Jubilant von Fatima

Virallinen nimi Jubilant von Fatima
Rotu, sukupuoli Oldenburg, tamma
Väri, säkäkorkeus Mustanruunikonkirjava, 167cm
Syntynyt, ikä/ikääntyminen 01.04.2013 NL, 20v (4v 26.05.2013)
Rekisterinumero VH14-013-0010
Omistaja dookie VRL-04373/Devilsfair
Koulutustaso ko. va B, re. 80cm, me. 70cm
Painotuslaji Kouluratsastus
Menestys, saavutukset KRJ 43 sijoitusta, KTK-III, KRJ-II

© Midas Touch Stud

Kantakirjaustilaisuus 20.10.2014
15 + 18 + 18 + 15 = 66p KTK-III

KRJ laatuarvostelutilaisuus 31.01.2019
7 + 40 + 20 + 22 + 9,5 = 98,5p KRJ-II

Luonnekuvaus

Tämä hieman astetta erikoisempi puoliverinen ei ole myöskään luonteeltaan mikään perus-pirkko. Jokainen joka Fatiman kanssa on puuhaillut on varmasti saanut osakseen sen "aurinkoista" persoonaa, sillä tamma on melkolailla aina myrtsillä naamalla. Tammamaisia päiviä on Fatimalla muulloinkin kuin kiima-aikaan, joten mikään pikkulapsen hevonen ei Fatima suinkaan ole. Se vaatii käsittelijältään varmuutta ja tarkkoja rajoja.
Hoitotoimenpiteiden aikana kannattaa Fatima pitää suosiolla kiinni. Jos hevonen rupee luimimaan tai nostelemaan takajalkojaan uhkaavasti, komenna ihan rohkeasti! Hyvällä lykyllä käsky menee perille, ja saat puuhailla loppuajan rauhassa. Varo kuitenkin tamman hampaita, sillä se ei todellakaan nauti satulavyön kiristämisestä! Älä kuitenkaan erehdy luulemaan Fatimaa miksikään tappajahevoseksi, myrtsin ulkokuoren alla on oikein hieno hevonen, joka nauttii pitkistä harjaussessioista ja maastakäsittelystä. Taluttaessa tamma onkin melkko simppeli, ja sen hyvä koulutus on vahvana näkyvissä. Se tottelee taluttajansa käskyjä, eikä steppaile tai juokse heinänkorsien perässä. Siinä mielessä se onkin oikein mukava hevonen, sillä et joudu pelkäämään ylitsejuoksevaa tai säikkyä hevosta.

Jos mielit Fatiman selkään, varaudu työskentelemään jokaisella lihaksellasi. Tämä hevonen on sitä sorttia, jonka kanssa saa työskennellä tuntikaupalla saadakseen aikaan täydellisen kisasuorituksen. Fatiman selässä ei voi olla pelkkänä kyytiläisenä, sillä sellaiset ratsastajat se viskaa alas alta aikayksikön. Jos sinä et anna tälle kaikkeasi, miksi antaisi Fatimakaan? Oldenburgtamma on perinpohjin kouluhevonen, jonka mielenkiinnon saa sataprosenttisesti vain vaativat ja aivotyöskentelyä tarvitsevat koulukiemurat. Kirjavalla onkin kauniit ja lennokkaat askellajit. Esteradalle ei Fatimaa usein viedä, mutta silloin kun viedään kannattaa selässä olla joku astetta kokeneempi. Tamma on nimittäin erityisen haastava esteillä, sillä se tarvitsee ratsastajalta todella paljon tukea ja avustusta. Fatimalta on turha odottaa omien virheiden korjailua.
Lastaustilanteissa Fatima on asiallinen ja tyyni. Se tietää mitä siltä halutaan, eikä se ole ikinä ollut ongelmallinen lastattava. Itse kisapaikalle saapuessa Fatima on usein melko kärsimätön, joten varsinkin alkulämpässä kannattaa tehdä niin paljon kuin mahdollista. Kisatilanteissa tamma kuitenkin osaa käyttäytyä, eikä siltä tarvitse pelätä saavansa pukkisarjaa tai äkillistä syöksymistä aitojen läpi.

