Shut Up Nightmare!

virtuaalihevonen / a sim game horse

NimiShut Up Nighmare!
Rotu, sukupuoliBrandenburg, ori
Säkäkorkeus, väri163cm, tummaruunikko
Syntynyt, ikä15.05.2012, 9v
RekisterinumeroVH15-066-0116
OmistajaBrotherhood, VRL-04373 & VRL-04374
KasvattajaInga Dohman, Saksa
PainotuslajiKenttäratsastus
Koulutustasoko. va B, re. 130cm ja me. 120cm, CIC3
KERJ-I, KTK-II

© Bagoniebos
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 25.4.2016
9,5 + 40 + 18 + 20 + 15 = 102,5p KERJ-I
Kantakirjaustilaisuus 20.05.2017
18 + 17 + 17 + 18 = 70p - KTK-II

Luonnekuvaus

Shut Up Nightmare! hurmaa ratsastettavuutensa lisäksi luonteellaan - se on hyväkäytöksinen mutta virkeä käsiteltävä, se on aina positiivinen ja valmiina töihin - sekä täynnä esiintymishalua. Kotoisammin Morrikseksi kutsutun orin kanssa elämä on yleensä kovin helppoa. Ruunikko ei vaadi mitään ihmeempiä erikoistoimenpiteitä, vaikka ori onkin; tammojen ohi kulkiessa, oli ihminen sitten selässä tai vieressä taluttamassa, Morris pysyy nätisti vierellä, eikä pelleile turhia. Toki pientä huutelua ja tepastelua on, mutta ei mitään vakavampaa. Morris rakastaa huomiota, ja sen kyllä huomaa jokainen, joka sen kanssa puuhastelee. Oria voisi harjata vaikka koko päivän, eikä se pistäisi lainkaan pahakseen. Morris on keksinyt oivan tavan pitkittää, tai ainakin yrittää pitkittää, hoitotuokioita; se varastelee ja heittelee harjoja ja kaikkea muuta, mitä se vain suuhunsa saa, pitkin käytäviä ja karsinaa, joten kaikki suuhun sopiva irtaimisto kannattaa pitää kaukana pojan ulottuvista.

Morris on taatusti yksi tallimme mukavimmista ratsuista. Se toimii lähestulkoon aina ajatuksen voimalla (ja ehkä niillä pienillä kehon liikkeillä, joita se ajatus saa aikaan). Ruunikko on hyvin herkkä ratsu, muttei kuitenkaan liian - se ei ota nokkiinsa, jos sitä ohjeistetaan välillä kovemmallakin kädellä tai jalalla. Toki siltäkin löytyy huonompiakin päiviä, milloin mikään ei ole kivaa ja mitään ei jaksaisi tehdä, mutta näinäkin päivinä Morris on melko hyvä ratsastaa, normaalia tahmeampi ja hitaampi vain. Morriksella on kolme mahtavaa askellajia, joista ehdottomasti paras on laukka. Ori liikkuu luonnostaan ylämäkeen, ja se on helppo saada kulkemaan hyvässä muodossa ja sen askeleista löytyy säätövaraa runsaasti.
Kouluradalla Morris keskittyy täysillä ratsastajaansa ja liikkumiseen - tässä kohtaa huomaa orin esiintymishaluisuuden. Ero kotikentällä liikkumisen ja koulukilpailuissa on päätä huimaava - ruunikko tuntuu kasvavan kymmenen senttiä suuremmaksi ja askeleet tuntuvat venyvän monta metriä ylös- ja eteenpäin. Morriksen bravuureita ovat laukanvaihdot ja ravissa tehtävät avo- ja sulkutaivutukset. Morris on hyvin notkea ja taipuisa tapaus, ja se pystyy ravaamaan melkoisen näyttävästi myös pohkeenväistöissä sekä taivutuksissa. Ei lainkaan pöllömpi kouluratsu siis.
Esteillä Morris keskittyy myöskin itse tekemiseen. Se on samaan aikaan rohkea mutta varovainen hyppääjä, ja se kieltää harvoin. Ruunikko osaa itse katsoa ponnistuspaikat vallan mainiosti, kuskia se tarvitsee lähinnä vauhdin säätelyyn ja ohjaamiseen. Parhaan suorituksen ori tekee, kun ratsastaja on mahdollisimman hiljaa ja häiritsemättä ponnistuksesta laskeutumiseen, Morris kyllä hoitaa homman kotiin. Maastoesteillä ori tuppaa kuumeta herkästi, joten sillä on parempi käyttää astetta vahvempia jarruja, jotta hevonen pysyy hanskassa koko radan ajan. Maastoesteillä Morriksen varovaisuus korostuu - se kyllä tietää, etteivät ne hajoa ja niihin kaatuu jos osuu. Rohkea hyppääjä se silti on, mutta maastoradalla ori tarvitsee ratsastajaltaan enemmän tukea ja kannustusta, jotta radasta suoriuduttaisiin kunnialla.
Lastaus ja matkustus ovat Morrikselle tuttua ja tavallista hommaa, ja molemmat sujuvatkin tämän orin kanssa ongelmitta. Morris on rauhallinen matkustaja niin yksin kuin kaverinkin kanssa, ja se pärjää hyvin myös pidemmillä matkoilla. Kisapaikoilla ori pistää usein aina alkuun pienen shown pystyyn, mutta aikansa mekkaloituaan se asettuu ja rauhoittuu taas normaaliksi kiltiksi itsekseen. Verryttelyssä ja radoilla Morris keskittyy täysin ratsastajaansa, ja pistää aina kaikkensa peliin.

