.06.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A3/40
07.06.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A1/40
30.05.2015KRJ, Marshmallow MiniaturesHelppo A5/30
29.05.2015KRJ, VanimaHelppo B2/30
27.05.2015KRJ, Marshmallow MiniaturesHelppo A4/30
27.05.2015KRJ, VanimaHelppo B3/30
26.05.2015KRJ, VanimaHelppo B5/30
22.05.2015KRJ, VanimaHelppo B5/30
18.05.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A4/40
14.05.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A1/40
14.05.2015KRJ, VanimaHelppo A4/30
13.05.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A2/40
06.05.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A4/40
30.04.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A3/40
08.05.2015KRJ, ZurückHelppo A4/30
01.05.2015KRJ, AittohaaraHelppo A9/100
30.04.2015KRJ, ZurückHelppo A5/30
07.05.2015KRJ, FiktioHelppo B6/37
06.05.2015KRJ, FiktioHelppo A5/40
01.05.2015KRJ, FiktioHelppo A5/40
28.04.2015KRJ, FiktioHelppo A6/40
17.04.2015KRJ, FiktioHelppo B1/37
02.05.2015KRJ, FiktioHelppo A4/40
26.04.2015KRJ, FiktioHelppo A1/40
21.04.2015KRJ, FiktioHelppo A3/40
14.04.2015KRJ, RohkelikkoHelppo A3/40
05.04.2015KRJ, vrt WukiHelppo A1/100
04.04.2015KRJ, vrt WukiHelppo A8/100
02.04.2015KRJ, MinnantilaHelppo A5/40
25.03.2015KRJ, DelmenhorstHelppo A5/50
25.03.2015KRJ, FiktioHelppo A4/40
16.03.2015KRJ, HuvituttiHelppo A1/50
15.03.2015KRJ, FiktioHelppo A3/40
13.03.2015KRJ, HuvituttiHelppo A7/50
10.03.2015KRJ, FiktioHelppo A6/40
12.03.2015KRJ, al NajyaHelppo A1/40
08.03.2015KRJ, ErkinheimotHelppo A2/30
08.05.2015ERJ, Harlakka100cm2/38
11.05.2015ERJ, Lebenslang100cm5/3o
06.05.2015ERJ, Riiviöt100cm4/50
05.05.2015ERJ, Riiviöt100cm6/50
29.04.2015ERJ, Riiviöt100cm3/50
10.05.2015ERJ, Pimento100cm1/40
09.05.2015ERJ, Pimento100cm3/40
06.05.2015ERJ, Aittohaara100cm1/100
06.05.2015ERJ, Rohkelikko100cm2/30
04.05.2015ERJ, Pimento100cm3/40
04.05.2015ERJ, Viisikko100cm1/30<
04.05.2015ERJ, Rohkelikko100cm2/30
03.05.2015ERJ, Rohkelikko100cm1/30
02.05.2015ERJ, Lebenslang100cm5/30
01.05.2015ERJ, Pimento100cm1/40
24.04.2015ERJ, Whispering Heaven100cm3/30
23.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm2/40
21.04.2015ERJ, Whispering Heaven100cm1/30
21.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm1/40
16.04.2015ERJ, Petäjävaara100cm4/30
20.04.2015ERJ, Viisikko100cm2/30
16.04.2015ERJ, Viisikko100cm1/30
16.04.2015ERJ, Riiviöt100cm1/50
14.04.2015ERJ, Viisikko100cm3/30
13.04.2015ERJ, Riiviöt100cm7/50
11.04.2015ERJ, Riiviöt100cm7/50
08.04.2015ERJ, Thrillium100cm3/50
06.04.2015ERJ, Thrillium100cm7/50
19.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm1/40
17.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm4/40
15.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm2/40
14.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm5/40
13.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm6/40
11.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm2/40
10.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm6/40
