Itsenäisyyspäivän työajokurssi 06.12.2017 // ILM ennen kello 12:00 yöllä
» Tapahtuman järjestää Originals.
» Kurssin vetäjänä toimii sarqquu

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Originals järjestää tapahtuman, jossa suomenhevosten omistajat pääsevät kokeilemaan työajoa. Niin ratsu-, ravi- kun työhevoset ovat tervetulleita, jos tahdot osallistua omalla suomenhevosellasi! Päivän aikana tarjolla on lounas, sekä kahvittelut talon puolesta itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Kurssille voi osallistua omalla tai tallin suomenhevosella. Jos osallistut omalla suokilla niin hevosen tulee olla kykenevä hyväksymään valjaat, sekä toiminaam maastakäsittelyssä. Kurssile otetaan 8 osallistujaa. Jos tahdot kokeilla ihan työajoa niin se tapahuu tallin kokeneilla työsuokeilla tai omallasi, jos sitä on ennenkin ajettu. Päivä sopii niin aloittelijoille, kuin kokeineimille hevosharrastajille ja jokainen voi tehdä tehtäviä oman fiiliksen mukaan. Mahdollista on myös tulla vain seuraamaan muiden touhuamista, jos itse et uskalla kokeilla. Päivän aikana harjoittelemme valjastamista, maastakäsittelyä ja erilaisia työtehtäviä.

Päivän sisältö: Aloittelijat voivat opetella valjastamaan tallin isännän Casperin kanssa, jolloin kokeneemmat voivat siirtyä jo kentälle harjoittelemaan maastakäsittelyä Eevan kanssa. Harjoituksiin kuuluu pressuja, pujotteluja, puomien ylittämistä, peruutuksia, vesiesteitä. Kaikkia tehtäviä ei ole pakko tehdä, mutta papukaijan merkki niille jotka saavat kaikki tehtävät ongelmitta läpi. Työtehtävissä harjoittelemme lastausta lastauslaiturilta, portin avauksia, sekä ihan perus ohjaustaitoja.

Jokainen osallistuja voi kuitata osallistumen tarinalla, kuvalla, runolla tms. jos itse tahtoo, muttei se pakollista ole. Jokainen osallistuja kumminkin saa kommentin päivästä miten teillä päivä sujui ohjaajan näkökulmasta (100 sanaa).

Osallistuminen
» Osallistuminen sähköpostiin osoitteeseen sarqquuu@gmail.com.
» Osallistumiset otsikolla Itsenäisyyspäivä.

Ohjastaja - <*a href="linkki.htm">Hevosen nimi<*/a> tai 2 heppatoivetta tallin hevosista <*br>
Kerro omasta aikaisemmasta kokemuksestasi työajossa ja mitä tehtäviä teit päivän aikana (valjastitko hevosta, teitkö maastakäsittelyä vai kokeilitko jopa ihan työtehtäviä?)
Mahdollinen lisäkuittaus tarinana, kuvana, runona.

Osallistujat

1. Mirka Lappi - Lohduntuoja
Isä haluaisi, että oppisin ratsastustaitojen lisäksi myös työajon saloja ja ilmoitti minut siksi mukaan kurssille suomenhevostammansa Lohdun kanssa. Olen jonkin verran autellut isää kotona hommissa ja osaan esimerkiksi valjastaa hevosen itse alusta alkaen. Sitä minun ei siis tarvinnut juuri harjoitella, vaikka olikin kiva saada uusia vinkkejä valjastukseen liittyen. Maastakäsittelykin oli jonkin verran tuttua, sillä sitä on tullut harrastettua oman puoliveriseni kanssa vapaapäivinä. Silti halusin kokeilla hieman hauskoja tehtäviä. Pääasiassa keskityimme kuitenkin treenaamaan ihan oikeita työajotehtäviä. Lohtu on onneksi luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, ja helposti käsiteltävä, joten sain keskittyä täysin uuden oppimiseen.