Sukutaulu

i. Nightmarish evm
brdbg 165cm, rn
ii. Blood-Curdling evm
brdbg 166cm, mrn
iii. Clotted Blood evm
brdbg 165cm, m
iie. It's a Pity evm
brdbg 163cm, m
ie. Dead-Mary evm
brdbg 163cm, vrt
iei. Beattle evm
brdbg 166cm, m
iee. Mary The Bloodless evm
brdbg 161cm, vrt
e. Alliance evm
brdbg 162cm, trn
ei. What Happened? evm
brdbg 165cm, trt
eii. Why So Serious? evm
brdbg 168cm, rt
eie. Sienfairy evm
brdbg 160cm, trt
ee. Pull Together evm
brdbg 162cm, rn
eei. Tomtom evm
brdbg 164cm, vprt
eee. Printer evm
brdbg 162cm, rn

i. Nightmarish syntyi läntisessä Saksassa, tunnetun kenttähevoskasvattajan, Franz Bauerin siittolassa. Ruunikko ori oli tarkasti mietityn mutta myös hieman epäröidyn yhdistelmän tulos, joka onneksi osoittautui täysin toiveiden mukaiseksi. Nightmarish jäi kasvattajalleen oppimaan kenttäratsastuksen saloja, ja starttasi ensimmäisen kerran kuusivuotiaana. 165cm korkeaksi kasvanut ori oli melko hidas kehittymään, joka kuitenkin hyvittyi vahvalla rakenteella - ennen kilpauraansa musta ori kiersi useissa näyttelyissä, joissa se sai paljon kehuja erinomaisista jalka-asennoista ja muutenkin vahvaluustoisesta alakerrasta. Nightmarishin kenttäratsun ura ei ollut kovin menestyksekäs heti alusta asti, mutta muutaman hieman epäonnisemman vuoden orin suoritukset lähtivät nousuun. Suklaanruskea komistus keräsi useita voittoja ja sijoituksia ympäri Saksaa ja myöhemmin myös muuta Eurooppaa, kunnes se Tanskassa kaatui pahasti maastoesteradalla, murtaen oikean etujalkansa. Ori palasi takaisin kotiin, jossa sitä kuntoutettiin pitkään. Pitkästä ja huolellisesta hoidosta huolimatta Nightmarishin jalka ei tullut enää kestämään kevyttä harrastekäyttöä pidempään, joten kasvattaja päätti siirtää orin jalostuskäyttöön. Nightmarish ehti parin vuoden aikana saamaan viisitoista jälkeläistä, kunnes se kuoli pahaan ähkyyn 15-vuotiaana. Ori periytti jälkeläisilleen erityisesti hyviä jalkojaan, sekä kilpailunhaluista, energistä luonnettaan. Harmillisesti kuitenkin vain muutama Nightmarishin jälkeläisistä on päässyt kilparadoille asti.