10.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm5/40
14.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm1/30
14.04.2015ERJ, Lowland Stud100cm5/30
13.04.2015ERJ, Lowland Stud100cm1/30
12.04.2015ERJ, Lowland Stud100cm1/30
30.03.2015ERJ, Lowland Stud100cm3/30
29.03.2015ERJ, Lowland Stud100cm2/30
07.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm3/30
04.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm3/30
02.04.2015ERJ, Wyrda Horses100cm3/30
02.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm4/30
02.04.2015ERJ, Lowland Stud100cm5/30
01.04.2015ERJ, Rohkelikko100cm4/30
06.04.2015ERJ, Vennamo100cm1/40
25.03.2015ERJ, Wyrda Horses100cm4/30
24.03.2015ERJ, Viisikko100cm4/30
23.03.2015ERJ, Taikakuun kartano100cm7/60
19.03.2015ERJ, Taikakuun kartano100cm3/60
18.03.2015ERJ, Taikakuun kartano100cm4/60
16.03.2015ERJ, Huvitutti100cm1/50
15.03.2015ERJ, Huvitutti100cm3/50
11.03.2015ERJ, Huvitutti100cm6/50
10.03.2015ERJ, Huvitutti100cm1/50
09.03.2015ERJ, Huvitutti100cm2/50
09.07.2015KERJ, Mörkövaarahelppo3/30
01.07.2015KERJ, Mörkövaarahelppo3/30
26.06.2015KERJ, Mörkövaarahelppo2/30
18.06.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo6/40
16.06.2015KERJ, Pirunporttihelppo2/30
12.06.2015KERJ, Whispering Heavenhelppo4/18
10.06.2015KERJ, Whispering Heavenhelppo3/18
08.06.2015KERJ, Whispering Heavenhelppo2/18
07.06.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo4/40
06.06.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo5/40
04.06.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo2/40
04.06.2015KERJ, Pirunporttihelppo4/40
02.06.2015KERJ, Pirunporttihelppo6/40
31.05.2015KERJ, Lepmetshelppo5/30
29.05.2015KERJ, Lepmetshelppo5/30
27.05.2015KERJ, Lepmetshelppo1/30
26.05.2015KERJ, Mörkövaarahelppo2/30
09.05.2015KERJ, Lepmetshelppo3/40
13.05.2015KERJ, Rohkelikkohelppo4/30
14.05.2015KERJ, Susirajahelppo4/30
11.05.2015KERJ, Kuuralehdon hevostilahelppo4/30
09.05.2015KERJ, Huvituttihelppo3/40
26.04.2015KERJ, Mörkövaarahelppo2/40
24.04.2015KERJ, Mörkövaarahelppo3/40
23.05.2015KERJ, Holmberghelppo4/30
21.04.2015KERJ, Rohkelikkohelppo5/30
19.04.2015KERJ, Mörkövaarahelppo4/40
17.05.2015KERJ, KK Holmberghelppo2/30
11.04.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo5/60
11.04.2015KERJ, Mörkövaarahelppo2/30
09.04.2015KERJ, Mörkövaarahelppo4/30
06.04.2015KERJ, Rohkelikkohelppo4/30
05.04.2015KERJ, Rohkelikkohelppo5/30
02.04.2015KERJ, Rohkelikkohelppo2/30
23.03.2015KERJ, KK Holmberghelppo1/30
20.03.2015KERJ, KK Holmberghelppo5/30
27.03.2015KERJ, Untuvapilvihelppo5/30
24.03.2015KERJ, Juksulahelppo6/50
22.03.2015KERJ, Muiston suomenhevosethelppo1/34
21.03.2015KERJ, Huvituttihelppo1/40
15.03.2015KERJ, Ryövärin Ratsutilahelppo3/37
14.03.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo5/60
13.03.2015KERJ, Ryövärin Ratsutilahelppo3/37
09.03.2015KERJ, Taikakuun kartanohelppo4/60
26.03.2015NJ, TurmeltajasuomenhevostammatMVA SERT (BIS3)
19.03.2015NJ, VanimasuomenhevostammatirtoSERT