Kommentti: Mirka ja Lohtu vaikuttivat oikein yhteistyökykyiseltä parilta, eikä heitä tarvinnutkaan valjastamisessa neuvoa. Muutaman vinkin annoin Mirkalle valjastamiseen, joka nopeuttaisi valjastamista, muttei muuten vaikuttaisi kovin lopputulokseen. Kentällä oli järjestetty erilaisia pisteitä, joita kukanenki vuoronperään sai kokeilla. Mirka oli ilmaissu kiinnostuneensa enemmän harjoittelemaan ihan työajoa, mutta osallistui myös maastakäsittelyyn. Parivaljakon työskentely olikin rauhallista ja varmaa, eikä moitittavaa ollut. Mirka kertoikin, että oli työskennellyt puoliverisensä kanssa paljon maastakäsin. Työtehtäviin siirryttäessä huomasi, että Mirka oi hieman vierailla vesillä ja jouduin puuttumaan ohjastamiseen, sekä neuvomaan Mirkaa miten mikäkin työtehtävä tehtäisiin. Mirka oli kumminkin nopea oppimaan ja Lohtu kärsivällinen hevonen niin lopputulos oli hyvä. Parivaljakko sai olla ylpeitä toisistaan ja käskinkin kiittää Lohtua kunnolla.

2. Pierre - Lakean Liekki
Liekki on vanhempi herrasmies, jonka aika on viime aikoina mennyt lähes täysin joutilaana olemiseen, ellei kevyitä kärryttely- ja rekilenkkejä lasketa mukaan. Orille olisikin hienoa saada hieman vaihtelua päivärutiineihin, ja tulisimme sen kanssa mieluusti verestämään muistoa sekä maastakäsittelyn että ohjasajon merkeissä.

Kommentti: Valjastushommat sujui Liekillä ja Pierrellä ihan hyvin itsenäisesti, joten pystyin keskittymään muihin sillä välin. Pierre valjastikin Liekin vetreästi ja pystyi siirtymään ennätysajassa kentälle kokeilemaan maastakäsittely rataamme. Liekki yritti hieman jyrätä alkuun Pierreä, kun aloittelimme pujotuksella, mutta ei ori tiennytkään kenelle ryppyilli. Nopeasti ruotuun saatu Liekki tyytyi kohtaloonsa ja tehtävärata meni oikein hyvin. Jokseenkin pressua ori mulkoili hieman ja Pierre kertoikin, että Liekki oli hieman ruosteessa, kun tämmösiä tehtäviä pitkiin aikoihin oltu tehty. Seuraavana parivaljakko pääsi tositoimiin ja alotus oli hieman nihkeää, vaikka kummastakin näki, että he tiesivät mitä olivat tekemässä. Meni hetki, että Pierre ja Liekki löysivät saman sävellen, mutta lopussa jopa lastaukset sujuivat ja portit aukenivat kuin vanhalla työparilla konsanaan.


3. Meeri - M.L. Leiskaus
Leino on jo aika kokenut työhevonen, mutta ulkopuolisen ohjaajan neuvot eivät ikinä ole pahitteeksi. Kaikkea mahdollisia tehtäviä kokeillaan, mitä eteen annetaan!

Kommentti: Meeri oli kertonut, että Leino oli jo kokenut työhevonen ja olikin tämän vuoden kevään käyttäajon mestari. Mietin hieman, että mitäköhän heille kertoisi työajosta, jos parivaljakko kilpaili ihan mestaruuskisoissa jo. Katselin heitä vain sivusilmällä kun suoritimme maastakäsittely tehtäviä. Leino oli luottavainen ja kylmäpäinen suomalainen, joka ei hätkähtänyt pressuja tai mitään muitakaan erikoisempia tehtäviä. Ihan tosi hommiin siirryttäessä sain vähän ohjaistaa Meeriä lastaushommissa, kun homma meni vähän liian säheltämiseksi. Pyysinkin ottaamaan harjoituksen kokonaan uusiksi ja tällä kertaa pyrkimään rauhallisuuteen. Hommat sujui hyvin niin kauan kunnes Meeri vain jaksoi keskittyä olennaiseen ja luopua ylimääräisestä säheltämisestä. Ohjakset kyllä tytöllä pysyi visusti kädessä ja Leinoki teki kaiken kuuliaisesti mitä siltä pyydettiinkin. Leino on hieno työhevonen!