ii. 166cm korkea Blood-Curdling tunnetaan suuresta egostaan ja menestyksekkäästä kilpaurastaan. Suuresta egostaan huolimatta Blood oli pienehkö mustanruunikko ori, joka päätyi nykyiselle omistajalleen vähän sattuman kautta. Uusi omistaja kuitenkin näki orissa sitä jotakin ja yhdessä valmentajien kanssa tummasta orista saatiin rakennettua toimiva kenttähevonen, joka taisteli joka lajin radalla viimeiseen asti. Blood-Curdlingia tarjottiin kilpauransa aikana kantakirjaan, mutta se jäi palkinnotta pääasiassa luonteensa, pienehkön kokonsa sekä huonojen jalka-asentojen takia. Jalkoja lukuunottamatta ori oli rakenteeltaan melko keskiluokkainen; sillä oli pitkä, hyvän muotoinen kaula, pysty lapa, pitkähkö avo runko ja loiva lautanen. Kilpauran päätyttyä Bloodia käytettiin muutamalle omistajan tuttujen omistamille, pääasiassa rauhallisille ja hyväjalkaisille tammoille, ja osasta jälkeläisistä tulikin sopivan luonteikkaita ja terverakenteisia kenttäratsuja. Kahdeksasta jälkeläisestä vain muutama on päässyt vaativille kenttäradoille asti, mutta muutkin jälkeläiset ovat päässeet toimimaan astetta parempina harraste- ja kisaratsuina pienemmissä luokissa. Blood-Curdling siirtyi vihreämmille laitumille 21-vuotiaana selkävaivojen vuoksi.

ie. Saksalaissyntyinen Dead-Mary on oli pidetty ja rakastettu tamma hyvin pitkälti kultaisen ja rauhallisen luonteensa ansiosta. Pienehkö, kaunis vaaleanrautias läsipää oli rauhallinen kuin viilipytty, mutta tarpeen tullen säpäkkä ja menevä kilparatsu. Maryn ura kenttähevosena lähti seitsemänvuotiskaudella huimaan nousuun, mutta 9-vuotiaana sen keskeytyi parin kauden ajaksi ikävään tapaturman aiheuttaman jalkavamman johdosta. Tamman palatessa kilpakentille, oli kuin mitään taukoa ei koskaan olisi ollutkaan. Menestys jatkui monta kautta, kunnes uran keskeyttäneen tapaturman seurauksena aiheutunut jalkavamma palasi aiempaa pahempana ja lopetti Maryn kenttäratsun uran kokonaan. Tamma jäi eläkkeelle, ja varsoi ainokaisen varsansa. Dead-Mary oli kuitenkin niitä hevosia, joille joutenolo ei ollut oikeaa elämää, joten se lopetettiin 13 vuoden iässä pitkien kuntouttamisyritysten jäätyä tuloksettomiksi.