Päiväkirja

10.05.2015 KRJ tarinakilpailut Ascuns Farm 30/30

Tehtävänanto: Minulla on takataskussani lyhykäinen tarina, josta kuitenkin puuttuu sieltä täältä sanoja. Auta viimeistelemään tarina keksimällä puuttuvat sanat seuraavassa järjestyksessä: adjektiivi, adjektiivi, verbi, verbi, adjektiivi, substantiivi, adjektiivi, substantiivi, adjektiivi, substantiivi. Huvittavin tuotos voittaa.
Kilpailupäivä alkoi bilettäjä merkeissä, sillä tunnelma verryttelyalueella oli kyltymätön. Olin myös tanssinut koko edellisen yön, joten unet olivat jääneet hieman vähiin. Mikään ei kuitenkaan saanut keskittymistäni herpaantumaan. Ratsustani en voinut sanoa samaa, sillä se rynni kuin rikkoutumaton altavastaaja vielä oman vuoromme alkaessa. Haasteet eivät loppuneet tähän, sillä hämmästyksekseni rata oli täynnä matriarkaalisia ruohoja, mikä luonnollisesti hankaloitti suoritustamme. Selvisimme kuitenkin kunnialla loppuun, mutta mieleni olisi tehnyt antaa palautetta kisojen järjestäjille. Tulin kuitenkin heti paremmalle tuulelle, kun radalta poistuessani joku toimitsijoista lykkäsi käteeni vastustamattoman tuolin. Nostin sen ilmaan voitonriemuisesti tuulettaen.

12.05.2015 Hoitamista, kirjoittanut Miivi

Olin tänään päättänyt jättää oman tallini innokkaiden tallityttöjen haltuun ja lähteä itse Rohkelikkoon hoitamaan Bilehilettä. Saapuessani tallin pihaan ensimmäiseksi huomasin tarhassa seisovan mutaisen suomenhevosen. Katsoessani sisällä tallissa tarhakarttaa sain huomata, että ulkona seisova suokki oli hoidokkini. "Niin minun tuuriani", tuhahdin ja lähdin hakemaan tammaa sisään.

Tamma antoi helposti kiinni, mutta tallissa oma karsina ei kiinnostanut neitiä tippaakaan. "Olkoon sitten", annoin periksi ja talutin tamman pesupaikalle. Märkää mutaa olisi mahdoton saada pois harjaamalla, joten saatoin vain helpottaa huomisen hoitajan työtä putsaamalla tammasta pahimmat mudat vedellä. Kiitin onneani, että en ratsastaisi tammalla, ja avasin vesiletkun. Veden osuessa iholleen Hilma luimisti, mutta ei onneksi ryhtynyt suurempiin toimempiteisiin vastustaakseen pesemistä. Juuriharjan ja pesusienen avulla hinkkasin tammaa puhtaaksi tunnin, jonka jälkeen vein sen takaisin karsinaansa. Tamma oli nyt puhtaampi kuin aiemmin, mutta turvekuivike tuhoaisi pesutyöni lopullisesti. Kiskaisin ovesta ensimmäisen näkemäni loimen, ja heitin sen tamman päälle. Varmasti iltatallin tekijä osaisi vaihtaa tamman päälle sopivamman rätin...

04.07.2015 Kakaran kiukuttelua, kirjoittanut omistaja

Oli taas koittanut päivä, kun päätin että tänään loppu löysäily ja menisin hoitamaan Hilmaa, jonka kanssa aina sattui ja tapahtui enenpi tai vähempi. Välillä piti saada jännitystä elämään, jota Hilma tarjosi yllin kyllin. Happaman näköinen Hilma tuijjotikin minua tarhastaan uudenveroinen heinämasu pömpöttäen ja jokseenkin ilmekkin oli sen näköinen "Et koskekkin mun ruokaa ni mä syön sut.. " no kovana tyttönä otin haasteen vastaa ja päättäväisesti talsin tamman tykö. Vastaanottona sainkin ensinmäisenä uhittelua: Hilma luimisteli minkä kerkesi, näykki ilmaa ja uhitteli hieman persuksellaankin. Tästä moksiskaan nappasin vain uhittelevan tammasen kiinni ja sanoin: "Eiköhän nää sun uhittelut oo nähty tätiseni, turhaa enää yrität pelotella.". Ihan selvästi Hilmaa närkästytti asia, etten ollut moksiskaan uhitteluista.

Olikin aika puunata hieman Hilmaa nätimmäksi ja siitä syttyikin kolmas maailmansota, koska ei Hilmahan ei tahtonut olla kauniina tänään vaan näytti mielummin kuraiselta ja likaiselta. Sainkin vääntää tamman kanssa urakalla, kun toinen vaan yksinkertaisesti oli sitä mieltä, että harjat sun muut voisi nakata roskiin ja mitä luultavimmin minut myös. No kaiken tappelun jälkeen oli tuloksena kumminkin oikein puunattu Hilma neiti, joka omaan silmää näytti oikein nätiltä, vaikkei tamma tuntenutkaan oloansa tällä hetkellä millään tavalla kauniiksi. Illan päätteeksi vein sille tarhaan vielä iltaheinät, sekä sulloin sen takaisin sinne sotkemaan itsensä uudestaan ... ja näinhän se meni tamma otti ensimäisenä ja pisti piehtaroimaan.. Se siitä vaivannäöstä.