4. Tuulia T - Naskali
Naskali on kasvattajansa kanssa aikanaan kilpaillut työhevoskilpailuissa, mutta nykyisessä kodissaan ori on pääsääntöisesti toimittanut rekihevosen virkaa ratsuntehtävien ohella, joskin se on saanut vetää myös auraa kylvöjen aikaan. Tulisimmekin mieluusti verestämään oriin taitoja ohjasajon, portinavauksien sekä maastakäsittelyn muodossa.

Kommentti: Tarkkailin kurssilaisia valjastuksessa ja yksi hieman vilkkaampi ori Naskali kiinnitti huomioni. Menin auttamaan Tuuliaa valjastamaan paikallaan steppaavan Naskalin. Tehokkuus oli valttia orin kanssa Tuulian sanojen mukaan. Valjastuksesta selvittyämme pyysin Tuuliaa siirtymään kentälle muiden kurssilaisten kanssa. Tuulilla ja Naskalilla meni suhteellinen hyvin maastakäsittely tehtävät, jos ei lasketa muutamaa hieman liian touhottamalla tehtyä pistettä, jotka pyysin ottamaan uusiksi. Tuulia oli ilmaissut kiinnostuksensa eritoten muistella hieman ohjasajon saloja, sekä kokeilla portinavaus tehtävää. Pidinkin siis pienen ytimekkään kertauksen ohjasajosta, jonka jälkeen parivaljakko pääsi sitten kokeilemaan itsenäisesti. Seurailin kumminkin sivulta työskentelyä ja kummatkin muistivat nopsaan mistä oli kyse. Lopuksi menin auttamaan portinavaus tehtävässä, joka onnistui muutaman yrityksen jälkeen mallikelpoisesti.


5. Tinúvel - Hirttivaaran Rateva
Olemme Tenavan kanssa treenailleet valjastusta, maastakäsittelyä sekä tehneet tänään tehtyjä työtehtäviä myös kotioloissa. Nämä asiat eivät siis olleet uusia kummallekaan, minulle tai nuorelle tammalleni. Lähinnä halusinkin lähteä hakemaan Tenavan kanssa kokemusta toimimisesta myös vieraassa paikassa ja saada kommenttia myös joltakin ulkopuoliselta ihmiseltä.

Kommentti: Tinuvel ja nuori suomenhevostamma Rateva olivat yksi meidän kurssilaisistamme tänään. Valjastuksen parivaljakko osasi hoitaa ongelmitta ja kerkesimmekin vaihtamaan muutaman sanan siinä samalla. Ilmeni, että Tinuvel ja Rateva olivat ihan päteviä työtehtävissä, mutta vieraassa paikassa treenaaminen ja vielä isommalla porukalla olivat uusi juttu parivaljakolle. Kentälle siirryttyämme Rateva mulkoili hieman muita hevosia, muttei pistänyt pahakseen kumminkaan. Tehtäviin keskittyminen oli jokseenkin vaikeampaa ja Tinuvelkin huomasi sen. Pyysin heitä toistamaan vain tehtävät itsenäisesti kunnes ne onnistuisivat. Työhommiin siirrytäessä hommat huomattavasti helpottuivat, eikä Rateva enään kyttäilytkään ympärillä olevia kurssilaisia läheskään niin paljoa. Ratevasta tulisi varmasti hyvä menestyvä työhevonen ihan kisoissakin, koska tamman työmoraali oli valtava. Rateva olikin hyvä esimerkki minkälainen työhevosen kuuluisi olla.