e. Alliance oli kiltti ja suurisydäminen brandenburgtamma, joka syntyi yksityishenkilön pienelle kotitallille. Tamman kasvattajatar halusi teettää vanhasta kilpakumppanistaan Pull Togetherista uuden kisakaverin itselleen, joka ei valitettavasti mennytkään aivan suunnitelmien mukaan. Vaikeasta syntymästä selvittyään omistajatar joutui toteamaan, ettei Alliance omannut tippaakaan kilpahevoselle sopivaa luonnetta, joten lempeä tamma myytiin viisivuotiaana toiselle yksityishenkilölle harrasteratsuksi. Melko tavanomaisen näköinen, 162cm korkea tummanruunikko ei ollut liikkeiltään eikä rakenteeltaan kovin säväyttävä, mutta sillä oli korkea työmoraali ja tavattoman suuri palvelunhalu omaa ihmistään kohtaan. Tamma sai viettää elämänsä rennossa harrastekäytössä, satunnaisesti pikkukisoja kierrellen ja toisinaan menestyenkin sekä koulu- että estepuolella. 12-vuotiaana Alliancen omistaja halusi astuttaa rakkaan tammansa, ja oriksi valikoitui upea Nightmarish. Alliancen omistajan onneksi varsa peri sekä isältään että emältään hyviä ominaisuuksia: varsasta kasvoi kiltti ja hyväntuulinen, mutta kuitenkin pienellä kilpahevosen kiihkeydellä varustettu, hyvärakenteinen ori. Sukupuolensa takia varsa kuitenkin myytiin, ja Alliance varsoi vielä toisen kerran samaisesta orista, tällä kertaa tammavarsan. Kuten veljelleen, myös tälle varsalle periytyi molemmilta vanhemmiltaan hyviä piirteitä - tosin tällä kertaa ilman isän puolelta tullutta kilparatsun luonnetta. Alliance sai elää elämänsä loppuun asti tammavarsansa kanssa, kunnes se lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 23-vuotiaana.

ei. What Happened?, se kilpailuiden hyväkäytöksinen ja tyyni ori, joka saa katsomon hiljentymään siirtyessään kouluradalle. Tämä 165cm korkea, korkeilla sukilla varustettu tummanrautias brandenburgori on tosissaankin upea ja jo nuoresta varsasta lähtien "Harrylta" odotettiin paljon. Sillä on useita voittoja CIC4 -tason kenttäkilpailuissa ympäri Eurooppaa, vaikka suurimman osan menestyksestään ori niittikin kotimaassaan Saksassa. Harry on suosittu ja hyvin käytetty siitosori etenkin Euroopassa, ja sillä onkin jo liki sata jälkeläistä. Ori on jättänyt monenlaisia jälkeläisiä tietenkin emästä riippuen, mutta kaikissa sen jälkeläisissä, etenkin oreissa, on selvästi nähtävissä Harryn oma leima. What Happened?:laiset tunnistaa siis jo kaukaa silkan ulkonäkönsä, ja toki myös liikkeidensä vuoksi. Rakenteellisia ominaisuuksia Harry periyttyi harmittavan vähän, sillä ori itse on ryhdikäs, korkeajalkainen ja hyvällä jalkaluustolla ja asennoilla varustettu, pitkäkaulainen ja kaikin puolin komea ja sopusuhtainen tapaus.

ee. Saksassa syntynyt ja vuotiaana Belgiaan myyty brandenburgtamma Pull Together oli kaikin puolin kenttäratojen yllättäjä: se oli epäsopusuhtainen, rakenteeltaan melko kehno, ja ulkonäöltäänkin melkeinpä ruma. Näistä asioista huolimatta tamma kilpaili menestyksekkäästi hieman tuntemattomammalla ratsastajalla kotimaassaan pääasiassa CIC3 -tasoisissa luokissa. 162cm korkea "Polly" oli luonteeltaan melkoisen kipakka ja kuuma tamma, joka pisti aina kaikkensa peliin kilparadoilla, lajissa kuin lajissa. Ruunikon hyppytyyli ei ollut se kaikista optimaalisin tai hienoin, mutta se riitti kuitenkin useamman vuoden kilpauran saavuttamiseen. Kierrettyään omistajansa kanssa Belgian muutamaan kertaan läpi kilpailuiden perässä, startaten myös muutamilla CIC4 -tason radoilla, Polly jäi 15-vuotiaana eläkkeelle. Tamman kehno rakenne (mm. pitkä, avo runko jossa pitkä selkä ja lanne, kevytluustoiset jalat, jyrkkä, lyhyt lapa) alkoi loppumetreillä jo ilmoittamaan itsestään, ja ruunikko tähtipää saikin riesakseen jatkuvia jalka- ja selkävaivoja. Pull Togetherin omistaja päättikin astuttaa sairaseläkkeelle siirtyneen tammansa, ja yrittää hoitaa sen jalkoja parhaansa mukaan. Polly varsoikin itseään huomattavasti parempiluonteisemman mutta rakenteeltaan myös kehnommanpuoleisen tammavarsan, joka jäikin ruunikon ainoaksi. Varsa syntyi huonossa asennossa, ja pitkään kestänyt varsominen vei Pollyn voimat niin pahasti, että tamma jouduttiin lopettamaan heti varsan ulos saamisen jälkeen.