01.09.2015 Taistelun kautta voittoon, kirjottanut Nella

Olin hoitamassa suomenhevos tammaa nimeltä Bilehile. Tai no jos sitä nyt voi edes hoitamiseksi kutsua. Iloisin mielin avasin tamman karsinan ja olin valmis putsaamaan tämän laitumen jäljiltä. Ja sitten maastoon, mä ajattelin. Tamma näytti olevan kuitenkin hieman toista mieltä, sillä ensimmäiseksi sain pelkästään vihaisia mulkaisuja ja tamman kavion varpailleni. Mä kirosin hiljaa itsekseni. Mihin mä olinkaan joutunut?

Hilman kanssa oli kaikki aluksi pelkkää taistelua. Tamma pyöri ympäri karsinassaan, edes riimunarun kiinnittäminen tukaksi karsinan kalteriin kiinni ei helpottanut tilannetta. Ja mun varpaani. Ne olivat täysin tuhoutuneet jo ensimmäisen 20 minuutin jälkeen. Kuitenkin siitä kovasta tappelusta huolimatta sain lopulta hoidettua tamman kuntoon. Satulan ja suitsien laittaminen oli kyllä myös aivan samanlaista h*lvettiä, kuin kaikki muukin. Sainkin tapella yli 15 minuuttia, ennen kuin olin saanut tämän itsepäisen teinikakaran varustettua. Hilma, kun koitti kaikilla tavoin protestoida vastaan. Sama juttu oli myös varustamisen jälkeen. Tamma seisoi kuin kivi paikalla karsinassaan, eikä suostunut liikahtamaan senttiäkään, vaikka kuinka koitin kiskoa ja mauskutella ja läpsiä takamukseen sekä houkutella herkuilla. Hilma oli näköjään päättänyt, ettei aijo poistua karsinastaan - ja siinä tamma tosiaankin onnistui loistavasti. Jouduin lähes puolituntia taistelemaan, ennen kuin sain tamman ulos karsinasta.

Mikään ei kuitenkaan mennyt niin, kuin olisi pitänyt - tämän tamman kanssa se ei kyllä ollut tietenkään mikään ihme. Hilma otti nimittäin kauhean laukkaspurtin, kun viimein suostui liikahtamaan karsinastaan. Tamma kiskaisi ohjat kädestäni ja juoksi karkuun talon pihalle. Ja siinä mä sitten seisoin, olin jo aivan raivoissani.

Hilmaa mä sitten metsästelin ympäri maita ja mantuja, tamman juoksuttaessa minua perässään. Aina, kun pääsin tamman lähelle ja olin nappaamassa ohjista kiinni, niin ampaisi tämä jälleen karkuun. Ja juoksutti minua seuraavan tunnin ajan. Noh, saimpa liikuntaa ainakin. Olin nimittäin aivan hiestä märkä, kun lopulta nopeiden refleksieni ansiosta kerkesin nappaamaan tamman ohjista kiinni, ennen kuin tämä kerkesi taas ampaista karkuun.

Olin tamman temppuilun johdosta joutunut käyttämään tallilla turhaa aikaa jo kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Vihdoin seisoi tamma kuitenkin pihalla varustettuna ja ohjat kädessäni. Mä hyppäsin tamman selkään ja olin vihdoin valmis lähtemän maastoon. Hilma oli kuitenkin jälleen hieman eri mieltä ja lähti heti selkään päästyäni laukkaamaan kauhealla vauhdilla toiseen suuntaan. Olin onneksi varautunut, pysyin vauhdissa mukana ja sain tartuttua ohjiin sekä pidätteiden avulla Hilman siirtymään käyntiin. Tamma yritti kyllä vielä useampaan otteeseen laittaa vastaan ja temppuili koko aika parhaansa mukaan. Sitä meidän koko maastolenkkimme oikeastaan oli. Kuitenkin takaisin talliin tultaessamme oli Hilma jo rauhoittunut. Tamma malttoi kuunnella minua, eikä koittanut tapella jokaisessa asiassa vastaan. Tuosta kamalasta teinikakarasta olikin itseasiassa kuoriutunut erittäin kiva tamma!