6. Disa - Vauhkon Ruupert
Ruupert on pohjimmiltaan perusvarma suomenhevonen, jonka kanssa voi kohdata tilanteen kuin tilanteen. Sen vuoksi ruunan kanssa on ajan myötä kiinnostuttu myös työajon kokeilemisesta. Entisenä ravihevoskokelaana Ruupert on tottunut valjastukseen ja kärryjen perässä vetämiseen, joten se puoli meiltä sujuu loistavasti. Kotopuolessa on jo leikkimielisesti toteutettu ruunan kanssa erilaisia yleishyödyllisiä tehtäviä, mutta olisi mukava saada lisävarmuutta sekä käsittelijän että hevosen toimintaan. Vaikka Ruupert on normaalisti enemmänkin tahmatassu, sillä on tapana painaa kaasua, jos se ei aivan tajua mitä siltä pyydetään.

Kommentti: Disan ja Ruupertin valjastus sujui moitteetomasti. Parivaljakko pääsikin etenemään kentälle ennätysajassa ja olivatkin yksi ensinmäisistä maastakäsittely pisteillä olevista kurssilaisista. Osat tehtävistä menikin mallikkaasti, mutta pressu tuntui olevan Ruupertille hieman vieras esine. Ei ruuna pressua säikkynyt, muttei se välittänyt sitä ylittääkkään. Kertasimmekin pressu tehtävää niin kauan kunnes Ruupert ylitti sen kevyesti ilman turhaa kyttäilyä. Nopeasti oppiva Ruupert olikin kehityskelpoinen yksilö työhevoseksi. Työhommissa taasen jouduin enemmän puuttumaan Disan ohjaustaitoihin, kun Ruupert taas tiesi mitä siltä odotettiin. Ruupertista huomasi, että se hieman hermostui Disan epäselvistä ohjasotteista. Onneksi Disa oli nopea oppimaan myös ja saimme homman toimimaan. Parivaljakko pääsi kokeilemaan myös portinavausta, joka luonnistui näppärästi jo toisella yrittämällä.


7. Anni Salo - Välskäri
Väiski on ollut mulla nyt pari vuotta omassa pihassa, joten tunnen orin jo miltei yhtä hyvin kun omat taskuni. Väiski on opetettu ajolle ja oria ajetaan silloin tällöin lähinnä avomieheni toimesta. Ori toimii kärryjen edessä ongelmitta ja on varsin selväpäinen tapaus. Mä sen sijaan kaipaisin lisää kokemusta tähän (työ)ajoon, jotta esimerkiksi kentän lanaus hevosvoimalla luonnistuisi sujuvammin!

Kommentti: Anni oli vähän kokenettomaampi ajaja, joten aloitimme ihan perusasioista eli valjastamisesta. Anni tiesi suunilleen miten valjastaa, mutta olin kumminkin henkisenä tukena ja annoin vinkkejä, sekä tarkistin lopputuloksen. Jos ei muutamaa vähän löysähköä remmiä lasketa niin kaikki oli oikein hyvin. Kentällä maastakäsittely sujui oikein hyvin, kun kyseessä oli tuttu työpari. Anni ja Väiski saivatkin kaikki tehtävät ensinmäisellä yritämmällä suoritettua, kun yhteissävel oli kunnossa. Taas sitten ajohommiin siirrytäessä oli Annilla hieman lapaset hukassa. Pidinkin perusteellisen kertauksen Annille ihan ohjasajosta. Kohta parivaljakko menikin kentällä kuin ammatilaiset konsanaan ja pääsimekkin kokeilemaan ihan lastauksia ja portinavauksia. Lastaus sujui moitteetomasti, mutta portinavausta jouduimme kokeilemaan muutamaan otteeseen enennkuin olin tyytyväinen lopputulokseen.