Jälkeläiset

SyntynytVarsan nimiEmäOmistaja
20.01.2016brdbg-t. Dravynea HoodDietlindeCatia (VRL-00801)
15.07.2015brdbg-o. Seredic FairJangle JollyglitterHamzi (VRL-02163)
25.01.2017brdbg-t. Nearly Flawless HoodNearly PerfectAmy (VRL-10961)
15.03.2017brdbg-o. Nighthunter HoodVandalismBrotherhood
11.11.2017fwb-t. Get Over It Juliet! LeiTempting JolineLeijonalaakso VRL-08085

Kilpailukalenteri (vain sijoitukset)

20.04.2017 - NJ - Delmenhorst - puoliveriorit, pt. Kati - irtoSERT

08.08.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 3/15 20.07.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 3/30
15.07.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 1/30 04.07.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 2/30
05.06.2015 - KERJ - Whispering Heaven - CIC3 - 4/24 12.06.2015 - KERJ - Whispering Heaven - CIC3 - 2/24
15.06.2015 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 2/30 16.06.2015 - KERJ - Taikakuun kartano - CIC3 - 5/40
19.06.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 2/12 21.06.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 1/12
25.06.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 1/12 26.06.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 3/12
27.06.2015 - KERJ - Kilpailukeskus Reiter - CIC3 - 1/12 02.07.2015 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 3/11
04.07.2015 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 2/11 05.07.2015 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 1/11
10.07.2015 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 2/11 02.10.2015 - KERJ - Zurück - CIC3 - 1/26
05.10.2015 - KERJ - Zurück - CIC3 - 3/26 06.10.2015 - KERJ - Zurück - CIC3 - 4/26
27.01.2016 - KERJ - Shadow - CIC3 - 5/47 10.02.2016 - KERJ - Shadow - CIC3 - 3/40
28.07.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 1/21 29.07.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 1/21
06.08.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 2/15 08.08.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 2/15
09.08.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 2/15 21.10.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC3 - 3/16
27.10.2016 - KERJ - Metsovaara - CIC3 - 4/16 01.12.2016 - KERJ - Brentwood Warmbloods - CIC3 - 1/39
03.12.2016 - KERJ - Brentwood Warmbloods - CIC3 - 3/39 23.11.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 1/14
29.11.2016 - KERJ - Zurück - CIC3 - 2/14 22.12.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC3 - 1/9
30.12.2016 - KERJ - Ros Cirein - CIC3 - 3/9 23.01.2017 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 2/15
25.01.2017 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 1/15 26.01.2017 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 3/15
28.01.2017 - KERJ - Brotherhood - CIC3 - 2/15

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus Felixin kanssa

Tänään olisi Williamin kouluvalmennuksen aika ja olimme jo Morriksen kanssa myöhässä. Ori oli taas aiheuttanut hieman mutkia matkaan ja piilottanut kaviokoukun minulta.
"Morris tiedäksä että William tappaa meidät, koska ollaan myöhässä?" tuhahdin innokkaalle orille. Vihdoin ja viimein, kun olimme valmiita tempaisin katuvan ilmeen naamalleni ja kävelytin orin kohti ulkokenttää. William seisoi jo hyvin ärtyneen näköisenä kentän laidalla kelloaan katsoen. Huomattuaan meidät sain tervehdyksen happamalla äänellä ja tenttauksen mikä minulla kesti.
"Tiedäksä poika, että se kello on sitä varten, että sitä katotaan ja tää on nyt pois teidän valmennusajasta. Olkaa hyvä ja alkakaa lämmittelemään niin keretään tekemään ehkä muutamat tehtävätkin jopa tälle päivää", William sanoi.