Ratsastin Hilman takaisin tallin pihalle rennossa fiiliksessä. Kerkesin jopa nauttia hieman alueen kauniista luonnosta loppumatkan aikana! Talliin päästessämme jouduin pesemään Hilman viileällä vedellä - tamma oli kaiken sen temppuilun ja laukkaamisen johdosta aivan hiestä märkä. Hilma malttoi nyt olla koko aika rauhassa paikallaan ja hörisi iloisesti. Mä olin itseasiassa todella onnellinen!

Niin moni olisi vaan luovuttanut ja heittänyt tällaisen hevosen menemään, vienyt tyyliin suoraan lopetettavaksi ilman että olisivat saaneet koskaan tietää, kuinka mahtava hevospersoona sen kaiken takana oikeen oli. Hilma saikin olla onnellinen tamma. Tämä oli löytänyt itselleen kodin, jossa tätä rakastettiin niistä huonoista puolista huolimatta. Kuljetin Hilman karsinaansa, taputin tätä muutaman kerran kaulalle. "Kiitos!" mä kuiskasin hiljaa, samalla tammaa hellästi halaten. Ei jokainen "huono" hevonen ollut pohjimmiltaan sellainen. Ja sen oli Hilma minulle tänään opettanut.

Valmennukset

16.03.2015 Kouluvalmennus, valmentaja Otterley

Aurinkoinen kevätsää näytti antaneen Hilmalle varsinaisen piristysruiskeen, mikä ei välttämättä kuristajaa niin ilahduttanut, sillä itsenäisten alkuverryttelyjen aikana tamma näytti testaavan ratsastajallaan kaikki osaamansa temput. Se pysähteli, kiemurteli, kiskoi päätään ja yritti oikoa kulmissa, mutta kuristaja pisti tammaa kuriin parhaansa mukaan. Ei selvästi ollut ensimmäinen kerta, kun kaksikko kävi samaa johtajuuskamppailua ja lopulta rautias tamma näyttikin antavan periksi ja hyväksyvän sen, että tänäänkin pitäisi työskennellä.

Päivän teemana oli pohkeenväistöt, joiden hiominen aloitettiin maltillisesti hyvin lyhyestä väistöstä, siten että kentän lyhyeltä sivulta käännyttiin keskelle ja väistettiin sitten uralle. Kun tämä sujui, matkaa pidennettiin vähän kerrallaan siten, että tavoitteena oli tehdä väistö keskihalkaisijalta uralle asti. Töihin joutunut Hilma vaikutti hieman tahmealta ja tamman vauhti tuppasikin hyytymään sitä enemmän, mitä pidemmälle väistö eteni. Muistutin kuristajaa keskittymään ristiaskelten lisäksi myös eteenpäin kulkemiseen ja pian meno näyttikin jo hieman pirteämmältä. Kovin lennokasta ratsua Hilmasta ei valmennuksen aikana tullut, mutta tamma vertyi ja rentoutui hienosti väistöjen ansiosta.

04.04.2015 Estevalmennus, valmentajana Piritta

Hilma osoittautui sieväksi suomenhevostammaksi, jolla piisasi omia mielipiteitä, eikä se pelännyt esittää niitä. Alkutunnista tamma heitteli päätään aina, kun ratsastajan tuntuma ei miellyttänyt sitä. Saimmekin aluksi keskittyä siihen, että tamma hyväksyi tasaisen tuntuman kaikissa askellajeissa. Ratsastajan täytyi saada ratsastettua se pohkeesta rehellisesti eteen ja ohjastuntumalle. Aluksi Hilma kipitti lyhyin, kiireisin askelin ja kaula lyhyenä tuntumaa vältellen, mutta hyvin pian puomitehtävät aloitettuamme sen askel alkoi venyä ja pikkuhiljaa myös työskentelymuoto pyöristyi ja pitenikin hieman.