© Penelopeia

Sukutaulu

i. Jubilant von Vlek evm
old, 168cm, mkrj
ii. Verfel evm iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Jubilant von Aniek evm iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Fantazja evm
old, 164cm, rnkrj
ei. Geweldig Fedde evm eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Fridja evm eei. tuntematon
eee. tuntematon

i. Jubilant von Vlek, komea mustankirjava oldenburgori, oli aikansa kuuluisimpia ja menestyneimpiä Grand Prix –ratsuja. Saksan maajoukkueen rautias, sukkajalkainen komistus oli 168cm korkea, kevyin ja tahdikkain askelin liikkuva karismaattinen esiintyjä, joka loisti etenkin kür-luokissa. Jalo pää, pitkä, hyvin liittynyt kaula, hyväasentoiset, vahvat jalat, syvä runko – Jubilant von Vlekissä oli hyvin vähän moitittavaa, kun hevosta vertasi rotumääritelmään. Pitkän, menestyksekkään kansainvälisen uran tehnyt hevonen oli aikansa satuori, jokaisen hevostytön unelma ja nettikeskustelun kiistaton tähti. Huipputuloksia toisensa perään tehnyt Jubilant von Vlek tunnettiin etenkin passageistaan ja piaffeistaan sekä upeista lisätyistä askellajeistaan. Ori oli erinomainen ratsastettava, kuuliainen ja nöyrä sekä miellyttämisenhaluinen. Herkkyytensä vuoksi oldenburg ei kuitenkaan sopinut kuin ammattiratsastajille, jotka saivat hevosen liikkumaan pienillä avuilla kevyen ja vaivattoman näköisesti. Rauhallinen, hyvähermoinen ori oli seurallinen, sosiaalinen ja huomionkipeä persoona, jonka käsittelyssä pärjäsi jämäkkyydellä ja maalaisjärjellä. Nykyään huippuori on tuttu nimi koulupuoliveristen, etenkin oldenburgien, suvuissa, niin suoritus- kuin jalostushevostenkin. Jubilant von Vlek periytti kaikkein vahvimmin liikkeitään ja kapasiteettiaan, rakenne ja luonne tulivat yleensä tamman puolelta.

ii. Hieman raskastekoinen, massiivinen Verfel oli 174cm korkuinen järkäle, joka kilpaili Keski-Euroopan Grand Prix –radoilla vuosikaudet tasaisella menestyksellä. Musta oldenburgori ei ollut mikään liitokavio, mutta vaikka se liikkeissään hävisikin monille kilpakumppaneilleen sen radat olivat aina siistejä ja teknisesti hyvin lähellä virheetöntä. Raskastekoisuuttaan lukuun ottamatta Verfel oli komea; ryhdikäs, sopusuhtainen hevonen, jolla oli pitkä niska ja kaula, vahvat ja kestävät jalat, sopivan loivat lautaset ja vahvat lavat sekä jalo, ilmeikäs pää. Pidättyväinen, yksin viihtyvä ori oli vähäeleinen ja rauhallinen hevonen, joka ei hätkähtänyt mistään, mutta jota oli myös vaikea saada syttymään työnteolle ja tekemään kunnolla töitä. Verfel oli tallityöntekijöiden suosikki sen asiallisuuden ja helpon käsiteltävyyden vuoksi. Pitkän, tasaisen hyvän kilpauransa jälkeen ori esiintyi useissa näytöksissä ja tapahtumissa jalostusuransa ohella. Orin omat jälkeläiset ovat menestyneet niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossa, ja etenkin Verfelin oldenburgpojat ovat tehneet uraa Intermediate I – Grand Prix –radoilla. Verfel periytti vahvasti kokoaan ja rakenteensa parhaita puolia, samaten hyvää laukkaansa.