"Koska tänään ei ole paljoa aikaa, niin teemme vain joitain helppoja tehtäviä ja jätämme haasteet sitten seuraavalle kerralle", William kertoi. Alkuun teimmekin ihan vain pohkeenväistöä molempiin suuntiin, jotka onnistuivat Morrikselta kuin vettä vain. Meidän onneksi William valitsi seuraavana tehtävänä hieman ravinlisäyksiä, sekä sulku- ja avotaivutukset.
"Yllättävän hyvältä näyttää. Taitaa olla sun onnes vaan Felix, että sulla on Morris tänään alla. Pääset helpolla", William naurahteli kentän laidalla. No William oli oikeassa, koska kyseessä oli Morris, antoi se anteeksi pienetkin virheeni ja osasi lukea mitä siltä tahdoin. Ehkä tänään kumminkin taivutuksissa ori oli hieman jähmeämpi mitä ennen, mutta ehkä tämä johtui hieman lyhyemmistä alkuverryttelyistä. Valmennuksen päätteeksi ennen loppuveryttelyjä otimme muutamat laukanvaihdot, koska laukkatehtävät tältä tunnilta puuttuivatkin. Williamilla olikin kiire jo seuraavaan valmennukseen, joten mies jätti meidät loppuveryttelemään keskenämme.


Morriksen tuomiopäivä

Morriksella oli hetken jo ollut oikeassa takajalassa hieman ongelmaa, eikä se ollut parin päivän sisään helpottanut, joten päätimme lähteä vierailemaan lähimmän eläinlääkärin luona. Morris oli oikein virkeä itsensä, eikä sitä hirveästi kiinnostanut kipuileva jalka joka oli hieman hämmentävääkin. Ori tulikin hyvin traileriin ja matka alkoi rauhallisissa merkeissä. Lähimmälle eläinlääkärille olikin noin kolmen vartin matka, joten orille oli ripustettu matkakumppaniksi heinäverkko ja raikasta vettä tarjolle.

Klinikalle saavuttuamme oli Morris tuttuun tapaan innokkaana tutkimassa uutta ympäristöä ja hajuja. Jouduimme odottelemaan noin viisi minuuttia, ennenkuin eläinlääkäri otti meidät vastaan. Morriksen jalat kuvattiin läpi ja eläinlääkäri tutki kipuilevan jalan huolellisesti. Morris pääsikin klinikan pihassa olevaan sairastarhaan sillä välin, kun odottelimme tuloksia. Eläinlääkäri kertoi, että Morriksella oli jo jonkin verran edennyttä nivelrikkoa oikeassa takapolvessa, eikä se luultavasti pystyisi jatkamaan enään kilpailemista tai vaativampaa treenausta, mutta huolellisella hoidolla se voisi toimia vielä harrasteratsun virassa. Eläinlääkäri antoikin meille tarvittavat lääkkeet ja ohjeet jalan hoitoon.
Kotimatkalla tunnelma oli hieman ankea ja yritimme pitää mielessä sen, että se ei kumminkaan vakavempaa ollut. Morris oli sentään elossa ja sillä oli vielä mahdollisuuksia jatkaa oireetonta elämää, vaikkakin kevyemmässä muodossa. Tosin kilpailuihin siitä ei enää olisi, mutta olihan orilla jo hieno ja vaativa kilpaura takanaan. Morriksen tulevaisuus näyttäisikin nyt vain siltä, että se siirettäisiin jalostuskäyttöön täysin ja saisi toimia Ann-Sophien mummoratsuna tästä lähtien. Mikäli se siis sopeutuu pääosin oloneuvoksena olemiseen.