Tasaisella ratsastuksella Hilmakin rauhoittui kuuntelemaan ratsastajansa apuja. Hyppytehtäviä tehdessä Hilma keräsi jo enemmän kierroksia kuin alkuverryttelyssä ja sen kanssa keskityttiinkin siihen, ettei se vastustelisi ratsastajan kättä edes esteradalla. Välillä Hilma teki omapäisiä päätöksiä ja lähti pinkomaan suhteutetulla linjalla heittäytyen kuuroksi ratsastajan avuille. Ohjeistin ratsastajaa toistuvasti ratsastamaan pidätteet läpi istunnasta, ei pelkästään kädellä. Jos Hilma lähti ryntäämään esteiden välillä, se yksinkertaisesti pysäytettiin tai käännettiin pois. Muutaman toiston jälkeen tamma jo malttoi mielensä paremmin.

Valmennuksen lopuksi hypättiin rataa, jonka aikana kiinnitin huomiota tamman hienoiseen vinouteen. Vinous näkyi erityisesti lävistäjällä hypättävällä sarjaesteellä, jolla Hilma ajautui aina vasempaan laitaan. Muutoinkin sen takaosa pyrki usein valahtamaan vasemmalle, ja ellei ratsastaja suoristanut sitä huolellisesti, oli kaarteiden ratsastamisen kanssa ongelmia. Kotiläksyksi annoin tamman varalle vinoutta korjaavia tehtäviä. Suoruuteen tulisi keskittyä aina, kun tammaa ratsastettaisiin, jotta ongelma saataisiin pikkuhiljaa korjattua. Hilmassa oli ainesta ihan kelpo estesuokiksi, mutta se tarvitsi vielä kokonaisvaltaista treeniä yltääkseen huippusuorituksiin.

22.09.2015 Kouluvalmennus, valmentajana omistaja

"Älä anna sen pompottaa sua!" Oli varmaan ensinmäinen asia minkä kuulit, jos tulit näihin aikoihin kentälle katsomaan minun pitämää valmennustani. Valmennettavani oli tällityttö Ronja ja oma suomenhevostammani Hilma, joka näytti taas olevan sitä mieltä, että hänen ei tarvitsisi kuunella yhtään selässä häärävää Ronjaa. Tamma painoi kokoajan kuolaimelle, veti ihan toiseen suuntaan mihin käskettiin ja niskuroi jokaisesta pienestäkin asiasta tänään vastaan. "Pidä tiivis istunta, kädet rauhallisena ja mieli tyyneenä! Näytä sille eukolle kuka täällä määrää!". Ronja raukka oli hiestä märkänä jo ennenkuin pääsisimme tekemään varsinaisia tehtäviä, jos pääsisimme, koska tätä menoa ne jäisivät ensi kerralle.

Ihme kyllä alkuveryttelyjen aikana minuutti minuutilta homma alkoi luistaan ratsukolla paremmin ja Hilmakin alkoi vain yksinkertaisesti väsymään jo pikku hiljaa, joka oli onneksi vain hyvä juttu. Seuraavana tamman tuntien se ottaisi sitten sen tahmean laiskahkon puolen itsensä esiin ja olisi sitä mieltä, että hänenhän ei tarvitse sitten enään tehdä mitään tai kulkea eteenpäin, koska nyt hän oli niin kiltti tyttö jo ja antoi ratsastaja raukanki levätä hetken selässä. "Eteen eteen eteen työstä kokoajan!" oli varmaan toiseksi kuuluin asia, kun katselimme hieman lisäyksiä Ronjan ja Hilman kanssa, eikä tammalta meinannut irrota sitten mitään. Kyllähä sitä tietenki alkuverkoissa ollaan niin puhtia täynnä, mutta kun töitä pitäisi tehdä niin ei tule kuuloonkaan.

No saimme kumminkin onneksi jotakin tänään aikaseksi ja saimme käytyä hieman lisäyksiä läpi, sekä laukanvaihtojakin katselimme hieman, jotka onneksi onnistuivat paljon kevyemmin kuin lisäykset. Lopuksi pyysin Ronjaa käyttämään vielä tammaa hieman maastoilemassa ennenkuin sade tulisi päälle. Itsellä olisi jo hoppu mennä valmentamaan toista hevosta ja vielä sen jälkeen pitäisi ratsuttaakkin kaksi muuta läpi täksi illaks