ie. Jubilant von Aniek (162cm, ruunikonkirjava läsipää) toimi koko ikänsä siitostammana. Tamman suku, varsinkin emälinja, oli tuottanut useita GP-hevosia, joten Jubilant von Aniekin itsensä ei tarvinnut todistella kykyjään. Täysiverityyppinen, hieman turhankin siro tamma kyllä liikkui lennokkain, elastisin liikkein, ja oldenburg ostettiin saksalaiseen siittolaan vain videon perusteella. Muutamista rakennevirheistään (heikko säkä, hennohkot etusääret) huolimatta Jubilant von Aniek oli hyvännäköinen, sopusuhtainen hevonen, jonka vahvuus oli sen liikkeissä (etenkin ravissa) ja erinomaisessa ratsastettavuudessa. Tamma oli erittäin nöyrä, yhteistyöhaluinen hevonen, joka teki hyvän ratsastajan kanssa mitä tahansa. Muutenkin kaikin puolin kiltti ja lempeä hevonen olisi ollut omiaan myös harrastelijan käsiin. Jubilant von Aniek ei koskaan kiertänyt muissa kilpailuissa kuin näyttelyissä, yksin tai varsansa kanssa, eikä hevosta siitostamman viran vuoksi kovin korkealle koulutettukaan. Periyttäjänä Jubilant von Aniek oli juuri niin hyvä, kuin oli toivottukin; tamma jätti varsoihinsa hyvää ratsastettavuutta, upeita liikkeitä sekä kapasiteettiaan. Jubilant von Aniekin jälkeläiset ovat järjestään emäänsä raskastekoisempia eivätkä yhtä siroja, mutta eivät missään nimessä massiivisia tai kolhoja.

e. Fantazja, 164cm korkea ruunikonkirjava, aloitti kilpauransa lupaavasti edeten aina Prix St. Georgesiin asti ennen uransa katkaissutta trailerionnettomuutta. Tulevasta GP-tähdestä tuli siitostamma odotettua aikaisemmin, joskin sukunsa puolesta Fantazjan ei välttämättä olisi tarvinnut todistaa kapasiteettiaan lainkaan. Kirjava oli ehtinyt tehdä hyviä tuloksia ja voittaa useat kerrat saaden kehuja etenkin lisätyistä askellajeistaan sekä laukanvaihdoistaan. Herkkää, eloisaa ja energistä hevosta piti liikuttaa kilpauran loppumisenkin jälkeen hyvin paljon, tamma ei kestänyt vapaapäiviä tai pelkkänä oloneuvoksena olemista. Perusluonteeltaan Fantazja oli kiltti, se vain tylsistyi energisyytensä vuoksi helposti kaivaten koko ajan tekemistä sekä älyllisiä(kin) haasteita. Kevyt, elegantti oldenburg oli yhdistelmä vanhempiensa parhaita puolia; lennokkaat, elastiset ja hyvätahtiset liikkeet, hyväasentoiset, kestävät jalat, pitkä ja kaareva, hyvin asettunut kaula, sopusuhtainen runko ilman suurempia rakennevirheitä. Ruunikonkirjavan jälkeläiset ovat tehneet itselleen nimeä niin kilparatsuina kuin periyttäjinäkin, ja kaikki Fantazjan kilpailevat varsat ovat GP-tasoisia. Tamman jälkeläiset ovat muutenkin korkeatasoisia, Fantazja periytti kerta toisensa jälkeen omat ja isäorin parhaat ominaisuudet.

ei. Hitaasti kehittynyt saksalaisori Geweldig Fedde ei ehtinyt nuorten luokkiin, mutta vanhemmalla iällä ori otti ikätoverinsa kiinni ja meni ohikin. 165-senttinen rautiaankirjava oldenburg oli hyvin täysiverimäinen, pitkäjalkainen ja valitettavan lyhytrunkoinen ja –kaulainen, mutta kaikeksi onneksi hyvin liikkuva hevonen, joka kykeni kokoamaan itseään ongelmitta. Nuorena Hollantiin myyty hevonen kilpaili menestyksekkäästi niin kotimaassaan kuin Keski-Euroopan kilpakentillä voittaen ja sijoittuen lukuisia kertoja. Geweldig Fedde ei ollut aikansa kärkinimiä, mutta kiistatta osaava, hyvin liikkuva Grand Prix –tason kouluratsu, joka tunnettiin etenkin laukanvaihdoistaan. Ori oli virkeä, eloisa tapaus, ”ikuinen varsa”, jonka keskittyminen oli puutteellista ja suoraa uraa laukkaaminen sai helposti lisämaustetta ilopukeista. Geweldig Fedde vaati jatkuvaa motivointia ja vaihtelevia tehtäviä, jotta jaksoi keskittyä ja suorittaa yhtikäs mitään. Jalostuskäyttöön siirryttyään ori oli hetken aikansa muotiori – orin kohtuullisten varsamaksujensa vuoksi -, mutta Geweldig Feddellä on valitettavan vähän oldenburgjälkeläisiä; suurin osa on hollanninpuoliverisiä. Ori periytti vahvasti vireää, energistä luonnettaan sekä kevyttä rakennettaan, mutta myös hyvää laukkaansa ja reipasta, lennokasta liikettä joka askellajiin.

