Snilli Phineas

virtuaalihevonen© Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä

Perustiedot

Virallinen nimi Snilli Phineas
Rotu shetlanninponi Sukupuoli ori
Säkäkorkeus, väri 102cm, mustankirjava Syntymäaika, ikä 01.06.2014, 15-vuotias
Omistaja Delmenhorst, VRL-04374 Rekisterinumero VH14-017-0430
Koulutustaso ko helppo B, vaativa valjakko Painoituslaji valjakkoajo
KasvattajaSnilli Saavutukset First Champion

Luonne

Snilli Phineas eli Pekka ei ole ainakaan luonteen puolesta tullut yhtään isäänsä. Siinä missä sen isä on varsinainen energiapommi, Pekka ei turhaan sinkoile paikasta toiseen tai tee ylimääräistä. Tallissa poni on aika hiljaista poikaa, mutta lempi-ihmisiä se tervehtii karsinassa matalalla hörinällä. Ori seisoo harjattavana paikoillaan yllättävän kauan, mutta esimerkiksi pesupaikalla ollessaan liikehdintä on runsaampaa. Kavioiden puhdistus on välillä pientä tappelua, sillä Pekka ei aina haluaisi niitä nostaa ja pitää ylhäällä. Muuten ori antaa tehdä itselleen oikeastaan mitä vaan - olen jopa nähnyt pienen tytön tekevän sen harjaan lettejä ja poika seisoo paikoillaan kuin tatti. Pekka on kyllä nuorena oppinut hyvin kunnioittamaan ihmisiä ja niiden tarvitsemaa tilaa, joten se ei kyllä yritä lähennellä tai astua varpaiden päälle ainakaan tarkoituksella. Taluttaessa orilla on tapana näprätä suullaan riimunnarua tai ohjia mikäli mahdollista, ja se ei hevillä luovu siitä. Tämän jälkeen orin riimunnaru on ihan kuolasta märkä, joten uusia naruja saa olla ostamassa aika usein edellisten mentyä huonoiksi.
Pekka on muita hevosia ja poneja kohtaan aika pomottava, ja harvassa on ne orit ja ruunat keiden kanssa se tulee toimeen tai kaveeraa. Orilaitumella se on ottanut yhteen jopa yhden puoliverisen kanssa ja meidän pikkuponi on välien selvittelyn voittanut ja noussut lauman johtoon. Tammoille ori on taas kuin herrasmies, ja niille se hirnuu ja pörhistelee enemmän.

Pekka tekee ajaessa juuri sen mitä kuski käskee, eikä yhtään enempää. Ori on siinä mielessä helppo ajoponi, että se esimerkiksi hidastaa vauhtia silloin kun kuski niin sanoo ja pysyy pysähdyksessä paikallaan tarvittavan ajan. Koulukokeessa tästä on ollut todella paljon apua, ja ne radat ovatkin menneet yleensä todella hyvin. Kestävyyskokeessa taasen kuskin pitää olla tarkkana ja valmiina tekemään nopeita päätöksiä, sillä poni vaan menee minne ja millä nopeudella kärryiltä käsketään. Pekka tottelee kyllä ohjeita todella tarkasti ja nopeasti, eikä raipan tarvitse olla mukana kuin muodon vuoksi. Vauhtia kaipaavalle ori voi olla väärä valinta, mutta valjakkoajon lisäksi poni käy hyvin ajo-opetusponiksi tai vaan sunnuntaihömpöttelyyn.
On Pekalla myös ratsastettu, eikä se siinä ole ihan ummikko. Poni on ratsastaessa samanlainen kuin ajaessakin, eli se tekee vain sen mitä käsketään. Kovin energinen se ei ole, mutta ei sitä silti tarvitse patistaa raipalla eteenpäin. Esteet eivät ole oria varten, vaan selästä käsin sillä mennään koulua tai hömpötellään muuten vain maastossa.