ee. Fridja on ruunikonkimo, 162-senttinen oldenburgtamma, jonka suku on yhdistelmä uusia saksalaisia ja vanhoja puolalaisia verilinjoja. Elegantti, kevyt ja sopusuhtainen Fridja herätti huomiota jo varsanäyttelyissä, ja myöhemmin erittäin korrektirakenteiseksi, hyvin liikkuvaksi hevoseksi kasvanut tamma hurmasi nuorten luokissa. Sukunsa perusteella kimolla oli kapasiteettia GP-radoille, mutta kisakokemusta kertyi vain vaativa A –luokkiin asti ennen siitostammaksi siirtymistä. Tamman liikkeistä kuitenkin näkee, että kapasiteettia olisi ollut korkeammallekin, ja vaativa A –radoilta kerätyt voitot ja sijoitukset on saatu korkeaprosenttisilla, teknisesti taitavilla suorituksilla. Fridja oli tammamainen, kaikin puolin herkkä (niin luonteeltaan kuin ratsastettavuudeltaan), jolta piti pyytää, ei vaatia, että hevonen teki mitä se haluttiin. Perusluonteeltaan kimo oli kuitenkin kiltti, eikä asiallisesti käsiteltynä ollut hankalampi kuin muutkaan hevoset. Periyttäjänä Fridja oli erinomainen; sen varsat ovat sopusuhtaisia, elegantteja ja hyvin liikkuvia suoritus- ja jalostushevosia, joista monet ovat tehneet nimeä Euroopan GP-kentillä. Herkkyytensä vuoksi Fridjan varsat eivät ole harrastelijan ensivalinta, mutta kilparatsastajat ja hyviä periyttäjiä etsivät arvostavat Fridjan aloittamia linjoja.

© Susiraja

Jälkeläiset

s. 14.03.2015old-o. Eduard von Larki. EmmerichKTK-III, KRJ-I, KV-II
s. 06.04.2015amwb-t. Falathar Fairi. Tabasco NoirKTK-III
s. 01.05.2015old-t. Judithea Fairi. Lord Spitfire
s. 12.05.2015old-t. Faryal Fairi. Lord Spitfire
s. 29.09.2015old-o. Oldfinion Ballardi. Boseirre
s. 13.09.2016old-t. Oldfinion Edilinei. Emmanuel
s. 19.01.2017old-o. Jules Fairi. Aatoksen Antioliaho

Kilpailukalenteri (vain sijoitukset)

11.10.2017 - NJ - Oldfinion Dressage - oldenburgtammat, päätuom. Zafiro - irtoSERT
25.11.2018 - NJ - Oldfinion Dressage - oldenburgtammat, päätuom. Dimma - BIS4, MVA-SERT
01.09.2019 - NJ - Oldfinion Dressage - oldenburgtammat, päätuom. Vibaja - irtoSERT

04.03.2014 - VSN - VSN - oldenburgit, tuom. Christa W. - 38p, RCH
13.04.2014 - VSN - Silverlode - puoliveritammat, tuom. Vibaja - 39,5p, RCH
17.12.2017 - VSN - Oldfinion Dressage - oldenburgtammat, tuom. Milja H. - 38,5p, RCH