Kisapaikoille Pekka matkustaa ihan ok, mieluiten yksin mutta tammojenkin seura kelpaa. Vieraissa paikoissa orista kuoriutuu machoileva poni, jonka pitää hieman pörhistellä ja esitellä itseään kauniille tammoille. Kärryt perään saatuaan keskittyminen siirtyy taas kuskiin ja Pekka suorittaa osakokeet omaan tyyliinsä tasaisen varmasti. © kasvattaja

Sukutaulu

i. Phoenix v. Moons
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SHLA-I, VSN Regional Ch
ii. Pow Wow Twitch
KTK-II, SHLA-I, KRJ-I, YLA2, Diplom
iii. Lawbreaker
iie. Emelie SWE
ie. Micha v. Moons
KTK-III, SHLA-I, YLA1, KRJ-I
iei. Insomnia SWE
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1
iee. Kungsväll Menuett
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA1, SHLA-I, Klass I, ERJ-III
e. Queen B Dei
KTK-III, VVJ-I
ei. Roo Rebel Dei
KTK-III
eii. Riot Empire
VIR MVA Ch, KTK-II
eie. Nefertarin Gloria
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3
ee. Isis Sha Dei
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
eei. Ingor of Yavetil
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eee. Shakira Skammar
VIR MVA Ch, KTK-III

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Emä
05.08.2018 she-o. Snilli Pumba Lily's Little Winter Sparkle

Kisakalenteri

Kisakalenteri

Ominaisuuspisteet
Phineas on kilpaillut täydet pisteet kouluratsastuksessa porrastetuissa.
Tarkemmat kisapisteet löytyy VRL:n profiilista.
VVJ tasolla 8/7 pistein 3893.71p

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 18.61 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 2020.47 p.
Tahti ja irtoinaisuus 416.03 p.
Tarkkuus ja ketteryys 1873.24 p.
Muut
VVJ 28.08.2018 Lorun Suomenhevoset - Keilakunkku 2018 (syksy), vaativa koulukoe 4/77

Päiväkirja

13.01.2019 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Jannica

Kaikilla valmennukseen osallistuvilla oli jo enemmän taitoa ajossa, joten perusjohdattelua lajiin ei tänään tarvinnutkaan pitää. Näin ollen saitte verrytellä ponit omassa tahdissa samalla kun jakelin auliisti ohjeita niitä tarvitseville. Saitte keskittyä tänään siirtymisiin, joita aloiteltiin välien tasaamisen jälkeen ihan käyntinopeudella. Kukin teki kirjaimen kohdalle aina pysähdyksen ja siitä reippaan siirtymisen käyntiin, tarvittaessa tehtiin voltteja ja ympyröitä, jos meinasi käydä maneesi ahtaaksi, jotenkin taas pienillä poneilla saatiin sellainenkin ilmiö tehtyä, että kaikki olivat samassa kasassa, vaikka tilaa olisi ollut toisessa päässä vaikka muille jakaa. Pienen muistuttelun jälkeen saatiin jokaiselle hyvä tila tehdä ja keskittyä poneille, kun mukana oli oreja. Seuraavaksi ryhmä lähti raviin ja tehtiin pitkän- sekä lyhyensivun keskelle pienet ympyrät, jälleen oli lupa tehdä lisäympyrää, jos tuntui siltä, ettei mahtunut tekemään omaa oikeaan kohtaan. Ennen välikäyntejä otettiin vielä muutamia käynti-ravi-käynti siirtymisiä ympäri maneesia hajaantuen. Ne sujuivat Pekan kanssa hienosti, vaikka poni olisikin saanut olla eteenpyrkivämpi liikkeelle lähdöissä. Välikäyntien jälkeen otettiin hieman harjoittelua keskiympyrällä laukkatemponvaihtelua tehden sekä siirtymisteemalla jatkaen yksilöopetuksessa. Sekin sujui hienosti, eikä Pekalla ollut ongelmia siirtymisen kanssa niin paljoa kuin ravityöskentelyssä.

Delmenhorst on virtuaalitalli

Ulkoasu © 2014 Hirnaus
Ulkoasun kuvat © Just Chaos (CC BY 2.0), VRL-01080, Tenola Park (CC BY-NC-SA 2.0), BANAMINE (CC BY-SA 2.0)
Kaiken muun ellei toisin mainita © Delmenhorst