KRJ
24.02.2014KRJkutsuva B2/40
26.02.2014KRJkutsuva B3/38
22.03.2014KRJkutsuva B2/30
16.08.2014KRJkutsuva B1/30
19.08.2014KRJkutsuva B4/30
26.08.2014KRJkutsuva B2/100
27.08.2014KRJkutsuva B10/100
21.08.2014KRJkutsuva B7/100
24.08.2014KRJkutsuva B10/100
03.09.2014KRJkutsuva B2/30
08.09.2014KRJkutsuva B4/30
20.09.2014KRJkutsuva B1/30
09.10.2014KRJkutsuva B1/30
21.10.2014KRJkutsuva B3/40
22.10.2014KRJkutsuva B5/30
30.10.2014KRJkutsuva B3/30
31.10.2014KRJkutsuva B5/30
01.11.2014KRJkutsuva B4/30
02.11.2014KRJkutsuva B3/30
06.11.2014KRJkutsuva B3/30
07.11.2014KRJkutsuva B4/30
11.11.2014KRJkutsuva B2/40
13.11.2014KRJkutsuva B5/30
15.11.2014KRJkutsuva B1/40
16.11.2014KRJkutsuva B3/40
21.01.2015KRJkutsuva B5/37
23.01.2015KRJkutsuva B5/37
02.03.2015KRJkutsuva B4/30
03.03.2015KRJkutsuva B5/30
05.03.2015KRJkutsuva B5/30
05.03.2015KRJkutsuva B5/50
15.03.2015KRJkutsuva B1/40
14.02.2016KRJkutsuva B2/30
15.02.2016KRJkutsuva B4/30
19.02.2016KRJkutsuva B4/30
22.02.2016KRJkutsuva B4/30
25.02.2016KRJkutsuva B3/30
27.02.2016KRJkutsuva B4/30
28.02.2016KRJkutsuva B3/30
10.04.2016KRJkutsuva B4/58
11.04.2016KRJkutsuva B3/58
12.04.2016KRJkutsuva B1/58
16.04.2016KRJkutsuva B6/58

Päiväkirja & valmennukset

15.07.2016 Kouluvalmennus, valmensi VP

Tänään dookie saapui Vähäpellon Ratsutilalle kauniin kirjavan tamman kanssa kouluvalmennukseen. Kun olimme saaneet hevosen yhdessä varustettua, suuntasimme kentälle ja punttasin dookien hevosensa selkään. Fatima käveli melko jännittynein askelein, joten pyysin dookieta keräämään ohjat tuntumalle melko nopeasti ja ohjasin dookien tekemään pitkille sivuille avotaivutusta melko suurella asetuksella. Samalla, kun tamma näytti rentoutuvan ja laskevan päätään se säpsähti suurieleisesti puskasta esiin hyppäävää tallikissaa - onneksi dookie oli varautunut tilanteeseen ja sai tamman rentoutumaan uudelleen melko nopeasti. Pikkuhiljaa jatkoimme avotaivutuksen ratsastamista myös ravissa ja laukassa, jolloin hevonen pääsi liikkumaan turhaa energiaansa paremmin ulos. Ravissa ja laukassa Fatimalla oli hyvä poikitus, jonka lisäksi se tuntui tulevan hieman paremmin kahden pohkeen ja kahden ohjan väliin. Pienten välikäyntien jälkeen lähdimme työstämään hevosta laukassa viisikaarisella kiemurauralla niin, että aina keskihalkaisijaa ylittäessä oli määrä ratsastaa laukanvaihto.
Ennen tehtävään siirtymistä kerroin dookielle, että nyt olisi tärkeää säilyttää rauhallinen suorittaminen ja hän voisi kaarteissa tarpeen mukaan ratsastaa voltin tai vaikka kaksi - tärkeintä olisi, että hevonen tulisi ja lähtisi vaihdosta suorana. Muutamat ensimmäiset laukanvaihdot Fatima teki hieman kaksiosaisesti etupää edellä, mutta tamman lämmetessä se pystyi hiljalleen suorittamaan puhtaita kouluvaihtoja. Pitkän laukkatyöskentelyn päätteeksi siirsimme hevosen uudelleen raviin, jossa teimme avo- ja sulkutaivutusten sisällä siirtymisiä askellajin sisällä. Olin hieman yllättynyt siitä, miten tehokkaasti hevonen vastasi ratsastajan antamiin apuihin ja miten hyvin se pystyi esimerkiksi venyttämään liikettä suuremmaksi taivutuksen aikana. Loppuverryttelyksi ohjasin dookieta ratsastamaan vielä erinäisiä kiemurauria kaarevilla urilla eteen-alas muodossa, jolloin valmennus päästiin lopettamaan rentoon ja helppoon suorittamiseen.


Tämä on virtuaalihevonen!